Pages

Categories

Search

 

Dubbelplus bra, Marcus!

by
June 10, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Marcus Svensson i Småland har slutat göra tankeutflykter. Han har i alla fall tagit bort det från sin inforuta, så jag antar att han läste mitt bloggsvar till honom igår. Det bådar ju gott, tänkte jag, ända tills jag såg att han ersatt tankeutflykterna med filosoferande. Det borde han inte ha gjort.

Igår citerade han förvånansvärt nog Karl Popper. Det är faktiskt mycket förvånande att Marcus citerar Popper som i hela sitt liv var mer eller mindre vänster. Dessutom använder Marcus ett citat som gör absolut noll och inget för att stödja hans positiva syn på FRA-förslaget:

“Om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, så kommer de toleranta förgås och toleransen med dem.”

Det är faktiskt underligt att se ett motstånd mot massavlyssning som ett tecken på intolerans. Intolerans mot vad? Ett övervakningssamhälle där all kommunikation sker under statens vaksamma ögon? I så fall får ni gärna kalla mig intolerant. Personligen tycker jag att det är mycket mindre krystat att tolka in staten som den intoleranta parten i citatet från Popper. För nog är det väl tämligen intolerant att vilja massavlyssna befolkningen, eller hur? Om man var tolerant skulle man väl acceptera att medborgarna hade rätt till ett privatliv.

Jag uppmanar er alla att gå in till Opassande-Emma och läsa hennes formidabla torpedering av Marcus tidigare inlägg (1, 2, 3)i FRA-debatten. Gör en kopp kaffe, sätt er ner och fröjdas över Emmas hantverk!

Slutligen försöker nu Marcus få det att se ut som om hela bloggosfären, eller “dagcenter” som han väljer att kalla den, består av anonyma personer som slänger okvädingsord omkring sig. Jag är inte anonym. Det står Marcus fritt att mejla mig om han vill, men det vill han tydligen inte.

Marcus avslutar med att han måste lära sig att “hålla en respektfull ton”. Det har han faktiskt helt rätt i. Halleluja! Marcus har nämligen genomgående en nedlåtande och arrogant ton som slår det mesta jag stött på. Jag tänker därför ge honom en liten vänskaplig reflektion: Att kalla bloggosfären för “dagcenter” är detsamma som att skita i det blå skåpet. Du kanske tror att ordvalet var så dubbelplus bra att Storebror kommer att göra dig till hedersmedborgare medan vi andra hamnar i rum 101.

Du har fel. Igen.

Andra skriver:
Vad bloggosfären egentligen handlar om
Veckans plattnacke
7 dagar kvar tills regeringen sviker svenska folket
Enfalddigt om bloggosfären
Enfaldigt om bloggosfären
Är trovärdighet bloggosfärens problem?
Senaste nytt
FRA-hyllare sågar bloggosfären

stoppafra.nu

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jesper

  June 10, 2008, 11:56:10

  Det var en väldigt fin yttrandefrihet ni har här, visst vore det synd om något skulle …hända med den? Vi kan skydda er mot de här ..hoten som finns mot yttrandefriheten, de där …terroristerna skall man vara mycket, mycket rädd för …vad säger ni? Vill ni inte låta oss skydda er? Det enda det kostar är att vi kollar igenom er e-post då och då, det kan det väl vara värt?

 2. Erik Josefsson

  June 10, 2008, 14:11:47

  Ett citat av Popper som passar lite bättre i FRA-sammanhang är nog klassikern: “How can we so organise political institutions that bad or incompetent rulers can be prevented from doing too much damage?”. Eller uttryckt av Cederschiöld på bildrik svenska i ett konkret politiskt sammanhang: “När stora spionbyråkratier är på plats blir frestelsen stor att utvidga användningen. Regeringar kan frestas att använda hemlig information för att skaffa hållhakar på kritiker eller spionera på oppositionen så att den aldrig kan vinna val pga att det kommer fram “skandaler”. Cheferna för spionbyråkratier blir lätt en stat i staten […]”.

 3. Martin

  June 12, 2008, 10:28:41

  “Det är faktiskt underligt att se ett motstånd mot massavlyssning som ett tecken på intolerans. Intolerans mot vad?”

  Missförstod du inte citatet nu? Intoleransen åsyftar med största sannolikhet på terrorism och inte en part i debatten. I övrigt delar jag naturligtvis din bild av FRA-lagen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *