Pages

Categories

Search

 

Skjut mig om jag någonsin syr ett par “fittbyxor”

by
August 28, 2007
Blandat, Politik
No Comment

Jag upphör aldrig att förundras över alla workshops man kan gå på om man vill. Man kan färga garn, baka bullar, dansa queertango och träna strap-onteknik. Till denna lilla lista kan man nu lägga workshopen “Fittbyxor”.

Syftet med “Fittbyxor”, för det finns tydligen ett syfte också även om det känns svårt att tro, är att lyfta fram kvinnans rätt att kissa stående. Mensch! Lina nyberg som arrangerar workshoppen säger att det handlar om kvinnans roll i det offentliga rummet och att de vill förbättra den rollen genom att sy fittbyxor som underlättar upprättstående kissande för kvinnor. Efter detta lilla handarbetspyssel ska det ätas en “vätskedrivande buffé bestående av öl och te. Sedan går vi ut och kissar tillsammans.” Tja, jag är ju av den uppfattningen att varken män eller kvinnor bör kissa i det offentliga rummet. Det är liksom hövligare och trevligare för alla andra om man uppsöker en toalett.

Det faktum att män står upp och kissar är sannerligen inte en symbol för kvinnoförtryck. Det är ett biologiskt faktum att män kan stå upp och kissa, varken mer eller mindre. Det är ingen manlig konspiration i syfte att förtrycka den andra halvan av världens befolkning. Ibland, eller faktiskt ganska ofta, blir jag skittrött på folk som skriker “Förtryck!” så fort de får chansen. Det är så himla lätt att skylla allt på någon annan, att hävda att det faktum att man är kvinna, man, homo, förälder, färgad, muslim, pensionär, whatever är anledningen till att man inte fick det där jobbet man ville ha, att grannen tittade surt på en eller vad det nu kan vara. Ibland beror det på det, men oftast beror det faktiskt på helt andra saker. Och helt ärligt, hur kan man ens ta någon som dömer en på grund av något sådant på allvar?

Jag förstår att det kan kännas mysigt och tryggt att gå runt och vara ett självutnämnt offer, men för din egen skull är det bäst att motstå frestelsen och istället gå genom livet som en vinnare. Om du inte själva tror att du är det, hur i hela friden kan du då förvänta dig att någon annan ska tycka att du är det?

Slutligen skulle jag vilja uppmana någon att kolla om Malmö fria kvinnouniversitet får någon form av statligt stöd. Om de får det bör det omedelbart dras in för det är helt uppenbart att de inte har en aning om vad de ska använda pengarna till och slänger ut dem på vilket trams som helst.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Joshua_Tree

  August 28, 2007, 11:39:06

  Åh herregud vilken fånig grej, och så vackert du massakrerade den.

  Ibland får man en påminnelse om varför man bevakar en viss blogg. Jag fick en sån just nu. Tack!

 2. Grim

  September 5, 2007, 11:10:15

  Hört talas om en pappers eller majsstärkelsetratt som tjejer skulle ha för att kunna slippa sitta på räliga toasitsar. Reklamen visade ryggen på en affärskvinna stående brevid en man och båda stod mot varsin urinoar. Undrar om företaget tänkte på att de är tvungna att uppsöka herrarnas? Mycket märklig historia. Men din upplevelse var mer bisarr. Jag menar byxorna måste bli äckliga och lukta inkontinens under dagens lopp.

 3. LedarG

  September 9, 2007, 14:57:40

  måste ju vara mycket enklare att ha kjol och inga trosor? då kan man ju skvala som en häst till o med medan man går. Jisses vad effektivt! eller varför inte gå naken? då slipper man dessutom den hemska pressen att ha moderiktiga matchande utstyrslar. tänk så många som bränt ut sig pga klädbekymmer..

 4. Miss Keep Your Distance

  September 12, 2007, 14:14:23

  Jag fattar att det ibland är rätt praktiskt att stå upp och pinka. När man är i skogen etc. Då är det inte så kul att sätta sig i blåbärssnåren. Vad som helst kan ju komma och bita en i ända. Men utöver det kan jag faktiskt inte komma på något bra skäl till varför man ska stå upp – när man kan sitta ner. Fittbyxor. Mina ögon föll ur skallen nu.

 5. Mrs Li

  July 1, 2008, 18:36:07

  Så sant så sant… Men jag gillar ståtjottorna som finns i Asien och södra Europa… fast jag söker inte bidrag från Framtidens kultur för det…

  Och tänk så mycket stålar man kan få för att dra på sig en tröja på benen 😉

  Och Gud som jag skrattade och njöt av “Chefer från helvetet” är du säker på att den inte utspelar sig på min arbetsplats?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *