Pages

Categories

Search

 

Bolagen saknar inte kreatören förrän båset är tomt

by
April 7, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Det går framåt. Vänsterpartiet har bestämt sig för att ställa sig bakom en legalisering av fildelning för privat bruk. Bra, även om de inte riktigt verkar ha förstått de tekniska aspekterna kring det hela. Jag vet inte vad det är som fått dem att ändra sig, men jag betvivlar att det var den synnerligen underliga utfrågningen i riksdagen i förra veckan. Den lyssnade jag på medan jag jobbade. Jag kan bäst beskriva den som en slätstruken easy listening-ljudmatta av klagosånger av typen: “Men hur ska våra kreatörer få betalt?” av en lång rad representanter för diverse stora aktörer inom musik- film- och bokbranschen.

Nu ska jag inte vara för elak mot bolagens representanter, för det var precis den frågan som bekymrade mig också när jag okunnig och kaxig frågade piraterna hur en värld med fri fildelning egentligen skulle tillgodose kreatörernas ekonomiska intressen. Jag oroade mig för min egen försörjning och det är ju precis det storbolagen också gör. Problemet är att jag faktiskt inte tror att de oroar sig så himla mycket för den enskilda kreatören så länge han eller hon står snällt i båset och mjölkar så att bolagens bankkonto blir fetare.

Jag misstänker därför att det hetsiga motstång bolagen nu levererar är ett klassiskt fall av att man inte saknar kon förrän båset är tomt. Det är nämligen så att den nya världen erbjuder den enskilde kreatören långt större möjligheter att klara sig bra utan att backas upp av storbolag och varför ska man betala större delen av sin inkomst till beskyddarverksamhet om man inte behöver den?

Fri fildelning kanske inte gynnar storbolagen, men det gynnar den enskilde kreatören om han eller hon är villig att våga klivet in i den nya världen.

Andra skriver:
Kommer Vänsterpartiet att stå emot kultureliten?
V ändrar sig om fildelning
Fildelning III
Förstår V fildelning?
Fel fil?
Biblioteksmetaforen bör tas på allvar av bredbandsavgiftens förespråkare
Fildelnings- och integritetsfrågan överbryggar politiska gränser
Skriv, men gå inte under
Krönika, Dagens Industri
Riksdagsutfrågning i teknikens bakkant

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. WysiWyg

    April 11, 2008, 07:42:04

    Detta påminner mig om en sak jag läste för några månader sedan, kan tyvärr inte ge en länk nu, att kreatörerna undrade så smått varför de inte fått ta del av den enorma kakan IFPI skaffat sig med sina stämningar.

    Det visar sig att IFPI inte är så ivrig att dela med sig av pengarna som de skaffat sig för att andra, enligt dem, lidit ekonomisk skada.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *