Pages

Categories

Search

 

Det är dags för oss kreatörer att bestämma om man vill vara en Mozart eller en Salieri

by
March 14, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Sedan jag lade manken till och satte mig in i det här med fildelning, upphovsrätt och annat knutet till samma fråga från diverse olika vinklar (se länkar här nedanför), så har jag hunnit fundera en hel del på det. Ju mer jag funderar, desto säkrare blir jag på att det här är en ny utmaning som kreatörer inte kan välja att ignorera eller försöka slå ner. Tekniken finns och är här för att stanna. Därför måste kreatörer av olika slag anpassa sig efer den nya tiden.

Regeringens nya förslag om hur man ska ta itu med fildelare bekymrar mig på flera olika plan:

1. Personlig integritet. Ska privata intressen verkligen få lättare än polisen att kräva ut IP-adresser? Det känns inte så tryggt.

2. Det kommer bara att vara de stora skivbolagen, filmbolagen och förlagen som kommer att ha råd att begära ut IP-adresser och sätta efter fildelare. Mindre och medelstora aktörer kommer inte att ha råd med den administration det kräver. Det kommer att leda till att de stora bolagens ställning stärks ännu mer, på bekostnad av de små.

3. Även om jag som kreatör oroar mig en smula för min försörjning i gränsskedet mellan ett gammal, föråldrat system och ett nytt, så har jag ingen som helst lust ta skydd bakom storbolag som beter sig som veritabla mc-gäng som betalar för att få det man vill, skrämmer folk att betala och nu, om regeringen får som den vill, dessutom gör det med statens goda minne. Det är inte okej för mig. Så vill inte jag tjäna mina pengar. Jag vill inte skämmas varje gång jag öppnar plånboken.

Vad är då alternativet? Kreativitet och framåtanda. Tekniken finns, världen ser ut som den gör. Istället för att spendera en massa tid och pengar på att bevara något som är förlegat, borde samma tid och samma pengar spenderas på att anpassa sig efter verkligheten. Själv drar jag igång mitt nya webbprojekt i ett försök att anpassa mig till den nya tiden den 6 maj. Fungerar det är det jättebra. Fungerar det inte kommer jag inte att ge mig förrän jag fått det att fungera på ett eller annat sätt.

Kreatörernas största fiende är inte fildelare. Kreatörernas största fiende är bakåtsträvan och lathet. Ser man tillbaka genom historien, så är det inte de bakåtsträvande och lata kreatörerna vi minns. Vi minns bara de som gick ett par steg före alla andra, struntade i snålblåsten och skapade fantastiska verk. Så, kära kreatörer, vill ni vara en Mozart eller en Salieri? Det är dags att välja.

Mina egen väg från en wannabe-Salieri till glad pirat:
Idag begraver jag upphovsrätten
Övertyga Rosetta om att upphovsrätten suger och vinn en specialskriven novell att fildela efter behag
Rosetta läser, begrundar och jobbar på ett svar
Hur ska kreatörer få betalt?
Vad händer om mitt arbete utnyttjas för ett ändamål jag inte stödjer?
Finns det inte risk för kulturell utarmning?
Är inte upphovsrätt och fildelning två olika frågor?
Rosetta frotterar sig med både pirater och antipirater.
Rosetta bordar skutan, lämnar landkrabborna bakom sig och sätter segel mot framtiden.
Rosetta vägrar spela shuffleboard och lär sig knäcka kokosnötter
Föreslå tema till Rosettas piratnovell!
Rosetta rekryterar pirater för research
Rosetta rekryterar pirater för research, del II
Ge designtips till Rosettas nya internetlya
Rosetta dementerar sitt försvinnande
Den 6 maj får piraterna ta del av Rosettas pris!
Rosetta får flaskpost av Not-So-Jolly Roger

Andra skriver:
Pressmeddelande från Piratpartiet
Sveket mot fildelarna
Kulturarbetare får stöd i domstol
Hårdare tag mot fildelare
Hårdare tag mot fildelning
Alliansen säljer ut svenska folket
Hårdare tag mot fildelare
Skämmes Beatrice Ask, skämmes regeringen
Ett rätt och flera fel från regeringen
Hårdare tag mot fildelare
Riksdagen vill inte lyssna på fildelare i utfrågning
Modellen (Copyriot)
Lika inför lagen
Det är nästan så att jag går med i piratpartiet
Första steget till automated law enforcement
Dessa IP-nummer
Patriark-pappa får makten
Domstolar ska kunna tvinga fram uppgifter åt rättighetsinnehavare
Känns som det kvittar
Antipiratbyrån välkomnar beskedet: Innebär ett visst skydd
Hårdare tag mot fildelarna
Lätare att jaga fildelare
Regeringen vill underlätta jakten på fildelare
The Pirate Bay: “Integritetskränkande”
Meningslöst förslag från Ask
Största förlagen slopar kopieringsskydd
Kreatörerna får ett bättre skydd
Fildelare tystas i frågestund om fildelning
Frihet i en liten ask
Vi slipper agera polis
Regeringen borde gå längre
Förslaget leder till utpressning
Regeringen överens i fildelningsfrågan
Regeringen inte överens om fildelningsfrågan
Struntprat om upphovsrätten
Sunda tankegångar från Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth
IP-jakten är ett slag i luften
Oense – detta kunde man använt alliansens hemsida till
Jakten på fildelare skadar regeringen
Kultur för sin tid! Kulturministern som önskade bort Internet
Fildelningsförslag som inte löser frågan

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Pelle

  March 14, 2008, 12:02:03

  Som jag läste via en annan webbsida “medan busen lugnt laddar ner via de oskyldigas Internet uppkoppling” ha ha … De enda busarna här är stavas ALLIANSEN,de har ju snart snott allt som går att sno ha ha ….

  Pelle

 2. Mary

  March 14, 2008, 12:17:55

  Vad bra att du gjort en länklista. Jag fick problem med knuffJohan på grund av den jag sammanställde förut eftersom han ansåg att jag då fick för många länkar på något sätt jag inte riktigt begriper. Shit – jag ville ju bara informera. Men nu tar jag och publicerar din istället 😉 Thanks

 3. Rosetta

  March 14, 2008, 12:22:08

  Inga problem. :-) Länka på bara, ju mer folk läser om det här, desto bättre. Jag kommer att fylla på listan under dagen.
  Ha det så bra,
  Rosetta

 4. Ingen speciell

  March 14, 2008, 16:09:07

  Fan Rosetta… kan inte låta bli att bli stolt över “vår” konvertit!
  Fast klartänkt och vältalig har du ju alltid varit, även innan konverteringen. Tack!

 5. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro -07

  March 14, 2008, 19:53:27

  Kloka ord! Tack Rosetta!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *