Pages

Categories

Search

 

Rosetta bordar piratskutan, lämnar landkrabborna bakom sig och sätter segel mot framtiden

by
February 4, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I förra veckan begravde jag upphovsrätten och muttrade bistert om kreatörernas ännu bistrare verklighet och om hur piratkopiering gör redan magra plånböcker ännu magrare. Det gjorde signaturen Sned så besviken på mig att han var tvungen att skicka in en kommentar som mer eller mindre gick ut på att jag var en snål, bitter hagga och att det då inte var en Rosetta han kände igen. Och minsann om han inte hade alldeles rätt.

Därför drog jag igång ett litet upprop som gick ut på att jag lovade att skriva en specialskriven novell, fri att fildela efter behag, till den som lyckades övertyga mig om att jag hade fel i mina domedagsprofetior vad det gällde upphovsrätten. Sedan dess har jag tillbringat min tid med att skaffa mig en massa information. Jag har pratat med pirater och antipirater, folk som kan det där med det tekniska kring fildelning och med förlagsfolk, författare och musiker. (Eller ja, en musiker om jag ska vara ärlig. Jag känner faktiskt bara en.) Sist men inte minst har jag läst alla era kommentarer och de texter ni länkat till.

Nu undrar ni förstås vad jag kommit fram till, så här kommer min mer välinformerade och uppdaterade syn på det hela:

Vad det gäller upphovsrätten som sådan, så är kanske inte uppdelningen mellan ideell och ekonomisk upphovsrätt så bekymrande trots allt. Jag kan faktiskt leva med att mina verk (nej, jag har inte skrivit tolv symfonier, även om det låter som det) kopieras och fildelas. Jag vill dock alltid ha rätt att erkännas som upphovsman och kunna stoppa om mitt verk används för syften som jag inte kan stå för. Jag vill också att min ekonomiska upphovsrätt ska vara exklusiv för mig livet ut, dvs, ingen annan ska kunna ge ut mitt arbete och tjäna pengar på det utan mitt medgivande. De där 70 extra åren som finns nu bryr jag mig inte det minsta om, för en död kreatör är sannerligen död och skiter i allt och alla, som Kristina Lugn nästa sa.

Hur det än blir med den saken, så ser verkligheten ut som den gör. Det piratkopieras och fildelas friskt och det har det gjort ganska länge. Vill man komma tillrätta med det måste man klampa in i folks privatliv på ett sätt som jag inte alls uppskattar. Dessutom skulle det ändå inte garantera att material inte piratkopieras och fildelas. (Se bara på det lama resultatet av åklagarnas arbete mot Pirate Bay: 20 fall av musik, nio fall av filmer och fyra fall av spel. Det är en droppe i havet.) Jag drar därför slutsatsen att vi kreatörer måste anpassa oss varken vi vill eller ej. Det låter bistert, men ju mer jag tänkt på det, desto mer har jag börjat se det som en intressant möjlighet. När allt kommer omkring, så har ju kreatörer lyckats anpassa sig efter nya villkor förr, så varför inte nu? Kreatörer har alltid gått i fronten för förändring, så varför har vi helt plötsligt valt att hänga efter som motsträviga ankare?

Istället för att sura över en verklighet som inte kan förändras utan oacceptabla intrång i folks privatliv, som jag gjorde förra veckan, har jag därför beslutat mig för att ta mig an de nya villkoren som en intressant utmaning enligt principen: If you can’t beat them, join them. Och det har jag faktiskt redan gjort. I detta nu pågår planeringen för fullt och inom en inte allt för lång framtid kommer min närvaro på internet att se lite annorlunda ut. Det betyder också att jag tänker sätta mig ned och skriva en novell åt er som ni kan fildela efter behag. Jag behöver dock er hjälp, så läs mitt nästa inlägg om det.

Nu lovade jag ju att en person skulle vinna novellen, men jag har fått så många bra kommentarer att jag inte kan välja en enda av er. Därför ger jag den till er allihop, med ett litet hedersomnämnande till Jan Guillou. Det var nämligen han som tippade mig över till den andra sidan. Jag läste nämligen i hans krönika ”Äntligen är Piratpartiets sanna natur avslöjad” hur han förfasade sig över det här med fildelning. Det fick mig att dra mig till minnes en intervju med hans sambo Ann-Marie Skarp för några dagar sedan. Apropå det faktum att Jan fortfarande skriver sina böcker på skrivmaskin, sa hon: ”…nu vill Jan lära sig mejlen. När folk vill mejla nåt till honom måste de skicka till mig och så tar jag med mig utskrifter till Jan på fredagen. Och så vill han lära sig att söka på Google.” Med de fantastiska kunskaperna om hur internet fungerar förstår jag att Jan är skiträdd för det där internet. Det måste ju vara hur läskigt som helst för honom. Nåväl, själv är jag mer bevandrad i det där internet och jag har beslutat mig för att inte vara så rädd att jag klamrar mig fast vid något som redan passerat bäst före datum. Jag tänker ta mig an det nya och jag tänker göra så mycket jag bara kan av det.

Vad andra skriver:

Äntligen är Jan Guillous sanna natur avslöjad
Piratprat leder vilse
Vad pirater och anti-pirater borde tala om
Vad anti-pirater borde läsa om: Råd från gapiga bloggare
Hundraprocentig seger i EG-domstolen
Piratsvar till Rosetta Sten
Sökmotorer och fildelning
Fildela med Google
Pirate Bay förnekar miljonintäkter
The Pirate Bay stoppas i Danmark

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. språkpolisen

  February 4, 2008, 13:40:42

  “Jag drar därför slutledningen”

  Det var en rolig kontamination. Man drar slutsatser, men drar man slutledningar?

 2. Rosetta

  February 4, 2008, 13:45:35

  Hej Språkpolisen!
  Nej, det gör man naturligtvis inte. :-)
  Jag tänker därför klä mig i säck och aska och dra fram längs med Stockholms gator och skandera: “Mea culpa! Mea culpa!” (Men först ska jag rätta till mitt lilla misstag.)
  Ha en bra dag!
  Rosetta

 3. Zac

  February 4, 2008, 14:02:30

  Jag böjer mitt huvud i vördnad för någon som faktiskt ändrar ståndpunkt efter långt och moget övervägande! Att du sedan kommer fram till kanske den enda rimliga slutsatsen är bara en bonus.

  Ser fram emot din novell för övrigt, har faktiskt inte läst något av dig förutom din blogg.

  //Zac, fortfarande imponerad.

 4. sned

  February 4, 2008, 14:13:12

  Hej Rosetta!

  Här gör man nätuppehåll i ett par dagar, och när man kommer tillbaka känner man sig som en liten fjäril vars vingeslag orsakat en storm i ett fjärran land (eller vattenglas?). Idag är jag glad och stolt, även om inget hade hänt utan piratrörelsens tålmodiga argumenterande och din egen vilja att gå till botten med frågan. Och Jan Guillous fru, förstås. =)

  Heder åt alla som för debatten framåt!

 5. Rosetta

  February 4, 2008, 14:24:03

  Hej Sned!
  Ja, tänk! Du är då alldeles som en liten fjäril som orsakat en storm i ett fjärran land alternativt vattenglas. :-)

  Du har då all rätt att vara stolt. Du är inte den första som tyckt att jag är en bitter hagga, men du sa det på ett sätt som gjorde att jag respekterade dig och tänkte att du kanske inte hade helt fel i alla fall. Ju mer jag tänkte på det, desto mer insåg jag att du hade hur rätt som helst, så det var bara att krypa till korset och be om information från bättre vetande. Folk har varit så snälla och lagt ned en massa tid på att skriva långa kommentarer, skicka länkar och sitta och älta upphovsrätt, övervakning och it-teknik med mig över diverse olika drycker. Ja, och sen får vi ju som sagt inte glömma Guillous fru!
  Arrrrr och tack!
  Rosetta

 6. Rick Falkvinge (pp)

  February 4, 2008, 14:28:00

  Stor respekt.

  Med ansträngningar att inte bli alltför självberömmande är det det här som jag framför allt upplever skiljer pirater från antipirater i dagsläget: att piraterna faktiskt försöker se olika sidor av saken på så många sätt som möjligt och komma fram till en egen slutsats, medan antipiraterna biter sig fast i något slags vägran att samhället har förändrats och bara kan skrika högre och högre att inget får ändras.

  Du är med andra ord i gott sällskap bland reflekterande människor som alla, var för sig, har funderat på situationen. Välkommen ombord på skeppet!

 7. Qer

  February 4, 2008, 15:13:47

  Hurra! Jubel, klang, rom och skeppsskorpor!

  o/~ Ju fler vi är tillsammans etc…

  :)

 8. Gelo

  February 4, 2008, 15:29:04

  Som ett enträget fan av Opassandes blogg måste jag faktiskt erkänna att det nu finns två bloggar i min rss läsare.
  Bara utmaningen gjorde att du blev intressant att läsa då många verkar sitta fast i sina åsikter, no matter what. Att du sedan dessutom tog till dig argument och anpassade åsikten efter all tillgänglig information gör många plus i min insignifikanta värld :)

  Som så många andra har sagt, välkommen ombord och jag hoppas på en rolig och spännande seglats.

 9. Thomas Tvivlaren

  February 4, 2008, 16:01:53

  Det där var banne mig det bästa och mest glädjande jag läst på länge! Varmt välkommen ombord för övrigt! Arrrrrrr! :)

  För övrigt avslutade jag Guillous senaste igår kväll och det känns ju bara tragiskt hur en så duktig författare/samhällsdebattör helt och hållet tappat fattningen vad gäller kopieringsdiskussionen. Har blivit Carolavarning på honom, dvs han borde göra det han gör bäst och inte öppna munnen om sådant han inte har en susning om.

 10. Thomas Tvivlaren

  February 4, 2008, 16:06:01

  P.S. Glömde nämna att jag innan jag fick nys om din blogg (via Opassande om jag inte minns fel) inte hade en susning om dig eller dina alster. Tänker ändra på det! :) D.S.

 11. Ingen speciell

  February 4, 2008, 16:33:52

  Rosetta, varifrån är det mest gynnsamt för dig att man införskaffar dina böcker?

 12. Tinnitussan

  February 4, 2008, 16:41:22

  Å, vad du är härlig. Så spännande att läsa allt resonemang.

  Jag vet att många kan se mig som en vindflöjel när jag byter åsikt i sakfrågor, men jag ser det inte alls som negativt. Älskar att ta till mig nya perspektiv och lyssna på andra och komma fram till andra slutsatser. Personlig utveckling om något. Mitt sinne är absolut inte konservativt som Jan G och Göran H.

  Heja Rosetta!

 13. John Nilsson

  February 4, 2008, 16:48:11

  Om du nu skulle behöva lite mer material att ta till dig (och om du missat dessa).

  En författare som bör har bra erfarenhet av vad du nu ger dig in på är Cory Doctorow. Kanske kan det löna sig att utbyta ett mail eller två.

  En site som fokuserar på att brainstorma fram idéer som fungerar i en öppen miljö är http://www.openbusiness.cc/

  En annan författare som har en hel del inspirerande att säga om upphovsrätten och nätet är Lawrence Lessig. Se exempelvis hans framträdande på TED: http://www.ted.com/talks/view/id/187

  Lawrence Lessig ligger också bakom licensprojektet Creative Commons som du antagligen lär få stor nytta av i ditt nya projekt: http://creativecommons.org/

  En bok som man bara måste läsa om man är intresserad av dessa frågor är ochai Benkler’s bok, The Wealth of Networks: How Social Production Transforms Markets and Freedom: http://www.benkler.org/wealth_of_networks/index.php/Main_Page

 14. Mats

  February 4, 2008, 17:07:40

  Arrrr ! rosetta ;o)

 15. Micke

  February 4, 2008, 17:59:40

  inte många som jobbar inom “branchen” mig veterligen som fört en öppen och bra dialog om detta och sedan tagit sitt beslut ang en sådan här fråga.

  Dock kan jag tänka mig att reaktionerna här hade säkert varit lite anorlunda om du hade en annan uppfattning än den du kom fram till. 😉

  Men kul att se att det sunda förnuftet finns hos ännu en kulturarbetare.

 16. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro -07

  February 4, 2008, 18:11:04

  Jag kan bara tacka och gratulera!

  Välkommen ut på de öppna haven!

 17. Stekspaden

  February 4, 2008, 18:45:17

  Alltid lika trevligt med folk som är så öppensinnade att de vågar lyssna och ta till sig nya argument och utifrån det bilda sig en egen uppfattning.
  Fossiler som Jan Guillou och Bert Karlsson som inte äger datorer och inte har det minsta kunnande om internet diskvalificerar ju egentligen sig själva från debatten.
  Varmt välkommen till den trevliga och roliga sidan! Jag antar att din blogg fått fler läsare den senaste tiden.

 18. Perty

  February 4, 2008, 19:35:17

  Tycker det är otroligt fascinerande, känns som en liten resa.

  Jag kommer be min svärmor (som jag inte lyckats övertyga ännu :-) läsa din blogg.

  Vill även jag pusha för just presentationen på TED av Lessig som John Nilsson länkar till ovan är ruggigt inspirerade. Inte nog med att det är intressant, han har en presentationsteknik som är fantastisk.

 19. JohanR

  February 4, 2008, 19:43:57

  Ska’ru ha ett fikon?

  😉

  Välkommen till den goda sidan!

  Du har för övrigt redan tjänat en hel drös läsare på det här, inklusive jag själv som inte läst nåt av dig tidigare!

 20. En liten tant

  February 4, 2008, 19:54:07

  Läste inte folk den här delen av ditt inlägg:
  “Jag vill dock alltid ha rätt att erkännas som upphovsman och kunna stoppa om mitt verk används för syften som jag inte kan stå för. Jag vill också att min ekonomiska upphovsrätt ska vara exklusiv för mig livet ut, dvs, ingen annan ska kunna ge ut mitt arbete och tjäna pengar på det utan mitt medgivande. ”

  Du slår fast att du vill behålla din upphovsrätt.
  Det enda du avsäger dig är de 70 åren efter din död så vad jublar piraterna åt?
  Piratpartiet skriver ju på sin sida att de vill korta upphovsrättstiden till 5 år även fast upphovsmannen lever.

  Jaja, jag är väl för gammal eller för korkad.

 21. Ingen speciell

  February 4, 2008, 21:36:29

  @tant
  Tro det eller ej men även inom piratpartiet finns det ett spann på åsikter inom detta område. Det de allra flesta upphovsrättsreformister är överens om är att icke-kommersiell distribution ska var lagligt. Men vad gäller den kommersiella skyddstiden är spannet stort. Där är konsensus mest att den är orimligt lång nu, och borde kortas. Hur mycket finns det olika bud på. Jag tror dessutom inte piraterna vill ha någon bokstavstroende nickedocka i sina led utan hellre har en rejält uppkäftig och fritt tänkande person som Rosetta i sina led. Det tål nämligen deras interna debatt.

 22. Mårten Fjällström

  February 4, 2008, 22:37:32

  Angående skyddstiden finns det som sagt olika åsikter inom Piratpartiet. Saken är den att längden är fastslagen såväl i internationell konvention, som i EU-direktiv. Jag tror att TRIPS säger livstid+50 som minimum och vidare att EU sammanvägde skyddstiderna till den längsta som något enskilt land hade när det begav sig på nittiotalet.

  Vi är ense om att dagens är för långt, vilket innebär att vi vill förkorta, vi är också rätt ense om att det kommer ta tid att förkorta. Tider som jag sett nämnas är 0 år, 3 år, 5 år, 10 år, 15 år, 20 år, 25 år, livstid. Med tanke på att den kommersiella ensamrätten ofta säljs är det en bra fråga om den ska vara knuten till skaparens livstid (en variant är att såld ensamrätt går ut fortare, alternativt återgår till skaparen). Eftersom skyddstiden idag är absurt lång, kan vi enas om att den ska vara kortare än idag.

  IFPI med flera anser istället att den ska förlängas. Och det är där konflikten står idag. Själv anser jag att det vore en framgång om vi lyckas stoppa det eviga förlängandet som främst syftar till att Musse med flera aldrig ska hamna i det kulturella allmängods Disney öste ur.

  En dag kanske vi har dragit ner skyddstiden till livstid, då är det större poäng att diskutera exakt hur lång tid det ska vara. Och jag misstänker att den dagen är ligger många år bort.

 23. En liten tant

  February 5, 2008, 06:58:55

  Till alla som säger att Piratpartiet står för många olika uppfattningar i upphovsrättstidsfrågan:
  1. Piratpartiet har ett partiprogram där det uttryckligens tår att partiet vill ändra skyddstiden till 5 år.

  2. På Piratpartiets FAQ kan man läsa:
  Vill ni verkligen att nån annan ska kunna ta nåt jag gjort och sälja det?
  Korta svaret: Ja, faktiskt – efter fem år.

  http://www.piratpartiet.se/faq

 24. Janne

  February 5, 2008, 07:13:35

  Och om man läser i vårt principprogram så står det:
  “Vi vill att skyddstiden, alltså ensamrätten att framställa kopior av verket för kommersiellt bruk, reduceras avsevärt till att gälla under exempelvis fem år från verkets publicering.”

  Som det har framkommit i tidigare poster (och som man kan se på vår hemsida) så har det pågått en debatt om hur lång skyddstiden ska vara och jag tvivlar starkt på att debatten kommer sluta inom en snar framtid. Det viktiga i frågan är ju att se till att den slutar förlängas och sen börjar kortas ner. Hur mycket den ska kortas till kan man ju gå in på i större detalj när vi väl har kommit så långt.

  http://www.piratpartiet.se/principer

  Sen vill jag så klart hälsa Rosetta välkommen ombord och jag hoppas du får en trevlig vistelse på skutan. :) Stor respekt.

 25. Rickard Olsson

  February 5, 2008, 07:18:06

  @tant; om man läser vad som står, och dessutom har insyn i diskussionerna som föregick skrivelsen (det finns arkiverat i vårt forum) så ser man att fem år är ett exempel, inte en siffra skriven i sten:

  “Vi vill att skyddstiden, alltså ensamrätten att framställa kopior av verket för kommersiellt bruk, reduceras avsevärt till att gälla under exempelvis fem år från verkets publicering.”

  Det är alltså en utgångspunkt för diskussionen/förhandlingen. Kanske ett utopiskt slutmål, men isf på mycket lång sikt. Man kan också läsa sjökortet som vi utarbetade inför valet 2006 där det står: “Sänk skyddstiden till det lägsta som de internationella konventionerna tillåter (livstid+50 år).”.

  Det finns alltså inget beslut taget på att vi kräver just fem år, utan det är ett exempel för att synliggöra att det går att diskutera en sänkning av löptiderna, och de effekter det kan få.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *