Pages

Categories

Search

 

Rosettas sommarblogg 4: Dags för Israel att kliva ur offerrollen

by
June 18, 2007
Blandat, Politik
No Comment

Preben tycker att Israel är ett hyvens land för att de givit oss schlagerbidrag som “Halleluja” och jaffaapelsiner. Det som är skrämmande är att det verkar som om resten av västvärlden också resonerar så. I går såg jag en dokumentär om Shimon Peres, som på fullt allvar satt och sa sådant som: “Arabstaterna vill förgöra Israel, men vi har aldrig sagt att vi vill förgöra dem. Vi är ett fredligt land som aldrig gjort dem något ont.” Ungefär där drabbades jag av en påtaglig lust att gå och kräkas.

Herr Peres verkar fullkomligt ha glömt att Israel är ett land som bara ritats rakt över ett annat land som redan fanns där, nämligen Palestina. Det är värre än att säga att man vill förgöra någon. Det är att fullkomligt förneka att ett annat land någonsin funnits, finns eller kommer att finnas. Det är att försöka sudda bort det och dess folk ur historieböckerna. Det var sånt som Pol Pot sysslade med och det är inte vidare charmigt. Vad som är än värre är att större delen av västvärlden jamsar med Israel utan att ställa några ordentliga krav på att de upphör med sin aggressiva, expansiva politik, tortyr och andra former av förtryck mot det palestinska folket och mot sina grannar.

Jag förstår inte vad FN tänkte med när de beslutade sig för att skapa Israel. Trodde de verkligen att det skulle fungera att bara ta någon annans land?* Eller förresten, jag vet vad FN tänkte. De led av ett gnagande världssamvete för allt det som det judiska folket utsatts för under andra världskriget. Jag kan förstå det, men vad jag inte kan förstå är att Israel som är ett land som sprungit ur de oförätter som det judiska folket drabbades av, kan tillåta sig att göra i stort sett detsamma mot ett annat folk. De har kanske inte koncentrationsläger, men de torterar folk, spärrar av byar så att folk inte kan komma till sina arbeten, köpa mat eller ha tillgång till sjukvård. De står och ser på när folk i princip svälter ihjäl. De bygger en mur mindre än tjugo år efter hela världen andades ut för att vi blivit av med en annan mur.

Om Shimon Peres inte kan förstå varför de andra länderna i Mellanöstern inte gillar Israel, så är han en riktig Preben. Om det nu skulle vara så att judarna är Guds utvalda folk, så är jag övertygad om att Gud skäms över staten Israels agerande. Borde inte Guds utvalda ha lite bättre omdöme och visa lite mer empati? Jag vet inte om Gud (om han nu finns) skäms över Israels agerande, men jag vet att det finns många judar som skäms över det och tycker att det är dags att kliva ur offerrollen som knappast gör det judiska folket någon nytta. Jag lider med dem över att det de tror på används som bräckjärn i ett tämligen olustigt försök att krossa ett annat folk.

Dagens sommarsoundtrack tillägnar jag Shimon Peres med en förhoppning om att han ska ta sitt förnuft tillfånga. Här kommer de svenska extravaganta, glamprogrockarna Army of Lovers med det lilla politiska inlägget “Israelism”.

Shalom aleichem allihop!

KFHz6ICffao

* Innan någon försöker slänga Bibeln i ansiktet på mig och säga att Israel tillhörde judarna för ett par tusen år sedan, så vill jag bara klargöra att det judiska folket var en av ganska många olika stammar i området. Varför skulle de ha ensamrätt på landet? Och även om landet faktiskt var deras för tusentals år sedan, så är det som att säga att irländarna har rätt till halva Europa för att deras förfäder kelterna styrde över större delen av västeuropa för 2 500 år sedan innan romarna gav dem på pälsen. Det låter inte speciellt vettigt, eller hur?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. SnyggLirre

  June 18, 2007, 11:49:05

  Då jag tyvärr inte har tillgång till någon radio på arbetet (det är faktiskt inte chefens fel i det här fallet) missar jag ju alla sommarpratare och blev således väldigt glad när du nu sommarbloggar varje dag!! Det känns lixom lite extra kul när man kan få lämna kommentarer om det som sägs.. fast det kanske man får göra även på radion???

 2. Bu Jormanen

  June 26, 2007, 14:38:19

  Nästan samma på finska:

  Lapsena olin 10-0 Israelin puolella. Opiskelijana ymmärsin jo palestiinalaisiakin. Toisen intifidan julman tukahduttamisen, joihin sisältyi kollektiivinen kuoemanrangaistus, jälkeen alkoi olla sympatia Israelin hallitusta kohtaan vähissä. Hyväksyin kuitenkin kyseisen valtion olemassaolon.

  Lähi-idän kriisin, joka alkoi ennen syntymäämme ja jatkuu ilmeisesti kuolemamme jälkeenkin, perussyy on todellakin tuo keinotekoisesti toisten maalle syntynyt valtio. Juutalaisia vastaan minulle ei ole mitään, arvostan heitä ja heitä kuuluu ystäviini. Israelin valtio ja sen sotapolitiikka on asia erikseen.

 3. Grim

  September 5, 2007, 12:47:19

  Vi hade ju haft en riktig semesterkula om gränserna för när sverige var som störst återigen skulle bli aktuella. Jag tycker vi borde få in Maud i centerpartiet på denna linje. Hon är riksdagens numero uno Preben i mina ögon.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *