Pages

Categories

Search

 

FRA-förslaget – all skit försvinner!

by
May 23, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag misstänker att landets FRA-förespråkare har varit bakis i dagarna två. Deras våta dröm har ju gått i uppfyllelse. För ett par dagar sedan greps två män vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Tydligen fanns det spår av sprängmedel på en IFK-Norrköping-påse. Jag tänker anta att det faktiskt är sant att det var så, för jag tänker inte öppna upp för motståndarsidan att hävda att jag bär foliehatt för att “de” inte ska kunna höra vad jag tänker. Jag är nämligen vid mina sinnes fulla bruk.

Så vi antar då att spåren av sprängämnet faktiskt finns på IFK-Norrköping-påsen som en av arbetarna tänkte ta med sig in i kärnkraftverket. Det är i så fall det bästa som kunde hänt för FRA-förespråkarna. Och vilken fantastisk timing! Det är ju en skänk från ovan. Vad kunde väl vara bättre än ett attentatsförsök på något så läskigt som ett kärnkraftverk bara några veckor innan FRA-förslaget ska röstas igenom? Slumpen är förunderlig och inträffar när man minst anar det, så visst, det kan faktiskt hända. Men skulle det i så fall inte ha hänt om FRA-förslaget redan gått igenom?

För det första verkar det ganska så troligt att FRA-övervakningen redan är i full gång, om än inte officiellt. I så fall är det ett bevis på att den inte fungerar, för de misslyckades att fånga upp det här attentatsförsöket. Och om den inte är i full gång redan, så betvivlar jag ändå starkt om den skulle hjälpt det minsta för att fånga upp ett attentatsförsök som detta. Som Pär Ström så riktigt påpekar, så får man inte låta sig förblindas av den nya teknologins möjligheter. Ibland är det faktiskt gammalt hederligt säkerhetsarbete på plats som gör jobbet och det är viktigt att det inte blir eftersatt. Och så länge man pumpar in enorma summor pengar på digitala övervakningen, så hänger det traditionella säkerhetsarbetet på en skör tråd. Det må kännas flashigare att sitta vid en dator och utföra “säkerhetsarbete”, men ofta är det faktiskt mer effektivt att rota i folks väskor på plats.

FRA-förslaget lanseras som en universallösning. Ändå skulle det med största sannolikhet inte ha förhindrat morden på Olof Palme, Anna Lindh, Engla och alla andra som årligen mördas i Sverige. Varför? Ja, förutom att det är ett uselt förslag i stort, så finns det nämligen inga universallösningar. Människor begår onda handlingar, det har de alltid gjort. Det finns ingen universallösning på det problemet. Massövervakning hjälper inte. Jag skulle vilja påstå att det bara gör det värre. Det är en självuppfyllande profetia. I ett samhälle där alla betraktas som potentiella brottslingar suddas gränserna ut. Om man ändå alltid är misstänkt för något, spelar det ingen roll om man tummar lite på lagarna. Det ligger i den mänskliga naturen att undermedvetet tänka så.

Men om massövervakning inte förhindrar brott, vad gör den då? Den ger de som sitter på informationen makt och det är det vi borde vara rädda för. Vilken historiebok som helst kan bekräfta det. Terroristdåd har kostat många liv. Stater som massövervakat sina medborgare har kostat betydligt många gånger fler. Vad känns det då mest rimligt att frukta?

I en kommentar hos Mary trummar den förre försvarsministern Mikael Odenberg åter ut budskapet att “Den [signalspaningen] riktar sig inte ens mot svenska medborgare utan mot utlandet. Och inte heller där syftar verksamheten till att dra skurkar inför skranket utan till att kartlägga utländska mönster, företeelser och samband.” Det är en lögn, eftersom det för det första är ett faktum att den utländska trafik som Odenberg hänvisar till är den internettrafik som passerar Sveriges gränser och det är i praktiken nästan all internettrafik. Kort sagt kommer i princip all internettrafik att övervakas, även din. Det har jag sagt många gånger nu, men det tål verkligen att upprepas. För det andra utför FRA redan jobb åt polisväsendet. Nåväl, antagligen beror Odenbergs lilla vurpa på de senaste dagarnas firande. Så Mikael, när du festat klart får du gärna förklara hur det hela hänger ihop för mig, för jag förstår faktiskt inte det.

Glöm förresten inte att ladda hem Pär Ströms nya skrift “Integritetens lilla röda” och läs den. Det kan du också göra Mikael. När ni läst den kan ni dessutom ladda hem min roman “Chefer från helvetet”:
Här
The Pirate Bay.

Den går också att köpa här

Passa dessutom på att läs och sprid min artikel ”När började de skapande dra i handbromsen?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Björn Felten

  May 23, 2008, 08:32:53

  Nu verkar det ju i och för sig som om det påstådda sprängämnet bestod av spår av aceton och väteperoxid på en plastpåse med hygienartiklar.

  Kanske är det inte så vanligt att män (det var väl uteslutande män som gjorde det anmärkningsvärda tillslaget?) sysslar med nagellacksborttagning och hårblekning i samma rum som de förvarar en påse med hygienartiklar, så de må vara ursäktade för att de överreagerade.

  Men måhända borde man undersöka om inte en viss könskvotering kunde vara på sin plats även inom vissa säkerhetsorganisationer?

 2. Anna

  May 23, 2008, 08:38:38

  Hej Björn,

  poängen är att det inte spelar någon roll huruvida det var ett attentatsförsök, ett misstag eller ett planerat “misstag”. I en värld där man fostrar medborgarna att vara överdrivet rädda är alltihop samma sak.

  Nagellacksborttagning och hårblekning…? Hmmm… Kanske har säkerhetstjänsten kommit en smygtransa på spåren! (OBS! Detta är ett skämt, så ingen inblandad behöver bli kränkt. Nu tycker jag i och för sig inte att det är den minsta skam i att transa, men en del verkar tycka det, så därför denna lilla brasklapp.)

  Ha det så bra,
  Anna

 3. Björn Felten

  May 23, 2008, 09:45:47

  Alternativet till smygtransateorin kan ju vara att grabben är gift eller liknande och har en fru/fästmö/sambo som idkar nagellacksborttagning och hårblekning?

  Och jodå, jag förstod allt vartåt ditt inlägg pekade, jag bara tycker att hela den här förmenta terroristhistorien var så otroligt löjlig. I Sverige har vi ju faktiskt inte haft några terrorister sedan Nils Dacke ledde sitt bondeuppror mot Gustav I på 1500-talet, och den gode Nils blev klassad som terrorist bara för att han förlorade. “One mans terrorist is another mans freedom fighter — the winner decides” så att säga.

 4. Anders Troberg

  May 23, 2008, 10:06:47

  Låter som en vanlig raket-hobbyist. Väteperoxid som oxidant och aceton som drivmedel låter som ett rätt ordinärt bränsle.

  Eller så tillverkar han narkotika, jag har för mig att båda dessa används som ingredienser där, vilket skulle förklara varför han inte kan komma med en förklaring.

  Det är också tänkbart att det är biprodukter från tillverkningen av plastpåsen…

 5. Mary

  May 23, 2008, 10:15:53

  Ja precis, som jag ställer frågan – skulle FRA-spaningen ha hittat de här terroristerna om de nu är terrorister. Spray-and-pray-metoder är inte alltid att lita på.

 6. Björn Felten

  May 23, 2008, 10:19:57

  Det är också tänkbart att det är biprodukter från tillverkningen av plastpåsen…

  LOL!!!!

  Ja, Herreminje! Nu — i dagens GWB-inducerade terroristnoja — måste vi alltså tänka på att vädra våra plastpåsar ordentligt innan vi använder dem. :)

 7. Robbin

  May 23, 2008, 12:10:09

  Troberg: Plastpåsen? Hurdå?

  För övrigt kan man (som du säger) få fram skiten som biprodukt när du gör ecstacy.

  Att det inte finns någon vettig användningsområde till tatp är givetvis en lögn, det används (t.ex.) till att bleka vetemjöl (är ditt vetemjöl vitt och inte gult som det borde vara, är risken stor att den är blekt med just tatp).

 8. TL

  May 23, 2008, 13:49:14

  Den mest förbisedda detaljen i den här historien som också visar på att männen är helt oskyldiga är att spåren fanns på handtaget på påsen. Aceton och väteperoxid behöver nämligen syra för att bilda TATP. Huden är normalt svagt sur och därför hittas TATP just på handtaget.

 9. Rikard

  May 23, 2008, 13:50:04

  Om FRA-appologeterna kommer dra upp det här, så kommer du få lägga till några ord i FRA-triggerlistan:

  IFK-Norrköping påse plastpåse

 10. AR

  May 23, 2008, 15:02:23

  Hej!
  Läste på text-teve att det kunde varit FALSK LARM…

 11. enkla z

  May 23, 2008, 15:34:56

  TL:
  Om det visar sig att du har rätt, är det helt underbart!
  Haha.
  *skrattar till magont*

 12. WysiWyg

  May 23, 2008, 16:16:26

  Det jag finner mest anmärkningsvärt är att de fortfarande är misstänkta för “förberedelse till sabotage”, men samtidigt försatta på fri fot. Någonstans får de faktiskt bestämma sig!

  Antingen anser de att herrarna inte planerat göra något hemskt, och därmed släpper misstankarna, ELLER så misstänker de faktiskt att de planerat spränga något inne på kärnkraftverket, varvid det borde vara direkt olagligt att faktiskt släppa dem. Om inte annat så för att de då kan förstöra bevis.

  Nej, jag skulle tro att det faktum att de fortfarande anses “misstänkta” är för att någon ska kunna dra någon politisk växel av detta innan det hela sveps under mattan igen.

 13. Anders Troberg

  May 23, 2008, 16:48:58

  Jag tror att det är en mycket svag misstanke, vilket är anledningen till att de inte är häktade. En “Det är säkert inget problem, men säkrast att kolla just in case, det är trots allt ett kärnkraftverk” som kvällspressen har blåst upp värre än en exploderande plastpåse.

 14. steelneck

  May 23, 2008, 17:34:45

  Om det är för billigt för att vara sant, så är det oftast inte det..

  Ja, jag tycker också att detta kom lite för lägligt. Det är nog hälsosamt att vara mycket skeptisk. Vid ett kärnkrafverk torde man ha rätt känslig utrustning, som helt naturligt ger en del sk. “false positives” som kräver lite manuellt undersökande för att avfärdas som falsklarm. Detta är helt naturligt. Att det blev sånt himla liv just nu, gör att det nog är synnerligen hälsosamt att vara misstänksam.

  Resultatet brukar skvallra om syftet. Vem tjänar? Vem ville? Vem hade motiv? Klassiska frågor för vilken brottsutredare som helst. Vad ser vi för resultat och vilka resultat kan vi tänka oss? Vilka kan vi då tänka oss som skulle önska detta resultat? Ett resultat ser vi genom bara det enkla faktum att vi vet om det. Artiklar i massmedia, massor av dem. Hur påverkas vi, och vem kan tänkas vilja ha en sådan påverkan? Vi ser också andra relaterade rubriker, t ex. Saab skall göra Oscarshamn lika slutet som ett fängelse. Dyrt? Ja säkerligen. Oops, pengar.. ett tänkbart motiv? Finns det något som talar emot att det inte var någon inom denne snälle helylle-vapentillverkare som “smittade” svetsarna? Ajaj, det där var ju en teori.. I dagens samhälle måste ju teorier avfärdas redan på tankestadiet som blasfemi, dvs. ett kletigt stigma som man bör undvika.

  Det kan ju också vara något som hänt många gånger, med skillnaden att just nu tyckte någon att det var dags för spindoktorerna. I syfte att påverka någon opinion.

  Men vänta nu.. Massmedia tjänar på det, polisen tjänar på det (pengar o anslag), militären tjänar på det, vapentillverkare tjänar på det, vaktbolag tjänar på det, tillverkare av övervakningsutrustning tjänar på det, byggföretag tjänar på det, mjukvaruföretag tjänar på det, och framförallt gynnar det vissa politiska agendor med hjälp av massmedia som kan göra opinionen medgörlig osv.. Vi snackar mycket stora penningvärden här, miljardbelopp. Sedan när har sådana summor slutat att kunna utgöra motiv?

  Är de då så hälsosamt att avfärda teorier som blasfemi redan på tankestadiet?

  Falskflaggade operationer är rätt vanliga, i synnerhet då för att styra opinion. De flesta av rätt oskyldig karaktär som inte direkt orsakat några offer. Men många sk. “terroristaktioner” har varit gjorda av den egna sidan på grund av att beslutsfattare alltid måste kunna motivera sina beslut inför någon, och ytterst ha en medgörlig opinion. Ju grövre konsekvenser, desto större resultat. Många internationella och geopolitiska dispyter (i stort sett ala krig är i grunden geopolitiska) har använt falskflaggade operationer som den tändande gnistan för att starta krig. Finns ett gammalt svenskt exempel från stormaktstiden som är rätt belysande:

  En militär befälhavare ville anfalla fienden, men Kungen, Gustav den tredje, kunde inte öppet tillåta honom. Det ordnades då i hemlighet ned fiendeuniformer från Stockholm och några av de egna soldaterna övertalades att klä ut sig och göra ett blodigt (terrorist)anfall mot de egna styrkorna. När nyheten om anfallet blev känt, så behövde befälhavaren inte längre be om lov, nu blev han istället öppet beordrad av kungen att anfalla, kungen kunde nu motivera sitt beslut.. Historien, även i modern tid, är full av sådana exempel, oftast dock av betydligt mer komplicerad natur än detta gamla svenska exempel, t ex. riksdagsbranden som gav Hitler en massa ursäkter, eller Operation Northwoods som 1962 hade som syfte att fixa en förevändning att invadera Cuba. Den operationen inkluderade attacker på amerikanska baser, kapningar av civila flygplan och civila offer – kalkylerad “collateral damage”. Lyckligtvis hade Kennedy förstånd nog att sätta ned foten och avstyra det.

  Återigen, det här med kärnkraftverk, flygplatsäkerhet osv. det handlar sammantaget om miljardsummor, och när sådana penningmängder är inblandade så finns alltid anledning att vara på sin vakt och vara misstänksam om vad det egentligen kan handla om. Det behöver inte alltid vara just det uppenbara. Samma sak kan sägas när det kastas skit på muslimer utifrån handlingar som påstås vara utförda av sådana. Vem vill muslimer illa, och vem vill att vi skall ha en avog inställning till dem? Kan det vara den som för krig emot dem, eller kan det vara muslimer som gillar att vara illa omtyckta, som vill bli stigmatiserade i allmänhet och attackerade i synnerhet? Jag skulle ju gissa på den förra, inte den senare, och det ger en anledning att vara skeptisk till det man får sig till livs.

  De bäst bevarade “hemligheterna”, är de som göms mitt framför våra ögon. Det är ett ordspråk som är väl värt att hålla i minnet. Att vara skeptisk och öppen för andra förklaringar, även om de kan kallas blasfemiska av vissa är nyttigt, ja bara det faktum att någon försöker klistra ett blasfemiskt stigma på en åsikt kan tyda på begravda hundar, och skepticism där man vänder även på de obekväma stenarna är nyttigare ju allvarligare saker man talar om, inte tvärt om.

 15. Rikard

  May 25, 2008, 10:29:37

  Ni missade väl inte nyligen Kroatiska bomber avsedda för Sverige? Mer skrämselnyheter för centerpartister och andra att ställa mot integriteten…

  Dags att blåsa liv i medborgarjournalist-wikin digitalidag.se?

 16. Peder Graas

  June 22, 2008, 21:39:58

  Kärnkrafts Nyheten var en FALSE FLAG

  Personerna som var misstänkta var inte äns där den dagen.

  Nyhets byråer ljuger även för svenskar get a clue….Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *