Pages

Categories

Search

 

Piratmyrorna anfaller

by
April 1, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag har lagt in en Google Alert på min roman “Chefer från helvetet” och får således en liten ping i min inkorg varje gång Google hittar en ny länk till min bok. Sedna jag själv lade ut boken för fildelning har det ramlat in en massa små ping, inte bara med länkar till The Pirate Bay, utan även till flera andra torrentsiter. Det har fått mig att undra över en sak.

Männen bakom The Pirate Bay stäms nu på astronomiska 15 miljoner för att The Pirate Bay förmedlat länkar, så att folk kunnat dela musik-, film- och spelfiler mellan sig. Men om man nu kan stämmas för att man förmedlar länkar till upphovsrättsskyddat material, varför stämmer då ingen skjortan av Google? Eller alla andra sökmotorer som finns? De förmedlar miljoner länkar till upphovsrättsskyddat material. Varför är de oantastliga? Och hur är det med siter som hostar folks bloggar? Man behöver bara kolla på Aftonbladet.ses bloggar för att se att det förekommer massor av bilder där som säkerligen är upphovsrättsskyddade. Varför skriker ingen om det?

Ska man ge sig efter det ena måste man ge sig efter det andra. Problemet är att när man räknar in allt det där “andra” allt det som inte förmedlas av stora stygga Pirate Bay, så blir det helt plötsligt så mycket att till och med den mest inbitne motståndaren till fildelning borde inse att det finns mycket mer att förlora än att vinna på att försöka stoppa spridninga av olika sorters material på internet. Till och med tanken på det blir löjlig.

Men så varför stäms då inte alla som använder upphovsrättsskyddade bilder? Har det månne att göra med att de flesta fotografer inte har feta bolag i ryggen som kan stämma skiten ur folk? Och vad innebär det då rent praktiskt att bolagen nu gör som det gör? Det innebär att de försöker stärka sitt eget monopol och att de skiter fullständigt i mindre aktörer som bara kan sprida sina verk över internet, för att de flesta andra spridningsvägar blivit så dyra att det är otänkbart att ens försöka ge sig in och slåss med bolagen om exponeringsutrymme.

I min egen brasch, bokbranschen, bestäms det i princip minst ett år i förväg vilka böcker som ska bli bästsäljare. Alla visste att Browns Da Vinci-kod och Kostovas The Historian (urbra bok förresten!) skulle bli bästsäljare. Varför? För att de var titlar som förlag och bokhandel gemensamt kommit överens om att pusha med enorma summor i marknadsföring och stort exponeringsutrymme i butikerna. Tusentals förtryck skickades runt till bokhandeln, författarna stylades, osv. Det är så de flesta bästsäljare skapas. Man talar helt enkelt om för konsumenterna att “det är det här ni vill köpa”. Jag misstänker att det är så här det fungerar inom musik- film- och spelbranscherna också.

De små aktörernas chanser att få fram storsäljare är minimala. De får förlita sig på tur även om de kanske har en fantastisk produkt. Det händer att de lyckas, men det är sällsynt. Internet är ett utmärkt forum för att jämna ut spelplanen. Det små aktörer saknar i pengar kan de ta igen med kreativitet. Ja, så länge storbolagen inte tillåts strypa deras enda realistiska exponeringsplats.

Jag är dock ganska så övertygad om att grabbarna bakom The Pirate Bay inte behöver betala en krona hur domslutet än utfaller. Jag är nämligen säker på att en insamling bland fildelare ganska snart skulle få ihop de där 15 miljonerna. Skivbolagen begår nämligen misstaget att tro att de är starkast. De borde titta på Animal Planet lite oftare. Det är inte de stora kolosserna som är de starkaste i naturen. Det är de som samarbetar. Världens farligaste djur är mördarmyrorna. Det är lätt att trampa ihjäl en myra, men när man sätter ner foten väntar tusentals käkar ivrigt på att ta sig en tugga av den.

Min roman kan alla läsa gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de kreativt skapande dra i handbromsen?”.

Andra skriver:
Fildelare krävs på 15 miljoner 1
Pirate Bay: “Trodde det var första april imorgon.”
Skivbranschens krav: 15 miljoner.
Fildelare krävs på 15 miljoner 2
Fildelare krävs på 15 miljoner 3
Fildelare krävs på 15 miljoner 4
Fildelare krävs på 15 miljoner
Fantasimatematik a la Ifpi
Fildelning är det värsta brottet i samhället
Ifpi saknar verklighetskontakt
Quick post about Ifpi
Byråkrati a la posten
Dyrt för Piratebay
The Pirate Bay krävs på 15 miljoner i skadestånd
Fantasier och principer i en salig blandning
Tajming
Tankar kring det horribla i att stämma fildelare
Online-företeelser värderas lite olika
Till alla er som sa att det inte pågår någon hetsjakt
Kärleken till pengar

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Martin

  April 1, 2008, 08:33:59

  Klockren liknelse med myrorna! Och du har fullständigt rätt, den enda anledningen till att inte fotografer, konstnärer och andra sorters artister får någon “ersättning” är att de inte har multinationella miljardföretag att luta sig tillbaka på. Inte för att det spelar någon roll, artisterna i vars namn RIAA stämmer privatpersoner har ju inte fått se ett rött öre av pengar ännu. De har istället gått till RIAA själva och deras advokater. Många, dyra advokater som jobbar heltid år ut och år in med att stämma folk.
  Jag träffade en gammal skolkompis förra veckan. Han pluggar juridik och hade en hel del spännande åsikter i frågan, men jag måste säga att inget kan kunde påpeka om _faktisk_ lag övertygade mig något vidare. Det bekräftade bara min åsikt att upphovsrätten inte längre går att applicera på dagens kultur och det sätt kulturen konsumeras.

 2. Blackcat

  April 1, 2008, 09:21:23

  Mycket kan sägas om fildelning;) Är själv Pirat, men jag har heder och intrigietet laddar bara upp jättebolagens produkter, små nichade bolags artister är heliga, men som ex så börja många musiker själv förlansera sina verk på Piratebay. För att följa upp dina trådar Rosetta, när ska you tube inför rätta? Gå till tuben sök på vilken artist som helst, får du träff, gör en polisanmälan..Allt jag laddar upp har info om artisten, betygsättning+ att jag rekommenderar (köp om du tycker att artisten gjort ett gott jobb). Jag har alldrig laddat ner något jag inte kunnat tänka mig att köpa..Mina senaste nerladdningar Nickelback (Blev Köpt) Miss Li (Blev Köpt Puss pärlan superskiva) The Hoosiers( Blev Köpt) Alldrig hört talas om dem förren jag hittade dem på Pirate Bay….? Yes fildelning på gott och ont, det har tvingat artister att släppa kvalitet, framför kvantitet..Konkurensen är stenhård Get used 2 it…..Blackcat… Freedom is a fight take it..

 3. Anders Troberg

  April 1, 2008, 09:28:19

  Varför Google inte blir stämda? De har inte ett coolt namn och de är ett amerikanskt storbolag.

  Jag ser ingen anledning för The Pirate Bay-teamet att oroa sig. Det här kommer att dras genom alla instanser, inklusive Europa-domstolen om de förlorar. Innan det är klart så kommer IT-bubblan att ha spruckit och 15 miljoner är vad det kostar att köpa en hamburgare…

  Dessutom, något jag finner underligt, och där jag hoppas att en mer juridiskt insatt person kan upplysa mig, är följande:

  Man raidade dem med den största polisstyrkan sedan Palmemordet. Fallet drivs av den ryggradslöse åklagaren Håkan Roswall. Såvitt jag förstått så är det alltså ett brottsmål, inte ett civilrättsligt mål. Vad ger då skivbolagen rätt att överhuvudtaget komma med krav? Målet står, om det är ett brottsmål, mellan staten och The Pirate Bay, och skivbolagen kan bara sitta i publiken. De har ingen rätt att ställa krav, de är ingen del i målet.

  Är dessa krav bara ytterligare skrämskott med blanka patroner?

  Jag förstår varför The Pirate Bay-killarna inte talar öppet om sin taktik inför rättegången, men det skulle vara väldigt intressant att veta hur ont i magen de och deras advokat har av att skratta åt skivbolagen.

  Vi får väl hoppas att Håkan Roswall skaffar ett par testiklar och står upp för vad han tidigare sagt i en utredning i frågan, dvs att The Pirate Bays verksamhet är länkning och därmed inte åtalbar.

  Angående hur vissa produkter pushas att bli storsäljare så är det, precis som Rosetta säger, så även i de andra brancherna. Titta exempelvis på skandalerna kring OOXML för närvarande, där Microsoft med direkta maffiametoder (mutor (Sverige), stämningar av folk som röstat “fel” (Indien), smutskastning (Nya Zeeland), stackade kommittéer (merparten av skandinavien), fejkade röstningar (Norge) osv) försöker tvinga internationella standardiseringsorganet ISO att anta deras dokumentformat som standard, trots att det redan finns en standard (ODF) och att WTO har tydliga riktlinjer som säger att man inte ska anta flera standarder på samma område.

  Programvara är ändå relativt förskonat från sådant. Massor av exempel finns på programvaror som kommit från hemmafixare och som slagit stort, tex hela Linux-världen, OpenOffice.org, WinAmp, VLC, VNC, MySQL, Apache, ICQ, WinRAR, AbiWord, PHP osv.

  Musikbranchen och filmbranchen, däremot, styrs stenhårt av storbolagen. En liten artist utan kontrakt med jättarna är rökt.

 4. Anders Troberg

  April 1, 2008, 10:02:32

  “För att följa upp dina trådar Rosetta, när ska you tube inför rätta? Gå till tuben sök på vilken artist som helst, får du träff, gör en polisanmälan..”

  Det är faktiskt ganska många artister som själva lägger upp sitt stuff på YouTube också. Jag har tex för mig att Fields of the Nephilim gör det.

 5. BountyLady

  April 3, 2008, 02:16:31

  Jajjemen tillsammans är vi en hel arme´
  och klart att fildelningen är här för att stanna!

  Ha det gottis!

 6. Urban Sundström

  April 11, 2008, 20:29:35

  Hej ! Jo, jag tror också att en insamling till Pirate Bay skulle ge en hel del. Tills dess så för vi hålal tillgodo med att stödja en åtalade fildelaren i LInköping som i veckan fått genomlida ytterligare en rättegång. Donationssidan finns på: http://fildelaren.blogspot.com

  Jag donerade lite slantar i höstas.

  Hälsn. UrbanLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *