Pages

Categories

Search

 

Guldpirat Rosetta ger bort gratis roman till alla!

by
March 21, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag känner mig hittills mycket nöjd med gårdagens lilla experiment att släppa min roman “Chefer från helvetet” fri under en Creative Commons-licens. Det fanns ganska många anledningar till att jag gjorde det. Jag vill ju naturligtvis att så många som möjligt ska läsa min bok, men det var inte huvudskälet. Jag ville försöka visa att den värld som piraterna förespråkar inte är en snål och ogin värld, utan faktiskt en ganska trevlig värld om man anstränger sig och ser förbi krigsrubriker från skraja skivbolagsdirektörer och författare med stenåldersmentalitet.

Sedan igår har jag:

1. Fått en hög nya, trevliga läsare till bloggen (och i förlängningen också till boken)
2. Gått från noll distributörer till tolv distributörer på Pirate Bay
3. Jag har förhoppningsvis fått några andra kreatörer att kika på det här med Creative Commons-licenser

Det tycker jag är jättebra, med tanke på att allt har hänt på bara ett dygn. Om Ask och gänget får som de vill och direkt eller indirekt stryper Pirate Bay och andra liknande tjänster, så skulle jag och andra kreatörer som väljer den här vägen få svårt att sprida vårt arbete som vi vill. Jag inser att det är exakt samma argument som motståndarsidan använder: “Vi vill sprida vårt arbete på våra villkor!” Skillnaden är att mitt sätt absolut inte utesluter deras sätt och det hotar inte folks integritet. Jag har inga planer på att ge upp den traditionella bokbranschen som jag älskar (även om det skulle behöva moderniseras en del som så många andra branscher), men jag vill vara fri att sprida mitt arbete som jag vill. Det handlar om kreatörens frihet, inte branschens, vilket naturligtvis kan vara jobbig för de kreatörer som är så stora att de till viss del utgör branschen, men det är ett problem som drabbar en promille av alla kreatörer.

Vilket är då bäst? Det helt egoistiska alternativet där man bara ser till sig själv eller det där man delar med sig och håller flera vägar öppna? För några månader sedan skulle jag valt det första. Efter att ryckt upp mig och bestämt mig för att bilda mig lite mer på området och ta till mig den faktiska tekniska verkligheten, är nu mitt självklara svar alternativ nummer två. Och pengarna då? Som världen ser ut idag har jag i alla fall bättre framtidsutsikter än Jan Guillou, för jag har i alla fall tagit ett kliv ut i friska luften och lämnat stenåldersgrottan bakom mig.

Min roman laddar ni ner gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de kreativt skapande dra i handbromsen?”.

Framgången har jag firat med att bli Guldpirat:

Det kan ni också bli. Det spelar ingen roll om man är röd, blå eller mittemellan. Pirat kan man vara i alla fall.

Glad påsk allihop!
Rosetta

Andra skriver:
Piraterna stjäl musik
Hur ska fildelningen stoppas, Björn Ulveaus?
Jag ber er, sälj inte ut vårt privatliv
Felet med EU ur piratperspektiv
Kan en dj bli piratkopierad?
Ingripandet mot datalagring visar behovet av svensk författningsdomstol

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Joshua_Tree

  March 21, 2008, 12:17:57

  Jag tycker att det är skitkul att se hur du har gått från att tillhöra lägret som muttrar om lata tjuvar till att bli guldpirat. Allt för många väljer att hålla fast vid en åsikt av ren prestige, även efter att ha blivit övertygade om annat. Det ska du ha cred för. Jag tror också att du kan visa vägen för andra just genom att inte förlora i trovärdighet genom att byta ståndpunkt – snarare tvärtom.

  En fundering dock: Hur ser bokförlag på saken? Är de tillfreds med att du delar ut boken? Det vore förvisso en smått komisk konflikt; ett bokförlag som stämmer författaren för att boken sprids gratis. :)

 2. Mary

  March 21, 2008, 12:33:43

  Joshua – det blir dyrt att skriva ut. Se Janne Kallbergs kommentar till mig tidigare.

  ****
  2 paket kopieringspapper + toner = 125 SEK
  Boken på Adlibris, Bokus, Pocketshop etc = 39 – 62 SEK
  Var är faran med fildelning?
  *********

  Men man ser fram emot nya tekniker.

  Rosetta – de finns många som har en liten donatorknapp på bloggen, det borde väl alla i din situation ha.

  Guldpirat blir jag inte, men jag försöker driva frågan ändå och stöttar upp den allt jag kan, på mitt sätt…

 3. Batus

  March 21, 2008, 13:11:12

  Länge leve Rosetta! Hon är spetsen på spjutet som ska fälla drakarna!

 4. Rosetta

  March 21, 2008, 13:53:13

  Hej allihop!

  Tack för alla snälla kommentarer!

  Joshua_Tree: Jag kan npg ärligt säga att det är första gången jag bytt uppfattning så radikalt. Oftast är jag en gnetig fan. :-) Men det här känns så bra att jag tror att jag ska överväga att skaffa info istället för att vara gnällig i fler frågor.

  Jag har naturligtvis clearat det hela med min trevliga och duktiga förläggare, Annika. Bokkontraktet i sig är inget problem, eftersom det omfattar boken i tryckt originalutgåva och inget annat, men jag har ett väldigt trevligt förlag och tycker att det hör till god ton att upplysa om vad man tänker göra i förväg.

  Mary: Donationsknapp, ja. Det borde jag ju skaffa mig en. Ska bli! (Efter påsk, dock.)

  Batus: Tack, tack! Jag känner mig som St Göran (Eller kanske som St George and the Wagon i Larsons version. He, he!)

  Glad påsk på er!
  Rosetta

 5. Sur

  March 22, 2008, 08:10:30

  Bara för att du väljer att dela med dig av din bok ska väl inte alla andra behöva göra det mot sin vilja? Det är helt klart skillnad om man lägger ut själv eller om andra gör det.

 6. Rosetta

  March 22, 2008, 08:52:24

  Hej Sur!
  Poängen är att världen har förändrats och om man inte anpassar sin affärsmetod efter sina kunder går man en mycket dyster framtid till mötes.

  Man kan naturligtvis tycka vad man vill om fildelning, men det är så kunderna vill ha det och när man säljer saker har kunden faktiskt alltid rätt även om vissa säljare tycker att det suger.

  Glad påsk!
  Rosetta

 7. steelneck

  March 23, 2008, 02:55:29

  Jag tror att du kommer att se en stegring i försäljningssiffrorna från adlibris på din bok. Genom att du släppte lös den så har helt enkelt många fått upp ögonen för den och läser den hellre i pappersform. Om några månader kan du nog göra en snygg graf som tämligen väl sammanfaller med ditt frisläppande.

  Jag kan ge dig ett handfast exempel. Jag laddade ned din bok på mitt jobb, mest för att jag ville att en viss arbetskamrat skulle läsa och få sig några garv. Vi brukar just diskutera våra puckon till chefer ibland.. Redan efter ca 10 minuters läsning öppnar kompisen ett webbläsarfönster, surfar till adlibris och använder deras funktion “Tipsa en kompis”, det var sambon som fick tipset…

  Själv har jag låtit adlibris skicka ett ex som present till en som fyller år, och detta tack vare att jag började läsa den i datorn (jag är långt ifrån färdig med den och kommer att beställa ett ex – den är ju kul).

 8. Ingen speciell

  March 23, 2008, 11:44:18

  Sur: Om du vill låta bli att publicera din bok så är det väl upp till dig? Vad får dig att tro att du har någon sorts moralisk rätt att avgöra vad privatpersoner kommunicerar sig emellan? Den rätten har du aldrig haft tidigare i praktiken och jag anser det väldigt osunt att anse att man ska ha den rätten.

  Om du inte förstår att det är det du praktiken fiskar efter, så är det synd. Men den insikten går att få om du bara vågar sätta dig in i frågan förutsättningslöst.

  När privatpersoner nu kan dela information mellan sig otroligt effektivt, så är det bara logiskt att se att alla affärsmodeller som bygger på att göra det åt dem utan signifikant mervärde är dömda att misslyckas.

  Det är läskigt att se hur ett kommersiellt monopol har glidit över i en metod för att kontrollera _all_ kommunikation, kommersiell eller inte. Och vad än lobbyorganisationerna försöker trumma igenom som sanning, så är det så att i princip _all_ fildelning idag sker direkt mellan privatpersoner.

 9. Batus

  March 23, 2008, 15:11:58

  sätt upp en donationsknapp på sidan tack.:D

 10. Perty

  March 23, 2008, 17:51:16

  Vill bara instämma i kören.
  Jag är impad!

 11. Jesper

  March 23, 2008, 19:37:12

  Ytterligare en i hyllningskören av lyckliga läsare!

 12. Björn Felten

  March 24, 2008, 15:04:03

  Jag funderar lite smått på att kontakta Prebens finske advokat för att höra om jag kan få EUR50k i skadestånd för att jag ägnade en hel dag åt att sträckläsa boken (kunde inte sluta) när jag i stället kunde ägnat min tid åt att söka efter begagnade glödlampor på blocket.

  Men skämt åt sidan, nu har jag minst två födelsedagspresenter fixade. Och jag instämmer i steelnecks kommentar: en liten tjusig graf så småningom skulle ge så mycket mer styrka åt din nyvunna “businessmodel”.

 13. Dennis Nilsson

  March 26, 2008, 23:05:26

  Även Lawrence Lessig’s böcker om tillkomsten av copyright är fria att ladda ned.

  Genom att läsa dem så får man kunskap om historien kring copyrighten och kan på så sätt vinna många diskussioner.

  Det är en mycket spännnade och lärorik historia, som flertalet av upphovsrättstalibanerna inte känner till.

  Ladda ned och läs;

  Lawrence Lessig – The Future Of Ideas
  http://www.the-future-of-ideas.com/

  Lawrence Lessig – Free Culture
  http://www.free-culture.cc/freecontent/

  Notera att författaren, Stanford professor och advokaten Lawrence Lessig valt att tillgängligöra böckerna för allmänheten utan att ta betalt.

 14. Sara Loov

  March 27, 2008, 02:22:59

  Harligt att se att aven svenskar kan hitta nya vagar och faktiskt vaga anvanda dem!

  Bott i Kina i 1 ars tid nu, har ar det fullt lagligt att tanka hem gratis musik, bocker och filmer. – Daremot har vi ju en massa problem med varumarkesplagiat, men det ar en annan femma!

  Hoppas att Sverige kommer att anpassa sig efter konsumenternas behov sa snabbt som mojligt. Redan nu ligger vi hopplost efter….

  Halsa Sverige!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *