Pages

Categories

Search

 

Fråga 2: Vad händer om mitt arbete utnyttjas för ändamål jag inte stödjer?

by
January 31, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag kanske har verkat girig i mitt eviga tjat om ersättning för utfört arbete, men det är egentligen det här som är det viktigaste. Hur hindrar jag att mitt arbete missbrukas om det får spridas fritt.

Här gjorde era svar mig extra glad eftersom ingen verkar förespråka en inskränkning i den ideella upphovsrätten, dvs rätten att vara ett verks upphovsman och rätten att säga ifrån om den rätten på något sätt missbrukas. Det gillar jag. Inte för att jag tror att tex nynazister skulle ha något att hämta i mina texter, men rent principiellt är det ändå mycket viktigt. (Cristian Engström, Gabbe, Opassande)

Den ekonomiska upphovsrätten bör dock enligt de flesta kommentarerna ändras så att det bara blir förbjudet att göra ekonomisk vinning på upphovsrättskyddade verk, medan gratis fildelning och annat användande skulle vara okej. Det där är ju mer komplicerat och hur man ställer sig till det beror, antar jag, på hur stor tillit man har till nya betalningsmodeller (se tidigare inlägg). Några hävdar att fildelningen redan är så omfattande att en förändring av upphovsrätten på den här punkten varken skulle göra från eller till. På ett sätt har ni nog rätt. Kanske är det så att man vad man än tycker måste anpassa sig efter hur verkligheten faktiskt ser ut. Här tror jag att de som förespråkar en ändring skulle ha mycket att vinna på att ge så många konkreta exempel som möjligt på alternativa sätt att dra in pengar. Får man inga konkreta alternativ till den royalty man är van vid, så tror jag att många mest ser en ändring av upphovsrätten som att någon kommer och snor deras lön och det är inte en bra förutsättning om man vill att folk ska lyssna på ens argument.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Mr Andros

    February 4, 2008, 14:55:50

    Du har redan idag inget skydd mot missbruk av ditt verk i ett annat sammanhang, om missbrukaren är någotsånär smart. Ge det en liten twist så att det kan kallas satir och du kommer undan med det mesta. Jag skulle inte bli speciellt förvånad om någon kom undan med mord under förevändningen att det var satir.

    Det ett öppet informationsflöde däremot ger dig är möjligheten att ge igen med samma mynt. Om de missbrukar ditt verk så kan du missbruka deras. Det kan du redan idag under satir-täckmanteln, men med ett öppet informationsflöde kan du ta av silkesvantarna och ta på hårdhandskarna och prata förstånd…

    I vilket fall, de där killarna som ser ut som vandrande penisar är inte så begåvade, så att slå dem i en debatt är som ett schackparti mellan Mike Tyson och Kasparov.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *