Pages

Categories

Search

 

Rosetta vägrar jobba med ena foten i graven

by
March 5, 2008
Blandat, Politik
No Comment

Per Schlingman har föreslagit att man ska sluta “åldersdiskriminera” och låta folk folk fortsätta att jobba efter 67. Min lilla fråga till Per blir då: “Ska man aldrig få slippa jobba?” Det kanske låter som om jag är lat, men det finns flera skäl till min fråga.

1. Om folk jobbar tills de blir 100, hur sjutton ska då ungdomar ta sig in i arbetslivet? Är inte det svårt nog redan?

2. Är man 67 år gammal eller mer, så kan man ana att kroppen med all rätt börjar säga ifrån och det skulle antagligen innebära en hel del extra problem med sjukfrånvaro etc. Jag förstår att arbetsgivare inte är så pigga på det. De har väl redan fullt upp med OS-vabbare.

3. Hur kul skulle det egentligen vara att jobba med en 82-åring? Einar kanske är en skitschyst kille, men åldern tar ut sin rätt. Arbetstakten minskar, minnet hänger inte alltid med. Det är helt naturligt, men det är inte kul om man är den som måste springa efter Einar och se till att hans jobb blir gjort.

4. Och om folk säger att de vill jobba kvar efter 67? Då är det jättebra om någon hindrar dem. Folk fattar nämligen inte alltid de beslut som är bäst för dem själva. Själv blev jag mer eller mindre tvingad av mina goda vänner att säga upp mig från ett gräsligt jobb. Visst förstod jag att det var grymt ohälsosamt att jobba kvar, men så är jag en envis jäkel också. Därför ser jag gärna att någon tvingar mig att sluta jobba när jag blir för gammal.

Ska folk aldrig få vila? Är förslaget månne ett sätt att slippa betala ut så mycket pension? Ger man folk “rätt” att arbeta sig ner i graven, så blir det ju en pension mindre att betala ut. Jag tycker at de äldre ska gå i pension så tidigt de bara kan och njuta av en lpång och trevlig pensionstid. Då får de dels utdelning på många års hårt slit och dessutom kanske de blir lite gladare och slutar gnälla på de yngre hela tiden.

Andra skriver:
Att bevara jätteproppen Orvar
Åldern är inte avgörande för hur gott jobb man utför
Va? Åldersdiskriminering?Äldre berikar hål på företag
Vad är meningen med at äldre ska få jobba kvar?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Micke

  March 5, 2008, 11:42:44

  hehe jag kan inte annat än hålla med om det du säger. Kan förstå ideen om att låta folk få jobba friviligt lite längre om det är en absolut brist på arbetskraft och det krävs för att hålla våran välfärd uppe.

  Men just nu har vi väll inte direkt någon brist på arbetare i detta land? dessutom står det folk på kö som vill in i vårat land och som mer än gärna är beredda att göra rätt för sig och som är välutbildade. Alla behöver jue inte jobba inom lokaltrafiken och som lokalvårdare av dessa.

 2. Tinnitussan

  March 5, 2008, 23:28:08

  Jag blir så trött. Överlag så tror jag att allt fler tror att de är så himla livsviktiga för sina jobb att jorden stannar om de slutar/blir sjuka/dör. Så är det inte.

  Tips till alla. Bygg aldrig identiteten enbart på jobbet eller familjen eller valet av bilmodell. Satsa bredare än så rent mentalt.

  Jag vill ha mer rotation på arbetsmarknaden överhuvudtaget. Fossiler med trettio guldklockor är inga “klippor” utan bara patetiska. Fy.

 3. gelo

  March 6, 2008, 00:31:16

  en liten observation som jag tror jag gjort bland bekanta och släktingar som nu är pensionerade. Bland dom som byggt upp sitt sociala liv kring arbetskamrater tycker jag mig se betydligt fler som tynar bort på något kommunalt hem, än jag hittar bland dom som haft sitt sociala liv separerat från arbetet.
  Helt ovetenskapligt eftersom jag inte har tillräckligt många bekanta i den åldern, men hur som en reflektion jag gjort ett antal gånger.

  Vore intressant att veta om fler kan se samma mönster…

 4. Helena S

  March 6, 2008, 18:09:31

  Hej Rosetta och ni andra!

  Jag måste säga att jag inte riktigt håller med här. Jag tycker att man själv ska få bestämma när man ska sluta arbeta, förutsatt naturligtvis att man fortsätter att sköta sitt jobb på ett bra sätt.

  Vi svenskar blir allt äldre och friskare. Visst önskar jag varje människa ett härligt, givande och fritt liv som pensionär, men om några enstaka individer av olika skäl hellre jobbar ett par år till, varför skulle de förbjudas att göra det? Det är väl en sak mellan individen och dennes närmaste chef/arbetsgivare?

  Det finns säkert vissa personer som hängt upp hela livet på sitt jobb och det kanske inte är så bra, men jag kan tänka mig en hel massa andra anledningar till att man vill fortsätta jobba efter “pensionsåldern”, t ex:
  * Att man vill gå i pension samtidigt som sin ett par år yngre partner.
  * Att man vill få det bättre ekonomiskt när man väl går i pension. Många pensionärer är väldigt fattiga, och även fast pengar inte gör en lycklig så kan brist på pengar få en stor negativ inverkan på livskvaliteten.
  * Att man helt enkelt älskar sitt jobb och känner att man har mycket kvar att ge. Detta behöver inte betyda att man hängt upp hela livet på jobbet, för vad är det som säger att man inte samtidigt kan ha en meningsfull fritid?

  Folk som jobbar långsamt eller inte sköter sitt jobb finns i alla åldrar. Om man inte sköter sitt jobb ordentligt blir detta en fråga som måste hanteras av arbetsgivaren, oavsett den anställdes ålder. Och jag tror inte att de som väljer att jobba kvar efter 67 blir så ruskigt många att de innebär ett stort hinder för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom finns det en hel del branscher där det råder brist på kvalificerad arbetskraft och där man inte på ett enkelt sätt bara kan utbilda fler eller importera arbetskraft. Där är de äldre en stor tillgång om de vill jobba kvar.

  Min poäng är att varje människa, även de som är 67+, måste få fatta beslut om sitt eget liv! Att ens vänner av omtanke lägger sig i och påverkar ens beslut, som för dig med det där jobbet Rosetta, är förstås bra men det är en helt annan sak.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *