Pages

Categories

Search

 

Mest av allt undrar jag varför FI har en rosa hemsida…

by
January 28, 2008
Politik
No Comment

Fi – Feministiskt Initiativ har bestämt sig för att ställa upp i EU-valet nästa år och i valet 2010. Som intresserad väljare klickade jag mig in på Fi:s hemsida och hittade några intressanta saker, som till exempel två av deras huvudfrågor i valmanifestet från 2006: “Mäns våld måste upphöra” och “Samhällsbyggandet måste ske utifrån kvinnors villkor”. Hmmm…

Nu har jag kontemplerat dessa båda påstående över en kopp te och kommit fram till två saker:

1. att jag tycker att allt våld ska stoppas, även kvinnors. Får man en hammare i huvudet spelar det liksom ingen roll vem som håller i skaftet och vad man själv har mellan benen. Det gör förbannat ont i vilket fall.

2. att jag inte vill bo i ett samhälle som byggts utifrån kvinnors villkor. Jag vill bo i ett samhälle som är byggt utifrån mänskliga villkor som vi alla delar. (Jag misstänker dessutom att alla Fi:s anhängare skulle springa man – förlåt, kvinna – ur huse om någon fick för sig att starta ett parti som propagerade för att “allt samhällsbyggande måste ske utifrån mäns villkor.”)

Jag kom förresten fram till två saker till:

1. Jag tänker verkligen inte rösta på Fi.
2. Det är underligt att ett parti som vill bryta invanda könsmönster och patriarkala strukturer väljer att ha en hemsida som går i cerise och rosa. Talar inte det mot hela deras ideologi?

Andra röster om Fi:s valdeltagande:

FI vägrar ge sig – respekt!
Dags att betala tillbaka pengarna
Feministiskt initiativs bidragsfusk
Tvi Fi!
Bluffen fortsätter
Det luktar FI…

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Artikel 19

  January 28, 2008, 14:44:16

  “Det är underligt att ett parti som vill bryta invanda könsmönster och patriarkala strukturer väljer att ha en hemsida som går i cerise och rosa. Talar inte det mot hela deras ideologi?”

  En freudiansk könsroll, förlåt, felsägning kanske?

  Apropå Schyman och Carlshamres beslut att låta Fi kandidera i 2009 och 2010 års val. Att Fi väntade mad att utannonsera partiets valdeltagande syftade allena till att dölja partiets bidragsfusk. Läs mer om Fi och partiets bidragsfusk på min blogg, Artikel 19.

  Artikel 19, Feministiskt initiativs bidragsfusk:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/01/feministiskt-initiativs-bidragsfusk.html

 2. Tinnitussan

  January 28, 2008, 16:27:52

  Jag kommer hellre aldrig rösta på Fi! No way.

 3. Veronica Svärd

  January 29, 2008, 22:17:01

  Jag gillar inte heller rubriken “Samhällsbyggandet måste ske utifrån kvinnors villkor” om det är nån tröst. Jag tycker den är missvisande för vår politik som säger at samhällsbyggandet ska utgå även från kvinnors villkor. Det blir en annan innebörd…

  Men att mäns våld måste upphöra tycker jag är självklart. Det kostar samhället massor av pengar och krig världen över slår sönder hela välfärdssamhällen.

  Jag tycker Moderaterna och Folkpartiet borde byta till en varmare färg, de ger ett så manligt uttryck nu… Och är inte sossarna och vänstern superkvinnliga?

 4. Rosetta

  January 29, 2008, 23:29:49

  Hej Veronica!
  Självklart ska mäns våld upphöra och så även kvinnors. Det är ju inte bara män som startar krig här i världen. Jag säger bara Margareth Thatcher. Efterdyningarna av hennes härjningar har inte ebbat ut än. Brrr!

  Och visst har du helt rätt vad det gäller färgerna. :-) Faktum är att det inte kan vara helt lätt att komma på en färg som något annat parti inte redan roffat åt sig. Jag tänkte faktiskt på det när jag lagt ut mitt inlägg. Ingen vill ju ha beige som sin partifärg, liksom. :-)

  Ha en riktigt bra dag,
  RosettaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *