Pages

Categories

Search

 

Äntligen FRA-dagen!

by
May 6, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Idag är det FRA-dagen och den ska vi fira med pompa och ståt. Först och främst har vi tillsammans samlat ihop en lång och fin triggerordlista, som ni dagen till ära kan klistra in i alla mejl ni skickar. (Listan finns till vänster.) Syftet med listan är att göra så att folk får upp ögonen för FRA-förslaget och vad det faktiskt innebär. Dessutom vill vi ju ge FRA något att göra.

Många har redan satt motståndsloggan (som ni också hittar till vänster) på sina bloggar och jag hoppas att ännu fler gör det idag. Med den visar ni att ni inte tycker att det är ok att staten har möjlighet att läsa era privata konversationer.

Under den senaste tiden har regeringen lagt fram flera förslag som är oroväckande. Man vill att FRA ska få avlyssna all internettrafik som passerar Sveriges gränser (läs: i stort sett all internettrafik). Man vill dessutom ge privata intressen större befogenheter än polisen i jakten på fildelare. Dessutom väljer man att inte se och agera när poliser låter sig mutas under pågående utredning. Igår dömdes dessutom en 31-årig fildelare till villkorligt, vilket i praktiken gör drygt två miljoner svenskar till kriminella.

Vad betyder nu detta? Det betyder att vi har politiker som gladeligen monterar ner den personliga integriteten för alla, för att tillgodose storbolagens intressen. Kreatörer används som slagträn och vi matas ständigt med myten om hur synd det är om alla kreatörer som i och med fildelningen nu kommer att tvingas bo på gatan.

Sanningen är att den information som staten nu kommer att få tillgång till förr eller senare kommer att användas på sätt som skadar medborgarna.
Sanningen är att bolagen ser om sitt eget hus och inte bryr sig så mycket om de kreatörer de säger sig försvara.
Sanningen är att kreatörer antagligen aldrig har haft större chans att nå ut till sin publik och hitta nya vägar att få betalt än vad de har idag.

Sprid därför så mycket information ni kan om vad FRA-förslaget faktiskt innebär till så många som möjligt. Jag vill dessutom uppmana er som har några kronor över att hjälpa den 31-årige fildelaren att betala hans dagsböter och rättegångskostnader. Bolagen har mycket pengar, men de har inte mer än vad vi alla har om vi går ihop. Det skickar dessutom en signal till våra politiker om att en lag som gör två miljoner svenskar kriminella och som rent praktiskt bara kommer att kunna användas i några få fall för att statuera exempel i avskräckande syfte är alldeles uppåt väggarna fel.

Jag vill tipsa om tv-debatten mellan Piratpartiets Rick Falkvinge och Peter Danowski som företräder Ifpi. Den kan ni kika på här.

Glöm inte heller bort att triggerordlistan kan användas för att vinna en urflådig t-shirt ur min kommande Not-So-Jolly Roger-kollektion. Mer info om det här.

Ikväll är det dessutom premiär för Not-So-Jolly Roger. Klockan 21:00 går det hela av stapeln och jag hoppas att så många pirater som möjligt av er kommer och hämtar Rogers pris. som ni verkligen gjort er förtjänta av. Eftersom pirater gärna delar med sig får naturligtvis alla andra också öppna paketet från Roger.

Medan ni väntar kan ni läsa min intervju med Roger och läsa lite mer om hans värld.

—————————————-
Eftersom jag inte är det minsta rädd för pirater kan alla ladda ner min roman “Chefer från helvetet”:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de skapande dra i handbromsen?
—————————————-

Andra som skriver om FRA och piratfrågor:
Fildelningsdomen: En skrämmande textrad som försvann
Funderingar efter domen mot fildelaren i Linköping
Justitia tjuvkikar, vad jag kan se…
Linköpingsfildelaren tycker att livet är tungt
Sätt alla ungdomar i fängelse
Första fängelsedomen för fildelning
Debatten behövs
Kommentarer om domen
Ordkrig efter Linköpingsdomen
Inte säker på om straffet är fel
Nu vill Ask jaga IP-nummer – kom ihåg det när det blir val 2010
Fildelare dömd i Linköping
Fildelaren fick för mild dom, enligt domstolen själv
Därför fälldes 31-åringen
31-åring dömd till villkorligt för fildelning
Vet vi vad vi gör – kanske inte hela tiden…

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Perty

  May 6, 2008, 11:38:17

  Hmm… Man fixa den där triggerordlistan på nått finurligt sätt så att den bettede sig lite slumpmässigt. Är den statisk är det väldigt lätt att filtrera bort hela listan genom att t ex söka på: “Loophole, Luftfaktura,”

  Tänkte först nån kunde hosta en fil som var mer random men då man man lätt filtrera bort ipnummer som den kommer ifrån..

  Man skulle behöva ett gäng server skript eller en plugin till wordpress kanske.

  Det kan vara en övning åt någon hugad..

 2. Anders Troberg

  May 6, 2008, 18:07:59

  “Symbolen hon valde var, passande nog, ett motstånd”

  Nja, rent formellt så var det jag som kläckte den idén. Jag är den radikala motståndsmannen i familjen, hon är mer flower-power-stuket.

  I ljuset av den aktuella domen så överväger jag dock att byta till lite mer traditionella symboler för frihetskamp.

 3. Jesper

  May 6, 2008, 18:44:25

  Anders: Kalashnikov i rakt utsträckt arm?

 4. Anders Troberg

  May 6, 2008, 18:58:27

  Jesper: Jajamensan! Fast just nu så känns det mer korrekt med den inverterad, för att hedra den fällda Linköpingsfildelaren.

 5. Anna

  May 6, 2008, 20:14:31

  Hmmm… “Flower power-stuket”? Hmpf! Nästa gång bror kommer på besök ska han få sova i trädgården så att han får känna lite på flower power.
  Syster

 6. Gelo

  May 6, 2008, 21:53:57

  @Anders: om du får problem så skrik till, en soffa går alltid att skramla fram för en broder i problem. Med tre egna systrar så vet jag hur det kan vara…

 7. Maria Byström

  May 6, 2008, 23:28:13

  Yeah! Hurra för FRA-dagen!

 8. Josef Boberg

  May 7, 2008, 17:01:58

  Hmmm… – Det ser ut som att det är PippiPappan “Piraten” som är lösningen på världens Tanke-intellektuella “Kallocain”-krigföringar av wåra nationella och globala Maktelitare http://sv.wikipedia.org/wiki/Makteliten, http://sv.wikipedia.org/wiki/Elitteorin

  Om oss av vanligt folk sedda som fårskock av wåra nationella och globala MaktElitare på http://www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?xml=/earth/2008/02/14/scisheep114.xml, http://wikhall.blogspot.com/2008/02/frskallar-fljer-sina-ledare.html – och om deras främsta förtrupper = den globala BankingLigan på http://www.heising.dk/content.asp?Id=258

  Lycka till – Pirater !

  Ha det… :-) /önskar tankePirat-vännen Josef

 9. HR

  May 27, 2008, 18:49:27

  Bind, Torture and Kill.

  Cyanväte, Metylcyanid, Borax, Tora Bora, Warner Brothers, IFPI, MPAA, RIAA, APB, pirat, .torrent, .rar, 911, 9/11, avsågat

 10. Anders

  June 12, 2008, 11:56:35

 11. Dona

  June 21, 2008, 09:45:22

  Vår egen frihet har blivit hotad

  USAtror de på krig. I Europa tror vi på fred. Därför föddes EU. Ett par radiostyrda självmordskandidater från någon suspekt grotta Afaghanistan kan inte förädra folkens fredssträvan. De sa att kriget i Afghanstan var för att straffa Usama bin Ladin. De sa att kriget i Irak var för att “Saddam Hussein inte skulle ge sina kemiska vapen (som haninte hade) till al-Qaida. De sa att falluja jämnades med marken för att al-Zargawi skulle gripas. Registrering, avlyssning och kartläggning av européernas telefonsamtal,sms,mms,e-post i minst ett år. då är det inte längre okej. Den så hårt kritiserade amerikanska Patriot Act som Bush klibbade igenom innan lågorna hunnit slockna i New York har nu importerats till vår kontinent.
  Balansen mellan frihet och säkerhet, som är demokratins grundsten, har ballat ur. Nu får friheten styrka på foten för säkerheten. En säkerhet som är selektiv. När bin Ladin sitter säkert i sin grotta (efter att ha samarbetat med USA när de behövde honom) går oskyldiga människor osäkra på Europas gator. En oskyldig brasiliansk invandrare sköts till döds av brittisk polis, andra fruktar för samma öde och vi andra, som har turen att “inte se muslimska ut”, förlorar våra friheter för att vissa ska sälja mera vapen, tjäna mera pengar, äga mera olja, skapa fiender och så fruktan och förakt för att styra oss som livlösa marionetter.

  Det här är spalten har skriven av alexandra pascalidou
  Jag har sparat tidigare.

 12. Peter Olsson

  June 24, 2008, 02:02:04

  Jo läste på Wikipedia om Makteliten, och Elitteorin
  väldigt skrämmande men bra artiklar faktiskt.Det är alltså denna självutnämnda Maktelit som med FRA s
  hjälp ska kolla oss!Och som den där C.Wright Mills,som skrev om Makteliten varnade för har vi oss själva till stor del att skylla för vi har fövandlat oss själva till en
  okunnig
  “Massa” av “Glada konsumerarande robotar” som tittar på korkade amerikanska TV program!Nä nu kommer jag Åtminstånde Reagera!Nu vill jag inte bli styrd!Ut med TV jäveln!Vill inte Vara en “Massa” längre!Jag vill vara del av en Upplyst “Allmänhet!Och Hör sen!

 13. Robban

  June 25, 2008, 07:19:19

  Tack för tipset .Jo det var intressant.Elitteorin och Makteliten,mycket tankeväckande.Tack för att Wikipedia finns.Och artikel
  författaren Jan Milch verkar ju veta vad han skriver om.Heders!RobbanLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *