Pages

Categories

Search

 

Jag är en stolt könsförrädare!

by
January 28, 2008
Politik
No Comment

Debatterandet kring Pär Ströms bok “Mansförtryck och kvinnovälde” har rasat vidare under helgen. Lars-Einar Engström tycker i Aftonbladet att Pär Ström ska sätta på sig “genusbrillorna“. Han har långa utläggningar om att eskortflickor beställs på tjänsteresor i Asien etc. Min fråga till Lars-Einar är: Beställer ALLA män eskortflickor i Asien? Naturligtvis inte. Lika lite som ALLA kvinnor tackar ja till “black banana” i Gambia. Dessutom har väl varken Pär Ström eller någon annan hävdat att kvinnor inte diskrimineras i vissa fall. Det är inte det frågan handlar om. Frågan handlar om man ska välja att blunda för de gånger män faktiskt diskrimineras. Eftersom jag inte gillar någon form av diskriminering tycker jag inte heller att man ska blunda för någon form av diskriminering. Lars-Einar borde ta av sig genusbrillorna och sätta på sig ett par riktiga brillor.

Maria-Pia Boëthius hänvisar till Susan Faludis bok “Stiffed: The Betrayal of the American Man”. Det är i och för sig intressant om man bortser från att det svenska och det amerikanska samhället är ganska annorlunda och det faktum att alla män inte anser sig kastrerade av tanken på jämlikhet. Dessutom är väl en av poängerna i “Stiffed” att många av manlighetens problem (om man nu accepterar tanken att könsbestämma problem) skulle kunna lösas om män slutade sträva efter att hitta sin maskulinitet, vad det nu är. Jag skulle vilja vända på det och säga att detsamma gäller för kvinnor som till varje pris söker kärnan i vad det är att vara kvinna. Jag tror nämligen bara att det finns en kärna och det är den mänskliga kärnan som vi alla delar. Dessutom kritiserar hon Ström för diverse saker som han aldrig påstått. Vad hon vill uppnå med det vet jag inte, men Ström ger henne i alla fall svar på tal i en välformad replik till hennes inlägg i debatten.

Niklas Orrenius gör i Sydsvenskan en underlig intervju med Pär Ström där Orrenius ställer underliga frågor av typen: “Fast feministerna kämpar väl inte för att det ska vara så, att män inte får bra kontakt med sina barn?” som om det vore det Ström försöker säga. Nåväl, de underliga frågorna till trots besvarar Ström dem med sin vanliga lugna saklighet, så intervjun är läsvärd för de som inte från början bestämt sig för att Ström är en hemsk mansgris som tycker synd om männen för att kvinnorna vandrat mer än två meter från spisen.

Slutligen, så går Pär Ström ut på sin blogg och ber om att få mer offentligt stöd av den typ han själv får varje dag, eftersom ingen verkar vilja ge honom det offentligt. Jag förstår honom fullkomligt. Jag förstår också dem som väljer att ge sitt stöd utanför det offentliga rummet. Det är nämligen inte lätt att utmana en så stark rörelse som feminismen på egen hand. Och det är ju just det det handlar om: många feminister inser inte att de lyckats så väl i sin kamp på många områden, om än inte alla, att de fått en maktställning som lätt kan missbrukas om man inte är ödmjuk nog att kosta på sig lite självinsikt.

Jag har givit Ström mitt stöd och jag tänker fortsätta att ge honom det, eftersom jag är helt övertygad om att jämställdhet bara uppnås om man ser all diskriminering och betraktar människor som människor i första hand och inte delar upp dem efter kön. Allt lidande är lidande, vare sig det är en man eller kvinna som drabbas av det.

Så, gott folk. Jag erkänner att jag är en könsförrädare. Jag är en överlöpare, en förrädare, en stor fet Quisling. Och inte bara det, jag är stolt över det också. Jag har inte de minsta moraliska betänkligheter inför att erkänna att även kvinnor kan diskriminera, förtrycka och missbruka sin maktposition. Det är nämligen inte ett manligt privilegium att göra det. Det är en mänsklig brist som ingen av oss är immun mot. Det enda sättet att hålla den i schack är att tillåta ifrågasättande och kritik och på den punkten har många människor (kvinnor, män, feminister, fågelskådare, brevbärare och kanotister etc) mycket kvar att lära.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Maria Skiddi

  January 28, 2008, 09:50:51

  Huvudet i giljotinen Rosetta, Ja, jag gick ju in å kollade runt hemma hos Per i hans cybersfär. ….

  Varför har inte alla “Elinar” “oc h “anonyma” ggr flera hittat till dig?

  Jag menar; det måste väl vara en större utmaning att försöka Resetta Rosetta än att svinga sig runt i Pers diskusstrådar å kalla alla andra skribenter för “idiot” ” din söta lilla retoriker” “din knasboll” etc.

  Är du “vaccinerad” genom dina äggstockar för sådan uppvaktning?

  Ha en bra dag din könsförrädare! Jag är stolt över dig!

 2. Johnny

  January 28, 2008, 10:26:40

  Håller fullkomligt med Maria Skiddi. Om fler människor kunde ha samma vettiga syn på jämställdhet som Rosetta verkar ha så skulle vi ha ett bättre samhälle för alla – både män och kvinnor.

  Jag tycker att den här “Elin” borde läsa den här bloggen istället för att argumentera med sig själv på Pär Ströms blogg.

  Tack till Rosetta för att du sprider förnuft i ett annars ganska hetsigt och ovettigt diskussionsklimat. Keep up the good work!

 3. David

  January 28, 2008, 11:04:58

  Gud ske lov att det finns sådana som Dig…
  (“knasbollen” (som blev utpekad det för att jag efterfrågade en uppgift och tog upp det här med att två fel inte gör ett rätt!))

 4. Mats

  January 28, 2008, 11:37:28

  Håller med övriga…ruggigt bra skrivet!!!

 5. Rosetta

  January 28, 2008, 12:21:47

  Hej allihop!

  Maria: Skicka hit dem bara. :-) Det är inte okej att kalla folk för idioter för att de inte delar ens åsikter. (Okej, vissa undantag finns, tex nazister etc, men inte rent generellt) Jag vet inte om mina äggstockar skyddar mig mot de värsta påhoppen, men jag har faktiskt funderat på varför alla dessa arga kvinnor inte ger sig på mig, men slaktar Pär Ström längs med fotknölarna. Det är lite underligt.

  Johnny: Samarbete är den enda vägen till jämställdhet. Pajkastning har aldrig gjort någon lyckligare. Och Elin ja… Hon är välkommen hit, så slipper hon i alla fall att prata med sig själv. 😉

  David: Tack, tack! Och nej, två fel gör verkligen inte ett rätt. Dessvärre tycks många blanda ihop jämställdhet med hämnd. Det är så onödigt och leder ingenstans.

  Mats: Tack, tack! :-)

  Ha en rikigt bra dag!
  Rosetta

 6. Pär Ström

  January 28, 2008, 13:43:14

  Tack för ditt stöd, Rosetta! Det sunda förnuftet lär vinna i längden!

 7. Tinnitussan

  January 28, 2008, 16:30:00

  Jag kommer rösta på Rosetta nästa val. Utan tvekan!

 8. Maria Skiddi

  January 28, 2008, 21:43:38

  Tinnitussan, håller du med valurna?

 9. Tinnitussan

  January 28, 2008, 22:13:25

  Maria Skiddi : självklart;-)

  Jag kommer också söka jobbet som Rosettas kampanjledare.

 10. Bj0rnborg

  January 29, 2008, 17:41:39

  Du är Cool Rosetta.

  De vettiga tjejerna lyser med sin frånvaro lika starkt som de män som vågar stå upp offentligt för jämställdhet på lika villkor. Men de finns i mängder där ute, och det är en tröst att ha hittat iaf en. Och en humoristisk sådan också.

  Min röst går givetvis till dig.

 11. Rosetta

  January 29, 2008, 18:21:59

  Hej allihop!

  Pär: Stå på dig! Jag är helt övertygad om att sans och sunt förnuft segrar i längden. :-)

  Tinnitussan: Attans, jag måste börja söka kampanja! Undrar vilken sång som ska bli mitt ledmotiv. Kanske “Better Get to Living” med Dolly, som ett steg i kampen mot alla självutnämnda offer.

  Maria: Ta kontakt med min kampanjledare Tinnitussan. Hon vet allt om var valurnorna kommer att finnas.

  Bjornborg: Tack, tack! Placera din röst i en av Tinnitussans valurnor.

  Ha en riktigt bra kväll allihop,
  Rosetta

 12. Amelia Andersdotter

  February 4, 2008, 02:52:41

  Sydsvenskans intervju var inte alls osaklig. Även fast Pär Ström tar upp en av de viktigaste ojämlikheterna som finns kvar: mäns frånvaro från hemmets immateriella värden, så presenterar han ingen som helst lösning på problemet.

  Jag tycker att det känns självklart att män nu måste kämpa för att få tillträde till detta heliga rum, någonting som inte alls är oförenligt med feminismens kamp för kvinnors tillträde till det heliga materiella rummet.

  I slutändan handlar det om en distribution av immateriella och materiella värden, som varken maskulismen eller feminismen behöver motsätta sig.

 13. Rosetta

  February 4, 2008, 11:17:31

  Hej Amelia,
  Hur presenterar man en lösning till ett så stort problem i en kort tidningsintervju? Är inte det lite mycket begärt? Dessutom förstår jag att det känns självklart att män ska få kämpa sig in i det “heliga rum” som hemmet utgör. Det är självklart om man är mer fokuserad på hämnd än på jämställdhet. Det är helt enkelt en fråga om vad det är man egentligen eftersträvar.

  ha det så bra,
  Rosetta

 14. Mattias

  February 11, 2008, 12:44:13

  Way to go tjejen… Kanon bra inlägg. Det behövs fler tjejer som du, som kan se problematiken på båda sidor..
  Vilken sjysst värld vi skulle få om många kunde göra det.

 15. Petter

  June 1, 2008, 19:19:00

  Du kan vara stolt över dig själv! Nyanserad och smart.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *