Pages

Categories

Search

 

Svenskarna är varje diktators våta dröm

by
April 22, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag har läst en massa blogginlägg och kommentarer om det här med FRA-förslaget och ett argument som dyker upp då och då är att regeringen och FRA “ju inte har för avsikt att lässa Nisse Perssons mejl. De vill avvärja utländska hot.”

Det finns många problem kring just det här med vilken avsikt man kan tänkas ha med att ge FRA rätt att avlyssna all internet trafik över Sveriges gränser.

För det första passerar som jag berättade igår, de facto nästan all internettrafik Sveriges gränser. Gör den det inte, så beror det bara på tur och inget annat. Elektronisk information färdas inte fågelvägen, den är som en bussresa med pensionärer i alperna. Den tar the scenic route. (Fast mycket snabbare än pensionärerna, för den måste inte ta kisspaus vid varje gasthaus.)

För det andra, så vet vi inte vilken avsikt som ligger bakom förslaget. De säger att det är att avvärja hot utifrån. Det behöver inte alls vara sant. Dessutom finns det faktiskt ingen direkt hotbild mot Sverige som på något sätt försvarar en åtgärd som denna. Hade den här formen av övervakning till exempel hindrat mordet på Palme eller Anna Lind? Nej. Jag misstänker att hotbilden ligger att man är rädd för att USA ska börja rassla om handelssanktioner igen om man inte visar att man kan hålla sina medborgare i schack, men det är förstås ingenting jag kan bevisa.

För det tredje, så kan avsikter förändras mycket snabbt. Även om avsikterna nu är goda (vilket jag i och för sig inte tror), så finns det inget som säger att de är det om ett år. Nu sägs det att avlyssningen bara ska avvärja hot utifrån, men inte mot brottslig verksamhet inom landet. Är det någon som verkligen tror på att man kommer att sitta och tiga still om man får nys om att ett brott ska begås? Jag har naturligtvis inget mot att man hindrar brott, men inte till vilket pris som helst. Börjar man tumma på regelverket om hur informationen får användas, så är det inte alls otroligt att man snart befinner sig i en situation där man samlar på en massa information om medborgare som inte ägnar sig åt några som helst samhällsfarliga aktiviteter.

Några har i sina kommentarer påpekat att även om FRA scannar all internettrafik som passerar landets gränser, så är det i alla fall för mycket information för att de ska kunna plocka ut en massa information om alla och en var. Det finns helt enkelt inte resurser till det. Det är till viss del sant, men Stasi lyckades till exempel skruva åt tumskruvarna ganska så rejält på Östtysklands befolkning utan att ha en bråkdel av den datorkraft som FRA förfogar över. De hade mer fotfolk, men de hade inte några svindyra superdatorer som gjorde grovjobbet och de lyckades ställa till det ganska rejält i alla fall. Man kan ju dessutom undra varför de själva inte vill bli övervakade?

Vi har förfasat oss i årtionden över den övervakning Stasi ägnade sig åt i Östtyskland, men när våra egna politiker vill införa en lag som innebär en betydligt mer effektiv övervakning, så verkar de flesta inte bry sig alls. Det är inte hot utifrån eller ens politiker utan respekt för den personliga integriteten som är det största hotet mot oss. Det är vi själva och vår lata likgiltighet. Vi är så vana vid friheter att vi inte ens märker när de håller på att försvinna. Medan man på andra ställen i världen är beredda att kämpa och till och med dö för sin egen och sina barns frihet, så är vi så lata att vi inte ens orkar ställa oss upp och säga stopp när våra friheter tas ifrån oss. Vi blir upprörda över att statsministern hade t-shirt på sig i Kina, men att han vill läsa våra mejl struntar vi i. Vi är så upptagna med fotbollsträningar, spinningpass, Körduellen och helgerbjudanden på Coop att vi inte bryr oss om sådana små detaljer. Vi är varje diktators våta dröm. Ett vegeterande, passivt folk som är glada så länge ingen snor fjärrkontrollen till deras tv.

—————————
Min roman “Chefer från helvetet” behöver FRA inte smygläsa, de kan ladda ner den alldeles gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de kreativt skapande dra i handbromsen?”.
—————————

Andra skriver:
Är man paranoid om man vet att folk håller koll på en?
Tolkning och innebörd – vad betyder det som sägs, skrivs…
Rosettas eldkastare riktas mot FRA…
Idag blev inget färdigt

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Björn Fridén

  April 22, 2008, 07:27:50

  Här har vi säkerhetspolisens bedömning av hotbilden

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=893072&from=rss

  Här har vi anledningen till att man rensar upp sina elektroniska spår

  http://bp0.blogger.com/_Wp3Jai9VMIE/RtVAA_wGKaI/AAAAAAAAAR4/
  nYtDqkRJLrA/s1600-h/regeringskansliet.jpg

 2. Micke A

  April 22, 2008, 07:43:56

  Det som gör mig så ireterad över detta är det faktum att vilka behov har vi för att införa denna nya lag. Som du så bra skriver har väll inte sverige någon hotbild över sig??

  Jag är beredd att kunna släppa på vissa friheter om det verkligen fanns bevis och behov för förändringar. Men just dessa intrång i våra privat liv ska det jävligt mycket till för att iaf jag ska vara beredd på att gå med på denna lagändring.

  passiv övervakning är något hemskt som just det bara diktaturer håller på med. Men en demokrati där vi tror på varje egen indevids förmåga så ska väll inte storebror tjuvlyssna på oss??.

  Om regeringen anser att vi invånare inte har detta förtroende om att vi själva som indevider bör få vara anonyma och få ha privat medelande frihet. Så anser iaf jag att vi inte längre lever i en demokrati som jag vill stå för. Det mest märkliga i detta är jue att det är Högerblocket som inför detta kontroll organ. Är inte detta något som tillhör extrem vänstern?

 3. emma

  April 22, 2008, 08:17:41

  Det har sagts, hade inte länken tillhanda för ögonblicket, att Sverige måste kunna ha en underrättelseverksamhet på den här måten för att kunna “handla” i underättelser med andra nationer. USA då, framför allt. Alltså, de underrättelser som FRA plockar upp kan vara till glädje för andra nationer, ironiskt nog.

 4. Mary

  April 22, 2008, 08:19:59

  Det som förvirrar mig är just att den borgerliga regeringen står på sig och genomför det kontrollsamhälle man tidigare sa sig vara emot. Ett kontrollsamhälle som initierades av Bodström på socialdemokraternas tid i ledande ställning. Man kan ju inte låta bli att fundera över om någon vet något som vi inte vet….

 5. emma

  April 22, 2008, 08:20:16

  Glömde säga; FRA och Datalagringsdirektiv är en gigantisk möjlighet för olika sorters användningsområden, som inte nödvändigtvis har med terror eller våldsbrott att göra. Snarare tvärtom — om du vet allt om alla, så har du alla möjligheter att exploatera det på ett sätt som inte går att likna vid något annat. Sälja på oss vad det nu är de vill att vi ska köpa, så att säga. Skrivningen i förslaget är medvetet luddigt, och vid direkta frågor har man sagt sig behöva ett visst mått av godtycklighet, ihopblandat med att ingen får ha insyn i vad regeringen ber FRA utföra till dem.

 6. Anna

  April 22, 2008, 08:31:19

  Hej allihop!

  Björn: Hmmm… Eftersom jag inte vill att mina kära läsare ska göra som personalen på Regeringskansliet, så har jag gjor research och kan meddela att den på Regeringskansliet så populära siten http://www.knullis.com tydligen är “Nordens bästa sexforum”. Det ni! Jag uppmanar er dock att inte delta i samtalen på forumet, ni kanske chattar upp Maud Olofsson eller Carl Bildt utan att veta om det. Fasa! :-O

  Micke: Ja, precis. OM det fanns en godtagbar anledning, så kanske. Men då vill jag se den godtagbara anledningen också och inte bara bli serverad luddigt svammel om hot mot rikets säkerhet.

  Emma: Brr! Handel med underrättelser känns ju inte heller så trevligt. Inte nog med att man vill övervaka medborgarna, man vill dessutom sälja ut dem. Ett visst mått av godtycklighet känns inte heller så bra. Av någon outgrundlig anledning känner jag att min personliga integritets marknadsvärde plötsligt rasat betänkligt.

  Mary: Rött eller blått, spelar nog mindre roll. Det handlar nog mer om vem som för tillfälligt ser sin chans att lägga vantarna på den avlyssnade informationen.

  Ha det så bra!
  Anna (Formerly Rosetta)

 7. Gelo

  April 22, 2008, 09:13:39

  Jag tror knappast att någon /någras surfande ligger till grund för att blockera creeper. Det är inte första gången en sex-site syns på regeringskansliets surfvanor, även om det är aftonbladet, expressen, övriga tidningar och bankernas siter som brukar ligga överst och väldigt ohotat i popularitet.

  Regeringskansliets surflistor kan dessutom begäras ut som offentlig handling, eller kunde för drygt 7år sedan. Så ingen anledning att dölja uppgifterna där heller.

  Nu vet jag inte exakt var creeper får sina uppgifter ifrån, om dom kommer från loggar som siterna lämnar ut går det ju inte för dom som tittar att dölja något där, om man har hittat ett sätt att få ut information ur routrar, brandväggar eller annan utrustning är det ett hot som måste och bör behandlas snarast. Att just dom använder den för att publicera surfvanor är ju en sak, men en “läckande” router är så nära en hackers våta dröm man kan komma.
  Mao, om det är en teknisk svaghet man utnytjat är det inget konstigare än att en tekniker har tagit beslut om att dra till en läckande sruv.

 8. Sned

  April 22, 2008, 09:50:08

  Gelo: Creeper fungerar helt enkelt så, att siterna placerar en bild på sin sida, men bilden ligger på creepers server. Därmed märker creeper när någon tittar på sidan. Och det går att spärra precis som man spärrar reklambanners, så infrastrukturen för att gömma sig för creeper fanns lättillgänglig redan när creeper skapades. Däremot är det ju en banner-spärr fortfarande formellt sett en censurering av tjänstemännens internetaccess.

 9. Hans

  April 22, 2008, 10:59:52

  Demokratin är inte konstant, det är konstaterat sedan länge att den måste återerövras av varje ny generation. 9/11 var den senaste ursäkten att avdemokratisera världen överallt (i alla länder på jorden). Det, och även Bodströms älskade mcgäng. Det har också sagts att den som kan acceptera begränsningar i sina friheter för sin egen säkerhets skull förtjänar varken frihet eller säkerhet.

 10. Mary

  April 22, 2008, 11:44:30

  Verkligen – denna fråga går rakt igenom alla partigränser… Tystnaden kring det hela skrämmer mig.

 11. Gelo

  April 22, 2008, 11:55:37

  Ahh, tack sned då behöver jag inte undersöka hur den fungerade :)
  Så någon har hittat filtret för ads och fejkade sidor och slagit på det generellt.

  Ingen av oss gillar spam och ads, så att politiker och tjänstemän blockerar sånt är inte konstigare än att ngn annan av oss gör det, eftersom dom själva har en datormognad motsvarande en 2årings är det heller inget konstigt om dom tjatar på itavdelningarna att göra det åt dom, konstigare än så är det inte.

  att samma politiker och tjänstemän sedan sitter och har åsikter om, skriver lagar om och dikterar vad vi andra får använda tekniken till är nog det som skrämmer mig mest.

  Tyvärr har jag en massa personliga erfarenheter av dessa människor i bagaget vilket nog färgar mina åsikter om dom, men när en människa som inte kan hålla reda på sin egen e-postadress, utan måste ringa in dussintals personal mitt i natten för att kunna lämna rätt adress till en tjänsteman i bryssel, sitter och talar om för mig att han/hon skall läsa allas vår e-post för att jaga terrorister…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *