Pages

Categories

Search

 

Hjälp Rosetta hjälpa kreatörer hitta nya alternativ med creativepirate.com!

by
April 15, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Som ni alla vet har jag ju gått och blivit pirat. Jag har ingen direkt erfarenhet av partipolitiskt arbete. Om sanningen ska fram så har jag undvikit det som pesten, eftersom jag aldrig hittat ett parti som hela min åsiktsfär ryms i. Det har nämligen gått upp för mig att min åsiktssfär är ett ostyrigt och glatt spektrum mellan rött och blått, som inget parti skulle vilja ta i med tång. Å andra sidan har jag inget behov av att sätta en partistämpel på mig, så det är inget jag lider av.

Det hindrar dock inte att jag är glad över att ha blivit medlem i Piratpartiet. Det fina med dem är att de inte ens försöker klämma in mig i en övergripande partipolitisk mall. De driver några viktiga frågor som jag sympatiserar med och som de gärna diskuterar med högt i tak och lämnar mig sedan helt fri att tycka vad jag vill om annat. Det passar mig som handen i handsken. Kort sagt, partipiskan lysser med sin frånvaro. Perfekt.

Nu är det dags för PP:s årsmöte och det kommer att gå av stapeln på partiets forum. Jag antar att valet att förlägga årsmötet på forumet till viss del beror på den ekonomiska verkligheten. Det är dyrt att hyra kongresshallar och bjuda på plockmat och vin (även om det är billigt vin). Men det är trevligt att se ett parti som inte låter sig begränsas av en liten budget. Det tyder på framåtanda och kreativitet. Dessutom kan alla ta del av vad som händer utan att få det filtrerat genom media. Öppenhet är a och o.

Nåväl, i söndags satt jag och gick igenom de motioner som kommit in inför årsmötet och funderade på om jag kunde bidra på något sätt. Jag hade någon idé om det där med DRM, men det hade andra pirater redan tänkt på. Dessutom har jag varken de djupare juridiska och/eller tekniska kunskaperna som andra kompetenta pirater har och då kan det vara svårt att få ner konkreta tankar i motionsform. Jag smuttade på mitt kaffe och började känna mig som en liten usel pirat utan något att tillföra.

Nu är jag dock positivt lagd och kom på att jag tänkte helt fel. Varför skulle jag försöka tillföra sådant som andra pirater i alla fall gör mycket bättre än jag? Jag är ju till mycket större hjälp om jag tillför något ur mitt perspektiv, något som jag är bra på. Därför försökte jag se på problemet ur kreatörernas synvinkel och kom fram till följande:

1. Kreatörer är i huvudsak rädda att förlora sina inkomster.
2. Många av dem har ingen aning om att det faktiskt finns alternativ till de traditionella inkomstsystemen och antagligen ligger det bakom de negativa tankarna om fri kultur etc, snarare än snålhet och illvilja.
3. I debatten kring fildelning, fri kultur, reformerad upphovsrätt etc tas det mycket sällan fram konkreta, greppbara förslag på hur kreatörer faktiskt kan tjäna pengar i en värld med fri kultur. Ofta blir diskussionen ganska teknisk och det är inte alltid kreatörernas starka sida och istället för att lyssna sparkar de bakut.

Vad är då lösningen på det här problemet? Det finns säkert flera, men efter en stunds funderande kom jag på att det som fick mig att ändra åsikt var enkel och handfast upplysning. Fungerade det på mig, borde det fungera på andra. Har man kunskap om vilka alternativ som finns behöver man inte vara rädd. Sagt och gjort, nu tänker jag bli folkbildare och jag behöver så mycket hjälp som möjligt.

Första steget i min folkbildning var att registrera domänen creativepirate.com. Tanken är att domännamnet ska visa att man kan vara både glad kreatör och glad pirat, att det inte finns någon motsättning i det. Creativepirate. com kommer dessutom att erbjuda:

— handfast information om hur man kan förvalta sina verk på nätet och ändå dela med sig av dem. Var man kan lägga ut dem, hur de kan vara gratis för användarna och ändå generera en viss, direkt eller indirekt, inkomst till kreatören, etc.
— ett forum där folk kan ge varandra bra tips på olika nättjänster och annat.
— en nyhetsblogg där kreatörer kan få intressanta tips om nya möjligheter.

Förhoppningsvis kan creativepirate.com vara uppe i början av sommaren någon gång och jag hoppas att siten ska fylla flera syften. Jag vill sprida information om alla de möjligheter som finns för dagens kreatörer. Dels för att hjälpa kreatörerna hitta sin plats i den nya världen, för det tycks många vara ovetande om. Jag vill också ta ifrån bolagen ett av deras starkaste vapen i kampen mot fildelning. Låt oss kalla det “stackars kreatörer!”-slagträet. Om det finns ett ställe med samlad information om alla möjligheter som dagens kreatörer faktiskt har, så är det ju inte så himla synd om dem längre, eller hur? Då blir det lite tydligare att bolagen egentligen mest tycker synd om sig själva.

Jag har redan fått en hel del konkreta exempel på hur kreatörer kan dela med sig gratis och ändå tjäna pengar på nätet, men jag vill ha fler. Många fler. Skicka in en kommentar eller maila mig. Har ni inget bra förslag kanske era kompisar har det, så sprid mitt lilla upprop om hjälp vidare i era bloggar genom att länka hit eller sprid det i mejl. Tillsammans kan vi få ihop en riktigt bra plattform för att slussa in kreatörerna i samtiden. Dessutom drar vi undan mattan för det tarvliga argumentet om att det är synd om kreatörerna. Kort sagt, kom och håll i mattkanten med mig, så drar vi tillsammans! Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

—————————
Min roman “Chefer från helvetet” kan ni alla ladda ner gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de kreativt skapande dra i handbromsen?”.
————————–

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Tinnitussan

  April 15, 2008, 15:25:32

  Hurra! Gud vad ballt att vara Piratpartist. Ska faktiskt masa mig iväg imorgon på en paneldebatt om just dessa frågor. Måste lära mig mer och lovar rapportera 😉

 2. emma

  April 15, 2008, 15:34:45

  Det här är en så jäkla bra idé att jag blir alldeles till mig! Precis något sådant här har jag efterlyst — och tror att det är vad som behövs. Något pro-aktivt istället för spadar som gräver skyttegravar. Hade det funnits ett Rosetta-parti så hade jag nog gått med i det! 😉

 3. Rosetta

  April 15, 2008, 15:55:04

  Hej Tinnitussan!
  Ja, jag känner mig mycket nöjd i min nya roll, eftersom den inte tvingar på mig något jag inte kan står för. Jag blir lätt klaustrofobisk om någon försöker pracka på mig färdiga åsiktspaket.

  Och rapportera från debatten! Jag vill veta allt de säger.

  Ha så skoj!
  Rosetta

 4. Rosetta

  April 15, 2008, 16:05:45

  Hej Emma!
  Det är ju onekligen piraternas fel att jag drabbats av en sådan plötslig kreativitet. Först var det det där med min lilla utmaning som svällde från en liten ynka novell till två och ett halvt webbprojekt. Och nu creativepirate.com. Jag vet inte vad som har tagit åt mig. :-)

  Och ja, jag tycker att det är viktigt med lite positiv påverkan. Det blir lätt lite gnälligt annars. Vill man komma någonstans krävs lite jävlar anamma. Gnäll har aldrig fört världen framåt.

  Jag tror dessutom att det är viktigt att alla gör det de är bra på. Jag kom inte på en enda bra motion, så jag lämnar det åt de som är bra på det och jobbar på med creativepirate istället och hoppas att det kan bidra med något. Jag behöver dock massor med hjälp, så hjälp gärna till att länka folk hit.

  Är bloggen krasslig, förresten? Hoppas att den kryar på sig snart, för jag lider av Opassande-abstinens. :-)

  Ha en riktigt trevlig kväll!
  Rosetta

 5. emma

  April 15, 2008, 16:24:29

  aw… Abstinens var ordet! 😀 Förhoppningsvis kommer servern tillbaka ikväll, Gelo sitter och knackar kod för att fixa till det.

  Tänker absolut länka, såklart, och bidra med vad jag nu har att bidra med. En annan sorts kreativitet, att vara idéspruta! :)

 6. Rosetta

  April 15, 2008, 16:28:00

  Hej igen, Emma!
  Så bra att Dr Gelo är åkomman på spåren. Då kan jag andas ut. :-)

  Att vara idéspruta är en mycket bra form av kreativitet, som ska uppmuntras så mycket det bara går.

  Kan förresten tipsa om en intressant diskussion här: http://www.svb.se/Nyheter/154234/155929

  Ser fram emot att läsa bloggen igen!
  Rosetta

 7. Anders Troberg

  April 15, 2008, 17:36:07

 8. John Nilsson

  April 15, 2008, 18:40:00

  First Monday har en hel del bra artiklar
  http://www.uic.edu/htbin/cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/

  The Street Performer Protocol exempelvis
  http://www.uic.edu/htbin/cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/article/
  view/673/583

  Open Bussiness lär ju ha en hel del
  http://www.openbusiness.cc/

  Och p2p foundation har ju tonvis med bra texter
  http://p2pfoundation.ning.com/
  Titta framföallt på denna delen av deras wiki: http://p2pfoundation.net/Category:Business

 9. Hermes

  April 15, 2008, 22:59:58

  Ransom modellen
  http://www.danielsolis.com/meatbot/ransom.html

 10. Ingen speciell

  April 16, 2008, 12:07:10

  Rosetta: Hej Anna! Kul att ses! Välkommen! :-)

  (not: stavfel i formerly i grafiken)

 11. Rosetta

  April 16, 2008, 12:21:21

  Jaha, ja. Nu får man skämmas. 😉 Jag förstår inte varför jag alltid tappar “r”. Jag börjar misstänka att jag har ett slappt långfinger som inte förmår trycka till “r” ordentligt. Det hade jag ju i så fall kunnat kompensera med att kolla stavningen ordentligt, men inte då. Jag misstänker att hjärncellen också börjar bli lite slapp. Tack för påpekandet, Ingen Speciell! Det räddade mig från ännu mer skam. :-)

  FoRmeRly Rosetta/Anna

 12. zzorn

  April 16, 2008, 20:41:54

  Jättebra initiativ Rosetta! Jag tror din entusiasm och kommunikationsförmåga passar perfekt till ett project som creativepirate.

  Ideer var det..

  Blender (ett 3D modelleringsprogram) var ursprungligen proprietärt, men efter att tillverkarna gick i konkurs så övertalade några aktiva de nya ägarna att sätta upp en donationsinsamling – om folk skänkte tillsammans 100 000 euro, så lovade de nya ägarna att ge ut programmet som open source. Pengarna blev insamlade, och numera är Blender ett populärt öppet 3D modellerinsprogram under aktiv utveckling av flera frikodare. http://en.wikipedia.org/wiki/Blender_%28software%29

  Alltså, man har nåt man vill ge ut, sätter ett pris för det, och ger ut det när tillräckligt pengar samlats in. Om pengarna inte samlats innom en viss tid, så får donatörerna tillbaka dem, och inget ges ut. (Detta är alltså Ransom modellen som Hermes nämner).

  En variant är pre-order modellen – man samlar in förskottsbeställningar (eller bara donationer) för nåt man håller på att utveckla. När det är färdigt, ges det ut fritt för alla. De som beställde i förskott kan få något extra (tex. fysiskt exemplar, etc).

  Den här modellen har fördelen att den kan användas för att finansiera ett nytt projekt från början (ifall artisten är tillräckligt känd, så att folk kan lita på att det blir nåt gjort).

  Den används tex. av Apricot spelet, som Blender organisationen håller på att utveckla: http://apricot.blender.org/

  T-Skjorts web-shoppar, donationsknappar, och pay-pal subscriptions har säkert redan nämnts. Här gäller det att erbjuda flera olika prisnivåer, så att folk kan ge så mycket de vill. Man kan erbjuda något extra för de högre prisnivåerna, I stil med Nine Inch Nails Ghost album release.

  Drowtales är ett bra exempel på en webserie som tycks klara sig ekonomiskt. Den erbjuder flera olika subskriptionsmöjligheter, bland annat flera där man själv får rollspela en figur i en av serierna och hjälpa till att bestämma vad som skall hända näst. Och sex säljer – en av subscription only serierna handlar om vad figurerna i den ordinarie serien har för sig på fritiden, utan censur…
  http://www.drowtales.com/

  Webserier brukar i allmänhet också ge ut sig på papper när de blir tillräckligt långa och populära.

  Interaktivitet är nåt som är möjligt på nätet, men inte i traditionella media. Tex. kunde man tänka sig en serie / tv-serie / roman / etc, där läsarna får rösta om vad som ska hända näst (kanske välja från alternativ, och föreslå egna). Sen kan man tillämpa mängd donerade pengar = antal röster. :-)

  Men man kan också fundera på andra sätt att involvera läsarna, göra dem till medskapare, i mer ideell, open source stil.

  — zzorn

 13. Doktoranden

  May 14, 2008, 11:49:09

  Vilket lysande initiativ!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *