Pages

Categories

Search

 

FRA-förslaget är en våldtäkt på medborgarnas integritet

by
May 20, 2008
Integritet, Politik
No Comment

För ett par veckor sedan skrev jag en debattartikel på SVT Opinion om det absurda i FRA-förslaget. Nu har FP i Stockholm gjort det samma under den mycket riktiga rubriken “Avlyssningsförslaget inte värdigt en modern demokrati“. Läs den och begrunda.

Samtidigt går centerpartiets Staffan Danielsson ut i sin blogg och försvarar FRA-förslaget med att “centerpartiet accepterar behovet av en strikt reglerad signalspaningsverksamhet för att förebygga militära hot och terror…” Sedan klappar han sitt eget parti lite på axeln för det fina arbetet med att arbeta fram förslaget och avslutar med: “Vi drev bl. a. fram en kontrollstation så att lagen om några år ska utvärderas med ledning av gjorda erfarenheter framförallt från integritetsperspektiv.” Om några år?!

Vad Staffan Danielsson och många med honom uppenbarligen missat fullständigt är att när man väl förlorat sin integritetsoskuld, så är den borta för evigt. Det går inte att få tillbaka den efter några år om det skulle visa sig att till och med riksdagen vid det laget skulle ha fattat att FRA-lagen är fullkomligt förkastlig. För att Staffan och andra godtrogna optimister ska förstå varför tänker jag nu göra en liten pedagogisk punktlista med skälen till varför en förlorad oskuld är och förblir förlorad.

Anta att riksdagen godkänner FRA-förslaget och sedan om 5-6 år går tillbaka och utvärderar det. Hur kommer verkligheten att se ut då?:

 • Vid det här laget finns det redan massor av information inslamlad. Antagligen tillräckligt för att göra livet svårt för många om så skulle behövas. Vad ska man göra med den informationen? Min gissning är att den inte kommer att raderas även om FRA:s avlyssningsmöjligheter åter dras in.
 • Kulturen inom rättsväsendet har hunnit förändras och bli ännu värre. Eftersom information, officiell och/eller inofficiell information kunnat användas tämligen godtyckligt, har rättstänkandet fått sig en ordentlig törn. Helt plötsligt är det inte en liten klick poliser som bufflar sig fram som regellösa Gunvald Larssonar i sin yrkesutövning. Helt plötsligt tittar det fram en Gunvald Larsson bakom varje polisbricka. Visst, Gunvald kanske är charmig på tv, men jag är inte så säker på att han skulle vara så kul att träffa på på riktigt. Speciellt inte om man inte gjort något. Och i och med FRA-förslaget görs vi alla i ett slag till misstänkta och fria villebråd.
 • Människor har börjat censurera sig själva. Det kommer att hända fort, men det kommer antagligen att hänga kvar tills åtminstone de generationer som utsattes för avlyssning har dött ut. Vissa saker är nämligen inte helt lätta att skaka av sig även om man vill. Fråga dem som haft en inbrottstjuv hemma. Känslan av att ha haft en främling hemma sitter kvar. Löper man hela tiden risk att godtyckligt avlyssnas är det som att konstant ha en objuden främling hemma. Eller ännu bättre, fråga någon som växt upp i Stasis skugga. Tror ni att de någonsin kommer att känna sig helt fria?
 • Man har skapat en större klyfta mellan staten och folket. Inget odlar en “vi och dem”-känsla så effektivt som när den ena parten är i underläge och den andra anser sig stå över den andra. Vi har redan ett politikerförakt. Det kommer att fullkomligt explodera om folk vet att de de facto ständigt kollas av staten varesig det finns skälig misstanke eller ej. Faktum är att avlyssning är ett utmärkt sätt att odla just det man vill bli av med: terrorism.

Det här är bara några exempel, men det räcker. Integriteten är en känslig sak. Lägger man locket på blir samhället en tryckkokare, som sakta men säkert närmar sig bristningsgränsen. Det personliga integriteten, möjligheten att säga saker fritt, inom den privata sfären och offentligt, är de säkerhetsventiler som behövs för att samhället förr eller senare inte ska explodera. Stora delar av riksdagen tycks förvänta sig att vi ska lägga oss på rygg och ge upp den utan att säga ifrån, men det finns faktiskt gränser och de är för längesedan passerade. FRA-förslaget är inte förankrat hos folket och om riksdagen i alla fall tvingar igenom det, så våldför de sig på hela svenska folkets integritet. Låter det hårt? Kanske. Men ibland är verkligheten hård.

—————————————-
Alla kan ladda ner och läsa min roman “Chefer från helvetet” alldeles gratis:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de skapande dra i handbromsen?
—————————————-

Andra skriver:
Svaga argument för FRA-avlyssning
När information säger mer än det är tänkt
Mod mayday!
Utredning 2003: “FRA bryter mot grundlagen”
De kallar honom MOD

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  May 20, 2008, 08:41:56

  “Min gissning är att den inte kommer att raderas även om FRA:s avlyssningsmöjligheter åter dras in.”

  Den kommer inte att raderas, statliga myndigheter har lagkrevkrav på arkivföring och diarieföring, så det skulle vara olagligt att radera den.

  Jag tycker också att “våldtäkt på medborgarnas integritet” inte riktigt innefattar det öppna förakt mot folket som förslaget innebär. En mer korrekt beskrivning är att det är att jämföra med att de våldtar medborgarnas hamstrar på stans torg medan de vrålar “Säg att du vill ha mer kuk! Säg att du vill ha mer kuk! Säg att du vill ha mer kuk!”.

 2. steelneck

  May 20, 2008, 10:11:17

  Vill bara tipsa om att Mikael Odenberg gett sig in i bloggdiskussionen hos Staffan Danielsson och jag skulle vilja påstå att han, och Staffan får verbalt storstryk av Rick Falkvinge, Christian Engström, Anders Andresson och Oscar Swartz. Ja han gjorde ett litet besök hos Christian också.

  För övrigt tycker jag du fick ihop en bra liten lista, det där om tryckkokare var bra formulerat. Jag skulle vilja påstå att regimer får det folk de förtjänar, lite som hur stora företag och industrier får dras med de fackföreningar de förtjänar. Behandlar man folk illa, då kommer folk med tiden att visa sig värdiga den behndlingen. De håller på att bygga en terroristfabrik. Många är rädda för t ex. SD, men SD av idag är ingenting jämfört med vad som kan komma ut av detta. Å precis som du påpekar är detta sår som är mycket svårläkta.

 3. Rick Falkvinge (pp)

  May 20, 2008, 13:51:49

  Kommenterat: Lagrådet 2007: FRA bryter mot grundlagen

 4. Rikard

  May 20, 2008, 16:19:05

  When governments fear people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny.

  Thomas Jefferson

  Håller med. Det här är så sjukt. Danielsson och Odenberg slår sig för bröstet för att de ska ha mildrat ett förlsag som är till för att kränka folkets integritet.

  I själva verket skulle ett parti med rättspatos ha lagt ett förslag om att förbjuda övervakning och avlyssning.

  I Sverige kan man tydligen slå sig för bröstet som politiker, inte för att man lägger bra förslag utan för att man gör riktigt dåliga förslag mindre dåliga.

  Riksdagsledamöterna är inte våra vänner när det gäller vår frihet och vår integritet. Byt ut dem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *