Pages

Categories

Search

 

Elektronisk information tar alltid the scenic route

by
April 21, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Igår fick jag ett halvtsurt mejl från någon som undrade varför jag hetsade så mycket över det här med FRA-förslaget. Avsändaren tyckte att oron var överdriven eftersom han minsann bara skickade mejl inom Sverige och det är ju det de flesta gör.

För det första så tror jag inte ett ögonblick på att de flesta skickar alla sina mejl till mottagare i Sverige och för det andra så ska man ju inte straffas med avlyssning om man mejlar till utländska kontakter. Det kan komma som en överraskning för vissa, men utländsk härkomst kan inte per automatik likställas med terrorist.

Dessutom spelar det ingen som helst roll om man sitter i Svedala och mejlar sin polare i Eslöv. Mejlet går inte fågelvägen till Eslöv. Det tar så att säga the scenic route. Det är alltså mer regel än undantag att mejl som skickas från en avsändare i Sverige till en mottagare i Sverige kan till exempel färdas ungefär så här:

Svedala – Köpenhamn – Leeds – Bratislava – Oslo – Stockholm – Borås – Eslöv.

Så när FRA säger att de bara ska avlyssna sådan internettrafik som rör sig över Sveriges gränser, så innebär det i praktiken att de kan avlyssna i stort sett all internettrafik. Du är inte ens säker om du mejlar din kollega som sitter i kontoret bredvid ditt. Naturligtvis hoppas de att folk inte vet det, för det låter ju så mycket bättre om det bara är dubiösa kontakter med utlänningar som ska avlyssnas, eller hur?

Och det gäller naturligtvis inte heller bara dina mejl. De kan kolla vilka webbsidor du besöker och om det finns möjligheter att misstolka oskyldig information i mejl, så finns det om möjligt ännu större möjligheter att misstolka även annan aktivitet på nätet. Bara den senaste månaden har jag själv sökt på diverse olika vapenslag och ett ganska stort antal sexuella ord av olika kaliber så att säga. Är jag en militant kåtbock? Inte så värst, men jag jobbar bland annat som översättare och då blir det ofta en hel del underliga googlingar. Så sent som igår googlade jag på bazooka, nekrofili och defenestrering. Det ni!

Kort sagt, gå inte på regeringens och FRA:S lilla fula fint om att de “bara” (som om det vore rätt) ska avlyssna trafik som passerar Sveriges gränser. Det låter kanske bättre, men det betyder faktiskt ingenting. Dagens lilla uppmaning är därför att ni upplyser så många som möjligt om hur det ligger till. Regeringen och FRA hoppas nämligen att så många som möjligt inte vet det här, eftersom de då kan driva genom förslaget utan motstånd.

Glöm inte heller att gå med i Fira FRA-dagen! på Facebook!

Andra skriver:
Tillsammans kan vi göra övervakarna galna
Bloggupprop: Fira FRA-dagen!
Upp till kamp
Att samhället inte övervakar allt vi säger och gör på internet och i mobiltelefoner är en del av yttrandefriheten
Fortsätt att protestera innan det blir förbjudet att yttra sig
FRA-dagen, Tack Rosetta!
Jinges förunderliga taggar
Fira FRA-dagen!
Regeringen, you make me sick!
Aktuellt och informativt runtom online
Terrorist med liten penis!
Let’s go terrorist!
Många dimensioner på fildelning, avlyssning och personlig integritet
Upphovsrätt 2030
“Piraterna en konservativ kraft”?
Politikerna värnar vår integritet samtidigt som de avskaffar den

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Micke A

  April 21, 2008, 08:52:19

  Håller med om allt.
  Motvapnet mot detta är något som jag blir lite orad för men för mig är det fria ordet samt kunna få vara anonym viktigt och då får det gå före det hemska som kommer komma iom detta.

  Vi alla får börja skicka mail med fet kryptering. Samt att vi smuttsar ner alla våra mail och chat osv med alla “nyckelord” så FRA får sjukt mycket att göra för att tyda något överhuvudtaget.

  Problemet är att det gynnar också dom onda kriminella element vi har i samhället.

  Nätverk som TOR http://tor.eff.org/index.html.se
  samt krypteringar som http://www.truecrypt.org/ lär ju öka ganska rejält. Och vad har FRA/Regeringen åstakommit då? Jo att då många bärjar använda detta så gynnar det även just det dom vill komma åt Terorister/Pedofiler.

  Så i princip vill jag påstå att dessa lagar är något som gynnar dom onda elementen i vårat samhälle.

 2. Björn Felten

  April 21, 2008, 10:22:36

  Micke, du fick bara med två av de tre Samhällets Fiender #1 som våra lagvårdande institutioner numera skall lägga allt krut på. De tre är:

  Terrorister, Pedofiler och Pirater.

  Således konstaterar jag att vi glömt en hel kategori av heta buzz words. Till exempel:

  BitTorrent
  DC++
  Mininova
  Piratbyrån
  Piratpartiet
  Pontén
  Roswall
  The Pirate Bay

 3. Micke A

  April 21, 2008, 11:21:34

  Så sant så sant Björn! glömde det farligaste emot samhället piraterna!!

  Då vi fått en tillräckligt stor buzz word lista så bör alla lägga in den och ha i sina mail. Typ som “mall” likt man nu har med signatur. Detta bör verkligen ställa till det för FRA.

  Men viktigt är att alla gör en personlig “touch” på denna lista så inte alla ser exackt likadana ut för då är det lätt att filtrera bort det via “script”

 4. Björn Odlund

  April 21, 2008, 12:03:14

  Eben Moglen har myntat “The right to speak PGP is the right to speak Navajo”

  kanske kunde man ha alla dess ord som en sådant där PGP-block som brukar finnas i mail från folk som kör det. typ:

  —–BEGIN FRA PUBLIC DETECTION BLOCK—–
  BitTorrent DC++ Mininova Piratbyrån Piratpartiet Pontén Roswall The Pirate Bay

 5. Björn Odlund

  April 21, 2008, 12:07:04

  eller kanske inte, pga vad Micke sa om script

  hmmm…..?

 6. Anders Troberg

  April 21, 2008, 12:12:40

  “Defenestrering”

  Aah, ett ord som förtjänar en revansch. Man blir alldeles varm i magen av att läsa det och blir sugen på att åka till Prag bara för att se platserna som gjorde ordet känt.

  Ordet har ju dessutom anammats av Linux-världen och används som ord för att slänga ut Windows, ett lysande exempel på ordets värde. Apropå det, på torsdag släpps nya Kubuntu, ett mycket bra tillfälle att testa Linux för de som inte gjort det än. Ni kommer inte att vilja gå tillbaka till Windows.

  “Jo att då många bärjar använda detta så gynnar det även just det dom vill komma åt Terorister/Pedofiler.”

  Vi har haft ett enda dåd som skulle, med god vilja, kunna kallas för terroristdåd i Sverige de senaste 100 åren: Bulltoftakapningen. Ett flygplan kapades, men kaparna gav upp och ingen kom till skada. Det är allt, och det vill man begränsa vår integritet för. Vad kommer härnäst, husarrest för att minska trafikolyckorna?

  Vi har ingen anledning att vidta åtgärder mot terrorism, för vi har ingen terrorism och så länge vi fortsätter att bete oss civiliserat mot vår omvärld så kommer vi inte att få någon heller.

  Pedofilerna finns, men ärligt talat tror jag inte att man kommer åt dem den vägen i vilket fall. Det de håller på med sker oftast inom hemmet och är övergrepp mot de egna barnen. De “överfallspedofiler” som folk är så rädda för är försvinnande få, bara en statistisk anomali.

  “Men viktigt är att alla gör en personlig “touch” på denna lista så inte alla ser exackt likadana ut för då är det lätt att filtrera bort det via “script””

  Kan inte någon händig PHP-hackare sno ihop ett script som genererar en sida med ord slumpade från listan varje gång man uppdaterar? Borde vara en baggis. Man kan till och med skjuta in dem i någon slumpmässig löptext.

 7. Mumfi

  April 21, 2008, 12:56:33

  Ni antar att det som driver FRA-lagen är det som FRA säger det är.
  FRA har som organisation ett intresse av att finnas till, jag antar att det är den ackumulerade viljan hos de anställda att ha kvar sina arbeten som yttrar sig…

  Men varför skulle alla regeringar ha ett intresse av den spaningen som FRA kan tänkas bedriva? Naturligtvis för att en regering med ett sådant verktyg kan hålla sig kvar bättre. Låt mig förklara:

  1, Man tar inga terrorister med sådanthär. Kanske en och annan 25åring på flashback med terroristambitioner och IQ 85; Men inga riktiga terorister, de har använt steganografi sedan spionfilmerna på 40-talet.

  2, Det finns inte personal att manuellt analysera alla meddelanden. Triggerord som relaterar till terrorism kommer säkert att gås igenom automatiskt, antagligen så blir en och annan rödflaggad och tappar ett jobb hos kungliga telegrafverket, eller något sådant, men i stort ger det ingen effekt eller motiverar åtgärd.

  Så, vad ska man då med detta till? Jo naturligtvis så ska regeringen och utlandstjänsten analysera trender. Om förra regeringen lika väl som den nuvarande insett vad människor tyckte om den dåvarande statsministern, då kanske de strategiskt skulle ha gjort rockad; om de insett vikten av jobblinjen kanske? Om någon kunde analyserat kinesernas inställning till vår regerings åsikter då kanske vår statsminister kunnat sno år sig något lukrativt kontrakt. Och så vidare.

  Det är det man ska ha det till, och antagligen bara det. Jag skulle gissa att man vartannat år kommer att sätta dit ovan nämnda 25-åringar, bara för att visa allmänheten att det visst fungerar. Kanske att man i efterkott kan inkriminera en och annan som man inte kunde få dit på annat sätt och man inom rättsväsendet _vet_ är skyldig.

  Men i stort ska man analysera trender. Så vi kommer inte långt med våra listor med triggerod!
  Tvärt om! Era meddelanden kommer att rödflaggas! Era åsikter inte att tas hänsyn till när det ska valfjäskas. Samma om man krypterar.

  Låt mig föreslå följande: När verktyget är på plats, och dess funktion läckt ut på nätet, då skriver vi ett eget verktyg som på lämpligt sätt manipulerar deras verktyg. Jag tänker mig en speciell e-post-klient som automatiskt genererar brev mellan era kända kommunikationsvägar och reitererar den åsikt man vill få ut.
  Kan ni tänka er reaktionen hos regeringen inför nästa val med FRA på plats? “Å nej! 99,9% av kominikationen tyder på att medborgarna är för fri fildelning!” Jo jo, det blir annat än slött avfärdande om att inte jaga ungdomsgenerationer…

 8. Anders Troberg

  April 21, 2008, 13:10:27

  “Låt mig föreslå följande: När verktyget är på plats, och dess funktion läckt ut på nätet, då skriver vi ett eget verktyg som på lämpligt sätt manipulerar deras verktyg. Jag tänker mig en speciell e-post-klient som automatiskt genererar brev mellan era kända kommunikationsvägar och reitererar den åsikt man vill få ut.
  Kan ni tänka er reaktionen hos regeringen inför nästa val med FRA på plats? “Å nej! 99,9% av kominikationen tyder på att medborgarna är för fri fildelning!” Jo jo, det blir annat än slött avfärdande om att inte jaga ungdomsgenerationer…”

  Good point. Borde inte vara så svårt att sätta upp ett par mailservers och ping-ponga genererande meddelanden mellan dem i rasande takt.

  Använder man dessutom en traffic shaper så kan man använda all bandbredd man inte använder till annat till att skicka sådana meddelanden, och därmed skapa en datalagringsmässig mardröm för dem. En person på en normal lina kan lätt åstadkomma ett tiotal GB per dag. Multiplicera detta med ett antal användare och ett antal dagar och det börjar bli problem att lagra det.

 9. Gelo

  April 21, 2008, 13:34:07

  Håller på att skriva lite script som automatiskt skall generera denna “footer” i alla mail som passerar min server. Om eller när jag får det att fungera tillfredställande kommer jag att öppna servern, med begränsningar för antal mail per dag från resp ip för att stoppa spammers, för allmänt bruk och publicera howtos om hur man använder den.

  Fördelen är att man slipper klippa in en statisk lista i sina mail och att listan kastas om, används delar av och delas upp och används i nonsensmeningar. Även att första bokstaven i orden i nonsenmeningarna bildar dessa triggerord och lite sådant.

  Räknar med att ha något fungerande till nästa helg… med lite tur :)

 10. Micke A

  April 21, 2008, 13:42:29

  Intresanta tankegångar mumfi. Dock krävs inget FRA för att se vad folk tycker och tänker folk har jue frivilligt lagt upp allt detta på facebook som ägs av ett bolag 😉 och som jag antar dom flesta underrättelsetjänster runt om i världen redan har god insyn i.

  Men ideen att få FRA översvämmad med data är bra. Krypterad data skulle dessutom ställa till mycket större besvär. Om dom kan knäcka krypteringarna så krävs det ändå mycket datorkraft till det. Och då måste man börja gradera datainformationen till vad som är viktigast att kryptera först.

  Värsta med detta är att man lagras i någon form av databas där man mycket senare kan plockas fram om dom vill hitta något på en och sätta dit en för det. Vad det nu kan vara.

  Om någon kan bevisa nyttan med denna lag för mig så kanske man kan ha en annan inställning. Men att åsiktsregistrera oss på detta vis vilket det faktiskt är man gör så krävs det CPGALET stora behov för att jag är beredd att ställa upp på detta.

 11. Rosetta

  April 21, 2008, 13:47:15

  Hej allihop!

  Tack allihop för all hjälp! Det här ser ju ut att bli riktigt bra.

  Mumfi: Jag brukar vara försiktig med allt för starka principer, men i det här fallet är det själva principen att det inte ska vara ok att ha möjligheten att kontrollera vad folk har för sig på nätet. Visst finns det en massa praktiska problem med att få ut konkret information ur så mycket data, men det verkliga problemet är att det ens ska vara tillåtet att försöka. Anledningarna till varför man vill ha möjligheten att avlyssna folk kan snabbt förändras och så även de tekniska möjligheterna i att få en mer effektiv filtrering. Alla har rätt till en möjlighet att kommunicera helt privat, även på nätet.

  Gelo: Tackar, tackar! Det är ju alldeles strålande. :-) Får man förresten fråga om herr Gelo har en alldeles egen liten blogg någonstan?

  Anna

 12. Gelo

  April 21, 2008, 14:04:19

  :) Nej ingen blogg. Jag brukar mest kommentera på Opassande och numer även här. Dvs jag är extremt selektiv med mina åsikter och sprider dom bara på de absolut bästa bloggarna. :)

  Jag driftar däremot amerikanska piratpartiets web och mailserver, http://www.pirate-party.us/ , internationella piratforumet http://www.pp-international.net/ och en del andra siter. Innan jag gav mig på elektronikutveckling var det drift, utveckling och underhåll av servrar och brandväggar som var min “grej”.

 13. Peter Fristedt

  April 21, 2008, 19:43:54

  Hej Rosetta Anna! Ville bara säga att du är en frisk fläkt i debatten. Fortsätt så!

 14. Tinnitussan

  April 21, 2008, 21:14:24

  Hej Rosetta! Nu är jag också med i motståndsrörelsen 😉

  http://tinnitussans.blogspot.com/2008/04/rosettas-eldkastare-riktas-mot-fra.html

  Go girl!

 15. Jonas

  April 21, 2008, 23:18:37

  Defestrering!? =:o Om jag vågade skulle jag Googla…..

 16. steelneck

  April 22, 2008, 01:56:26

  Numfi har en poäng, det har också medgivits av vissa politiker förra gången detta var på tapeten, bla. Johan Linander. Men det finns ytterligare en aspekt som har med informationsutbyte med främmande makt att göra. Det mesta av det retoriska snömoset plockades sönder o samman under förra vändan, men när främmande makt nämndes så stoppade man huvudet i sanden. Påtryckningarna från USA har antagligen att göra med att de vill ha ett öra till hela världens kommunikation, ja kränka hela världens rätt till privat kommunikation.

  Ponera att DoHS har ögonen på någon dissident till journalist som inte gillar USAs rumstrerande i mellanöstern. De har ju en lag som säger att den exekutiva statsmakten kan konfiskera alla egendomar och tillgångar för de som på minsta sätt motverkar USAs utrikespolitik gällande Irak. Denne journalist kommunicerar krypterat, men med vem kommunicerar han, vilket land, adress telefonnummer osv.. Med detta system av filtrerande datorer runt om i världen, sverige är inte det enda land som pressats till detta genom politiker som styrs av sina egen ärelystnad, så kan man börja med end2end spaning.

  Alltså, oavsett hur många hårt krypterade VPN-tunnlar och onion-routers journalisten kommunicerar över, så kan man följa meddelandet. Den som kan lyssna på både journalisten och tillräckligt många gränsövergångar kan hitta både den han kommunicerar med och hans exit-nod. De vet då vem som skickar info, vem han skickar till och vilka webbplatser han besökt, dvs vad han läst. De behöver inte nödvändigtvis känna till innehållet i hans kommunikation. Ett onion-nätverk som Tor skyddar inte mot detta.

  Rent praktiskt då? Jo, man tar ett fingerprint och timing på informationen, och eftersom man sitter på de feta gränsöverskridande piporna så kan man få ut sitt fingerprint fortare än den avlyssnade informationen, dessa har ju också makten att införa ett visst timeshift på någon tiondels sekund vilket räcker gott, dessutom är ju avtrycket mindre än informationen det gjordes av. Så, FRA plus alla andra länder i samarbetet får då ett fingerprint och börjar genast greppa efter en matchning på både in och utgående. Kommer det in och sedan går ut igen, så passerade det bara. Kommer det in och sedan inte går ut igen så kan de rapportera att mottagaren fanns i sverige, lägg nu till datalagringen som vi är “tvungna” att genomföra genom det direktiv Bodsröm lobbade fram i EU.. Sådärja, nu har de hans adress också.

  Just här i sverige har vi också sett ett uppenbart intresse av att äga en stor ISP, och detta av det allra mest suspekta av militärindustrella intressen, Carlyle Group med pappa Bush arbetandes för toppskiktet (Ja, sonen till bankiren Prescott som blev dömd under “Trading with the enemy act” efter WWII). Först var de ägare till Bredbandsbolaget, men när det såldes så blev de ägare i ComHem, vilket de är fortfarande. Se gärna denna dokumentär om Carlyle group som mycket tydligt visar hur djup korruptionen är, den går så högt och är så flagrant att ingen kan göra något åt det utan att bli tagen som spetälsk. Första minuten är på holländska för att det sänts i holländsk TV, men resten är på engelska: Exposed: The Carlyle Group.

  Oscar Swartz grävde ju också fram något om en specifik programvara, Naurus. Skulle tro att Narus bara är ytterligare en bricka i detta spel om American security and advance American interests in the new century (undertecknat av Bush, Cheney, Kagan, Libby, Quayle, Rumsfeld, Wolfowitz osv..).

  Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor. Jodå, ett år senare fick de sitt “Pearl Harbor”, den 11:e september 2001.

  De tyckte också: While the unresolved conflict with Iraq provides the immediate justification, the need for a substantial American force presence in the Gulf transcends the issue of the regime of Saddam Hussein. Han skulle således bort oavsett om han var good, bad or ugly. Orsaken var en annan, å det är nog detta spel som vi dragits in i.

  Kolla nu in NarusInsight Intercept Suite och hur de gör reklam för det, de trycker verkligen på att det klarar telefonsamtal också.. Väldigt mycket sälj-snack om skydd mot virus, DoS attacker osv. jag tror defenitivt att man också bör koppla ihop detta med “trusted computing”, palladium osv., som mer aktivt kan hindra kommunikation att nå sin mottagare genom datorer som slutar lyda sin ägare på order av tredje part (Ni som kör Vista är redan halvägs där och har grunden till det installerat).

  Men jag är rätt säker på att de fick ursprungsidén till att införa den här tekniken och system som Narus tämligen globalt kom från ett Israleiskt företag. Detta grävde FOX-news upp efter att NewYorks polis hade arresterat några araber som firade dansade och sjöng när world trade center rasade. “araberna” visade sig vara utklädda Mossad-agenter och mititärer, och detta gick liksom inte ihop och väckte journalisternas nyfikenhet. Vad som kom fram, i bla. CIA och FBI dokument, var att Israel genom företaget Amdocs via sitt dotterbolag Comverse Infosys kunde spionera tämligen fritt i det amerikanska telefonsystemet. Amdocs är ett företag som sysslar med telefonräkningar och har kontrakt med väldigt många telebolag världen runt.

 17. Anders Troberg

  April 22, 2008, 06:28:27

  “Defestrering!? =:o Om jag vågade skulle jag Googla…..”

  Defenestrering, från latinets fenstra (fönster) och de- (avlägsna, ta bort från), innebär akten att kasta/knuffa ut någon/något genom ett fönster, främst känt från första och andra defenestreringen i Prag.

  Numera används ordet också för att kasta ut Windows och gå över till Linux.

  Helt säkert att googla, med andra ord. Wikipedia har också en bra sida om fenomenet.

  “jag tror defenitivt att man också bör koppla ihop detta med “trusted computing”, palladium osv., som mer aktivt kan hindra kommunikation att nå sin mottagare genom datorer som slutar lyda sin ägare på order av tredje part”

  Japp, “trusted computing” är ett ännu större problem, eftersom det tar bort möjligheten för den som äger datorn att kontrollera vad hans egen dator gör. Egentligen borde konceptet prövas i rätten, ingen skulle acceptera att en bilhandlare behöll en nyckel till de bilar han sålde så att han kunde använda dem när ingen märker det.

 18. Mumfi

  April 22, 2008, 11:12:13

  Om jag vore terrorist, och det är antagligen tur att jag inte är det, så skulle jag inte se några som helst problem med att kommunicera både privat och hemligt.

  Ni tänker fel när ni försöker dölja! Fi väntar sig dolda meddelanden. Ju hemligare ett meddelande behöver vara des mer offentligt ska man publicera det. Vill jag skicka ett hemligt meddelande till mina vänner i Afghanistan? Naturligtvis kodar jag in det på de, i vanliga fall, godtyckligt valda bitarna i en MP3 med Brittan och lägger ut på BitTorrent. Helst ett eftertraktat material som är med på topplistan, så kanske inte Brittan då, ni förstår vad jag menar. Jag skulle vilja se den underrättelsetjänst som får rödflaggor när min vän Abdul precis som 10k andra i världen laddar, och upp, samma låt som alla andra…

  För övrigt så tror jag fortfarande att huvudsyftet med denna spaning är att snabbt hitta stora och generella trender, utan att människor märker det. Förvisso finns alltid facebook osv, men det är inte riktigt samma sak som att faktiskt ha tillgång till människors privata kommunikation. Vad du säger att du tycker är inte nödvändigtvis vad du tycker. Men klart är att skillnaden blir mindre för var dag, frågan är om politiker inser det. Vi kan ju konstatera att de har konsulter som förklarar teknikens möjligheter för dem, men att sedan förstå hur samhället påverkas verkar inte var politikernas …starka sida.

 19. steelneck

  April 22, 2008, 12:06:25

  Mumfi: Ja är man en riktig high profile buse så får man ju tom. hela världens nyhetsmedia att agera megafon åt en. – “Jag beordrade just de mina att genomföra ett attentat” – I det fallet behövs ingen hemlig kommunikation. Den effektivaste krypteringen är den där fi inte ens fattar att det var krypterat, eller än mindre fattar att något alls sänts.

  Jag håller också helt med dig om att det är i själva kartläggningen som faran ligger. Faran består i den kollektivism och självcensurering det leder till. I frasen “jag har inget att dölja” döljer sig en farlig politisk flathet där man lägger fullständigt platt inför makten och gör sig lydig. Det kväver all idédebatt som utvecklar demokratin och gör den för demokratin så grundläggande oppositionen till suspekt.

  Jag tycker det är oerhört skrämmande att vi idag har politiker som öppet anser att all kommunikation som passerar landets gräns per definition skulle vara så suspekt att det måste filtreras genom regimkontrollerade centraldatorer. Ja rena kommunistfasoner faktiskt. Å redan ett mail till grannen kan göra en resa genom många länder, likaså ett telefonsamtal, i synnerhet då IP-telefoni.

  En del säger att kommunikation över Internet kan betraktas som vykort, men det är ett falsarium. Det är falskt eftersom det förutsätter att rätten till privat kommunikation redan är satt ur spel. Denna grundläggande rättighet kan vi tillgodose och skydda idag när det sker genom kabel, så har vi också gjort ända sedan telefonens intåg, detta alldelens oavsett det faktum att även tvivelaktiga personer började använda telefoner. Avsteg från sådana här grundläggande rättigheter görs bara när det juridiskt bedömts finnas skälig misstanke – aldrig annars. Somliga vill ändra på det, och göra dagens falsarium till sanning.

  Någon kanske opponerar sig och säger att det skall ju bara filtreras och inte avlyssnas, bara sådant som fastnar i de hemliga filtren blir läst. Ytterligare ett logiskt falsirum. Det är ingen skillnad på om en maskin filtrerar och bara rapporterar det som fastnar, jämfört med en person som gör samma sak. Privatlivet blir precis lika komprommetterat i båda fall. Eller näe, det är faktiskt värre, både för att det kan ske i så fruktansvärt massiv skala, och att det rycker saker ur sitt sammanhang.

  Med pappersbrev har du kontrollen över resultatet, de är färdiga i sin form. Automatiserad avlyssning tenderar däremot att rycka saker ur sitt sammanhang. Du kanske redigerar utkast till något på en server, inget i det du skickar säger att det bara är ett utkast, och du kan inte veta om någon eftersökt buse råkar använda samma server.

  Det finns alla upptänkliga synnerligen virtuella världar som bara är rena fatasier. Allt från sagor, fantasier och delande av tankar till regimkritik, sånt skall inte registreras, det kan gravt missförstås och det är ren och skär åsiktsregistrering som ytterst hotar demokratin. Det är mycket lättare att försvara sig emot någon som sprättat upp ett privat brev och frågar varför du skrivit XX till mottagaren YY, än vad det när någon undrar varför du överhuvudtaget sänder data till en server som också huserar den kände busen ZZ. Inte ens möjligheten skall tillåtas byggas upp, hur snäll nuvarande regim än kan tänkas vara. En skälig juridiskt bedömd misstanke mot person måste finnas först. Därför är filtrering av elektronisk kommunikation utan reell misstanke tom. ett värre brott än om staten började sprätta upp våra privata brev. Det närmast osannolika är dock att någon politiker ens kan föreslå det utan att ruinera hela sin karriär.

  Preventiv avlyssning tyder också på en skev världsbild, ett oförstånd mot att världen är föränderlig. Det som är väldigt fel idag behöver inte vara det imorgon. Att yttra något på persiska om anläggningarna i Natanz till någon i Iran lär nog ha lätt att ådra sig misstankar idag. Men efter att några internationella avtal träffats under FNs paraply så kan det vara helt i sin ordning. Medans den dåliga tajmingen kan ha fått någon säkerhetstjänst att sätta kainsmärket i den hemliga personakten, något som kanske aldrig går att tvätta bort – och personen får leva med “oförklarliga” konsekvenser..

  Infrastrukturen som behövs för upprätthållandet av ett samhälle som i mångt och mycket liknar DDR eller nazityskland byggs ut för fullt idag. Risken finns, att någon som tror sig ha bättre moral och värderingar än alla andra kommer på hur det jobbet skall avslutas, antagligen motiverat med sina “goda intentioner”. Ändamålsglidningar är närmast regel snatrare än undantag när möjligheten finns, idag grova brottslingar, i morgon endast misstänkta, i övermorgon vem som helst helt godtyckligt enär alla är kapabla till våld och därmed kunna misstänkas.

  Att sedan politiker tror att de kan utöva kontroll när väl systemet är uppbyggt är bara naivt. De kan inte utöva ens den minsta kontroll över sina egna datorer och är helt i händerna på “tekniker”. I FRAs fall så kan de bara fråga: Gör ni något otillbörligt? Nej. Får de givetvis till svar, och måste då nöja sig med det såvida ingen inom FRA blir illojal mot FRA och både skaffar bevis och skvallrar. Det bygger bara på ren godtrogenhet utan några som helst reella “checks and balances”.

 20. buddy jesus

  April 22, 2008, 13:08:59

  @steelneck:

  “end2end spaning.

  Alltså, oavsett hur många hårt krypterade VPN-tunnlar och onion-routers journalisten kommunicerar över, så kan man följa meddelandet.”

  Där har vi problemet med TOR och liknande system. För att överkomma detta problem måste man använda ett helt decentraliserat, anonymiserat och krypterat Darknet, såsom Freenet: http://freenetproject.org

  Jag har just skrivit en installationsguide för detta på min blogg. Denna gäller iofs bara Linux och Mac OS X, men det är en början det också.

 21. Rikard

  June 3, 2008, 12:32:04

  Ville bara påminna om att IP-telefoni går över internet och därmed är alla samtal via IP att betrakta som avlyssnade om lagförslaget går igenom 17/6 2008.

  Rätt många i Sverige har IP-telefoni…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *