Pages

Categories

Search

 

Liza Marklund biter den hand som föder henne

by
April 14, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

En sak är jag och Liza Marklund eniga om. Det ÄR faktiskt synd om Liza. Däremot så tycker vi nog inte synd om henne av samma anledning. Liza tycker synd om sig själv för att hon tror att de onda piraterna vill komma och ta hennes surt förvärvade pengar. Jag tycker synd om hennes för att hon är så fast i gamla tankesätt att hon inte ens kan öppna upp sitt sinne tillräckligt för att åtminstone ta till sig piraternas argument för fri fildelning och inte bara svälja bolagens myter om vad piraternas argument är.

Man måste inte gilla alla nya företeelser, även om verkligheten ibland springer ifatt en så att man måste leva med dem. Nu har fildelningsverkligheten de facto kommit ikapp och uppenbarligen sprungit om Liza med hästlängder och vad gör hon? Istället för att inse faktum att fildelning är här för att stanna och se till att muta in en kreativ plats på nätet och nära kontakten med de läsare som föder henne, så virar hon gummisnodden hårdare runt plånboken än någon småländsk bonde någonsin gjort och hennes goodwill hos hennes läsare sjunker som Titanic.

Liza, Jan Guillou, Prince och andra kreatörer som stålnackat vägrar anamma den nya tiden har missat en viktig sak. De ska inte främst vara lojala med sina bolag, de ska vara lojala med sina fans. Det behöver inte finnas en motsättning mellan de båda lojaliteterna, men med tanke på hur hårt industrin nu går ut i jakten på fildelare, så måste man någonstans välja sida. När man väljer sida måste man dessutom vara mycket medveten om att det är fansen som bär fram en, inte bolagen. Förlorar man fansens stöd, så kommer bolagen paradoxallt nog att släppa en som en het potatis. Förlorar man bolagens stöd, men har kvar fansens respekt, så kommer man alltid att klara sig.

Så jag tycker synd om Liza. Jag tycker synd om henne för att hon inte förstår att det är hon själv som styr skutan rakt mot isberget. Jag tycker synd om henne för att hon väljer att backa upp dem som kommer att slå henne på fingrarna med en åra när hon försöker klättra upp i deras livbåt, istället för att backa upp de som så gärna skulle vilja sträcka ut en hjälpande hand och dra upp henne i sin livbåt och guppa iväg med henne mot en bättre framtid. För det är synd om människor som är så fast i sina tankegångar att de inte ens är villiga att lyssna på andras argument. Deras värld måste vara så liten, så inskränkt och förkrympt att ett russin är ett helt universum i jämförelse.

Min roman “Chefer från helvetet” kan Liza, Jan och alla andra ladda ner gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de kreativt skapande dra i handbromsen?”.

Andra skriver:
Reglerna om upphovsrättens övergång ses över
Parallellt med fildelningsdebatten
Vill du prenumerera på Bergman?
Mänskliga rättigheter och FRA förenligt?
Nej, det blir inte kommunism den här gången heller
Missvisande påhopp av Karl Sigfrid (m)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Joshua_Tree

  April 14, 2008, 07:30:05

  Att Prince ställt sig i det lägret visste jag inte, och det är ju smått roande med tanke på hur Prince ett tag behandlades av sitt skivbolag.

 2. Rosetta

  April 14, 2008, 07:32:59

  Hej Joshua!
  Prince vill stämma The Pirate Bay och Youtube. Vet inte om han verkligen kommer att göra det, men han har i alla fall rasslat ordentligt med sina advokater, så vi får väl se.

  Själv tyckte jag att det var roligt att ställa Jan Guillou och Prince bredvid varandra. Jag är säker på att Jan gillar sällskapet. He, he…

  Ha en riktigt bra dag!
  Rosetta

 3. Jan Karlsson

  April 14, 2008, 11:49:41

  Jag har läst om det här beteendet någon gång men kommer inte på vad det kallas. Det är någon form av fobiliknande tillstånd som hon befinner sig i, eftersom rädslan inte står i proportion till hotet (om det överhuvudtaget finns ett hot). Det är helt klart att hon inte kan tänka klart, så fort ordet fildelning kommer upp.

 4. Perty

  April 14, 2008, 16:26:46

  När finns sajter som http://www.riaaradar.com/ där man kan kolla om ett band eller musik tillhör de “elaka” bolagen så bör man som musikbolag fundera vad man håller på med. Inte bara en gång utan flera gånger.

  Man bör även som artist fundera inte bara en gång utan flera hundra gånger vem man knyter an till.

  Jag tycker det är helt underbart :-)

 5. Perty

  April 14, 2008, 16:28:30

  Glömde visst min poäng här…

  Liza et al ska inte bli förvånade om det dyker upp liknande tjänster snart. Inte bara inom musik.

 6. Rikard

  April 14, 2008, 17:21:50

  Perty:

  “Liza et al ska inte bli förvånade om det dyker upp liknande tjänster snart. Inte bara inom musik.”

  Du talar om bloggosfären? 😉

 7. Qer

  April 14, 2008, 17:56:21

  Rosetta:

  Fyndigt formulerat som vanligt. Jämförelsen med Titanic och livbåtar var fantastiskt målande. :)

  Perty:

  TACK! TACK! TACK! Riaaradar är PRECIS vad jag önskat mig en längre tid. Nu kan jag börja köpa skivor igen, hurra! Jag har, av princip, bojkottat alla skivbolag ett bra tag nu, men helst vill jag ju premiera de goda och bojkotta de onda. Det här är ju perfekt! 😀Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *