Pages

Categories

Search

 

Fler och fler går ur feminismen

by
January 19, 2008
Politik
No Comment

Jag anar sprickor i den feministiska muren. Om man plöjer igenom den ganska enorma mängden kommentarer som kommit på Pär Ströms bok “Mansförtryck och kvinnovälde”, så skulle man lätt kunna få intrycket av att INGA kvinnor står på Ströms sida, att ALLA kvinnor skulle vara fullt upptagna med att utrustade med facklor och grepar agera pöbel och marschera mot närmaste bokhandel för att anordna ett gammalt hederligt bokbål. Jag är därför mycket glad över att konstatera att så inte är fallet.

En rad kvinnor har nämligen hört av sig och känner sig minst sagt frustrerade för att de inte känner igen sig i den bild av kvinnor och män som dagens feminister ofta lyfter fram.

De ser sig inte som viljelösa våp, som måste hjälpas fram. De är fullt kapabla att gå själv.

De vägrar lägga kollektiv skuld på sina manliga partners och vänner för saker de inte gjort.

De tycker att jämställdhet ska gälla både män och kvinnor.

Jag fick dessutom två intressanta länkar, som jag tänkte dela med mig av. De handlar om diskriminering av män när det gäller vårdnadstvister etc. De är mycket läsvärda och, nu må feministerna darra av skräck, skrivna av kvinnor.

Gör svenska pappor delaktiga!

Omvänd könsrasism

I flera kommentarer till Pär Ströms bok har kvinnor sagt att fine, män kanske diskrimineras, men vi måste prioritera det som är viktigast, nämligen kvinnorna. Som svar på det skulle jag då vilja säga att jag håller med till 100%. Självklart är det viktigare att kvinnor får bada topless i våra badhus, än att pappor får lika stora möjligheter till vårdnad av sina barn. Det är en fullt rationell och nödvändig prioritering. Tänk bara vilka fasansfulla konsekvenser det skulle få om man måste skyla brösten! Det är ju faktiskt ingenting jämfört med barn som förlorar kontakten med pappa. Det ger ju trots allt inga vidare konsekvenser i samhället, eller hur?

Här kommer lite länkar:
Pär Ströms blogg
Kan män vara feminister?
Ström missar helheten
Många misstolkar den feministiska ideologin
Det finns även kvinnogrisar i detta land
Han är väldigt okunnig om vad feminism är
Ström är en latmask
Visa mig de manshatande feministerna, Pär Ström
Feminismen tål inte fallna kvinnor
Män är värre än djur
Kolla här, Pär Ström
Fult knep av aftonbladets debattredaktion

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Tinnitussan

  January 20, 2008, 19:14:23

  Så sant. Så sant. Och jag förstår faktiskt inte vad just begreppet har för innebörd om det i slutänden alltid hamnar i “beror-på-vad-för-slags-feminist-du-är” fällan.

  För mig är meningen “jag är feminist” lika beigedoftande som “jag vill ha fred på jorden” ungefär. Totalt intetsägande men ack så politisk korrekt.

 2. s

  January 23, 2008, 00:41:26

  va? har feministerna sagt att kvinnor alla är viljelösa våp? har du sovit under den långa tid feminismen ägnat sig åt att lyfta fram alla kvinnor som åstadkommit saker, trots motstånd? återigen osaklig kritik av feminismen.

 3. Rosetta

  January 23, 2008, 08:20:02

  Hej!

  Tinnitussan: Ja, det är en härva med alla olika sorters feminism. Jag måste nog anse mig ganska påläst i ämnet, om än inte frivilligt, och jag kan ändå inte riktigt reda ut skillnaderna. Intressant nog verkar många feminister inte kunna göra det själva heller. Jag har så smått börjat misstänka att alla de olika ismerna och post-ismerna inom feminismen är en enda stor rökridå för att alltid kunna bolla undan kritik. “Ja, men jag är ju faktiskt särartsfeminist och inte radikalfeminist!” Pust!

  S: Naturligtvis säger inte feminister att kvinnor är viljelösa våp, men varför detta ständiga “kvinnor kan” och stödåtgärder för kvinnor som ska starta eget, gå utbildningar, skaffa jobb etc? Jag är helt övertygad om att kvinnor kan SJÄLV. De kan göra saker för egen maskin, de behöver ingen badring av extra stödåtgärder för att hålla sig flytande.

  Kvinnor kan tänka och agera själv. De är inte som vindflöjlar som flappar runt i vinden utan att själva tänka och reflektera. Jag tycker att det är fånigt att gå omkring och se sig själv som ett offer för tusentals år av förtryck. Jag har inte blivit förtryckt i tusentals år och jag tänker inte gå runt och anklaga folk som inte fötryckt mig heller.

  Jag är för jämställdhet, men jag tror inte för ett ögonblick att offerrollen skulle föra mig närmare den. Därför vill jag inte heller ha stödåtgärder, som indirekt säger att inte är kapabel att klara mig själv bara för att jag är kvinna.

  Ha det så bra,
  Rosetta

 4. Zanna

  January 23, 2008, 20:43:21

  Skulle jag darra av skräck av en text som en medlem FRIS skrev för 10 år sedan? Det var det roligaste jag hört. Om du tar reda på lite mer om FRIS så kommer du också att upptäcka att “föreningen” upplöstes för snart 10 år sedan efter att Aftonbladet avslöjat att ca 50% av föräldrarna var DÖMDA för våldsbrott mot någon familjemedlem.Det råder idag tack och lov stor enighet i dagens samhälle om att en förälder som misshandlat familjemedlemmar inte ska vara vårdnadshavare.
  Den nya mer seriösa pappa-rörelsen med föreningen Pappa-Barn i spetsen anser inte heller att en förälder som dömts för vålds eller sexualbrott mot någon familjemedlem ska ha vårdnad eller oövervakat umgänge, så dem är jag inte ett dugg rädd för, trots att jag är feminist.
  Nu kontrar du kanske med att även kvinnor kan begå vålds eller sexualbrott mot familjemedlemmar. Javisst, säger jag då.
  Men sådana idiotförslag som att alla föräldrar ska ha Gemensam Vårdnad och växelvis boende (som föreslogs i det första brevet du länkade till) drabbar ju självklart lika hårt i de fall där det är mamman som är den olämpliga föräldern.
  I den mån jag blir rädd så är det för den imbecilla attityden att det inte skulle finnas några olämpliga biologiska föräldrar alls.
  Att det är agerande, föräldraförmåga och vilken relation man har till barnet som ska vara det viktiga vid vårdnadstvister, inte kön är jag också med på.
  Och växelvis boende passar inte alls alla barn.
  Själv bodde jag mest hos min pappa efter mina föräldrars skilsmässa, det beslutet var både min mammas, pappas och mitt eget utan att någon myndighet ens var inblandad.
  Det hindrade inte att jag träffade min mamma ofta iallafall, att inbilla sig att ett barn måste sova exakt 46 veckor om året sammanlagt hos varje förälder för att må bra är inget det finns något som helst bevis på.

 5. Rosetta

  January 23, 2008, 21:44:24

  Hej Zanna,
  Jag har aldrig påstått att alla biologiska föräldrar skulle vara lämpade att ha vårdnad om sina barn. Jag har inte heller sagt att växelboende alltid är det rätta. Tvärt om, så finns det massor av människor som inte borde ha barn, både män och kvinnor. Jag länkade till FRIS-brevet och artikeln, för att de visar på att det finns en viss snedvridning i hur samhället ser på mäns och kvinnors rätt till sina barn Det är ett faktum och har inget med om enskilda medlemmar i föreningen var kriminellt belastade eller ej. Det är nämligen också ett faktum att det sitter många pappor ute i landet, som inte är kriminella våldsverkare utan helt vanliga medborgare, men som ändå inte får träffa sina barn. Det är helt enkelt fel.

  Barn har rätt till båda sina föräldrar, men som det ser ut idag behandlas pappor som en sorts b-föräldrar. Det är verkligen inte rättvist. Det är inte heller rättvist att ta för givet att män är våldsverkare och därför inte ska få träffa sina barn.

  /RosettaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *