Pages

Categories

Search

 

Piraten i graven bredvid

by
May 5, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag skulle vilja bjuda Katarina Mazetti på lunch. Eller kanske ett glas vin. Jag tror nämligen att Katarina är i behov av lite avslappning och någon som kan hjälpa henne att inte vara så rädd. Man skulle kanske kunna tro att hon är arg, men jag är ganska så övertygad om att hon är rädd. Katarina Mazetti är rädd för pirater. Katarina ägnar nämligen hela sin krönika i förra numret av Ica Kuriren till att spela ut hela sitt “stackars oss kreatörer!”-register.

Den röda tråden är att Katarina undrar om Rick Falkvinge skulle se det som ett steg i kampen för frihet om hon beslutade sig för att sno hans namn. So far so good. Jag betraktar det som ett retoriskt knep, ett försök till liknelse. Katarina tycker att Rick och hans piratvänner försöker sno hennes arbete, så hon ger igen genom att sno hans namn. Det är lite mer bekymrande när hon förutsätter att piratvännerna just “kommit ut från Kumla” och att det är Rick och hans vänners fel att hon inte kan sälja sina ljudböcker längre.

Därför skulle jag vilja bjuda ut Katarina till ett trevligt litet ställe, köpa henne ett glas vin och förklara några saker för henne:

1. Pirater är inte kriminella – Fildelning är inte att “lägga ut” saker på nätet. Det är att dela dem mellan sig, “peer to peer”. Pirate Bay förmedlar bara länkar till vem som har en viss fil, ungefär som Google faktiskt. Men vem vill förbjuda Google?

2. Piraterna vill inte sno Katarinas arbete. – Piratrörelsen handlar främst om att värna om den personliga integriteten. Det är något som alla vinner på, även Katarina Mazetti och andra kreatörer. Historien har alldeles för många gånger visat vad som händer om den personliga integriteten kränks. Det brukar resultera i att kreatörers möjligheter att skapa fritt stryps betänkligt, ibland stryps till och med själva kreatören. Därför är den personliga integriteten faktiskt viktigare än att se till att kreatörer kan prångla ut sina verk på samma sätt som tidigare.

3. Piraterna tycks vara de enda som är genuint intresserade av att se till att utveckla nya möjligheter för kreatörer att tjäna pengar – Bolagen är inte intresserade av att utveckla dessa nya möjligheter i någon större skala, för de vet att de möjligheter internet erbjuder kreatörerna också gör kreatörerna betydligt mindre beroende av bolagen. Men Katarina, man kan inte stoppa huvudet i sanden hur länge som helst. Fildelning är här för att stanna och piraterna är dina vänner, för de är de som visar oss kreatörer vägen in i den nya tiden.

Det är förmätet att tycka att alla ska ge upp sina friheter, bara för att en grupp är för lat för att ta sig i kragen och undersöka de nya möjligheter som faktiskt finns att tjäna pengar på skapande. Det är tryggt och bekvämt att göra saker på samma sätt som man alltid har gjort, men det kommer alltid en tid när man måste utvecklas och förändras och för kreatörerna har den kommit nu. Dessutom för den här nya tiden med sig fantastiska möjligheter som inte fanns tidigare. Därför ska vi kreatörer vara tacksamma och inte gnälla så förbannat mycket.

Det är just för kreatörer som Katarina som jag snart kommer att köra igång Creative Pirate. De måste få upp ögonen för att piraterna faktiskt är de som banar väg för kreatörerna i den nya värld vi lever i. De måste få se att det finns tusentals bra möjligheter att tjäna pengar på sina verk, inte trots fildelning, utan på grund av den. Allt det här skulle jag vilja berätta för Katarina, men jag misstänker att hon inte vill äta middag med en sådan där hemsk pirat.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mumfi

  May 5, 2008, 08:16:40

  Hmm…

  Vi lånade hennes film på biblioteket, jag gick ifrån och läste en bok istället…
  Har rilmen inte dessutom gått på TV? Jag hade inte en aning om att hon ens skrev böcker, men efter att inte ha sett filmen så kan jag med säkerhet säga att det aldrig skulle falla mig in att ladda ner en ljudbok! Den enda användning jag kan se att jag skulle ha av en sådan är till att ersätta rockmusiken om de behöver tortera mig när de låser in mig i guantanamo.

  Figurerar hon ens på topp 1000-listan på pirate bay? De flestas problem är, som sagt, inte att folk ‘stjäl’ deras grejer, det är att ingen bryr sig. Skulle någon, till exempel, ha ‘stulit’ hennes krönika du nämner, då kanske jag skulle läst den, tagit del av hennes åsikt, och kanske till och med begrundat den åsikten. Nu kan hon ha den för sig själv :) Ännu bättre, skulle hon inte publicerat den alls så kanske ännu färre läst den! Men nu var kanske inte det målet… Svårt att veta hur vissa vill ha det, de vill att man läser det de skriver men samtidigt så blir de upprörda om deras material sprids. Hur ska de ha det egentligen? Nåväl, i detta fall är min respons självklar: jag låter tjejen ligga kvar på listan med böcker jag inte skulle köpa om så all ved var slut.

 2. Humlan

  May 5, 2008, 08:21:45

  Ahhhh, måndag morgon och ännu en klockren post från min favorit qvinna (näst efter frugan då altså).

  Dagen är räddad 😛

 3. Jesper

  May 5, 2008, 09:16:38

  I Rogers värld skulle det kunna vara skottpengar på Katarina Mazetti – av flera anlednignar!. Jag lyssnade på Freja! i P1 med nämnda kvinna bara av misstag eller när jag ville bli riktigt arg. Tänk att hon även trampar i fildelningsklaveret!

  …det finns givetvis ingenting på the internets av den refererade texten?

 4. Mary

  May 5, 2008, 11:05:26

  Anna, berätta också för Mazetti att jag har köpt både din bok och två av författaren embryo (som inte gillar fildelning iofs). Leverans vilken dag som helst…

  Så kan det gå när man kollar på internet – intresset ökar och man lättar på plånboken.

 5. Rikard

  May 5, 2008, 11:27:57

  Bra postning! En sak bara, snälla, kan vi inte ge upp Google-liknelsen? Ju mer jag tänker på den, desto sämre framstår den. Åtalet mot TPB (piratsajten, inte talboks- och punktskriftsbiblioteket), är riktat mot deras verksamhet med syftet att straffa dem och få dem att upphöra med verksamheten.

  Verksamheten går ut på att indexera torrentfiler där majoriteten är upphovsrättsligt skyddade, samt att medelst en tracker.
  En tracker står för att koppla ihop de peers som ska dela filen i fråga. Det är något som Google mfl inte sysslar med. Ja, google indexerar torrentfiler men tillhandahåller ingen tracker. Så ska man jämföra med google, så länkar google till filer som länkar till trackers (som kopplar ihop datorerna som delar filen) medans torrentsiter länkar till torrents och i många fall dessutom tillhandahåller själva trackern, dvs kopplar ihop de som vill dela filen.

  Dessutom så är det skillnad på verksamheten. Google indexerar och gör sökbara webbsidor och filer (därav rätt många torrentfiler men inte i huvudsak torrentfiler), medans en torrentsite (med tracker) indexerar *i huvudsak* torrentfiler, där majoriteten oftast är upphovsrätsskyddade. Gissa vilken verksamhet upphovsrättslobbyn vill stoppa? Google eller torrentsajterna?

  Däremot är det sant att torrentsajterna inte härbärgerar upphovsrättsskyddade filer i sig (vilket däremot google gör i sin cache där skyddade bilder mm kan ligga).

  Eftersom de inte själva lagrar upphovsrättsskyddat material, så blev också åtalet mot TPB rubricerat medhjälp till spridning av upphovsrättsskyddat material vilket förmodligen avser trackerfunktionaliteten och inte sökmotordelen.

  Så när vi kommer dragandes med “det gör ju google också” så undrar jag om det verkligen styrker vårt “case”. Kanske skulle vi klara oss bättre om vi höll oss till sakfrågan: motiverar medhjälp till upphovsrättsbrott razzior, husransakningar, enorma förundersökningar samt beslagtagna servrar (varav flertalet inte hade direkt med fallet att göra) osv?

  Nästa fråga blir kanske: Vad ska vi ha internet till? Söka information? I så fall vilket information ska vara tillåtet att söka och kopiera ned? Vem ska bestämma det, hur ska urvalet göras och vad ska påföljden bli om man gör “otillåten” information tillgänglig (eller medhjälp därtill) och hur mycket ska samhället lägga på att se till att detta efterlevs?

 6. Rikard

  May 5, 2008, 11:29:42

  “samt att medelst en tracker” möjliggöra delning av filerna” skulle det stå. Sorry.

 7. Anders Troberg

  May 6, 2008, 18:02:28

  Rikard: Läs på tekniken. Google-liknelsen inte bara håller, den är klockren.

  Om TPB-killarna fälls överväger jag att ta något av mina program, tex min skärmsläckare, och lägga ut den på min website så att man kan tanka hem den, på en sida som ligger bakom en annan sida där det står att priset är 3,8 miljoner kronor per licens. Sedan väntar jag tills Google indexerat den så att en sökning kan ta en direkt till nedladdningssidan utan att passera sidan som visar att man förväntas betala. Sedan är det bara att logga antalet nedladdningar och stämma Google för att de kostat mig mångmiljonbelopp, och åberopa TPB-fallet som prejudikat.

 8. Henrik Holst

  May 7, 2008, 08:29:48

  > Figurerar hon ens på topp 1000-listan på pirate bay?
  Hon är iaf inte med på topp100 för ljudböcker.

 9. Rikard

  May 7, 2008, 23:38:36

  Anders:

  Jag har läst på tekniken. Har du? Tycker du att det är samma sak att länka till torrentfiler (samt en majoretet andra filer), som att både länka till torrentfiler och stå för tekniken (en tracker) som gör att torrentfilerna går att använda?

  Skillnaden är att google sysslar med medhjälp till medhjälp till brott mot upphovsrätten, och TPB (och andra BT trackers) sysslar med medhjälp till brott mot upphovsrätten (enligt åklagaren).

  Sedan finns det som sagt en viktig skillnad till, Google indexerar alla möjliga sorters filer (främst HTML-filer, sk webbsidor) varav ett relativt fåtal är pga copyright olagligt att ladda ned. TPB indexerar visserligen endast torrentfiler (och står för trackern) men filerna torrentfilerna beskriver är till största delen upphovsrättsligt skyddade. Syftet med TPB är faktiskt att underlätta fildelning av olika filer, varav majoriteten faktiskt är/råkar vara skyddade av upphovsrätten. Så det är faktiskt ingen bra liknelse.

  Visst kan man diskutera huruvida att köra en sökmotor för torrentfiler samt köra en tracker ska räknas som medhjälp till upphovsrättsbrott bara för att man inte förbjuder eller censurerar torrents som pekar på skyddade filer. Men det gör inte Google till “samma sak som TPB”. De sysslar med olika saker och med olika tekniker.

  TPB: Hjälp till att hitta, göra tillgängliga och fildela filer,

  google: hjälp till att hitta filer och webbsidor

  Tycker jag att åtalet mot TPB är rätt för den sakens skull? Nej, jag tycker det är ett brott som inte borde prioriteras, “medhjälp till upphovsrättsbrott”. Tycker jag ens att renodlad fildelning är ett brott som borde prioriteras av polis och åklagare? Nej, det är ett brott där skadan för de påstådda offren inte har påvisats på ett för mig trovärdigt sätt. För att inte tala om skadan för samhället.

  Tro mig, jag arbetar med att sälja musikfiler och ser ändå inte fildelning som ett allvarligt brott eller ens hot mot min arbetsgivare. Utan fildelningen (jag har sagt det här så många gånger nu att jag börjar bli trött på det) skulle det nämligen inte finnas någon marknad för MP3-spelare eller “legala musikfiler”.

  Och, ja, jag tror att det visst är möjligt att konkurrera med gratis. Det är det jag sysslar med på jobbet dagligen.

  Men jag tycker inte man kan jämföra äpplen och päron enbart på grunden att de bägge inte är bananer.

  Lycka till med din skärmsläckarplan. Jag tror tyvärr inte att den kommer imponera på rätten i en eventuell rättegång. Det kanske blir samma sak med TPB – det återstår att se.

  Visst, google länkar till allt möjligt och det kan många ha synpunkter på. Men bör vi inte använda argument som går lite djupare?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *