Pages

Categories

Search

 

Manlig amning i jämlikhetens namn

by
January 22, 2008
Politik
No Comment

Läste just att män också kan amma om deras mjölkkörtlar bara får rätt stimulans. Det är ju intressant. Ja, inte så mycket rent vetenskapligt, för det finns säkert en schyst biologisk förklaring till det. Nej, det är intressant ur feministisk synpunkt. Eller rättare sagt, hur kommer feminismen att välja att hantera information som denna.

Om män också kan amma, så betyder det ju också att de inkräktar på ett traditionellt kvinnligt område. Sådant brukar inte vara populärt. Man kan ana att det kommer att höjas röster om att det är onaturligt, vilket det naturligtvis inte är om det är en biologisk verklighet. Jag misstänker också att det fantastiska med amning genast skulle ses som halvt suspekt om det var en man som gjorde det. Lite halvpeddo, liksom, och det är det ju verkligen inte om en kvinna ammar. Jag tänker minsann hålla koll på hur kommentarerna till de här forskningsrönen utvecklar sig.

Personligen har jag inget emot om pappor ammar sina barn, för amning har inget med pedofili att göra. Jag hoppas bara att de, liksom alla mammor, läser den alltid så fantastiska Magdalena Ribbings välinformerade och väl uttryckta vett- och etikettregler för offentlig amning. Jag är säker på att reglerna kan och bör tillämpas av både män och kvinnor.

Länkplock:
När män börjar amma
Ett tabu som borde brytas!
Nya vetenskapliga rön
Sigbritt och amningen

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Matilda

  January 22, 2008, 09:38:07

  Tack för länkningen!

  Jag måste be dig förtydliga. Menar du att det från feministiskt håll kommer höjas arga röster om män inkräktar på ett traditionellt kvinnligt område? För det är väl ändå lite bakvänt. De flesta feminister tar ju kamp för just det, att manligt och kvinnligt ska brytas upp. Och det här med amning är ju inte heller helt nytt i debatten. Läs gärna Anne Fausto-Sterligs Myths of Gender.

  Matilda

 2. Rosetta

  January 22, 2008, 09:46:53

  Hej Matilda!
  Jag håller helt med dig. I jämställdhetens namn borde det faktum att män kan amma vara alldeles perfekt. Dessvärre är jag inte helt säker på att alla kommer att se det så. Även om det naturligtvis inte är det minsta politiskt rätt att säga det, så är det faktiskt så att män inte alltid har så lätt att slå sig in på traditionellt kvinnliga domäner. Vissa vill naturligtvis inte och det är ett annat problem, men även de som vill tex dela föräldraledigheten 50-50, ha delad vårdnad av barn, jobba på dagis etc, stöter på problem i form av kvinnor som vill behålla den sfären för sig själv. Det är tyvärr inte speciellt ovanligt.

  Tack för boktipset! Jag ska kolla upp Anne Fausto-Sterlings bok. (Och till er andra: boktips är alltid välkomna! Man kan aldrig sluta lära sig nya saker, så tipsa på!)

  Ha en riktigt bra dag,
  RosettaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *