Pages

Categories

Search

 

Piratjägarnas heliga Graal

by
April 2, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Antipirater hävdar ofta att Sverige håller på att bli ett skämt internationellt för att vi har en för vek inställning mot fildelande pirater. Hmmm …

Finska Telia Sonera-kunder inte längre ska ha sina e-postkonton på servrar i Sverige på grund av de integritetsintrång som den svenska regeringen vill genomföra. Vad signalerar det? Att Finland börjar snegla oroligt på Sverige som en rättsosäker stat.

I Norge försöker datainspektionen p för fri jakt på pirater, eftersom ett IP-nummer är ett tämligen osäkert bevis att använda i jakten på fildelare. Jag vet av egen erfarenhet att den norska datainspektionen är både slagkraftig och effektiv och jag skulle önska att den svenska var detsamma. Den svenska datainspektionen är inte direkt stormförtjust i regeringens förslag, men jag skulle vilja att de satte ordentlig kraft och pondus bakom sitt tvivel.

EG-domstolen valde att inte ställa några krav på att medlemsländerna ska lämna ut information om fildelare till film- och skivbolagens organisationer för att den personliga integriteten väger tyngre än deras privata vinstintressen.

I Tyskland nekar domstolarna att lämna ut information till bolagen för att fildelning inte anses tillräckligt allvarligt för att berättiga intrång i den personliga integriteten.

Så, vilka tycker att vi drar ett löjes skimmer över oss? Det gör utländska film- och skivbolagshöjdare, men nog verkar det som om man utanför de högljudda kretsarna inte tycker att vi är fullt så löjliga. Frågan är bara vem regeringen väljer att lyssna på. De med mest sans och vett eller de med mest pengar? Dessvärre misstänker jag att pengarna som vanligt luktar godast.

Men vad är det då storbolagen vill att vi ska sälja ut oss för? Ip-nummer. De tycks fungera som piratjägarnas heliga Graal. Får de fildelarnas IP-nummer är jakten lyckad och bolagen kan dricka ur den heliga bägaren och få evigt liv. Så fint. Ja, i alla fall om man bortser från det faktum att IP-nummers bevistyngd är lika med noll och inget. Vem som helst och hur många som helst kan gömma sig bakom ett IP-nummer. Det är som om Agatha Christie skulle låta ett mord begås på Orientexpressen, kasta Hercule Poirot av tåget och konstatera att alla på tåget var lika skyldiga till brottet. Hur kul skulle det vara? Man kan ju inte anklaga hela tåget för att det finns en mördare på det.

Andra skriver:
Den lille lilas kamp mot datapiraterna
Dryga skadestånd väntar Pirate Bay
Tajming
Gör vi inget nu, då är det för sent!
I Norge har datainspektionen en röst…
Internet inspirerar till det man har talang för
Musikindustrin förändras, men andra traditioner består
100 svenska musiker om fildelning

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Ingen speciell

  April 2, 2008, 12:29:25

  Rosetta: Vilken lång väg du kommit och vilka grundliga efterforskningar du gjort. Man blir imponerad.

  Det är ju faktiskt inte som om dussinpiraten brukar ha satt sig in rättsläget i diverse unionsfränder till sverige.

  Min erfarenhet är iofs att ju mer man gräver desto svårare är det att vara övertygad antipirat.

  Tack!

 2. Mary

  April 2, 2008, 13:43:31

 3. WysiWyg

  April 3, 2008, 09:51:48

  Det jag tycker är mest skrämmande är ändå det faktum att media-industrin är förhållandevis liten. De är bara en liten puttefnasker på den stora scenen.

  Jag menar, om vi nu skulle sälja ut vår demokrati, var vi tvungna att slumpa ut den till extrapris?

 4. Björn Felten

  April 6, 2008, 10:27:13

  Om man jämför den svenska mediaindustrin med internetoperatörerna, så är ju de förra lilleputtar i jämförelse.

  Tänk vad snopna IFPI och APB skulle bli om exempelvis Telia köpte SF. Räknar man bort de 309 miljoner som skattebetalarna betalar svensk filmindustri i direkt stöd i år (motsvarar alltså mer än 3 miljoner biobiljetter á 100:-) så torde värdet av SF vara i nivå med Telias frimärkskassa.

  Och — hux flux — så skulle hela snacket om att hindra fildelning av svensk film (såsom “Hora hora ” för att ta ett aktuellt exempel) vara historia.

  Sedan köper Bredbandsbolaget, Bahnhof och de andra större aktörerna var sitt skivbolag, och så sitter Monique, Werner och Pontén där med långa näsor och utan jobb.

 5. meh

  April 16, 2008, 16:40:01

  Nu var det ju så att alla faktiskt VAR skyldiga i Aghata Christies bok Orientexpressen… :-)

 6. Rosetta

  April 16, 2008, 16:48:48

  He, he! Inte HELA tåget väl om jag inte minns helt fel? Bara ett gäng. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *