Pages

Categories

Search

 

En obligatorisk ättestupa?

by
January 18, 2007
Blandat, Politik
No Comment

Det finns roligare saker att prata om än dödshjälp, men ibland måste man prata om tråkiga saker med. Expressen har följt Ellen Bergman, 87, sedan hon bestämde sig för att ta saken i egna händer och helt enkelt sluta äta för att få dö från sin smärta. Jag tänker inte diskutera Ellens val för det är hennes och det måste hon få ha ifred. Däremot tycker jag att det är förfärligt att en gammal kvinna, utan hopp om tillfrisknande ska behöva tvinga sig genom en lång utdragen död istället för att få human hjälp att avsluta sitt liv.

Henrik Ehrenberg som är chefredaktör på tidningen Kristdemokraten hävdar att Expressen driver en “kampanj för dödshjälp” och jämför Ellens vilja att dö med en suicidal 15-åring. Han skriver också att man inte ska “rusa till sängkanten med en sista spruta”. Henrik gör mig bara beklämd. Det finns inga likheter mellan en dödssjuk människa och en suicidal 15-åring. 15-åringen mår naturligtvis inte heller bra, men där finns det hopp om tillfrisknande. Det är ett hopp som många svårt sjuka människor helt enkelt inte har möjlighet att kosta på sig.

Henrik antar, som så många andra som är mot dödshjälp, att dödshjälp är något som kommer att praktiseras till höger och vänster om det skulle bli tillåtet. Att det i det närmaste skulle vara en obligatorisk ättestupa om man drabbas av något värre än en förkylning. Det är helt obefogat. Dödshjälp är något man själv väljer eller väljer bort. Dessutom handlar det om den allra sista utvägen, när det helt enkelt inte finns något annat att göra än att invänta döden i vilket fall. Där det är tillåtet sker det dessutom bara efter grundliga utredningar. Det är inget man tar lätt på och det ska man inte heller göra.

Om jag var svårt sjuk, hade ständig smärta och inget hopp, så skulle jag gärna välja bort två, tre extra månaders liv om jag visste att det bara skulle innebära två, tre månader av helvete för mig och min anhöriga. När alla andra möjligheter är borta är det varje människas val att få dö när den vill. På samma sätt är det varje läkares personliga val om han eller hon vill bistå med dödshjälp. Henrik och ni andra som delar samma åsikt, ibland är det faktiskt grymmare och mer livsfientligt att tvinga någon att leva än att låta dem dö i frid.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts byLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *