Pages

Categories

Search

 

Låt kungen slippa vara kung

by
October 9, 2007
Politik
No Comment

Det var väl väldigt vilket liv det blev för att Lars Danielsson sa att kungen ska slippa politiken och att man bör slopa utrikesnämnden. Bildt frustar och tycker att de socialdemokrater som inte gillar kungen bör “ägna sig åt det privat“. Varför? Det är väl en i allra högsta grad politisk fråga huruvida kungen ska blanda sig i politiken eller ej.

Jag är av den fasta övertygelsen att kungen bör befrias från att vara kung överhuvudtaget. Och om han nu ändå ska vara kung, så ska han hålla fingrarna borta från allt vad politik heter, även om det bara är i egenskap av symbolisk nickedocka på utrikesnämndens möten.

Det är patetiskt att ärva jobb. Familjen Bernadotte är inte mer kunglig än min familj. Enda skillnaden är att de råkar ha en anfader som råkade befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle när Sverige var tämligen desperat efter en ny kung eftersom den tilltänkte, danske tronföljaren trillat av pinnen. Hur gudomligt och fint är det? Det är ungefär som att råka sjunga vackert i duschen när Idol-juryn råkar gå förbi. Det är sannerligen ingenting som kvalificerar alla ens efterlevande att för all framtid betraktas som högre stående människor.

Bort med kungahuset och låt dem försörja sig som alla andra. Kanske skulle Stockholms universitet kunna skräddarsy en kurs för blåblodiga. Nå, vad säger du knugen? Vad sägs om en fil kand i “Att leva Svenssonliv” eller en fil mag i “Svenssonliv för den oinvigde”? Kurslitteraturen kommer att tillhandahållas i en lättläst variant med mycket bilder och stor stil. Övriga kursdeltagare kommer att handplockas på slottet och på Riddarhuset, så du kommer att ha många polare som kurskamrater och behöver inte känna dig utanför.

uZvqH639VqA

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

  1. Tinnitussan

    October 10, 2007, 09:08:28

    Bort med monarkin. Det har jag alltid tyckt. Jag står inte ut med varesig kungagänget eller fjäskeriet runtomkring. Usch.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *