Pages

Categories

Search

 

Mobilen är bara ful i mun om ni själva är det

Mobilen är bara ful i mun om ni själva är det

by
April 17, 2008
Gaming & Tech, Kultur
No Comment

Nu ska tydligen mobilernas ordlistor censureras. Vissa obekväma ord ska plockas bort, så vill man smsa dem till sina polare måste man minsann knappa in dem alldeles själv. Jag ser inte riktigt nyttan med det hela. Ska man straffa folk med smstumme för att de använder fula ord? Och öppnar det i så fall vägen till att rekorderligt folk kan plocka fram tvålen och tvätta munnen på de som säger fula ord på tunnelbanan? Jag misstänker att massor av moralkärringar hoppas på det och laddar handväskan med glycerintvål redan i detta nu.

Jag tycker att folk ska få använda vilket språk de vill i sina privata smskonversationer. Och om man inte gör det? ska man då gå in och censurera vissa ord från folks mejl eller snigelpost också? Eller kanske pipa bort dem när man pratar i telefon? Nja, det skulle ju göra mina privata konversationer synnerligen trista. Dessutom är det ju faktiskt så att orden som tas upp i DN:s artikel inte finns i ordlistan, utan faktiskt genereras av separata ord enligt korrekta grammatiska regler. Kort sagt, det är ingen som har suttit och bestämt att ordet “arabfitta” ska finnas med. Det skapas bara av de harmlösa orden “arab” och “fitta”, som både finns med i Svenska Akademiens Ordbok. Det gömmer sig alltså inte sexistiska och rasistiska ord i era telefoner förrän ni ber dem generera dem. Det ni. Visst skulle det väl vara skönt att kunna skylla på mobilen, men det är faktiskt ni själva som ber den om orden.

—————————
Min roman “Chefer från helvetet” är fylld med hemska ord och ni kan alla ladda ner den gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de kreativt skapande dra i handbromsen?”.
—————————

Andra skriver:
Ibland är det svårt att förstå det tekniska
Ordet “arabfitta” finns med i min mobils ordlista
T9
Ta bort ordet så försvinner åsikten?
Ett steg på väg
Den amerikanska lösningen

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. T9

  April 17, 2008, 09:17:01

  Hoppas dom passar på att lägga till “Apelsin” det har har jag alltid tyckt är märkligt att det inte finns med från start. Lika märkligt som att “Massförstörelsevapen” faktiskt finns med.

 2. gelo

  April 17, 2008, 11:25:34

  Klart sånna ord finns med, det underlättar ju för FRA om terroristerna stavar rätt när dom planerar sina ildåd över sms, tänk om dom skulle missa något intressant Mess-förstörelsevapen. :)

 3. Jonas

  April 17, 2008, 13:35:07

  Min Ericssontelefon kan säga Kista men inte Frescati. Jag har alltid misstänkt ugglor i mossen!

 4. Batus

  April 17, 2008, 20:39:49

  Jag förstår inte vad de har med folks privata konversationer att göra. Det enda jag kan tänka mig skulle vara ett skäl är att den pryda stackars gumman ska slippa få upp ordet arabfitta när hon skulle skriva annat, men det hindrar väl fortfarande henne inte från att se andra ord som bara fitta eller kuk, när hon skulle skriva kul. Och vad gör pryda gummor med mobiler ändå?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *