Pages

Categories

Search

 

I nöd och lust

by
March 23, 2007
Blandat, HBTQ, Politik
No Comment

Jag tycker synd om Göran Persson. Inte för att han är som en liten kärring på kafferep och snicksnackar skit om alla och envar i tid och otid. Det får han allt stå för. Nej, jag tycker synd om honom för att han var gift med någon i sju år för mycket och jag förstår inte varför det blåses upp nu? Varför?

Sanningen är att det finns massor av människor som lever i äktenskap eller förhållanden som de borde ha lämnat för längesedan. Alla har olika anledningar. Vissa skyller på att de har barn, andra skyller på pengar och status och vissa skyller på att partiet skulle lida för det och voj hur skulle det gå för Sverige då? Sanningen är att anledningarna inte spelar någon roll. Folk gör det de tror är rätt, det är knappast av illvilja. När det gäller att stanna för länge i ett förhållande, så betalar man dessutom ett högt personligt pris. Vad man inte behöver är att det kommer kvällstidningsjournalister och slår en i huvudet med det.

Och jag förstår mig inte på Görans ex-fru Annika Barthin heller. Varför stannade hon kvar om det nu var så hemskt? Kan man ana att hon även om hon int tänkte på partiet och Sverige åtminstone tänkte en hel del på pengar och status? Skit samma om Göran inte ville skriva på skillsmässopapperen. I Sverige kan man skilja sig utan bådas kråka på papperet. Dessutom verkar hon ju inte ha några betänkligheter mot att prata med pressen, så det kunde hon ju gjort då med om det knep. Nej, var och en får ta ansvar för sitt.

Sedan har jag funderat på det där med att homosexuella ska få rätt att gifta sig på samma sätt som heterosexuella. Eller rättare sagt, det är väl inget att fundera över. I ett demokratiskt land ska man få gifta sig med vem man vill. Tänk om någon kom på tanken att säga att jag som vit inte skulle få gifta mig med någon med lite mindre blåvit hud? Då skulle det med all rätt bli ramaskri. Ändå låter staten representanter från diverse olika religiösa falanger säga i stort sett vad som helst om homosexuella. Och i det nya lagförslag som läggs fram ska så vitt jag förstår de religiösa förbund som har vigselrätt fortfarande ha rätt att säga nej till att viga homosexuella par. Det är detsamma som att säga att de ska få tacka nej till att viga ett par som inte har samma hudfärg och sånt ska inte staten stödja. Jag tycker att staten helt borde ta över de juridiska aspekterna av ett giftermål och sen kan man ha vilken ceremoni man vill.

Ett äktenskap är en privat angelägenhet. Man har själv ansvaret för vem det är man gifter sig med och man har själv ansvaret för om och när man vill avsluta det. Det är inget som någon annan har något att gra med, varesig man är hetero-, homo- eller statsministersexuell.

Slutligen vill jag bara säga två saker:

Jag har inte alls har några problem med GB:s nya glass, Girlie. Jag tycker inte att den cementerar förlegade ideal om hur pojkar och flickor ska vara. Jag är övertygad om att större delen av mina manliga vänner kommer att kasta sig över den med stor förtjusning.

Jag kan också meddela att mina fifteen minutes of fame igår på TV4 har lett till precis det man kan förvänta sig av offentligheten. Jag har fått en massa snälla meddelanden (som jag är glad för och som jag lovar att svara på så snart jag kan) och ett antal pubertala meddelanden från folk med en osund fixering vid sina egna kön. Jag har dessutom fått det nya smeknamnet “Censurhora”. Minsann. Kärt barn har många namn. That’s life. 😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. loppispoppis

  March 23, 2007, 11:10:22

  angående homoäktenskap; För det första håller jag definitivt med dig. Å andra sidan fattar jag inte varför det är en så stor grej, varför engagerar det så många i detta avlånga land… Varför TYCKER så många något om detta? Det är ju något som egentligen bara berör de två som vill gifta sig. Visst är det skumt, Rosetta?

  …nu nyser tanten här ovanför så att väggarna skallrar…

  om girlie: ska genast köpa den, bara för att, när jag ser den!

  fifteen minutes of fame: ho, ho, att de orkar, säger jag bara. =)

 2. Love

  March 23, 2007, 13:00:06

  Jag har smakat den nya glassen och den är skitgod, jag ser inte vad de ser för problem med den glassen. Jag tycker inte alls att det är nått speciellt flickigt över den, men det beror väll på hur man ser det som allt annat givetvis. :)

 3. LG

  March 23, 2007, 15:14:40

  jag försöker komma på vilket som är värst;

  – att old boysen med sina hemliga kilklubbar har gräddfil för polarna in i styrelserum etc. (dvs man kvoterar in män före kvinnor)

  eller

  – att GB har gjort en rosa glass med ihålig pinne som är fylld med glitter att sminka sig med eller ha i håret.

  eller

  – att tjetaxan i taxi togs bort “för det var ojämlikt”

  oj vad svårt…

 4. Robert

  March 23, 2007, 16:29:30

  LG: Glittret kan användas till att göra kylskåpsmagneter, piffa upp teckningar eller göra snygga bokmärken med också. Fantasin sätter gränserna! Jag ska hamstra!

 5. Tinnitussan

  March 23, 2007, 17:23:37

  Håller helt med dig om att allt det juridiska ska ske av staten. Och att det sedan är upp till individerna själva att bestämma med vem och hur de vill gifta sig. Jag är inte heller främmande för om vuxna vill leva i polygamiska äktenskap heller om de vill.

  Själv är jag överlycklig varje dag som jag vaknar på morgonen om kommer på att jag INTE har varit eller ÄR gift med Göran Persson. Vilken glädje! Och lättnad!

  Och Girliedebatten förstår jag mig inte på. Blir så trött på mesproppsdiskussioner. Pust.

 6. Missy

  March 23, 2007, 19:47:01

  Ge mig glass! säger jag. Må den vara rosa eller blå. Skit samma, glass är gott oavsett färg.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *