Pages

Categories

Search

 

Svar från 9 riksdagsledamöter

by
June 5, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Jag har fått svar på mitt mejl till våra riksdagsledamöter. Inte så många och det är blandad kompott. Här kommer en liten genomgång av de jag fått än så länge:

1. Staffan Danielsson (c) var först ut, men det är inte så konstigt eftersom han skickade samma svar som han verkar ha skickat till alla andra som mejlat honom om FRA-förslaget. Han säger att “signalspaningför att trygga Sveriges säkerhet innebär ett integritetsintrång, självklart, och det bästa vore en värld sådan att detta inte behövdes.” Staffan har tydligen fallit för terrorskräckpropagandan, för Sverige befinner sig faktiskt inte i riskzonen för mycket mer än galopperande terrorskräck.

2. Sedan skickade Alice Åström (v) det här betydligt mer uppmuntrande svaret: “Jag delar din analys och garanterar att Vänsterpartiets riksdagsgrupp kommer att rösta nej till förslaget. Min förhoppning är att dina kloka ord kan få en och annan borglig att tänka om så att förslaget inte går igenom.” Tack för det, Alice! Dubbel Guldstjärna för både bra åsikt och smicker!

3. Helena Leander (mp) låter hälsa att hon kommer att rösta nej. Guldstjärna!!

4. Carl B. Hamilton (fp) hälsar genom Sofia Könberg en väldig massa, som går ut på att man minsann friserat till det gamla förslaget och att allt nu är hunky dory. Jag är dock fortfarande inte alls övertygad om att integriteten är skyddad. Förslaget är genomruttet från början till slut.

5. Susanne Eberstein (s) hälsar att Socialdemokraterna kommer att rösta nej. Guldstjärna!!

6. Egon Frid (v) hälsar att han delar min uppfattning och kommer att rösta nej. Guldstjärna!

7. Gunnar Andrén (fp) svarade med inte mindre än två mejl där han skyller ursprungsförslaget på Thomas Bodström och sedan räknar upp hur det hela tekniskt ska fungera och hur fp minsann tänkt på det där med integriteten, men också att det naturligtvis finns mycket i förslaget man kan ifrågasätta. Sedan avslutar han med att fråga vilka alternativ jag har till FRA-förslaget. Mitt svar på den frågan är att skrota förslaget helt och inte tro att massavlyssning gör något annat än rubbar demokratins balans fullständigt. Gunnar får ett plus för sin goda vilja, men han får sannerligen ingen guldstjärna, eftersom jag tolkar hans långa svar som att han trots allt kommer att trycka på ja-knappen.

8. Jan Lindholm (mp) tänker rösta nej och tycker att folket ska se till att rätta till det hela genom att rösta klokt i valet 2010. Guldstjärna för det. Själv kommer jag att göra just det som Jan föreslår. jag kommer att rösta på Piratpartiet. (Nja, det kanske inte är exakt det Jan menade, men dock.)

9. Tina Acketoft (fp) tänker rösta ja till FRA-förslaget med hänvisning till att det behövs för att skydda Sverige mot de yttre hot som enligt SÄPO-chefen inte existerar. Hmmm… Det blir ingen guldstjärna där heller.

Så, då väntar jag med spänning på de övriga 340 svaren. Vågar man hoppas att de kommer under dagen? Troligen inte.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anders Troberg

  June 5, 2008, 12:40:24

  Med andra ord, de kommer föga förvånande att rösta efter blockgränserna…

 2. Rikard

  June 5, 2008, 16:55:55

  Jag mailade alla 1 juni och har hittills fått 18 svar. Hjälp gärna till på lexorwell.se och digitalidag.se och rada upp argumenten för och sedan motargument eller avslöjanden om sakfel, missuppfattningar och direkta lögner.

 3. Anders W

  June 6, 2008, 00:19:23

  Du har typ fått så många svar andra fått också och med liknande för att inte säga samma svar…

  Tror tyvärr inte du kommer få så mycket fler :-(

 4. Anders Troberg

  June 9, 2008, 14:07:16

  En fråga som skulle vara intressant att ställa de som tänker rösta nej är:

  “Om ni vinner nästa val, planerar ni att riva upp FRA-lagen?”

  Med tanke på att det var förra regeringen som startade den här cirkusen så är jag rädd för att svaret inte är så betryggande…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *