Pages

Categories

Search

 

Att smörja kråset på företagets bekostnad

by
March 2, 2007
Blandat, Politik
No Comment

Tydligen frossar våra nya ministrar i lyx. Deras representationskonton maxas på Operakällaren, Grand Hotel och Edsbacka krog. Det som förvånar mig mest är att någon är förvånad över det. Eller förresten, det som förvånar mig mest är att Linda Skugge inte gjort ett av sina bittra utspel och fördömt dem för att de besökt Edsbacka krog som hade den goda smaken att säga åt henne när hon ammade mitt i lokalen.

Vad det gäller ministrarnas lyxätande så måste jag faktiskt ge Mikael Odenbergs adjutant Fredrik Hansson rätt när han säger: “Vi blir bra bemötta när vi kommer utomlands och det skulle se lite udda ut om vi inte gav tillbaka när vi får besök.” Det ligger ju faktiskt något i det. Möjligen borde de interna middagarna vara lite mer återhållsamma. Problemet ligger dock som jag ser det i två saker:

1. Reglerna – Vad det gäller ministrarnas representation säger de bara att den ska “präglas av återhållsamhet”. Det är inte speciellt tydliga regler. Jämfört med en flaska Dom Perignon är en flaska Veuve Cliquot mycket återhållsamt. Pilgrimsmusslor är rena fattigmansmaten jämfört med beluga kaviar. Allt är relativt.

2. Den mänskliga naturen (speciellt i kombination med punkt ett) – Hur många har inte sagt, eller åtminstone tänkt, “Nu ska här minsann ätas och drickas, företaget betalar!” på personalfesten? Säkerligen många fler än de som är villiga att erkänna det. Jag har gjort det. Skillnaden är bara att nivån för hur mycket företaget (i det här fallet staten) är villiga att spendera. Så länge det inte finns tydliga regler och någon sorts tak för hur mycket representation får kosta kommer folk hela tiden att spendera mer och mer på det. Det ligger i människans natur. Och politiker är hör och häppna också människor. Det ni!

Jag tycker inte det är bra att representationen kostar så mycket som den gör, men så länge reglerna är flummiga kommer den bara att bli dyrare. Själv har jag ofta inte haft några större problem med att maxa mitt representationskonto. Det kan dock ha att göra med att jag begåvats med en förfärlig chef. Av någon outgrundlig anledning sjunker moralen i samma takt som en chef från helvetet:

a. drar in övertidsbetalningen trots att man jobbar minst 60 timmar i veckan
b. kallar en idiot för att man fullföljt hans galna beslut
c. undrar varför budgeten spräckts när han tillfört två enorma och hutlöst dyra tunnelbanekampanjer
d. låter sin fru ringa upp en och säga att personalen är idioter (det är de inte)
e. hotar att skjuta skallen av dem som för tillfället misshagar honom

Jag anar att det åtminstione i mitt fall finns en klar koppling mellan hög representation och en puckad chef. Det kanske Fredrik Reinfeldt skulle fundera närmare på.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Tinnitussan

  March 2, 2007, 19:11:41

  Din chef verkar bara vara för mycket!!!!

  Nyfiken bara. Fick du boken igår?

  Hoppas det blir ett superduperreleaseparty där champangen sprutar. På förlagets bekostnad såklart 😉

  Och att du “får” gå på ditt eget party även om chefen gormar “övertid”!

 2. LedarG

  March 3, 2007, 11:53:28

  Hehe, men är det Fredde som är chef, eller är det hästnyllet Filippa? F’låt hästVÄN menade jag. Phil Hippos är väl hästvän? Fast då blir hon förstås hästväninna. Oh – kinky…

 3. Rosetta

  March 5, 2007, 09:48:22

  Tinnitussan: Boken har kommit och ligger i travar på mitt skrivbord. Jag har försökt ge bort ett gäng till mina vänner, men de vill inte ha den. Inte för att de inte vill läsa den, utan för att de vill köpa den, så att jag får några kronor. Jag har trevliga vänner! :-)

  LedarG: Hm… Mycket kinky. Och du har nog rätt i att det nog är Filippa som bär byxorna i den familjen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *