Pages

Categories

Search

 

Rosetta blir rikare på att ge bort gratis

by
April 3, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Som ni redan vet har mitt pris till piraterna utvecklats från en futtig novell till ett helt webbprojekt. Eller två och ett halvt, faktiskt. Alltihop kommer man att kunna ta del av alldeles gratis från och med den 6 maj. Tanken är att intäkterna ska komma från olika typer av frivilliga donationer etc. Det är kort sagt ett ganska riskabelt experiment som förlitar sig på folks välvilja.

Glädjande nog kan jag meddela att projektet redan burit frukt. Ni kanske minns att jag lade ut en intervju med Not-So-Jolly Roger? Den lilla intervjun har redan givit mig ett ganska så stort jobb och förhoppningsvis skriver jag kontrakt på ett ännu större i nästa vecka. Båda kommer från helt nya samarbetspartners och båda fick upp ögonen för mig genom Not-So-Jolly Roger-intervjun som de gillade skarpt.

Den fria internetmodellen har visat sig mer generös än vad jag hade kunnat ana. Det bevisar inte bara att modellen faktiskt fungerar. Det bevisar att den fungerar innan den ens är 100% färdig och att den fungerar på sätt jag inte riktigt förväntat mig. Det är något som jag önskar att alla kreatörer som känner sig osäkra inför att ge bort sitt arbete på nätet ska fundera lite på. Det enda som behövs är en vilja att utvecklas och en förmåga att vara flexibel. Jag är ingen übermench, jag vågade bara ta klivet och jag skördar redan frukt. Jag kan inte ens föreställa mig hur det hela kommer att utvecklas, men det är ett äventyr jag verkligen inte skulle vilja vara utan och jag hoppas att ni alla hänger med på det!

Så, de som säger att ett fritt internet inte fungerar kan jag bara säga en sak. Ni har fel. Det fungerar. Om man vill. Palme sa att politik är att vilja. La Rosetta säger att kreativt skapande är att vilja. Det är inte att sitta på sin stora bak och sörja ett förlegat system och vänta på kulturbidrag som de flesta aldrig får.

Slutligen vill jag tipsa om om den debattartikel som Oscar Swartz och en samling profiler från Internet- och IT-Sverige publicerade i gårdagens Expressen under rubriken “I jakten på fildelare offras medborgarnas integritet“. Ni kan dessutom ladda ner Oscars bok Alternativ till Bodströmsamhället – om kriget mot terroristerna, piraterna och pedofilerna alldeles gratis. Läs, läs, läs!

Jag skulle vilja att kreatörer av olika slag slog sina kloka huvuden ihop och gjorde mer liknande saker. Jag vet att det förekommit, men det är hög tid att alla vi kreatörer som inte står på Jan Guillous och Liza Marklunds sida i kampen faktiskt ställer oss upp och säger ifrån. Ju fler desto bättre. Har någon ett kreativt och bra förslag, så får ni gärna höra av er till mig. Jag är idel öra.

När ni läst färdigt Oscars bok kan ladda hem och läsa min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis:
Här
The Pirate Bay

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de kreativt skapande dra i handbromsen?”.

Andra skriver:
I jakt på fildelare offras medborgarnas integritet
Förstör inte vårt internet
“Fil, fil” …
Dödlig etanol
Arrr! Prepare to be boarded!
Nu säger tant ifrån – internet är inte bara för ungdomar
Kopiering av privata brev, musik och rättssäkerhet
“Jakten på filldelare offrar medborgarnas integritet”
Läs det här!!
Man ska aldrig sluta att ifrågasätta
Nätet står för debatten
Debatt: Terrorism, pirater och pedofiler
Gordon Brown hoppar på trenden – börjar mikroblogga
Två sidor av samma mynt
Fildelning och övervakning – the bottom line
Missa inte debatten om internet och integritet och fildelning imorgon
Medborgarna – en black om foten för de styrande

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Tinnitussan

  April 4, 2008, 01:10:38

  Å, gud vad jag glad jag blir av att läsa detta! Gläds SÅÅÅÅÅÅ med dig och att både affärerna går strålande, att fler få tillgång till dina utmärkta alster och själva optimisten som strålar mellan raderna.

  Framgångsståget och framtidstågetet hör ihop :-)

  Och Oscar är asbra!

 2. Jonas

  April 4, 2008, 07:01:51

  Tack för länken och grattis till framgångarna!

 3. Björn Felten

  April 5, 2008, 14:52:08

  Jag kan väl passa på att tipsa om att Adlibris skickar fraktfritt (åtminstone förra veckan) mot faktura. Totalt 100:- plus momsen på 6:- är rena fyndet. Boken ligger nu undangömd och väntar på att förpackas som födelsedagspresent till en kär anförvant, som jag vet kommer att uppskatta presenten.

  Dessutom tror jag att den här boken om ett antal år kommer att uppskattas som det nyskapande litterära verk det faktiskt är. Den är alltså (om någon missat det) skriven i bloggform. Ett format som ju alla vi här har vant oss vid att tycka om? :)

 4. Janne

  April 6, 2008, 20:39:26

  Så… har köpt och läst och undrar nu när vi får en fortsättning? Låt det inte gå för länge! Måste få läsa mer om Rosetta och Preben. :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *