Pages

Categories

Search

 

Justitieministern lider av galopperande godtrogenhet

by
May 8, 2008
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
17 Comments

För en tid sedan skickade riksdagsmannen Karl Sigfrid en fråga till Beatrice Ask angående det faktum att polismannen Jim Keyzer, som hade hand om utredningen mot The Pirate Bay numera är tjänstledig från sitt jobb hos polisen och istället jobbar för Warner Brothers. Sigfrid ansåg, liksom jag och många andra, att det finns stor risk att detta kan uppfattas som en muta och att jäv föreligger. Speciellt med tanke på att Jim Keyzer även var den polis som hade hand om utredningen av Pirate Bays anmälan mot upphovsrättsindustrin i fråga om dataintrång och sabotage, och som sedemera lades ner.

Detta är en mycket allvarlig fråga, som man bör ta på största allvar. Som Sigfrid mycket riktigt påpekar kan blotta misstanken om mottagande av mutor och jäv skada allmänhetens förtroende för rättsväsendet och det i sig är allvarligt. Det tycker förvånande nog inte justitieminister Beatrice Ask som idag har besvarat Sigfrids fråga.

Ask tycker att det är “positivt” att poliser blir erbjudna anställningar utanför myndigheten. “Det tyder på att den kompetens de besitter är attraktiv.” Självklart är Jim Keyzers kompetens attraktiv för Warner Brothers. Han är säkert skitbra på att rigga ljus, sminka skådisar och pyssla med marknadsföring av film. Eller förresten vad gör Keyzer egentligen åt Warner? Det är det ingen som vet. Vi vet bara att Warners betalar honom lön, att hans tidigare jobb gick ut på att samla information om Pirate Bay och att det är information som Warner Brothers rimligtvis bör vara mycket intresserade av, så nog har Ask rätt när hon påstår att Keyzers kompetens är attraktiv för Warner.

Ask fortsätter sedan med att säga att det inte finns några regler som begränsar en polismans rätt att “efter avslutad anställning ta en annan anställning.” Kanske inte, men Keyzer är tjänstledig. Han har inte avslutat sin tjänst hos polisen och det borde Ask veta. Och även om han faktiskt slutat som polis, så borde det finnas regler som sätter folk som sitter på känslig information i karantän innan de kan påbörja en ny anställning, precis som inom det privata näringslivet. Ask hänvisar vidare till sekretesslagen som innebär att det är förbjudet att röja sekretessbelagda uppgifter. Det intressanta är att hon lutar sig mot lagen som om det vore en självklarthet att folk faktiskt följde den även om ett storbolag viftar lockande med en fet check. Hon borde kanske istället lägga sig vinn om att undersöka huruvida den har följts eller inte. Men det gör nu inte Ask. Hon ger ett fullkomligt platt svar på en fråga som hon inte verkar ha satt sig in i och som hon har ett uppenbart ointresse av att gå vidare med. Hon avslutar med att konstatera att det “idag inte finns något som tyder på att regleringen kring detta [sekretessen] missbrukas”. Som svar på det kan jag bara konstatera att det finns ganska mycket som tyder på att justitieministern lider av galopperande godtrogenhet och är både blind och döv.

—————————————-
Om någon orkar göra min roman “Chefer från helvetet” i punktskrift, så kanske Beatrice Ask kan läsa den en dag. Tills dess kan ni andra ladda ner den:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de skapande dra i handbromsen?
—————————————-

Andra skriver:
Till salu: svenska poliser
Snabbt om Beatrice Ask och The Pirate Bay

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


17 Responses

 1. Markus

  May 8, 2008, 17:00:28

  Det som egentligen är problemet är väl inte så mycket om han röjer känslig information utan mer, som du tidigare påpekat, om han erbjudits jobbet för att utreda på ett för Warner Brothers fördelaktigt sätt. För det är ju mycket lätt att man “missar” vissa detaljer och kollar extra noga på andra om man sätter en parts intressen främst.

 2. Humlan

  May 8, 2008, 18:47:23

  Vi VET att sagde polisman låg i löneförhandling med Warner Bros medans han utredde Pirate Bay, eftersom han ansökte om tjänstledighet dagen innan utredningen var färdig.

  Om inte det i sig är jäv, är ingenting jäv.

  Läser man Ask’s svar tycker hon det är BRA att poliser får “jobb” hos målsägare….

 3. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  May 8, 2008, 18:56:04

  REA REA!

  Kom och köp en svensk Polis. Kom och köp en polisutredning! Kom och köp ett domstolsbeslut!

  Kom och köp! Billigt billigt!

 4. PR

  May 9, 2008, 05:23:39

  Rövslickeri i den högre skolan är alltid så himla fascinerande när de mest fantastiska feltramp omvandlas till små fel enligt dessa (jag bestämmer hur det ska vara) individer.Man upphör aldrig att förvånas av dessa så långt ifrån verkligheten man kan komma personer.Eller rent ut sagt jag skiter fullständigt i vilket för jag har makten.

 5. janne

  December 29, 2008, 01:19:50

  ask hänvisar till sekretesslagen ????????? men våran sekretess och privatliv då, som hon säljer ut till industrin ??????Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *