Pages

Categories

Search

 

Fråga 3: Finns det inte en risk för kulturell utarmning?

by
January 31, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
8 Comments

Min tredje fråga handlade om huruvida det inte fanns en risk för kulturell utarmning om det blev svårare för olika sorters kreatörer att leva på sitt arbete. Nu inser jag naturligtvis att det finns en följdfråga till den frågan: Blir det verkligen svårare för kreatörer att leva på sitt jobb om man ändrar upphovsrätten? Ja, vem vet?

Många tror att en förändring av upphovsrätten skulle gynna de små aktörerna. (Joshua_Tree, Gabbe, Janne, Qer, Perty) Det tror faktiskt jag med, speciellt när det gäller musik. Jag måste dock tillstå att även om den traditionella vägen genom skivbolag, förlag etc är exkluderande och faktiskt, mycket ofta, bygger på ren tur, så är de där gamla institutionerna inte bara av ondo. De tillför, i bästa fall, kompetens på olika områden och är inte bara pengahungriga monster. Jag använde någonstans exemplet att böcker när de kommer in till förlagen, även om de är skrivna av etablerade författare, ofta är i ett skick som ingen skulle vilja läsa. Duktiga redaktörer ser till att det blir en trevlig upplevelse att läsa dem när de väl kommer ut. Hur gör man för att kvalitén på kulturen inte utarmas? (Ja, jag vet att jag låter som en kultursnobb av sällan skådat slag, men frågan är befogad.) Jag har till exempel köpt lite böcker på Vulkan.se där man kan hoppa över hela förlagssteget i bokprocessen och jag är inte helt imponerad.

Christian Engström målar upp en trevlig bild av ett Wikipedia med massor av bilder, musik och filmsnuttar och det skulle ju faktiskt vara fantastiskt och berika kulturen, men kanske borde man fundera på någon form av finansiering i stil med QTrax även där.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


8 Responses

 1. Zac

  January 31, 2008, 12:00:48

  Jag har för all del starka åsikter om detta, men orkar inte gå i polemik över detta just nu. Men hurra för att du är en resonerande och reflekterande människa, Rosetta! Jag trillade in på din blogg via Per Ströms artiklar, men jag lär bli kvar – inte för att jag alltid håller med dig, men intressant och genomtänkt tycks det alltid vara; i all fall så långt jag har läst!

  *tummen upp*

  //Zac

 2. Christian Engström (pp)

  January 31, 2008, 12:39:23

  Problemet med att kräva “finansiering” för att lägga saker på Wikipedia är att då kan de inte läggas på Wikipedia längre, eftersom det är ett ideellt projekt som inte har några pengar att finansiera med.

  Att kräva finansiering är detsamma som att förbjuda Wikipedia från att använda informationen – och det är ju där vi är idag. Det är ett konkret exempel på hur upphovsrätten förminskar och begränsar den nytta vi alla kan ha av internet.

  Det nya fantastiskta magiska med internet är ju just att det dyker upp värdefulla och bra saker *utan* finansiering. Det är på sätt och vis väldigt oväntat och ointuitivt att det skulle vara så, men exempelvis Wikipedia visar ju att det är sant. Vill man läsa mer om det här rekommenderar jag starkt Yochai Benklers “The Wealth of Networks”. Finns att köpa på papper eller ladda ner gratis från http://www.benkler.org/wealth_of_networks/index.php/Main_Page

  Och som sagt: man kan aldrig påstå att artisterna eller kreatörerna som grupp förlorar på det nya, så länge hushållens totala utgifter för kultur endera ligger konstanta eller ökar. Och det gör de ju faktiskt, som framgår av Johanna Nylanders utmärkta rapport. (Som även den finns att ladda ner gratis från http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175665245.pdf )

 3. Rosetta

  January 31, 2008, 12:50:12

  Hej Zac!
  Vad roligt att du hittat hit. Jag försöker att vara så genomtänkt jag kan och tänker fortsätta vara det, men ibland undrar till och med jag. :-)

  I vilket fall, så behöver man inte alls ha samma åsikt, bara man respekterar varandra och är beredd att lyssna och kanske bli överbevisad då och då.

  Ha en bra dag,
  Rosetta

 4. Rosetta

  January 31, 2008, 12:58:33

  Hej Chrisitian!
  Nej, det är ju sant att det blir problem med en sådan lösning för just Wikipedia. Och allt måste inte föra med sig finansiering heller, men jag tycker att det är väldigt intressant att få redan på mer om alla de finansieringsmöjligheter som verkar finnas. Det kan dessutom vara ett sätt att få folk över tröskeln och bli mer villiga att tänka sig en förändrad upphovsrätt.

  Jag ska absolut kolla upp Benklers text. Fortbildning är aldrig fel. Hela den här diskussionen är extremt intressant och bildande. Det är så mycket som inte kommer fram i debatten som förs i tidningarna. Så även om jag inte känner mig 100% övertygad än, så har ni fått mig några steg närmare att skriva en fildelningsbar novell. Vi får se vad som händer de närmaste dagarna. :-)

  Ha det riktigt bra så länge,
  Rosetta

 5. Mumfi

  January 31, 2008, 13:22:56

  Jag måste tyvärr hålla med om vad du skriver angående redaktörer. Men som i andra branscher kan en yrkesgrupp som tillför ett värde alltid försörja sig på att ta betalt för sitt arbete. Jag kan mycket väl tänka mig frilansande redaktörer. Det en av funktionerna jag saknar på Vulkan, ett system där man kunde få läsa prov på böcker mot att man gjorde ett jobb vad gäller korrekturläsning skulle kanske vara något? För övrig så läste jag på Baen books att de anser att det största hindret för återutgivning idag inte är kostnaden för rättigheterna utan kostnaden för att administrera kostnaden för rättigheterna.

 6. Ingen speciell

  January 31, 2008, 15:14:11

  Borde inte vulkan.se vara ett bra kundunderlag för en professionell redaktör också? Bara att erbjuda sina kommersiella tjänster direkt till författarna i utbyte mot pengar eller med avtal om del i förtjänst. Notera att upphovsrätten inte behövs för det senare, det räcker bra med ett kontrakt mellan redaktör och författare.

 7. Mr Andros

  February 4, 2008, 15:20:30

  Här tror jag att man får väga risker mot varandra. Kulturell utarmning är en mycket påtaglig risk i såväl ett helt öppet producent-system som i ett system styrt av några få företag.

  Just nu, om jag minns rätt, ägs 80% av världens media av sju bolag. Det är alla media, TV, böcker, musik, film, tidningar. Inte direkt lysande förutsättningar för mångfald, och ägandetrenden går mot ännu större maktkoncentration.

  I det totalt ocensurerade utbudet, däremot, har man problemet med att vilken klant som helst kan producera. Här tror jag dock att de bra produkterna kommer att flyta upp till ytan. Vi har redan sett början till de distributionssystem som möjliggör för folk att distribuera material som de gillar, tex YouTube och The Pirate Bay. Visst, det finns en hel del skräp där också, men det märks ganska snart vad folk gillar.

  Jag skulle dessutom vilja ta det steget längre, och säga att vi redan sett den utvecklingen ske en gång, inom mjukvaruutvecklingen.

  Massor av den programvara du använder är gratisprogram, även om de har företag bakom sig, och det är bra program.

  Visst, det finns massor av skitprogram, men de använder du inte. Varför inte? Antagligen för att du aldrig hört talas om dem. Bra rykte sprider sig, dåligt dör ut. När du ser ett nytt program så kan du utvärdera det på olika sätt. Screenshots, kommentarer på deras forum, ladda hem och prova och så vidare. På så sätt flyter de bra grejorna till ytan, skiten glöms i bottenslammet.

  Andra utvecklare samlas kring de bra grejorna och vidarutvecklar dem eller anpassar sina egna grejor till dem, och efter ett tag så har en samling av utvecklare skapats spontant. Utopi? Nej, titta på Linux. En gratisprodukt skapad av de som drivs av “man borde kunna göra något bättre” som matchar Windows, en produkt producerad med mångmiljardbelopp i budget på allt utom marknadsandelar (än). Utvecklare som drivs av intresse och vilja att förbättra är bättre utvecklare än utvecklare som jobbar åtta timmar om dagen för att få lön i slutet av månaden. Bra utvecklare finns det alltid de som är beredda att betala.

  Kan man tjäna pengar på gratis programvara? Tja, fråga Opera, Firefox, Canonical (Ubuntu), MySQL, Google osv. Även om bara några få betalar, så är det bättre att få en liten bit av en jättestor kaka än en stor bit av en pytteliten kaka.

  Även kringtjänster går att ta betalt för, som integrering med andra system, kundanpassning, support, installationshjälp, införandeutredningar osv, och vem är bättre på att göra det än den som skrivit programmet till att börja med?

  En produkt kan kopieras, kompetens kan man bara skaffa sig på genom egen erfarenhet.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *