Pages

Categories

Search

 

Stympning leder inte till kreativitet

by
April 13, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Christian Engströms blogg kan man läsa om fem trevliga motioner som lagts fram inför vänsterpartiets partikongress. Motionerna kommer från Mikael von Knorring och är dessa:

1. Ingen bredbandsskatt
2. Lös fildelningsknuten
3. Ta ställning mot DRM
4. Ta ställning mot mjukvarupatent
5. För fri programvara

Ni kan läsa mer om dem på Christians blogg. Det är roligt att fler och fler börjar engagera sig i det här. Kanske kan de få folk som Christer Berg att inse att fildelning handlar om något betydligt större och ärofyllt än finniga fjortonåringar som hellre köper folköl för pengarna än betalar för den kultur de konsumerar.

När jag för ett par månader sedan bad piraterna övertyga mig om att upphovsrätten behöver moderniseras och att fildelning inte kommer att beröva mig på min lön var Christian Engström en av dem som svarade på mina ganska så oinformerade frågor. I ett av hans trevliga och tålmodiga svar nämnde han något som fick mig att bli alldeles uppspelt. Han bad mig att föreställa mig ett Wikipedia där man förutom den information som finns där nu också kunde titta på filmer, lyssna på musik, läsa böcker etc. Ja, tänk! Jag börjar nästan dregla vid blotta tanken. Av många anledningar.

För det första, tänk vilken ofantligt demokratisk historia det skulle bli. Aldrig tidigare skulle så många människor har tillgång till så mycket information gratis. Information är kunskap, kunskap är makt och i det här fallet skulle det betyda en maktfördelning av sällan skådat slag.

För det andra, inget gynnar kulturen mer än ett levande och tillgängligt förflutet. Idag riskerar en hel del kulturyttringar att försjunka i glömska för att dess spridning begränsas av diverse upphovsrättsliga spärrar. Ofta drabbar det smalare kultur eftersom upphovsrättsinnehavarna inte alltid ser någon ekonomisk vinning i att sprida verken och då ligger de kvar, ignorerade i något arkiv någonstans. Dagens upphovsrättsregler stympar den kultur de försöker skydda. Kultur behöver rötter för att frodas. Om de rötterna bara blir de storsäljande kulturyttringarna, så står vi så småningom inför en kultur som suger wsin huvudsakliga näring ur “Days of Our Lives” och “Glamour” som visat sig vara näringsdugliga i en sådär trettio år, även om de råkar vara kulturella ödeland.

För det tredje, är det en myt att kreatörer inte skulle kunna försörja sig i den nya världen. massor av kreatörer gör det redan. Bolagen använder ofta det argumentet och jag kan inte annat än anta att det beror på att de är oroliga över sin egen existens, inte kreatörernas. Kreatörerna och deras fans har nämligen fantastiska möjligheter att mötas direkt på nätet, utan att behöva vinka till varandra på avstånd med bolagen mellan sig.

Slutligen så skulle jag vilja påstå att inget är så inspirerande som att ta del av andra kreatörers verk. Det sägs att kulturen kommer att utarmas om den släpps fri, att kreatörerna kommer att vända hamburgare på McDonalds istället för att skapa. Sanningen är att välja att bli kreatör aldrig varit något särskillt säkert kort rent ekonomiskt. Det har alltid varit en chansning. Det har alltid varit tryggare att bli ingenjör eller ekonom, ändå har folk mot alla odds valt att skapa och det kommer vissa alltid att göra. Fri kultur på nätet skulle ge kreatörerna ofantligt mycket mer tillgång till inspiration än vad kreatörer någonsin haft under människans historia. De skulle kunna skapa mer än tidigare och visa upp sitt skapande för fler människor än någonsin tidigare. Och den som inbillar sig att det inte går att tjäna pengar på nätet har uppenbarligen inte brytt sig om att ta reda på vilka möjligheter som faktiskt finns. Jag tror att kreatörer aldrig har stått inför en bättre tid än nu. Om de är beredda att ta ett kliv in i samtiden och jobba med den och inte mot den.

Låter allt det här som en utopisk tanke? Kanske, men fler och fler börjar inse att det är en verklighet som faktiskt finns inom räckhåll, men bara om vi är beredda att kämpa för den.

Andra skriver:
Christer Berg missar målet helt
Teater kan inte kopieras
Praxis: Det som inte kan kopieras, det behöver ingen upphovsrätt
Vilken fildelare vill Beatrice Ask sätta dit?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Björn Felten

  April 13, 2008, 14:17:27

  Just det där med “den långa svansen”, det vill säga alla gamla kommersiella misslyckanden, som vi alltså aldrig skulle få en chans att avnjuta om det inte vore för trogna fildelare som på något osannolikt sätt lyckats ragga upp dessa alster och rippa dem och sedan lägga upp dem på en BitTorrent-site, är väl nästan skäl nog att inse att världens politiker är fullständigt ute i det blå när de ensidigt tar hänsyn till mediadirektörernas krokodiltårar?

  All världens medborgare vet ju vid det här laget, att de enda kulturyttringar som vi bjuds med armbågen är de som miljarddollarindustrin allranådigast har erbjudit oss. Resten, det vill säga kanske 90-95% av vårt kulturarv, förvaras i olika kassavalv tills upphovsmännen har dött — och sedan ytterligare 70 år.

  “Information wants to be free” var ett stridsrop som vi som drev BBS:er på 80- och 90-talet försökte få allmän acceptans för. Idag kan vi vidga det stridsropet till “culture wants to be free”.

 2. Anders Troberg

  April 13, 2008, 19:06:29

  Ett wikipedia med film, musik och böcker? Början finns redan på http://www.archive.org/index.php

  Den har material som är släppt fritt eller som är så gammalt att upphovsrätten inte längre gäller.

  Tyvärr har de halvdana prestanda, så de borde verkligen fundera på att använda moderna svärmande överföringsprotokoll som tex bittorrent.

  Tänk sedan hur coolt det hade varit om det hade varit ett komplett (så komplett det nu kan bli) bibliotek över mänsklig kultur!

 3. Ingen speciell

  April 13, 2008, 20:09:07

  Hear, hear!

  Rosetta: Ny artikel?

 4. Rosetta

  April 14, 2008, 06:14:42

  Hej på er allihop!
  Ja, information ska vara gratis. Även mina små blygsamma bidrag till världens samlade information ska vara gratis att ta del av. Med risk för att låta som en kvasifilosof ala Coelho, så tror jag att det lönar sig även ekonomiskt att ge bort lite gratis. Själv har jag redan lyckats dra in en hel del betalt jobb på mitt webbprojekt som inte ens är lanserat än, men som kommer att finnas ute den 6 maj och dessutom vara helt gratis. Det handlar helt enkelt om att vara flexibel och öppen för det nya. Och tro mig, livet blir så mycket roligare om man inte sitter fast i gamla tankegångar. Det är nämligen så mycket mer inspirerande och berikande att finna nya vägar.

  Och ja, ny artikel är på väg, men det tar ett par dagar. :-)
  Ha det så bra,
  Rosetta

 5. Anders Troberg

  April 14, 2008, 15:48:14

  Om stympning inte leder till kreativitet, hur förklarar du då att van Gogh gjorde sina bästa verk efter öron-incidenten? :)

 6. Rosetta

  April 14, 2008, 15:58:20

  Ha, ha! Ja du, bror, det kan jag faktiskt inte förklara. Jag antar att alla regler har undantag. I det här fallet van Gogh och hans öra. 😀
  Syster RosettaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *