Pages

Categories

Search

 

Det handlar inte om vad kreatörerna påstås förlora, utan om vad vi alla kan vinna eller förlora

by
May 29, 2008
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Debatten kring fildelning handlar i stort sett bara om att kreatörerna, representerade av sina bolag, gnäller om att piraterna kommer att ta deras pengar. Det avspeglas naturligtvis också i att riksdagen är idel öra, så snart branschen har något att säga, men inte visar något som helst intresse av att lyssna på de som förespråkar en reformerad upphovsrätt och stärkt integritet. Istället talas det om allt det som man påstår att kreatörerna (läs bolagen) kommer att gå miste om. Problemet är inte att det faktiskt inte alls handlar om de saker man påstår att kreatörerna kan gå miste om, utan om vad alla, även kreatörerna, kan vinna eller förlora.

Den dag då vi slutar klamra oss fast vid en förlegad upphovsrättslag kommer:

 • fler människor än någonsin att få tillgång till mer information än någonsin. Gratis och enkelt – Få saker främjar välstånd, demokrati, fred och personligt välbefinnande mer än tillgången till grundläggande utbildning för alla. Kunskap är viktigt. Om upphovsrättslagarna begränsar spridningen av den, måste de reformeras.
 • fler människor att intressera sig för kultur – Det är lättare att intressera sig aktivt för något som inte kostar 500 spänn att ta del av. Speciellt om man har en högst normal lön att spendera varje månad. Möjligheten att insupa kultur och information får aldrig bli en klassfråga.
 • kreatörer att få tillgång till en inspirationsbank större än något världen någonsin skådat – Nu begränsas tillgången på konstnärliga verk eftersom upphovsrätten tvingar in många verk i garderoben i 70 år efter upphovsmannens död. När man släpper icke-kommersiellt användande och spridande fritt kommer man per automatik att släppa ut de verken på grönbete igen, och där kommer kreatörer (och andra) sedan att njuta av dem och låta sig inspireras av dem.
 • den kulturella spelplanen att jämnas ut – Nu syns och hörs nästan bara den kultur som är påfrestande kommersiellt gångbar. I den nya världen kommer även smalare kulturyttringar att kunna visa framfötterna.

Vi kommer till skillnad från vad många kreatörer och deras bolag hävdar inte att få:

 • svältande kreatörer – Upphovsrätten är en ny företeelse. Det skapades kultur långt innan den kom. Lata kreatörer kommer kanske att svälta, men det har lata kreatörer å andra sidan alltid fått göra. Sanningen är att den nya tiden erbjuder fler sätt än någonsin för kreatörer att tjäna pengar. Det handlar bara om att få kreatörsrumpan ur vagnen, sluta krama bolagen som om de vore snuttefiltar och anpassa sig till den nya världens affärsmetoder precis som alla andra.
 • ett utarmat kulturliv – inte så länge man är medveten om att det sällan är den hysteriskt kommersiella kulturen som för vårt kulturarv vidare till kommande generationer. Ingen tror väl att man om 500 år kommer att värdera Britney Spears lika högt som Diamanda Galás? Visst, Britney är lättsmält och säljer mer idag, men i slutänden handlar det om vem förde kulturen mest framåt och den segerbucklan kommer Diamanda att sitta och polera när den dagen kommer.

Lägger man till denna lilla ekvation dessutom till det faktum att den jakt på fildelare, som vi idag antagligen bara har sett början av, förs på ett sätt som fullkomligt rättsvidrig och ignorerar grundläggande mänskliga rättigheter, så är valet inte svårt. Vi har alla ett personligt ansvar att göra vad vi kan för att värna om rätten till ett privatliv och fri tillgång till information och kultur – för alla. Vi får inte tiga still när riksdagen viker sig för privata intressen som vill begränsa vår frihet och våra möjligheter att ta del av och sprida kultur och information i icke-kommersiella syften. Det är nämligen aldrig fel att berika mänskligheten.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. jeffer

  May 29, 2008, 07:41:38

  Anna – du har helt rätt. Särintressen hotar de viktigaste värdena i samhället.

  Upphovsrätten blir hävstång för bevakning och beteendereglering. Observera att beteendereglering är samma sak som att vingklippa friheten – att människor fritt gör det som känns naturligt för dem. Alla samhällsintressen underordnas lobbyisternas ekonomiska agenda.

  Ett exempel på upphovsrättsregimens verkliga ansikte kan vi se på den gamla fildelningsadressen grokster.com, som tagits över av lobbyistintressena. När jag läser sista stycket i lobbyisternas proklamation får jag kalla kårar. Det är så de vill att internet skall vara. Det är så de vill att vanliga människor skall känna. MPAAs onda öga ser allt…

  Se: grokster.com

  Anna – fortsätt den goda striden!

 2. Perty

  May 29, 2008, 10:44:06

  -“Män!! Vad ger dig rätten att bestämma över någon annans verk??!”

  /Upphovsrättskramarna i forumet på kent.nu

 3. WysiWyg

  May 29, 2008, 15:55:07

  1. Anna, de två första punkterna i listan är inte listade ordentligt.

  2. Perty, så som ACTA-förslaget ser ut så är det väl snart så att vi får säga det där? Oh, the irony.

  I övrigt alltid lika trevligt att läsa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *