Pages

Categories

Search

 

Vad gör du när bolagen kommer rusande med grepar och facklor?

by
May 5, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

En 31-åring i Linköping har dömts till villkorligt fängelse och dagsböter för att han fildelat musik och filmer. Jag ser ingen rim och reson i det. Två miljoner svenskar fildelar. Ska vi döma alla till villkorligt fängelse? Vi har en statsminister som tidigare sa att han inte ville vara med och “jaga en hel generation”, ändå är det det som nu sker.

FRA kommer inom kort att få tillgång till all internettrafik som passerar Sveriges gränser. (Glöm inte att fira FRA-dagen med mig imorgon!) Beatrice Ask tycker att musik- och filmindustrin ska få leka polis. Godtycklig övervakning och en rättssäkerhet som läcker som ett såll, eftersom den ständigt är under attack från privata intressen är sådant vi till vardags brukar kalla bananrepublik.

Och medan bolagen leker polis, leker poliserna bevisligen filmbolagsfolk. Polismannen Jim Keyzer förhandlade ju till sig ett jobb hos Warner (som vad är det ingen som vet, själv gissar jag på informatör) medan han fortfarande jobbade med åtalet mot Pirate Bay. Sådant kallas för mutor och är ett allvarligt brott. Underligt nog ser det ut som om Keyzer kommer att komma undan utan ens det minsta lilla “Fy!” från sina chefer.

Allt det här görs dessutom i upphovsmännens namn. Vi måste ju skydda upphovsmännen, eller hur? Jag undrar bara om någon tänker på vad som brukar hända med upphovsrättsmän i stater där man accepterar det jag just beskrev: godtycklig övervakning, taskig rättssäkerhet, privata låtsaspoliser och mutor. Det brukar inte gå så bra. Upphovsmännen, det vill säga kreatörerna, de kreativa elementen i samhället, brukar förr eller senare ses som dissidenter och dissidenter har det som bekant inte så jäkla kul.

Därför undrar jag var alla kreatörer håller hus? Varför hörs de inte mer i debatten? Det utkämpas just nu ett krig där kreatörerna används som slagträ och ändå håller de flesta kreatörer tyst. Eller också håller de hårt och girigt i plånboken och manar på bolagen i jakten på de som faktiskt är deras levebröd, nämligen deras fans. Några är inte lika högljudda som Liza Marklund, Jan Guillou och Katarina Mazetti. De väljer istället fegt att vända sig bort när bolagsmobben jagar förbi med grepar och facklor. Kanske hoppas de att de ska kunna välja sida i ett senare skede, när de kanske kan urskilja vem som kommer att vinna. Fega krakar!

Piraterna kommer i sinom tid att vinna. Det säger jag med säkerhet av det enkla skäl att de både har massorna och tekniken på sin sida. Bolagen kämpar för ett förlegat system som håller på att fasa ut sig själv. Kreatörer måste välja sida nu, för tror de verkligen att deras fans är så korkade att de inte kommer att komma ihåg att de valde att inte se? Hur många är det inte som fullkomligt förklorat förtroendet för Metallica sedan de bestämde sig för att bli affischpojkar i kampen mot fildelarna? Och hjälpte det det minsta när de försökte charma in sig hos fansen igen? Inte då. Fansen är inte dumma våp vars enda uppgift är att öppna plånboken så att kreatörerna kan få fetare konton.

Jag efterlyser därför kreatörer som:
1. inte tycker det är ok att bolagen jagar deras fans på ett fullkomligt rättsvidrigt sätt.
2. vågar stå upp för sina fans.
3. inte virar gummisnodden ett extra varv om plånboken varje gång de hör ordet “pirat”.

Hör av er till mig, så kanske vi kan slå våra kloka huvuden ihop och göra något bra. Stort som smått. Alla strån till stacken är viktiga. Om inget annat, så kanske vi så småningom kan göra något ihop på Creative Pirate.

—————————————-
Alla kan ladda ner min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de skapande dra i handbromsen?
—————————————-

Andra skriver:
Fängelse för fildelning i Linköpingsmålet
Hårdaste domen mot fildelare
Villkorligt för fildelning
Dammluckorna öppnas för fildelarjakt
Första fängelsedomen för fildelning
Fildelaren i Linköping dömd
Sätta alla ungdomar i fängelse?
Nu har det börjat
Debatten behövs
Vilket framtidsscenario
Hårdaste domen i fildelningsmål
Långfil med strutsflingor
31-årig man dömnd för fildelning
Linköpingsbo dömd för fildelning
Kommentarer om domen
Piratpartiet: Helt vansinnigt
Mild dom mot fildelare
Kritiska till lagstiftningen
Beatrice Ask om domen
Fildelare dömd i Linköping

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Ingen speciell

  May 5, 2008, 12:51:14

  Ett mail hit kanske skulle ge lite uppbackning? mailto:info@theswedishmodel.org

  Deras inställning verkar ju ha rätt fokus, se http://www.theswedishmodel.org/about/

 2. Ingen speciell

  May 5, 2008, 12:55:30

  Fast det som är mest imponerande att ta del av från organisationen ovan är nog http://www.theswedishmodel.org/about/anforande/

 3. Niklas

  May 5, 2008, 13:30:11

  Oroa er inte för att fängelse kommer att bli vanligt, Sverige saknar resurser för det. Däremot är läger en tilltalande lösning! För att spara skattepengar skulle mediabolagen kunna sponsra byggen av lägren. Det vore bra i sammanhanget, eftersom man får räkna med ett visst bortfall av skatteinkomster om man låser in några hundratusen datorkunniga människor.

  Jag tror läger är ett bra steg på vägen mot den slutgiltiga lösningen på fildelarfrågan.

 4. Micke A

  May 5, 2008, 13:31:34

  The swedishmodel texten är riktigt bra! tycker verkligen om hur det dras paraleller emot miljöförstöringen och hur vi ska utvecklas och ta till oss ny teknik där vi stiftar lagar emot det gammla för att vi ska ta till oss det nya bättre. Det är minsat sagt konstigt att då vi kommer till kulturen så ska vi stanna kvar i utvecklingen med hjälp av lagtvång som ska förbjuda alla nya möjligheter.

  Jag blir så tokig på detta konstiga resonemang ifrån makthavarna så jag vet inte vart jag ska ta vägen! “#&&/¤

 5. Ingen speciell

  May 5, 2008, 15:24:23

  Micke A: Inte behöver du läsa texten, de har ju video på sidan också! :-) Där är det dessutom lite bonus med alla fildelningspositiva kommentarer som öht yttrades på hearingen.

 6. Micke A

  May 5, 2008, 17:26:53

  hehe jag sitter på skatteverket och jobbar.. blir så mycket gnäll då man streamar saker över nätet. :(
  Får nog med ångest att man hamnar i loggar då man surfar på denna typ av sidor på “arbetstid” 😉

 7. Peter Fristedt

  May 5, 2008, 21:37:12

  Som alltid välformulerat och bra, Anna!

 8. Jesper

  May 6, 2008, 07:34:25

  En stor eloge till Niklas kommentar om läger och lösningens slutgiltighet. Kaufen macht frei!

 9. Anders Troberg

  May 7, 2008, 04:31:35

  Niklas: Det är inte utan att man tänker på vad Orwell (eller var det Kafka?) skrev (fritt citerat från minnet): “Alla måste vara skyldiga. Man kan inte styra en nation som består av oskyldiga.”

  Om alla är skyldiga så kan man godtyckligt slå till mot de som inte lydigt följer de officiella dogman som storebror gillar.

 10. Jesper

  May 7, 2008, 12:27:47

  @Anders: Det skulle vara fint att ha det där citatet i original, du kan väl kommentera nedan om du skulle hitta det?

  Man kan ju då säga att Reinfeltd (och ask och bodström) inte kommer att jaga en hel ungdomsgeneration (= alla under 45?); det är endast de fildelare som är obehagliga ur staens synvinkel som har något att frukta…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *