Pages

Categories

Search

 

Centerpartisten som inte säger knulla

by
January 29, 2007
Blandat, Politik
No Comment

Kommunalpolitikern och tillika centerpartisten Ingrid Olsson i Ljusdal har kommit på den strålande idén att förbjuda fula ord i kommunen. Hon tycker att man ska ha en nollvision vad det gäller fula ord. Det är ganska många saker som jag inte förstår vad det gäller det här och om Ingrid läser detta är hon varmt välkommen att svara på dem. Jag behöver sannerligen lite upplysning.

Här kommer mina frågor till dig Ingrid och mina egna funderingar kring dem.

Vad är egentligen ett fult ord?
I artikeln finns orden “hora”, “fitta”, “motherfucker”, “fucker”, “kuk” och “kukhuvud” listade som ord som bör förbjudas. Varför är just de orden hemskare än till exempel “luder”, “pitt” och “knulla”? Gör det “mindre ont i själen” att höra dem? I artikeln står det också att man får säga ord som “jävlar” och “fan”. Finns det inte en risk att det skulle kunne uppröra religiösa grupper?

Exakt när blir ett ord fult?
När en skinhead skriker “bögjävel” är det inte så trevligt. När min bäste vän säger “Kom nu, din lille bögjävel” till sin pojkvän är det rart. Det är två ytterligheter, men exakt när blir ett ord fult? Beror det på vem som säger det och när? Vem har i så fall rätt att säga fula ord? Och har de i så fall bara rätt att säga vissa fula ord ibland? Borde alla ha ett fula ord-körkort där det klart och tydligt redogörs vad, när och till vem just den personen får säga ett visst fult ord? Tex: “Rosetta Sten får säga “bögjävel” till sin gode vän Micke mellan 12:00 och 24:00 den tredje lördagen i varje månad.”

Vem ska bestämma om ett ord är fult?
En av mina vänner brukar kalla religiösa fundamentalister för “jäkla Uffar” efter Ulf Ekman. Är “Uffe” ett fult ord? Det sägs ju helt klart i nedsättande mening och Ulf skulle säkert inte gilla det. Fredrik Reinfeldt skulle säker tycka att det var lika illa att bli kallad “kommunist” som “jävla pucko”. (Ett helt fiktivt exemepl eftersom Fredrik knappast löper någon risk att bli kallad kommunist.) Det är mycket individuellt vad som uppfattas som fula ord. Jag undrar om själva kränkningen inte ligger i hur offret väljer att tolka ett ord och det känns inte som en stabil grund för åtal.

De rent språkliga aspekterna då?
Ska man ta hänsyn till ett ords etymologiska betydelse när man bestämmer vad som är ett fult ord? “Fitta” betydde från början något i still med “fuktig ängsmark”. Det är inte så illa, eller hur? Och hur gör man med olika sammandsatta ord. Jag tipsade till exempel Linda Skugge om romanen “Bitterfittan” i ett tidigare inlägg. “Bitter” är ju ett helt okej ord. Är det helt enkelt så att de fula orden smittar? “Fitta”, “kuk” och “knulla” finns dessutom med i Svenska Akademiens ordlista. Det är ju fancy värre. Inte kan väl ord som finns med där vara fula inte?

Importerade fulingar då?
Ingrid vill också att lagen ska omfatt fula invandrade ord. Här dyker det genast upp en rad andra problem. Ska det bli förbjudet att heta “Dick”? Riskerar man åtal om man säger att man kommer från “Dyke“? Sen har vi ju dessutom de utländska ord som inte alls är fula på originalspråket, men som kan verka suspekta på svenska. Jag lyssnar då och då på Björks gamla band “Kukl“. Det betyder något i stil med “trolldom” på gammal isländska, men är ack så nästan fult på svenska.

Hur skulle lagen mot fula ord tillämpas?
Ingrid tycker att det är polisens sak att ta itu med de rackare som med berått mod använder sig av fula ord. Men snälla! Har det verkligen inte viktigare saker att göra? Det går mördare fria, folk langar droger till småungar och folk misshandlar och våldtar varandra, är det inte bättre att låta polisen ta itu med det?

Att försöka förbjuda “fula” ord är bara en löjlig nymoralistisk sak som aldrig skulle fungera i praktiken. Dessutom finns det redan lagar mot att kränka människor på olika sätt. Själv kränkningen ligger inte i ett ord, den ligger i tanken bakom det och tanken finns kvar även om man plockar bort ordet.

Jag tänker därför glatt fortsätta att inleda mina mejl till min bäste vän med kärnfulla hälsningsfraser som: “Hej, din slapptask!”* och bli glad och varm i hjärtat när han svarar “Hej, ditt jäkla apskaft!” Dessutom kanske det är på sin plats att påminna Ingrid om att det i många kretsar är en mycket grov förolämpning att kalla någon för “centerpartist”.

(*Detta är naturligtvis bara en hälsningsfras, jag har ingen aning om det ligger någon sanning i själva påståendet.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Canis Lupus

  January 29, 2007, 10:46:41

  Fula ord är vackert om man använder dem på rätt sätt och även kan uppvisa en i övrigt god verbal förmåga! :)
  Om jag nämner min flickväns kön vid annat namn än fitta blir hon sur… :)

  //KUKEN

 2. Joshua_Tree

  January 29, 2007, 11:05:18

  Ah, jag ser att fler har nappat på samma krok. Du skrev dock bättre om det än jag. *hatten av*

 3. Rosetta

  January 29, 2007, 11:24:53

  Canis Lupus: Precis! Allt handlar om sammanhang och faktiskt också om övrig verbal förmåga. Säger man “kuk” som vartannat ord eller på helt fel ställe kan det ju bli lite konstigt, men som tur är inte olagligt.

  Joshua Tree: Jag måste svara på det med ett alldeles eget “hatten av” för ditt fantastiska (och inte alls fula) ord: “plattskalle”. Det har etsats sig fast i mitt ordförråd och kommer att plockas fram vid väl valt tillfälle. Tack!

 4. Tinnitussan

  January 29, 2007, 13:55:40

  Haha. Språkpoliser finns överallt. Hur ska Ingrid exempelvis bemöta dem med Tourettes syndrom? Och om de snackar om Brad Pitt på skolan? Vad händer då?

  Vidare så finns det inga “fula” ord i sig. Ord skapas i en viss kontext och betyder olika saker i olika sammanhang.

  Intentionsdjup, liksom.

  Själv så svär jag mycket. Har alltid gjort det…

 5. Robert

  January 29, 2007, 17:42:11

  Jag blev faktiskt kallad för just “centerpartist” idag. Jag tog först lite illa vid, men bestämde mig snabbt för att avsändaren av förolämpningen helt enkelt inte visste bättre. Bra skrivet förresten!

 6. Rosetta

  January 29, 2007, 18:26:36

  Tinnitussan: Brad Pitt glömde jag ju! Måste man censurera filmaffischer med hans namn om fula ord förbjuds? Det tål att tänka på.

  Robert: Du ser, man kan drabbas av alla möjliga förolämpningar! Har du hämtat dig? Tänker du månne väcka åtal?

  Och ni andra kan kika in på Roberts blogg och läsa om de medicinska svårigheterna om man förbjuder fula ord. Robert har nämligen tänkt på de medicinska aspekterna av att förbjuda fula ord. Hur går det då med människor som lider av Tourettes syndrom? (Klicka på Roberts namn så kommer ni dit.)

 7. LedarG

  January 29, 2007, 20:24:38

  Försökte ansa mitt lite vildvuxna språk genom att ersätta alla potentiellt fula ord med “expletive deleted” men det föll på att det var för svårt att säga när jag var upprörd, så det blev “fult ord” istället för alla möjliga fula ord. Men det funkar ju inte! Man kan inte säga något neutralt och få ilskan att pysa ut. Vilket jag märkte när min dator gjorde något riktigt styggt en dag och jag vrålade”Fult-fucking-jävla-skit-ord” Susanshine fick ju kul iaf. Och just nu funkar ett hotfullt framväst: “eat shit and die fuckface” allra bäst.

 8. LedarG

  January 29, 2007, 20:34:05

  Öh, alltså för att få min dator att sköta sig! Skulle aldrig säga detta till t ex hon Ingrid från Ljusdal inte.

 9. Rosetta

  January 30, 2007, 07:26:58

  😉 Självklart inte till Ingrid i Ljusdal … Hrm …

 10. Miss Keep Your Distance

  January 30, 2007, 10:42:42

  Tokbra skrivet!

  Jag som skriker kukhuvud varje gång jag gör mig illa. Att bara skrika “huvud” låter inte lika roligt.

 11. Fredrik

  February 2, 2007, 01:40:51

  När jag var inne i en period, cirka 5 år lång, svor jag aldrig, men däremot tillät jag mig att använda andra ovanliga ord t.ex. Keso eller Filbunke, men så kändes det lite fånigt och då accepterade jag användande av könsord, men fortfarande har jag stora problem att använda svordomar av hädisk härkomst, utan att för den delen vara nå vidare troende, ganska lustigt. Kanske är könsord roligare som Miss Keep Your Distance skrivit.

 12. Rosetta

  February 2, 2007, 09:00:37

  Man ska använda precis de ord som man känner sig bekväm med. Med viss urskiljning, så klart. Jag är ingen Magdalena Ribbing, men det lämpar sig kanske inte att säga “knulla” på släktträffen. Men några lagar om det ska vi då rakt inte ha.

 13. liss

  April 7, 2007, 10:58:36

  så fjantingt så det inte är sant, ska man förbjuda vad man ska få säga? får man inte bestämma något själv över sin kropp.. otroligt vad dumt det är! Menar ska någon komma och säga, nej hora är ett fult och får inte sägas, vi i samhället lägger bakom betydelsen bakom ordet gemensamt, och vad de skapar för kännslor är induviduelt . Så står det att hej är en fras man säger när man träffar någon i svenska ordboken men det har en helt annan betydelse i praktiken så ska man inte lysna på beskrivningen, gay betyder något annat nu för unga ev vad det gör för te x 40åriga gamla tanter! Målet är ju att vara överens om vad de betyder så det socialt inte blir några problem, då ak man inte bara ta bort och FÖRBJUDA vissa ord, det ska ske naturliga som det ALLTID har gortLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *