Pages

Categories

Search

 

Bye, bye Kd!

by
January 25, 2008
Politik
No Comment

Finns det ett liv för Kd efter nästa val? Det beror på vad man menar med liv. Jag tror knappast att de kan hoppas på ett riksdagsliv. Så går det när man väljer att hålla fast vid en ideologi vars bäst före datum gick ut någon gång kring 1852.

Bye, bye, Kd! Om jag vore ni skulle jag tillbringa livet efter riksdagen med att ta församlingsbussen på en liten studieresa ut i verkliga livet där alla andra bor. Det skulle kunna bli en spännande och intressant resa för er.

Bloggare om Kd:

Fuck Kristdemokraterna!
Fundamentalism, är det Kd:s väg?
Kristdemokraterna ett parti i kris
Ideologin är vårt existensberättigande
Aftonbladets blogg från KD:s konferens i Uppsala

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Rosetta

  January 25, 2008, 19:20:20

  Jag såg att bloggen som länkat till mig i kommentaren här ovanför avfärdade mina kommentarer om Kd som vanligt “Kd-hat”. Jag vill bara dementera det. Jag hatar inte kristdemokrater. De är människor som alla andra. Jag hatar bara vad de gör. Om de bara kan se till att inte leva ut sina Kd-lustar, så ser jag inga som helst problem med dem.
  Er egen,
  Rosetta

 2. Thomas Björk

  January 26, 2008, 09:48:46

  2002 tyckte 27 procent att homosexuella bör få adoptera barn. 2006 hade siffran stigit till 38 procent.
  – alltså 62% håller med kd

  2002 tyckte 29 procent att det är viktigt att satsa på ett samhälle med kristna värden. 2006 var bara 20 procent positiva till förslaget.
  – alltså 20% håller med kd

  2002 tyckte 80 procent att samhället bör stärka familjens ställning. Fyra år senare var 75 procent positiva.
  – alltså 75% håller med kd

  – Svenska väljare är ideologiskt röstande väljare. Ideologin spelar mycket större roll än till exempel partiledare, säger Henrik Oscarsson.

  Kristdemokraterna verkar ha en stor grupp väljare om man lyckas få ut sitt budska

 3. Rosetta

  January 26, 2008, 10:21:55

  Hej Thomas!

  Med tanke på Kd:s resultat i de senaste opinionsundersökningarna, så verkar det ju faktiskt helt klart som om a, Kd når inte ut till sina potentiella väljare, b, folk delar inte Kd:s uppfattning om sakert och ting.

  Dessutom ställer jag mig extremt frågande till Kd:s värnande om familjen. De vill bara värna om en sorts familj, en sorts familj som dessutom inte alls är en verklighet ens för heterosexuella. Mamma, pappa, barn är bara en av de många olika sorternas familj som finns. Det finns mamma och barn, pappa och barn, pappor och barn, mammor och barn etc. Är det inte lika viktigt att se till deras bästa?

  Om Kd:s kristna värden innebär att man delar upp folk i mer eller mindre värda, så vill inte jag vara med. Och det vill tydligen inte en överväldigande majoritet av det svenska folket heller.

  Ha en trevlig helg,
  Rosetta

 4. Thomas Björk

  January 26, 2008, 14:06:23

  Hej Rosetta.
  Problemet är väl snarare det att många som röstade på kd i valet 2006 har svårt att känna igen sig i den regeringspolitik som förts av alliansen. I de frågor som Aftonbladet skrev om har ju kds ideologi stöd av mellan 20-75%.

 5. Tinnitussan

  January 28, 2008, 01:05:14

  Jag fattar fortfarande inte hur kd kunde näsla sig in i regeringen öht. För mig så är kd stockkonservativa och allt annat än liberalt individoptimistiska. Suck.

  Alla som vill får gärna leva i kärnfamiljer om de vill- var och en blir salig på sin tro. MEN det finns massor av andra sätt att leva ett lyckligt liv med värme och kärlek än enbart i kärnfamilj (tack och lov) och staten har ingenting att göra med vem och hur ett äktenskap och en familj ska definieras. Det fixar vuxna människor så bra själva. Hurra för pluralism i sätt att leva som jag brukar säga. Det enda staten ska gripa in är då någon de facto far illa.

  P.S. Jag bar INTE alliansknapp 😉

 6. Rosetta

  January 28, 2008, 09:35:35

  Hej Thomas!
  Det är nog sant att det är så att Kd:s väljare inte känner igen sig i den förda regeringspolitiken, men vad hade de förväntat sig? Kd är ett litet parti och har inflytande därefter.
  Ha det så bra,
  Rosetta

 7. Rosetta

  January 28, 2008, 09:36:36

  Hej Tinnitussan!
  Jag håller helt med dig. Och jag hade sannerligen ingen alliansknapp jag heller. 😀
  Rosetta

 8. Mikael

  January 29, 2008, 09:24:59

  Man skall alltid kolla undersökningen själv och inte helt sluka mediernas tolkning. Se bara på hysterin över UOK.s undersökning om ungdommars kassa kunskaper om kommunismen, eller tidigare än dess deras kassa syn om Nazismen, Medierna tolkade fel och undersökningarna är öppna för andra tolkningar. Att KD är ett av de få partier som är väldigt lokalt förankrat ger dem även nackdelar i nationella undersökningar, så man får ta resultatet om KD stöd med en nypa salt. Säger inte att det stämmer eller inte stämmer, men man måste reflektera lite också.

  Detta med kärnfamilj tycker jag är ett begrepp som används lite för flitigt för att klanka ner på kristdemokraterna. Vad jag har sett av deras politiska inslag så verkar de för familjers rätt att själva besluta över hur de skall ta hand om sina barn, sitt liv och sina beslut. Samt att de har en syn om att både en man och en kvinna kan vara föräldrar. (Jag som ni hade fördommen att KD stod för de extrem-traditionella värderingarna, men i den “nya” debatten om vårdnadstvister så ställer sig faktiskt KD för rättvisa där, medan t.ex jag tycker Socialdemokraterna och folkpartiet har gett en mer negativ syn på detta och utgår ifrån att mamman per definition alltid är den bästa föräldern, det är väll traditionell politik om något ?).

  Jag tycker även att vi skall döda myten om att man måste gå i kyrkan varje vecka, då får man automatiskt medlemskap i KD som uttrycks i denna artikel. :)

  Sen att ideologier spelar roll vid val ? tror jag är skitsnack. Alla tendenser pekar på att “sista-minuten-väljare” ökar, allt fler och fler bestämmer parti vid valurnan eller dagarna innan, och hoppen mellan är större än någonsin. Idag är det inte ovanligt att ngn röstar på Ohly i ena valet, och röstar på Reinfeldt i nästa, vilket var helt otänkbart för några decennier sedan.

  För övrigt Rosetta, keep up the good work med en mycket intressant blogg, av en författare (du) med öppet sinne som inte fastnad i en ideologisk fålla !Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *