Pages

Categories

Search

 

Hur blir 44% mer än 56%?

by
February 1, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Innan jag går och fortbildar mig i upphovsrättens underbara värld, vill jag bara tipsa om Metros intressanta nyhet om “kvinnofällan” sms-lån.

Jag tycker att det är glädjande att det faktum att 44% kvinnor gör sms-lånen till en kvinnofälla. Det kan ju inte betyda något annat än att intersexuella och transpersoner av olika slag synliggörs på ett helt annat sätt en tidigare. Annars skulle ju inte 44% kvinnor någonsin kunna bli mer än 56% män.

Nå, ni som inte gillar Sveriges modigaste man, Pär Ström, har han verkligen så himla fel när han påstår att män också marginaliseras och diskrimineras ibland?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Zac

  February 1, 2008, 11:25:30

  Jag har för mig att (c) utnämndes till riksdagens jämställdaste parti för ett antal år sedan, då de hade 56% kvinnor i sin riksdagsgrupp. (s) som kom tvåa hade “bara” 48%… Det presenterades på Aktuellt/Rapport, jag minns inte siffrorna exakt, men jag minns mycket väl att jag skrattade rakt ut…

  //Zac

 2. Dr_A

  February 1, 2008, 12:42:46

  Klockrent. 😀

  Fast mest bekräftar det hur trött och vanemässig gammelmedias nyhetsrapportering är. Praktiskt taget oavsett vilken artikel du granskar så hittar du faktafel, missuppfattningar eller vinklingar som lätt uppfattas som oärliga. Tack och lov för bloggvärlden. 😉

 3. Rikard

  February 4, 2008, 02:27:45

  Men alltså, “Kvinnornas andel av de obetalda sms-lånen växte från 37 procent 2006 till 44 procent i fjol.”

  2006 var det 37% kvinnor och 63% män,

  2007 var det 44% kvinnor och 56% män.

  Någon annan än jag som ser vilken grupp som ökar?

  Kanske var det just det som avsågs och ingen konspiration mot Pär Ström och andra män?

 4. Maria Skiddi

  February 4, 2008, 08:30:23

  “kvinnor snart ikapp män gällande sms-lån”

  “kurvan gällande sms-lån planar ut för män”

  “sms-lånen snart landets mest jämställda låneform”

  Bevisligen var det väl åtminstone EN liten “detalj” i beskrivningen åxå?

  Nämligen “kvinnor drabbas” vilket visar att de oförskyllt råkar ut för något hemskt,

  medans beskrivningen;” fortfarande är det fler män som slarvar med ekonomin” vilket visar att män är slarvesrs å sånna brukar väl få skylla sig själva va?

 5. Rosetta

  February 4, 2008, 11:09:42

  Hej allihop!

  Zac: Det är ju helt fantastiskt att man kan vara mer än 50% jämställd! Ha, ha!

  Dr A: Usch ja! Så sent som förra veckan hade Aftonbladet ett praktiskt råd om hur man bäst skulle se den där meteoriten. man skulle “inte springa iväg och köpa ett stetoskop” det första man gjorde. Hmmm… Självklart inte. Ja, om man inte vill försöka lyssna på den då. :-) Det tog flera timmar innan de ändrade det till “teleskop” trots att det stod mitt på förstasidan.

  Joshua_Tree: I så fall tycker jag att pensionärer ska betala mer skatt för de bryter lårbenshalsen oftare än yngre människor. 😀

  Rikard: Det spelar väl ingen roll om kvinnorna ökat mest. Männen är fortfarande ganska många fler, så än så länge är nog sms-lånen att betrakta som en mansfälla.

  Maria: Precis min tanke. Kvinnor drabbas och män slarvar=kvinnor är offer och män får skylla sig själv. Helt puckat!

  /Rosetta

 6. Rikard

  February 6, 2008, 19:17:58

  Hej,
  “Växte mest”? Det är ju *bara* andelen kvinnor som växte, andelen män minskade ju. Jag tror fortfarande det är det som var nyheten.

  Men visst ordvalet i artikeln är ju olyckligt men jag tycker ni överreagerar. Det är faktist en kvinnofälla om andelen kvinnor ökar i den takten medans männens andel fortsätter att minska.

  En reflektion bara. Men efter vad Metro publicerat nyligen angående Pirate Bay och barnporr så blir nog rekommendationen att sluta läsa Metro över huvud taget 😉

 7. Lövet

  February 7, 2008, 12:22:03

  Det är ingen som helst överreaktion – det är en fullständig korrekt observation av hur en “statistisk” korrekt beskrivning kan användas för att vinkla en nyhetsrapportering.

  En lika korrekt beskrivning skulle kunna ha varit: “Män betalar av sina SMS-lån snabbare än kvinnor.”

  …av nån anledning så känns det rätt otroligt att en sådan rubrik skulle passera genusmaskorna på redaktionen!

 8. Lövet

  February 7, 2008, 12:29:39

  Är inte ordet “kvinnofälla” lite förminskande i sig själv för övrigt. Ett lån är ett lån. Om en man tar det så gör han det för han anser det vara lämpligt. En kvinna som gör detsamma är enligt Rikard ett hjälplöst(?) offer för en “kvinnofälla”.

  En man som dricker vin ur en bag-in-box har alkoholproblem, medan en kvinna som gör detsamma enligt Gudrun är ett lika hjälplöst offer för en “kvinnofälla” – gud nåde den patriarkala struktur som ligger bakom Vin&Sprit och Systembolaget (även om den senares patriark var en kvinna)!

  Om något förminskar kvinnor så är det alla resonemang som undantar kvinnor från antagandet att man som människa har ett fritt val. “Kvinnofälla” är ett sådant!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *