Pages

Categories

Search

 

Föreslå ett tema till Rosettas piratnovell!

Jag lovade ju er en specialskriven novell fri att fildela efter behag om ni lyckades övertyga mig om att upphovsrätten måste uppdateras för att passa dagens teknik. Jag må inte ha förändrat mitt synsätt helt, men ni har fått mig att inse att ny teknik kräver nya lagar och nya sätt att arbeta. Ni har till och med fått mig att tycka att det känns som en spännande utmaning att ta mig an det hela. Det tycker jag helt klart är värt en novell!

Nu tänkte jag be er om förslag på vad novellen ska handla om. Jag låter er välja fritt, men förbehåller mig rätten att inte skriva om ätstörningar, mobbning, handväskor och suicidala tendenser, för det är det alldeles för många som redan skriver om. Ge mig förslag! Så många som möjligt! Jag väntar med spänning.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Christian Engström (pp)

  February 4, 2008, 13:37:20

  Jag skulle gärna se en novell som handlar om hur det är att leva på internet om kanske tio eller tjugo år, under förutsättning att allt utvecklas så bra som det överhuvudtaget bara kan. Ett riktigt best case scenario, alltså.

  Strunta i hur lagstiftningen och/eller olika ekonomiska faktorer ska se ut för att komma dit, utan bara ta ut svängarna och skildra hur det skulle se ut om du fick önska fritt. Vad skulle det finnas för saker i den världen, och hur skulle det vara att leva där för någon som är ung då?

  Om du vill kan du förstås kombinera det här förslaget med andra förslag som andra kan komma med. Eller strunta fullständigt i. :)

  Men hur som helst, välkommen ombord på piratskutan! Vi är framtiden och vi vet om det, och det finns alltid plats för nya frivilliga.

  Arrrr! som vi säger i våra kretsar. :)

 2. Zac

  February 4, 2008, 13:38:12

  Teknikskifte och dess efterverkningar! ;o)

  //Zac

 3. Jesper

  February 4, 2008, 13:41:24

  Åh, en novell om den modige åklagaren Håkan Roswall som medvetet saboterar utredningen mot The Pirate Bay; han tyckte själv att razzian var fel, men den onde Bodström hade (och har fortfarande) en hållhake på honom. Hur skall vår hjälte kunna säkerställa en förlust för Antipiratbyrån utan att de fattar misstankar mot honom och låter yxan falla?

  Det kanske är en långsökt teori, men man vet aldrig…

  Jag skrev om detta i en kommentar hos Opassande, och eftersom jag inte blivit skuggad av svarta helikoptrar får jag väl ta av mig min snygga foliehatt och inse att jag inte hamnade otäckt nära sanningen, eller hur privatspanarna nu brukar uttrycka sig.

  Jäkla rolig blog för övrigt!

 4. Rosetta

  February 4, 2008, 13:43:01

  Christian och Zac: Tack för strålande förslag! Jag hoppas på många lika bra förslag så att jag kan välja och vraka. Vem vet, jag kanske måste annordna en liten omröstning. :-)

  Arrrr!
  Rosetta

 5. Rosetta

  February 4, 2008, 13:47:45

  Hej Jesper!
  He, he! Varför inte? Strålande idé det med. :-)
  Ha en bra dag,
  Rosetta

 6. onsdag

  February 4, 2008, 14:22:17

  Pirater såklart! Fast kanske med en svensk vinkling. Vikingar i västerled?

 7. Mika Sjöman

  February 4, 2008, 14:31:26

  Varför inte en novell om en framtid med en friare form av upphovsrätt? Jag föreställer mig ibland att kanalerna spelar mindre roll i TVn, att man spelar upp det man vill se utan begränsningar.
  Att företag har börjat fildela direkt, för att få nya musiker mer populära och därmed lyckas konkurrera med de fyra megastora och såldes hittar nya inkomstkällor – eller börjar tjäna mer på andra sätt.
  Att fildelningen blir mer strukturerad och proffessionell när den blivit helt laglig, med tjänster som liknar amazon där användare rekomenderar för andra om man gillar en speciell låt/text.
  I det andra landet, det ofria, kan du ju beskriva hur det är att leva dära och hur de längtar till friheten. När man surfar tar det stopp till bloggtjänster (materialet ej auktoriserat), så som det redan gör för en 1/5 av världens befolkning idag. När en person tittar på en persons bok över axeln blir personen bötesbelaggd av mjukvaran i boken som identifierat en obetald oauktoriserad ful-läsning och nu har boken automatiskt rapporterat till polisen. Hemsidor med “fel” material får popups att ens läsande har blivit registrerat i en statliga profil så att säkerheten skall kunna säkerhetsställas. Du borde nog inte läsa detta.

  Good luck och välkommen till den andra sidan. Hoppas verkligen att du tar en titt på youtube om lawrence lessigs “free culture” som finns där i videoformat.

 8. Martin

  February 4, 2008, 14:48:25

  Härligt! Det är uppfriskande med folk som, i en debatt, faktiskt lyssnar på motståndarsidan och inte bara försöker skrika högre. Att du har cojones nog att erkänna när du bytt åsikt är inget annat än djupt hedervärt.

  En liten fråga: Kommer du enbart släppa novellen gratis, eller kommer du även sälja den, alt. ta emot donationer från de som läst den? Ett viktigt missförstånd i debatten är att pirater vill att allt ska vara gratis, vilket såklart är fullständigt fel. Jag, och många andra med mig, är fullt beredda och villiga att betala för något som är värt det, oavsett om betalning är tvingad eller frivillig.

 9. Mika Sjöman

  February 4, 2008, 14:55:47

  Rosetta: här har du en kortis som du kan läsa för lite inspiration:

  http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.html

 10. Ingen speciell

  February 4, 2008, 15:00:57

  Kanske en novell som tar avstamp i en dystopisk och en utopisk framtidsbild av av samhället i just informationsfrihets- och informationskontrolls-perspektivet. Och som sedan växlande mellan dem spårar utvecklingen tillbaks till det avgörande ögonblicket då de två framtiderna skiljde sig ut från varandra.

  Ok, lite knasigt och lite uppstyrt i formen.

  Annars gillade jag den om Håkan Roswalls hemliga motståndskamp. Jag har alltid misstänkt att det var han som läckte informationen om bodströms ministerstyre till SVT. :-)

 11. Mr Andros

  February 4, 2008, 15:41:22

  Två förslag:

  1. Ändringar i hur ägande av kultur har betraktats har hänt förr och kommer att ske igen. Det skulle vara kul med en historisk restur där man ser hur människorna som såg dessa förändringar upplevde det, gärna extrapolerat in i framtiden med den pågående utvecklingen. Vad gillade folk, vad skrämde dem och hur blev det?

  2. Vägvalet. Två alternativa historier beroende på vilken väg samhället tar i den här frågan och vilket resultat det får.

 12. Jesper

  February 4, 2008, 16:17:04

  Jo jag kom på en sak att kompletera novellämnesförslaget med: anledningen till att Håkan Roswall inte vill bli påkommen med sin strategi är ju såklart att han kommer att få sparken om de kommer på honom, och då kommer en ny, sannolikt mutbar (eller ännu hellre utpressningsbar och allra helst namngiven) åklagare att få ta över och då riskerar man att farfar och mormor och cecilia beckroth i nämndemannaföreningen mot alla odds fäller de åtalade.

  Jag ber om ursäkt om jag spårade ur. Och jag tar på mig min foliehatt igen för säkerhets skull.

 13. Access

  February 4, 2008, 16:20:00

  Eftersom det nu handlar om en novell och inte en avhandling så föreslår jag ett ämne som inte har anknytning till fildelning eller upphovsrätt.

  Så mitt förslag blir att det ska handla om vad som kan hända när en kvinna som tänder på att titta på bögporr föreslår sin man att de ska plocka in en annan man i den äktenskapliga sängen så att hon kan få se det live. Hon tycker inte det är nåt särskilt konstigt önskemål med tanke på att hennes man gillar att titta på lesbiska scener i porrfilmer och de tidigare plockat in en kvinna i sänghalmen – vilket han tände på rejält och hon tyckte väl var ‘sådär’.

 14. Björn Felten

  February 4, 2008, 16:21:31

  Jag tycker att du skall skriva en ny, modernare version av 1984. Vår hjältinna Rosetta Sten och hennes danske chef (passar bra i dagarna när dansk domstol förbjudit The Pirate Bay i Danmark ) på nya äventyr, och där Rosetta naturligtvis är en röst i natten, som står för det sunda förnuftet i ett annars helgalet Bodströmssamhälle.

  Han (Bodis) har nämligen kommit tillbaka till makten och regerar nu i skön samklang med fru Ask, ivrigt påhejade av nio gammelmoderater samt Bert Karlsson och Ian Wachtmeister som också dammats av.

 15. Thomas Tvivlaren

  February 4, 2008, 16:27:05

  Ett drömscenario vore en berättelse som utspelas i framtiden. Den f.d. upphovsrättslobbyisten, förslagsvis kallad Michelle Fotstöödh, på juristfirman SMASQ har nu gått över till tobaksindustrin och lyckas applicera sina tidigare förvärvade färdigheter på ännu en skrupelfri bransch. Läsaren får följa Michelles äventyrliga arbete med att vränga lagar och moral och den allmänna uppfattningen…

 16. Thomas Tvivlaren

  February 4, 2008, 16:29:06

  @Access: Skulle inte ämnet sakna anknytning till fildelning? 😉

 17. Access

  February 4, 2008, 17:24:28

  Thomas Tvivlaren: Nej, det står det ingenting om.

 18. Micke

  February 4, 2008, 18:04:38

  Om du vill ha läsare Rosetta så ska du ge dig in i den “genus kamp” Pär Ström för. Du har haft mycket insiktsfulla inlägg här om detta med hur du ser på dagens femenism. Så det vore kul att se mera av i en större och längre text :)

 19. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro -07

  February 4, 2008, 18:12:41

  Det ska handla om pirater, men “riktiga” pirater, kanske vikingatid i Norden?

  Självklart ska boken anknyta till nutidens Antipiratbyrån, Jan Guillou, Piratpartiet (kan vara ett slasigt pirat-band i novellen) i en klart satirisk ton 😉

 20. AR

  February 4, 2008, 18:17:07

  Jag läste din kommentar hos “opassande” och kan inte säga annat än “hatten av”

 21. Dolph

  February 4, 2008, 18:41:24

  Ah! jag hoppas på en novell om en tonårstjej som blivit mobbad under sin uppväxt och för att kompensera det i vuxen ålder börjat köpa exklusiva handväskor. Dessutom skulle hon kunna ha ätstörningar och skära sig. sen kanske hon träffar en kriminell kille som fildelar så att öronen fladdrar….. och sen blir det bara svart…eller jag vet inte…..;)

 22. Jörgen L

  February 4, 2008, 20:13:54

  Kanske om hur människan aldrig lyckades lämna grottstadiet för att nån tog patent på elden, metkroken och grävkäppen…

 23. Perty

  February 4, 2008, 20:28:23

  Vill du ha lite backgrund om hacking etc så finns det en mycket bra fri bok, kanske som inspiration?:

  COPYRIGHT FINNS INTE V3.0

  http://www.df.lth.se/~triad/book/index.html

  http://www.df.lth.se/~triad/book/laddaner.html

 24. Joshua_Tree

  February 4, 2008, 23:30:23

  Jörgens idé är kul. Annars skulle jag kunna tänka mig en modern version av en klassisk pirathistoria. Inte nödvändigtvis en god Robin Hood-figur alltså, det kan för all del vara nån som stjäl av enbart egoistiska stjäl, och det behöver inte alls ha något med upphovsrätt att göra. En pirat anno 2008, arrogant och rolig, med lapp för ögat och en talande papegoja. :)

 25. Ubbe

  February 4, 2008, 23:43:46

  Varför inte det ämne som ligger närmast till hands, om framtiden utan och med upphovsrättsinskränkningar. T ex med snegling på den danska utvecklingen (som isolerar sig från omvärlden) och en förhoppningsvis positiv utveckling i Sverige, och någon hjälteliknande figur som hjälper danskarna ur deras elände?

  Man kan också göra den som jag sett i en SF-novell, med en tidlinje som delar sig i två alternativa tidlinjer, en som går bra och en annan som går under, och hoppa mellan scenariona.

  Eller bara ena halvan, antingen en 1984-liknande roman om hur snett det kan gå eller en framåtskådande om hur bra det kan gå.

 26. Åsa

  February 5, 2008, 05:37:03

  Jag skulle vilja läsa om primadonnan Johanna van der Fluckt (vacker, begåvad, snorkig och älskad), som efter en spelning i Wien försvinner spårlöst. En hårdkokt deckare (exempelvis Rosetta Sten (bara namnet är ju hejdunderligt bra)) tar sig an fallet på hennes agents anmodan och spåren leder henne till ett biljettkontor i Prag… Men allt är naturligtvis inte vad det ser ut att vara.

 27. Zac

  February 5, 2008, 06:41:45

  Varför försöka försköna och romantisera dagens pirater? Trots allt så är det upphovsrättens inskränkningar och ändamålsglidningarna kring “terroristbekämpningen” som verkligen skrämmer skiten ur mig. Lägger man till hur privata intresseorganisationer plötsligt får befogenheter som tillhör myndigheter så pratar vi ren och skär skräck!

  Jag tror att tiden är mogen för en svensk, uppdaterad variant på Orwells ‘1984’. Vi har idag facit på att grunden är lagd, att se en novell byggd på detta underlag, som varning för vad som komma skall är viktigt och intressant ur alla aspekter! Det är så oerhört lätt att vifta med terrorhot, pedofiler och knark för att få rädda medborgare att gå med på hur stora inskränkningar i integriteten som helst!

  Jag kom på denna idén när jag raljerade i ett inlägg igår kring en larmrapport om hur allt mer knark skickas med posten. Lek lite med tanken att man agerar på samma sätt där:

  Narkotikasmuggling via internet och posten har ökat explosionsartat. Tullverket har nästan tredubblat antalet beslag sedan 2004.

  (Källa: AB)

  Jag föreslår, helt utan baktankar, att vi måste stävja denna kriminalitet genom att:

  * öppna alla försändelser
  * kopiera innehållet (ifall det senare skulle visa sig vara olagligt)
  * spara all information i två år.
  * de enorma volymerna av privata data tycker jag att vi gott kan låta privata intresseorganisationer titta i, ifall de hittar något olagligt som just de är specialister på. T ex kristna nykterister, abortmotståndare, anarkister, socialdemokraterna måste givetvis också få tillgång till allt för att kontrollera så inte nedriga folkpartister har lyckats stjäla ännu mer hemligt material.

  Dessutom kan vi låta intresseorganisationer sköta utredningar åt polisen, eftersom de saknar kompetens också. Handlarna själva kan t ex utreda snatterier, försäkringsbolagen tar hand om hela utredningen vid svindleri etc. Och ROKS tar givetvis hand om misstänkta våldtäkter, eller knuffar av manliga individer i matköer…

  Vilken underbar värld vi skulle leva i!

  På detta sätt kan vi samtidigt komma åt de pedofiler som faktiskt är datoranalfabeter och inte kan använda krypterade förbindelser på internet.

  Perfekta samhället, eller?
  De som är emot mitt förslag är för pedofiler och/eller knarkliberaler. Enkelt.

  En kommentar på mitt blogginlägg kom med ännu bättre “outsourcing”:

  “Glöm inte scientologerna, de måste ju få kolla alla försändelser så att ingen sprider deras heliga skrifter!

  Och Kina måste få kolla alla brev så att vi inte sprider brev som handlar om Tibet eller Falun Gong.

  Katolska kyrkan måste få kolla så att ingen skickar kondomer!”

  Tycker nog ödmjukast att min idé är bäst i listan hittills! ;o)

  //Zac

 28. Jesper

  February 5, 2008, 07:52:25

  -Trädgården med filer som delar sig
  -Filbiblioteket i Babel
  -Tlön, Uqbar, Antipiratbyrån
  -Pontén med det goda minnet
  -Håkan roswall, författare till Don Quijote

  …f’låt

  För övrigt anser jag att Dolphs och Åsas förslag är bäst, avstår ödmjukt (sic!Zac!) från att rösta på mig själv.

 29. Mumfi

  February 5, 2008, 12:48:04

  Rekommenderad läsning:
  PAVANE av Keith Roberts.

  Underbar värld! Kanske skulle det kunna se ut så om upphovsrätten fått för stora proportioner från början. Men i boken är det istället Katolska kyrkan som håller utvecklingen tillbaka.
  Rekommenderad läsning för att se en miljö där teknologin begränsas på konstgjord väg.

 30. ST

  February 5, 2008, 22:17:08

  En Fabel så klart.

  I Fablernas Nät.

  Kan ju inte vara lätt att vara djur i dag. Dessa veritabla parasiter som poppar upp överallt och tror att naturen är till för dom, bah. Va fan pengar kostar dom också, hutlösa summor, och vi har ju stängsel för att skydda dom, eller var det oss, eller vänta nu hur var det nu? Glömde vi helt enkelt bort att det skulle bli ett problem från första början, kunde vi vara så korkade … att vi inte tänkte på att även djur är beroende av ett nätverk, inte nät, för att käka och reproducera.

 31. zzorn

  February 6, 2008, 01:12:57

  Hej Rosetta,

  Din blog med sin positiva, intelligenta, och orädda attityd har varit väldigt upfriskande att läsa!

  Angående temat till novellen, om du vill gå in på någonslags framtidsskildring om fildelning, så vill jag passa på att tipsa dig om (kanske) den nästa stora teknikdrivna samhällsomvandlingen:

  http://www.reprap.org/bin/view/Main/EndOfIntellectualProperty

  (Den artikkeln ger annars också lite evolutionärt perspektiv på varför vi tycker om att dela med oss av information och ideer).

  Den här gången handlar det inte om att kopiera information till nära nollpris, utan i stället om att framställa vanliga bruksvaror hemma med en 3D printer till materialkostnaden. 3D printrar finns redan nu i olika former (används för att göra prototyper av industriella produkter), men för tillfället är dom dyra både i inköp och i drift. Det pågår dock för tillfället åtminstone ett öppet projekt på nätet med syftet att konstruera en 3D printer som kan printa kopior av sig själv av billig plast råvara (det finns planer på att stödja en sorts plast som går att tilverka av växter också, om man vill vara miljövänlig). Med tiden kan man utveckla maskinerna till att tex. bygga in elektronik i föremål också.

  Det skulle på sikt leda till att vem som helst kan ladda ner ritningarna på föremål och printa ut kopior åt sig själv för materialkostnad. Vem som helst skulle också kunna designa föremål, kanske tillsammans med andra via nätet, som open source programvara tillverkas nuförtiden.

  Det öppnar dörrar för nya möjligheter för ett nytt slags samhälle, men sätter samtidigt ny teknik och samhällets fortsatta utveckling i konflikt med storindustrier och deras patenter.

  Mer bakgrund: http://www.reprap.org/bin/view/Main/PhilosophyPage

 32. steelneck

  February 6, 2008, 17:24:50

  En kombination av:
  http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.sv.html
  (postats i denna tråd tidigare)

  och det signaturen “Erik” postade på Johan Linanders blogg angående den övervakning som byggs upp idag, en formulering jag putsat på lite grann och klipper in här:

  Det är en för demokratin nödvändig säkerhetsventil att det åtminstone finns en chans att kunna komma undan med brott. Vad ska man annars göra imorgon, om man vaknar upp och inser att man befinner sig i ett samhälle som i mångt och mycket liknar DDR eller nazityskland? Infrastrukturen som behövs för upprätthållandet av ett sådant samhälle byggs ut för fullt idag. Risken finns, att någon som tror sig ha bättre moral och värderingar än alla andra kommer på hur det jobbet skall avslutas, antagligen motiverat med sina “goda intentioner”.

  I det kan man med både spänning och äventyr väva in alla stora ämnen som tänkas kan, från kärlek till politik och what not..

 33. Johan

  February 6, 2008, 21:37:00

  Jag tycker inte att du ska skriva om upphovsrätt, det är minst lika uttjötat som handväskor och suicidala tendenser.

  En av de intressantare som gör fiktion av copyfajten är Cory Doctorow, som föredömligt nog också lever som han lär. Läs hans noveller och romaner här: http://craphound.com/index.php?cat=5, http://craphound.com/index.php?cat=2 — Ja, några av dem berör till och med upphovsrätt i relation till ätstörningar, mobbning, suicidala tendenser samt handväskor. Läs också om varför Doctorow delar med sig av sina berättelser under CC-licens och ändå — nej, fel — just därför lever gott på sitt författarskap.

  Nä, jag skulle hellre se en novell om… dålig teater, för det grunnar jag på just nu, hemkommen från ett rungande stolpskott på Göteborgs stadsteater.

 34. Mumfi

  February 6, 2008, 21:45:13

  Rekommenderad läsning:
  Kallocain av Karin Boye.

  Hade internet funnits 1940 skulle Karin Boye varit pirat!
  Antagligen skulle övervakning genom internet varit ett inslag i Världsstaten.

 35. Jesper

  February 7, 2008, 14:38:58

  Det är jättekul att tänka på hur man skulle kunna köra ett hemligt nätverk utan bli upptäckt av ett supereffektivt framtida Echelon.

  För tankexperimentets skull så tänker jag mig övervakningen som så effektiv att kryptering bara skyddar informationen ett litet tag, säg 48 timmar, men att krypteringen drar till sig uppmärksamhet som man inte vill ha och därmed blir kontraproduktiv. Jag tänker mig också att det hemliga nätverket vill kunna kommunicera stora datormängder ofta,och att det består av många människor.

  De allierade lyckades knäcka tyskarnas enigma genom att de lyssnade av en sändare som inledde alla sina meddelande med samma fras (tror jag, rätta mig), man kände alltså till avsändaren och meddelandet, och dessutom hade man tillgång till en enigmamaskin.

  Svenskarna hade ett geni som byggde en enigma baserat på hur koden såg ut, något som bara blev möjligt genom samma typ av statiska beteende som ovan (jag tror man avlyssnade
  en telefonlina mellan två kända kontor, som dessutom blandade klartext med chiffer).

  Så min idé:
  1.Ingen avsändare eller mottagare får vara statisk. Byta avsändare är ju lätt, lite värre att hitta en mottagare som är olika hela tiden. Man skulle kunna tänka sig hoppande mottagare på samma sätt som försvarets radio med hoppande frekvenser, men de radiostationerna är lättpejlade på grund av sync-signalen de måste sända ut. Å andra sidan kanske man kan använda internettid som sync för hoppen?

  2. Göm informationen i meddelanden som ser ut som allt annat folk skickar till varandra, kedjebrev, hyrfilm på nätet, streamad film från porrsajter och mobiltelefonfilmade konserter med lokala garageband. Någon listig typ kommer helt säkert att komma på hur den senaste amerikanska komedin krypteras om till tre timmar familjevideo från Thailandsresan, eller hur en detaljerad tidplan för nästa attack chiffreras till att se ut som 20 anledningar till varför gurkor är att föredra framför män, när myndigheterna snappar upp meddelandet.

  Kodnycklar och annat kanske man kan chiffrera på gamla traditionella sätt och maila till halvanonyma webmailkonton, man kan nog räkna med att kunna gömma sig i mängden. Eller kanske ännu hellre, centralstyrt från någon populär blogg som alla (inklusive Alex själv) bara tror skrivs av en stureplansdåre som gillar att vara taskig mot halvkändisar?

  Jag måste sluta nu annars kommer jag inte att få något gjort på jobbet idag heller. Tack för en rolig eftermiddag!

 36. Jesper

  February 7, 2008, 14:46:50

  fan också, jag postade ovanstående under fel inlägg. Ta bort?

 37. Tryffelgrisen Carmen

  February 8, 2008, 17:59:49

  Den ska handla om en storyteller som tjänar massvis på att sno andras berättelser och kalla det “folklore”. Till slut har han så mycket stories i huvudet att RAM-minnet spricker och han drabbas av minnesförlust. Han komme rinte ihåg en enda av sina stories. Han blir tvungen att börja ett nytt liv och skapa egna erfarenheter att göra storis av. Det är dyrköpta historier, djupt genuina. Han har råd att ge sin son utbildning. Sonen vill också bli storyteller. Han snor pappans originalberättelser. Pappan dödar honom.
  Varsågod!

 38. jeffer

  February 10, 2008, 16:58:03

  Kanske en ironisk dystopi, med glimten i ögat..

  Lobbyns särintressen lyckas att ännu mer dominera lagstiftare och domstolar. Korruption och naivitet. Köpta lagstiftare och gräshoppssvärmar av advokater och heltidsanställda “informatörer” tar över agendan och trakasserar och stämmer vanliga människor – ett processraseri som överträffar skråväsendet.

  Men det hjälper inte – alltså införs allt hårdare straff. Man använder den klassiska de-små-stegens-metod, kombinerat med två-steg-fram-ett-steg-tillbaka-metoden för att bedöva omdömet (för övrigt välkänd Storebrorsmetod för att öka kontrollen, samtidigt som man skapar sken av generositet)..

  Angående straff: varför inte döma folk att förlora organ – organbristen kan ju göra det straffet populärt (se sf-författaren Larry Niven – A Gift from Earth). Elin har åkt dit för fildelningsbrott för tredje gången och döms att förlora ena njuren, pengarna går till antipiratbyrån.

  Under hela förloppet får kreatörerna en allt mindre del av kakan, och är i princip livegna de stora bolagen och rättighetsaggregatörerna.

  Upphovsrättkartellen eller Institutet för korrekt underhållning, dominerar media och information, och anser sig ha rätt till en allt större del av människors tid – och då naturligtvis ta betalt för det. De som inte tar sin del av självklar underhållningskonsumtion måste per definition ägna sig piratkonsumtion av något slag, och blir schablonbeskattade.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *