Pages

Categories

Search

 

Internationella kverulantdagen, del II

by
March 8, 2008
Politik
No Comment

Idag är det internationella kvinnodagen och tydligen är alla mer eller mindre kränkta.

Samerna är kränkta över att Carola har haft en sameluva på sig. Det gör nämligen en “plojgrej” av kulturen. Jag hade en sameluva som barn. Kanske har jag i barnsligt oförstånd också kränkt den samiska kulturen. Hmmm… Nej, visst ja! Min luva köptes ju i en souvenirbutik som drevs av samerna själva, så då kan det ju inte vara en kränkning.

Samtidigt muttras det sådär lite i förbigående i Aftonbladet om att Fredrik Reinfedt som ska tala på moderaternas rikskonferens idag, på självaste internationella kvinnodagen, minsann fortfarande inte vill kalla sig feminist. Det tycker jag är underligt. Ja, att det muttras alltså. Det är så vitt jag vet fortfarande inte lag på att vara feminist, ändå tycks det finnas någon sorts oskriven regel om att alla intelligenta människor ska vara det. Det är konstigt. Jag känner mig skaplig skärpt och är inte det minsta feministiskt lagd.

Kina är kränkt för att min favorit Björk skrek “Tibet, Tibet!” efter att ha framfört sin låt “Declare Independence” i Shanghai. Tydligen har hon kränkt “det kinesiska folkets känslor” genom att göra det. Själv tycker jag att hon visade ordentlig stake och hedrade det tibetanska folkets känslor.

Moderaterna vill att barnbidraget delas lika rakt av mellan mamman och pappan. Det tycker Kd kan vara kränkande och ett hot mot jämställdheten. Själv tycker jag att det är kränkande mot mänskligheten i stort och ett stort jäkla skämt att 96% av alla barnbidrag delas ut i sin helhet, direkt till mamman.

Fackförbunden surar för att de tappar medlemmar. Det beror naturligtvis på höjda avgifter, men jag själv och många andra jag talat med har då inte lämnat facket på grund av det. Vi lämnade facket för att de bara var bra på en sak, nämligen att se till att man betalade. När vi behövde hjälp av dem efter uppenbara felbehandlingar i arbetslivet fanns det ingen hjälp att få. Anledningarna var många. Någon hade en “mindre, utländsk arbetsgivare och det är inte värt besväret för facket att göra något åt det.” En annan fick “skylla sig själv” för att han var så rädd för sin arbetsgivare (med all rätt) att han inte vågade sjukskriva sig. En tredje hade själv försatt sig i en “sanslös arbetssituation” genom att jobba halvtid som anställd och halvtid som frilansare och kunde därför inte få hjälp. Sanslös? Kanske, men om facket bara kan hjälpa de som jobbar från nio till fem inom kommun och landsting så är de de facto värdelösa för en väldig massa människor.

Dagens råd till alla er kränkta stackare där ute är att gå ur facket och sätta medlemsavgiften på ett sparkonto istället. Då kan ni skaffa en advokat om det kniper. Bilda er dessutom lite genom att läsa Pär Ströms blogg. Sedan kan ni snegla lite på Apoteket som minsann inte gnäller, utan glatt rycker ut med vad som krävs för att minska folks frustration. Det kallar jag föredömligt!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Batus

  March 8, 2008, 11:56:34

  Jag håller absolut med om att många verkar ha tappat perspektivet när det gäller kränkning här i samhället. Fortsätt skriv en bra blog!

 2. Micke

  March 10, 2008, 08:54:20

  Jag både håller med och inte i detta. Problemet är att den dagen då facken blir så svaga pga medlems brist står vi i händerna på arbetsgivaren till 100%. Visst vi alla har fria val här i livet och ingen “kan” styra mitt liv inte ens en arbetsgivare. Men ens jobb är ganska viktig för att kunna leva en dräglig tillvaro och att ge en arbetsgivare 100% makt över mig som person är inte jag så otroligt sugen på.

  Se bara på uppdrags gransknings senare program där invandrare står utan skydd av stat och fack hur arbetsgivare utnyttjar dem. tro mig det är ingen slump skulle det finnas möjligheter att utnyttja vanliga Svenssons på samma vis kommer det att ske. Vilket iofs säkerligen sker redan nu. Facken har en funktion men just nu då vi är så vana att dom finns där och att man kan skaffa en stuga i Åre via facket en vecka per år så kan jag förstå att folk tycker dom lägger våra medlems pengar på fel saker.

  Men den dagen vi alla står utan fack för att dom var ”onödiga” kommer vi nog ångra oss ganska bittert iaf är det min uppfattning. Man kan självklart hitta mycket fel med facken men grund ideen för dom är enligt min mening bra och jag är då för facket som idee.

 3. Rosetta

  March 10, 2008, 09:51:46

  Hej, hej!

  Problemet är att facket redan idag inte gör ett dugg för att hjälpa väldigt många människor. De tar glatt emot fackavgiften (och det är ett helsike att gå ur facket), men när det verkligen gäller är det många som inte får någon hjälp alls. Personligen önskar jag att jag satt in mina ca 500 i månaden på ett sparkonto istället. Då hade jag haft en liten nätt summa på 60-70 000 att använda mig av när jag hamnade i en situation när jag behövde dem. Vad fick jag av facket för pengarna? Jag fick en representant som aldrig svarade i telefon och som den enda gången jag träffade henne tillbringade mötet med min före detta arbetsgivares advokat med att diskutera glada golfminnen med honom. Tack för det facket! Det var inte riktigt vad jag trodde att jag skulle få för pengarna.

  Jag trodde naturligtvis att jag haft en jäkla otur, men ju fler människor jag berättat det här för, desto fler horribla exempel på fackets ineffektivitet får jag. Det ena värre än det andra.

  Jag har noll förtroende för facket. De utger sig för att vara ett stöd, som de faktiskt inte är. Jag tror att de kommer att fortsätta förlora medlemmar tills de inser att de måste shapa upp sig lite, bli lite serviceminded och uppdatera sig till arbetsmarknaden på 2000-talet.

  Ha det så bra,
  RosettaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *