Pages

Categories

Search

 

Moi, Suomen Piraatit!

by
March 18, 2008
Politik
One Comment

Igår bad jag mina svenska piratvänner om hjälp med att hitta länkar till pirater i andra länder. Fråga mig inte vad som hänt, men bloggen har fått plötslig påhälsning av en smärre armé av pirater som tagit sig över bottenhavet från vår grannland i öst. Trevligt!

Det betyder att Finland inte bara skänkt oss M.A. Numminen, Lordi och, Reijo och finsk strandkaraoke (rekommenderas varmt!) utan också en samlig glada pirater med framåtanda. Eftersom jag börjar bli halvpåläst i ämnet, så vet jag att finska pirater har haft det motigt det senaste året, så jag hoppas att lite moraliskt stöd från väst kan muntra upp.

Så, om någon finsk pirat har tid och lust får ni gärna berätta lite mer om piratläget i Finland. Eftersom min finska är ringrostig (minst sagt!) så gör det på svenska eller engelska om ni kan. Jag ber om ursäkt för det, men jag vill ju inte missa något. :-)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


one Responses

 1. zzorn

  April 4, 2008, 20:14:44

  Terve!

  Hälsningar från Helsingfors!

  Eftersom det inte fanns några svar än så känner jag mig manad att skriva ett par meningar härifrån.

  Finland har varit lite långsamt i att starta upp ett piratparti – inte direkt för att vilja saknas, utan närmast för att piratlägren varit lite splittrade, och ingen centralfigur har stigit fram och satt igång saker, förän nu i vår.

  Det fanns redan ett uppstartar parti, Tietoyhteiskuntapuolue (=informationssammhällspartiet) http://www.tietoyhteiskuntapuolue.fi/ som körde liknande frågor som piratpartierna, men mer återhållsamt, och även med betoning på mer IT utbilding, öppen källkod, osv. De ville dock inte byta namn till piratparti och anta den mer radikala upphovsrätts- och patent politiken som de internationella piratpartierna förde.

  När Matti Hiltunen till slut satte up websidorna ( http://piraattipuolue.fi ) för ett finskt piratparti i slutet på februari i år så fick den genast över en miljon sidladdningar på några dagar.

  Finsk media reagerade också snabbt – Helsingin Sanomat som är den ledande tidningen gjorde en enkät med över 100 musiker, filmregisörer, konstnärer, författare och akademiker där de frågade om deras inställning till det finska piratpartiet ( http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/HS-raati+tyrm%C3%A4%C3%A4+piraattien+puolueen/1135234423418?ref=rss ). Trots den negativa rubrikssättningen på artikeln (~”HS Rådet Sågar Piratparti”) var resultaten ganska lovande – 20% tyckte att det finska piratpariet körde en god sak, och de negativa svaren (65%) berodde mestadels på okunskap. Man ska komma ihåg att vid detta tillfälle var det finska piraatpartiet som websida ungefär en vecka gammalt, och hade inte ens enats om ett partiprogram eller grundats som organisation, så det var något förhastat att be folk att forma sig en uppfattning om deras agenda.

  Det finska piratpartiets grundningsmöte kommer att hållas 24.5 i Tammerfors ( http://piraattipuolue.fi/bbs/viewtopic.php?f=24&t=135 ). Efter det kan vi börja samla in de 5000 namnunderskrifter som krävs för att grunda ett parti i Finland.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *