Pages

Categories

Search

 

Rosetta frotterar sig med både pirater och antipirater

by
February 1, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Det är så spännande att läsa alla era kommentarer och de mail jag fått. Jag har dessutom varit ute och frotterat mig med folk med olika bakgrund och från olika sidor i debatten. Det är så jag gör, när jag inte vet vilket ben jag ska stå på och måste bilda mig en egen uppfattning.

De med tekniska kunskaper hävdar, precis som många av er gör i kommentarerna, att när den tekniska möjligheten att lätt kopiera och sprida material finns, så kommer det att ske vad lagen än säger, precis som det redan gjort i ganska många år nu. Det enda sättet att stävja det vore att begå stora övertramp på den personliga integriteten och antagligen vore inte ens det nog.

De som står på kreatörsidan, i det här fallet bokförlagsfolk, författare och en musiker, är mer tveksamma. Musikern var mest positiv och konstaterade att för hans del fanns det trots allt ganska schysta alternativa sätt att få betalt, dels på nätet och dels genom spelningar. Folket från bokbranschen var minst sagt negativt inställda. Jag anade en inre intressekonflikt i det faktum att de måste välja mellan två rättigheter som ligger dem varmt om hjärtat: upphovsrätten och den personliga integriteten. Dessutom hade ingen av dem en aning om hur man skulle kunna dra in pengar om upphovsrätten förändrades.

Nåväl, en sak var de i alla fall rörande eniga om, nämligen den välinformerade och smarta slutledningen att internet naturligtvis bara har ett enda syfte:

4pn4kZyqVRU

Fortsätt att skicka in argument för och emot en förändrad upphovsrättslag och fri fildelning och tips på hur man kan finansiera sin verksamhet i en värld där royaltyn inte kommer som ett brev på posten. Jag ska tillbringa dagen med att skaffa mig mer information. Någon gång under lördagen kommer jag att meddela om det blir en specialskriven novell att fildela bäst ni vill eller inte.

Andra skriver:
Mer konsumentmakt hotar inte mångfalden
Åtalade förnekar brott

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Micke

  February 1, 2008, 09:49:40

  Så här ser iaf jag på saken

  – integritet > Upphovsrätt. Inte ens diskuterbart med tanke på vilken makt en stat kan få om man ska låta upphovsrätten gå före integritets lagarna. Jag blir mörkrädd bara på tanken vilka ändamåls glidningar en ändring av den lagen kan få i framtiden. så en sådan förändring får inte ske är beredd at gå med plakat på stan om något sådant galet kommer. och jag är sällan på stan med plakat 😉

  – Ta bort upphovsrätten för icke kommersiellt bruk
  indirekt så är det jue så vi har det redan nu i Sverige och många tjänar fortfarande pengar på media. Men inte lika mycket som förr samt så slipper vi ändra några integritets lagar och vi gör så att inte typ 10-20% av våran befolkning begår lagbrott.

  – Ändra upphovsrätten till +10år för kommersiellt bruk
  Det kan inte vara meningen att man ska ha ett 70 årigt skydd. Samt så kommer detta gynna kreatörer världen runt som kan ”kopiera” och förbättra redan befintligt material och tjäna pengar på det utan att begå lagbrott Dock så har man jue sina 10 första år på sig att dra in dom stora pengarna för det man skapat.

  Om man inte kan leva på en gammal affärsmodell så är det ingen affärsmodell att köra vidare på. Går det inte få betalt för något så är det inget vi kan stifta lagar runt för att tvinga fram betalning.

  Om så vore fallet skulle vi sitta kvar med AM radio för även där var organisationerna bakom AM radio väldigt upprörda då FM radion kom och ville få fram lagar som skulle begränsa det hela. Finns hur många exempel som helst i historien över hur man vill lagstifta bort ny teknik för att det förändrar ekonomin på den befintliga ekonomin.

 2. Mumfi

  February 1, 2008, 09:51:38

  Hurru Rosetta, för du någon statistik över försäljningen av din bok? Det vore kul att se hur den ökande trafiken till din blog påverkar försäljningen. Finns du fildelad föresten?

 3. Rosetta

  February 1, 2008, 09:56:45

  Hej Micke!
  Du slår huvudet på spiken där. Om en gammal affärsmodell börjar halta, kanske man måste anpassa sig. Har man egentligen något val? Det är sådana tankar jag ska sysselsätta mig med idag.
  Tack för dina kommentarer!
  Rosetta

 4. Rosetta

  February 1, 2008, 10:02:55

  Hej Mumfi!
  Jag för ingen statistik över det, det sköter förlaget. Jag får royaltyavräkningar halvårsvis, vilket innebär att jag bara fått en än så länge och den föll sig så olyckligt i tiden att den bara inkluderade två-tre dagar efter att boken släppts, om jag inte minns fel. Kort sagt, den var inte speciellt informativ. :-)

  Det är möjligt att ökad bloggtraffik ökar försäljningen. Det skulle ju i så fall faktiskt bevisa det många säger i sina kommentarer, nämligen att internet ger nya möjligheter att dra in pengar.

  “Chefer från helvete” har jag inte sett fildelad, men dock lite annat som jag varit med och dragit mitt strå till stacken på.

  Ha det så bra!
  Rosetta

 5. Micke

  February 1, 2008, 10:16:40

  Jag tycker detta är riktigt intressant och kul. att du som skapar upphovsrättskyddade saker tar dig an denna fråga för att själv ge dig en uppfattning. Det blir nog ganska lätt så att då man jobbar inom en sak blir man lite blind och ser bara sitt jobb försvinna och att man får mindre intäkter och då kommer man lätt in i en försvars situation där man inte ser den stora bilden.

  Menar alla som får kicken ifrån sitt arbete är jue till 99% oförstående till varför. “vi som jobbade så bra” och är helt off line emot hur ledningen på det företaget tänker.

  Själv jobbar jag med multimedia men min affärs modell är som tur är att vi får betalt per timme emot kund.

  Skulle säkert argumentera på ett annat sätt om mina filer låg på piratebay som jag faktiskt var tänkt tjäna pengar på så jag kan överleva.

  Förhoppningsvis och vilket jag tror så brukar folk betala för sig på bra saker. Jag personligen laddar en hel del. Men går otroligt mycket på bio/konsärer/Hyr film osv ändå på det jag gillar.

 6. gelo

  February 1, 2008, 13:12:08

  Hej.
  Kanske en löjlig fråga men eftersom jag inte känner någon i bokförlagsvärlden har jag lite svårt att få svar. Men hur kommer det sig att ni/dom, välj skälv vart du vill sortera dig under, är så “rädda” för digital piratkopiering? Alla som försökt läsa en bok på sin laptop i sängen innan sovdags räck upp en hand, eller sitta med datorn i knät på toaletten, bussen, flyget osv. Även med nya ev e-bok lösningar faller det på användningsområden, en bok tappad i badkaret för 100:- eller en e-bokläsare för 5-6 tusen?

  Så länge utskrifter, som dessutom genererar ett lösbladssystem som är omöjligt att få ordning på mer än en läsning och inte går att ha i bokhyllan, är 3ggr dyrare än en köpt och inbunden bok kommer iaf inte jag att gå på elektroniska varianter annat än för att ta reda på om det är något att köpa. Så det blir ju en mer allmän fråga, vilka skulle kunna tänka sig att läsa en bok på skärmen? Då menar jag skönlitteratur, faktaböcker har jag ett antal köpta i e-format, men dom används mer som referens än för läsning.

 7. Micke

  February 1, 2008, 13:44:37

  gelo

  kan bara tala för egen del. Jag har sällan tid att läsa böcker. Men sen jag kom över lite ljudböcker är jag helt fast i det och lyssnar på ganska många böcker i månaden numera. Tyvärr är ju allt det “piratat” och genererar inte särskillt mycket pengar till dom som skriver dom :(

  Jag personligen skulle tycka att en lösning från bibliotekets håll där jag kan få tillgång till mp3s och som registreras precis som en lånad bok blir så författaren får ersättning skulle vara bra, alltså en online lösning. Men mig veterligen finns inte dom alternativen än?

 8. gelo

  February 1, 2008, 14:53:38

  Micke

  Har testat ljudböcker men aldrig fastnat, hälften av nöjet med en bra bok är ju att den sätter fart på fantasin så man “hör” sorlet på en marknad, “känner” stöten när skeppet går på grund osv.

  Tid som sagt, badet är ett bra ställe att kombinera nöje med nöje 😉 en timmes läsning för att släcka ner hjärnan på ett snällt sätt efter dagen osv.

 9. Micke

  February 1, 2008, 15:11:31

  så sant läsa är en njutning i sig som inte riktigt ljudböcker kan göra rättvisa i av samma verk.

  Men för mig gör ljudböcker ändå ett tillräckligt bra jobb. Har lyssnat en del på Herman lindqvists böcker Napoleon och sveriges historia mm. Jag var helt fast och vart rejält upplyst om mycket som jag kanske borde tagit till mig i grundskolan men då satt man ju och längtade till rasten och Historia var så otroligt tråkigt då. 😉

  Saker som blir roligare pga ljudböcker.
  Diska
  städa
  Stryka kläder
  Ute och gå långa promenader.
  Då man reser och alla vill ha släckt i tåget så kan man ändå ta del av en bra bok
  Då en polare är sen på en träff så kan man iaf fördriva tiden med en bra bok då man väntar..
  osv osv…

  Tyvärr så bidrar jag inte med pengar för dom bra verken jag tagit del av. och som jag nämde tidigare jag vill verkligen att biblioteket ska finnas även online..

 10. enkla z

  February 1, 2008, 15:43:37

  För ett relativt rent samvete får jag göra så här:

  Skriva mail till varje upphovsman/fotograf, och ber att få använda deras bild på min blogg, samtidigt som jag understryker att jag inte får ett rött öre för bloggandet. Alla har varit trevliga hittills, och sagt att det bara är kul att figurera på min blogg, bara jag anger deras namn och länkar, i inlägget.

  Eftersom jag inte orkar hålla på med detta mailande varje dag, och är helt pank, så har jag för närvarande två val:

  1. Bara skriva textblogg (det bär emot, så tråkigt)

  2. Använda foton från wikipedia commons, creative commons (flickr commons), freefoto.com, samt fotoakuten.se

  Jag väljer tvåan än så länge.

 11. zzorn

  February 2, 2008, 14:18:14

  gelo skriver:
  > Alla som försökt läsa en bok på sin laptop i sängen innan sovdags räck upp
  > en hand, eller sitta med datorn i knät på toaletten, bussen, flyget osv.

  Det blev mycket handupräckning här för min del.

  > Även med nya ev e-bok lösningar faller det på användningsområden,
  > en bok tappad i badkaret för 100:- eller en e-bokläsare för 5-6 tusen?

  Jag tror vi får se mer e-book läsare snart. Både Sony och Amazon har ju produkter de riktar mot mass marknaden nu. När de blir billigare och bättre tror jag att de stiger i popularitet, lite i stil med hur det gick för bärbara musikspelare (möjligen kan de flyta ihop med mobiltelefoner eller bärbara smådatorer, men själva funktionen kommer att finnas). Då kommer också piratkopiering av böcker att bli mycket vanligare.

  Men liksom musikfans är beredda att sponsra sina favoritband, så vill nog också läsare stödja sina favoritförfattare och böcker. Ett enkelt sätt kunde vara att upmana läsare att donera via paypal eller liknande om de tyckte om boken. Med lite programutveckling så kunde man enkelt skapa bokläsare som låter läsare donera frivilligt till författaren som de läser. Med noll i kopieringskostnader så är det med den här modellen i författarens intresse att försöka få boken så utbredd som möjligt, och här hjälper fildelning. Fans delar gärna med sig av böcker de tycker är bra.

 12. ST

  February 3, 2008, 01:12:24

  “Fortsätt att skicka in argument för och emot en förändrad upphovsrättslag och fri fildelning och tips på hur man kan finansiera sin verksamhet i en värld där royaltyn inte kommer som ett brev på posten.”

  Sen när kommer royalies som ett brev på posten?

  Du skriver likt ett par intresse organisationer gör: “De som står på kreatörsidan, ”

  Vilka är dessa egentligen?

  Bortse från alla idag mer smarta kreatörer som startat sina egna bolag. Vilka står då kvar på kreatörens sida?

  Konsumenterna, faktiskt. Och det spelar ingen roll hur mycket dessa demoniseras och kallas brottslingar, dessa, konsumenter, är dom som faktiskt står på kreatörernas sida.

  Varför ska kosumenterna betala via specifika lösningar som inte konsumenten efterfrågat? Speciellt när “allt” finns att tillgå via ett par tre andra system.

  Om intresseorganisationerna, och div patetiska bolag/förlag, verkligen stod på kreatörens sida, så måste i alla fall jag ifrågasätta detta då inga av dessa, inte heller Stockholms Universitet eller Kungliga Biblioteket, någonsin har betalat royalities till min morfar när han levde (trots att hans sista bok användes i utbildningssyfte också), inte heller har någon betalat ut royalities till han eller hans efterlevande, och hans sista bok hamnar inte i den publika domänen för än år 2067.

  Tydligen varken lagar eller moraliska regler för varken div bolag/förläggare eller intresseorganisationer.

  Personligen har jag inte sett ett enda öre från ett par förläggare. Så för vissa krävs det tydligen en fet jävla plånbok för att dessa så renlevnads kommersiella företag och organisationer ska betala för sig enligt deras egna konstruerade kontrakt, som inte inte upphovsrättslagen ens tar upp, annat än för konstnärer, för konstnärer får ju inte bestämma själva, där finns ju en lagligt satt procent satts, alla andra kan tydligen göra hur dom vill, inte minst kräva hur mycket som helst, ja, det vill säga om man som kreatör har råd.

 13. ST

  February 3, 2008, 01:15:41

  Glömde säga att YouTube videon endast är laglig om skaparna fick tillstånd till att använda spelet på det sättet, om så är fallet så måste du sen ha fått tillstånd att visa den här på din sajt.

  För det spelar ingen roll, trots att den faktiskt breddar kulturutbudet, om tillstånd inte givits.

 14. ST

  February 3, 2008, 01:21:17

  Aaargh, vad jag menad med YouTube Videon är ju såklart att du gör dig skyldig till det Pirate Bay är åtalade för, dvs att länka till upphovsrätts skyddat material utan tillstånd.

  :/

 15. Micke

  February 3, 2008, 21:58:52

  Rosetta antar du är ganska bra på att leta info om detta men vill bara tippsa om en riktigt bra krönika ang upphovsrätt
  http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=81287

  Denna krönika tar upp det mesta av mina tankar och tycker iaf jag ifrågasätter upphovsrättens gammla lagar ganska bra

 16. Rosetta

  February 4, 2008, 11:12:55

  Hej ST,
  du har fullkomligt rätt vad det gäller YouTube-videon. Just YouTube har jag funderat en hel del på. Faktum är att jag, som många andra, tillbringar mycket tid med YouTube och tittar dessutom på en massa upphovsrättsskyddat material där. Det är något jag tagit i beaktande när jag funderat kring det här med upphovsrätt, piratkopiering och fildelning. Du får väl se vad jag kommit fram till klockan 14:00 idag. :-)
  /Rosetta

 17. Rosetta

  February 4, 2008, 11:13:48

  Hej Micke!
  Man kan aldrig få för mycket info, så tack för länken. Jag ska läsa den på en gång. :-)
  /Rosetta

 18. Mr Andros

  February 4, 2008, 15:50:00

  Som du säger, the internet is for porn. Ett väldigt bra exempel faktiskt, på nya affärsmodeller.

  Musikindustrin, filmindustrin, programvaruindustrin, TV-bolagen och förlagsindustrin gnäller för att de blir kopierade, men ingen blir så massivt kopierad som porrbranschen, och de gnäller inte speciellt mycket, trots att ett relativt lätt hotbrev antagligen skulle få de flesta porrkopierarna att sluta.

  Varför gnäller inte porrbranchen?

  Jo, de har förstått hur man utnyttjar kopieringen och den moderna tekniken. De tjänar pengar, inte trots kopieringen, utan på grund av den. De lever på konceptet “1 av 1000 betalar, men vi har massor av kunder så det är bra nog”. De har lyckats intressera folk för ämnet genom att tillgängliggöra det, så att folk inte behöver smyga in lite diskret bakom draperiet hos videouthyraren och hoppas att ingen ser dem gå ut ur butiken med “Råknull i svinstian”, de kan komma åt filmerna direkt på internet, och beställa de filmer de vill ha.

  Säga vad man vill om porrbranchen, men de har alltid varit först med ny teknik…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *