Pages

Categories

Search

 

Sluta att använda era nära och kära som politiska slagträn!

by
October 16, 2007
HBTQ, Politik
No Comment

Amningshysterin fortsätter. Nu protesterar föreningen Amningshjälpen på Gotland mot att det kom in protester när någon ammade på ett kommunfullmäktigemöte. Alla vet redan vad jag tycker om det, barn ska inte vara med på möten. Punkt. Protesten går ut på att några mammor kommer att gå och sitta på åhörarplats under kommunfullmäktiges möten och amma.

Jaha, ja. Och om de stackars barnen inte är hungriga när det är dags för möte då? Ska de svältas under dagen så att de kastar sig över maten när den erbjuds? Nåja, tvångsmatning och feminism har ju en lång historisk tradition, ända sedan man tvångsmatade ihjäl suffragetter i England, så varför inte?

Jag köper dock inte alls argumentet om att amning ska förekomma till höger och vänster för att det minsann är av nöden påkallat, naturligt och ickesexuellt. Med den logiken kan man lika gärna kämpa för att män ska få kissa var de vill. Det är ju av nöden påkallat, naturligt och ickesexuellt. “Det spelar väl ingen roll om man råkar visa någon centimeter av bröstet”, säger Karin Sutare. Nej då. Och inte spelar det någon roll om man råkar få se några centimeter av någons snorre när man har möte, sitter på en restaurant eller på annan offentlig plats. Det är ju helt naturligt. Personligen tycker jag att det är naturligt med lite hyfs.

Dessutom gillar jag inte att man gör sina barn till politiska slagträn. Det är samma sak som när en grupp flator bestämde sig för att under en halvtimme kyssas på Sergels torg för att göra ett politiskt ställningstagande. Jaha. Jag trodde att man matade sina barn och kysste sin partner av kärlek, men tydligen inte. Nuförtiden gör man det som ett politiskt ställningstagande. Gud, så trist.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Lirre

  October 16, 2007, 18:38:31

  Blev lite lagom uppretad när jag läste om detta häromdagen och var snudd på att skriva ett eget inlägg om hela debatten men sen ändrade jag mig. Att de ens orkar hålla på! Håller med dig Rosetta, lite hyffs är naturligt och de borde alla fatta!

 2. Tinnitussan

  October 19, 2007, 08:17:40

  Herre min gås… Undara vad Magdalena Ribbing skulle säga om detta…

 3. Miss Keep Your Distance

  October 22, 2007, 09:05:46

  Jag håller med dig till 100 %.

 4. Elin

  November 1, 2007, 22:45:07

  Jag har inga barn själv men jag skulle tycka det var trist att inte kunna medverka på möten p g av att jag inte fick ha en sovande bebis med mig (som kan tänkas vakna och vilja bli ammad). Tråkigt att behöva bli isolerad från omvärden under amningsperioden.

  Vad jag har förstått av ammande väninnor så är det inte direkt enkelt att styra sina barns amningsbehov. Tror knappast att det förekommer någon svältning inför mötet, i så fall är det nog bara skrik som gäller.

  Förövrigt tycker jag att det är lågt att jämföra amning med mäns rätt till offentlig urinering. Håller dock med om att det är “naturligt hyfs” som gäller. Vid amning, mötesdeltagande och urinering.

 5. Anna

  November 10, 2007, 21:33:02

  så??? amning är alltså ohyfs? Ja då ska väl ingen att ingen få äta offentligt! Så plocka undan frukten och drick inte vattnet. Stäng resturanger som inte har privata bås. Att amma är lika naturligt som att ta den där klunken vatten som så många intar på mötet. Konstig värld ni har vuxit upp i?

 6. Tinnitussan

  November 15, 2007, 14:16:22

  Nu får du komma tillbaka tycker jag. Miss you!

 7. Kri

  November 20, 2007, 16:14:56

  Anna, jag har verkligen aldrig sett sämre liknelser än de du just kom med.

 8. Miss Keep Your Distance

  December 7, 2007, 11:00:10

  Har du gömt dig? Kom fram nu. Annars kommer Preben!

 9. Mamma

  December 9, 2007, 14:40:22

  Ang amning.

  Ammande barn har rätt till en lugn och rofylld miljö under amningen. Därför är det olämplgit att amma under politiska möten, stimmiga matställen etc. På sxamma sätt att vuxna matmiljö är vikgti är barnens det.

 10. Gregor

  December 14, 2007, 09:12:58

  Svar till Anna: Det finns faktiskt vissa miljöer man inte äter i pga grundläggande hyfts. Tex tar jag inte med mig en pizza och sitter och äter under en vigsel. Ej heller snaskar jag godis. Sen kan det vara så enkelt att man helt enkelt inte tycker det är trevligt att se bebisar sitta och suga på ett juver mitt framför ögonen på en. Ska det vara så svårt att inse att omgivningen inte är intresserad ens egna barnuppfödande. Skaffa en barnvakt för dylika tillställningar eller låt bli att skaffa barn om ni inte kan låta bli att störa omgivningen. Vad som är naturligt är ett riktigt korkat argument. Det är inte frågan om vad som är naturligt utan vad som är sociala normer. Urinera, bajsa, rapa, spotta, onanera mm är helt naturligt men förmodligen inget du vill se folk göra offentligt.

  Gregor

 11. Anna B

  February 14, 2008, 18:15:03

  Håller med andra Anna, Självklart ska man kunna amma sina barn. Det är väl ändå skillnad på kiss, bajs och könsorgan än bröst. Bröst luktar inte illa och är inte en sanitär olägenhet. Mycket märkligt att folk anser att kvinnor ska kunna bada toppless på badhus men inte använda sina bröst till vad det är till för nämligen ge sina barn mat. Men våra bröst kanske bara är de vuxna männens leksaker tydligen???? …….Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *