Pages

Categories

Search

 

En svensk tiger ALDRIG!

by
June 16, 2008
Politik
111 Comments

Många har redan gjort massor för att sprida information om FRA-lagen. Vi har visat vad vi går för, nu börjar det bli dags för riksdagen att visa vad de går för. På onsdag (den 18/6) kommer man att rösta om lagen. Då kommer jag och många med mig att finnas på plats utanför riksdagshuset. Kom du också! Ju fler, desto bättre!

För att locka dit så många som möjligt har jag totat ihop en liten banner som ni kan ha på era bloggar. Bannern finns till vänster och ni kan bara högerklicka på den och ladda hem den och sedan placera den på era bloggar. (Eller klicka här.)

Sätt igång! Tiden är knapp!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


111 Responses

 1. Lars Anveland

  June 16, 2008, 10:15:20

  Nu får det vara nog med dumheter från de där jävla borgarna. Inte ett vallöfte har de hållt….detta behöver de inte hålla heller. De har alltid hotat med ryssland och kommunistspöket….vad fan är detta då??? Avsätt de jävla asen som vill in och titta vem jagskriver till, vem jag ringer till….NEJ, nu får det fan i mej vara nog på dumheterna…..SVENSKA FOLK….RÖSTA BORT DOM….eller lägg in misstroendevotum mot dem innan de har förstört för mycket för Svensken. Jävla faschistsvin!!!!

 2. Orion

  June 16, 2008, 10:34:05

  Den första som kom med ett sådant här förslag var ju Bodström, så blanda inte in partipolitik i det här. Övervakningspolitik är fel, oavsett vilken färg förslaget kommer från – blå röd eller grön. Att rösta bort högern och rösta in vänstern hjälper inte när det gäller just detta.

  Ge PP egen majoritet i nästa val, så kanske det händer något…

 3. Claus Markus

  June 16, 2008, 10:51:35

  Jag har levt i ubga dar i ett staatsstyrd land och Sverige är på väg dit visserligen i små steg o desto farliga .Filk reagera inte på de små stegen.Att beröva människor ta ifrån intyrihiteten är dist steget till diktatur. Svenska folket säg ett RUNGASE NEJ

 4. Hans Lindahl

  June 16, 2008, 10:55:34

  Oavsett partitillhörighet så är om FRA lagen går igenom den grövsta tänkbara kränkning en stat kan göra. Det är emot sunt logiskt tänkande. Skall Sverige ha system som SS,Stasi, KGB hade, som polisstater har. Jag tror min skäl våra politiker blivit tokiga. Först lägger man ner Sveriges försvar och försvarar det att det inte finns nåt hot. Sen skall staten läsa all kommunikation. Nu har det gått för långt. Det är sjukt. NEJ NEJ

 5. Yvonne Johansson

  June 16, 2008, 10:58:46

  Kan ingen ta och se till att borgarna försvinner, helst från jordens yta. De bara ser till att fösämra allt. Inte en enda positivt sak har de genomfört sedan de tog makten. Som om inte allt elände de redan har ställt till med skulle räcka ska de nu också se till att avlyssna alla.
  Tror de att de är Gud själv, eller vad är det frågan om?
  Jag blir i och för sig inte ett dugg förvånad, har lärt mig att borgarna inte drar sig för något alls. Jävla puckon, tycker jag.
  Hoppas att alla som röstade på dem i valet ser vilken skit de ställer till med och att de verkligen ångrar sig. Jag har gott samvete. för jag röstade inte på dem.

 6. Jan Persson

  June 16, 2008, 11:21:30

  En sådan lag ligger inte i demokratins intresse. Ett demokratiskt land som Sverige ska inte syssla med odemokratisk verksamhet.

 7. Marcus

  June 16, 2008, 11:23:15

  Det är så löjligt med detta borgarsvinen gör. När senast var det ett terrorattentat här i Sverige? Dom vill inte avlyssna terrorister. Dom vill avlyssna oss. Och gäller inte längre FNs lag för mänskliga rättigheter? FRA- lagen bryter helt emot FNs lag. Det finns bara ett sätt att säga detta. Sverige är inget demokratiskt land längre. All trafik som ska ut ur landet måste ju gå igenom en server. Om denna servern “kraschar” eller stängs ner av staten har vi ingen kontakt med omvärlden längre. Liknar rätt bra Korea där alla utlänska sidor är spärrade för landets befolkning. Sverige är snart en diktatur, eller så är vi redan det. Regeringen skiter ju i vad vi säger och tycker.

 8. Jesper

  June 16, 2008, 11:31:58

  Återigen, med tanke på Bodströms iver att införa tvång på lagring av all trafikdata så är hänvisningar till partipolitik rätt korkade. Den konspiratoriskt lagde noterar dessutom att sossarna vill att SÄPO skall ha mest koll på avlyssning efter som det är den organisation som de kontrollerar, medan de borgerliga vill ge den makten till FRA av samma inte särskilt ädla skäl.

  Eftersom jag inte tror att någon stor konspiration *host* styr sverige så har jag inga problem med att få ovanstående teori skjuten i sank (= rätta mig gärna).

 9. Axel

  June 16, 2008, 11:56:06

  Vad är ni rädda för? Att ni ska säga att ni varit otrogen mot er hustru till en kompis i telefon och dom hör det?? Vem fan bryr sig om dom lyssnar av oss i telefon? Jo, dom som håller på med brott och fuffens bryr sig. Dom avlyssnar även bara dom som dom tror har med större brott och terrorism att göra. Dom kollar inte direkt i telefonboken “Ah, Fru Pettersson henne kan vi lyssna av för att se om hon ska spränga Stockholm.” Detta är en bra sak för att hindra terrorism, jag vill gärna inte att allah kommer och spränger mig när jag går och handlar i en butik.

 10. Hg

  June 16, 2008, 11:59:36

  Detta är ingen partipolitisk fråga. Detta handlar om ett antal riksdagsledamöter som, på grund av omedvetenhet, dumhet eller av ren illvilja, är på väg att begå landsförräderi.
  De i riksdagen som så flagrant underminerar ett av vårt lands absoluta fundament och röstar ja till förslaget kommer aldrig mer att ha min respekt. Oavsett vilken partifärg de har.

 11. Petter

  June 16, 2008, 12:04:24

  Att: Lars Anveland, Yvonne Johansson & Marcus

  Förslaget kommer från den gamla s-regeringen vilket innebär att det troligen hade lagts fram till riksdagen även om s hade vunnit valet 2006.

  Att två av er dessutom inte har et grundläggande ordförråd utan måste använda diverse skällsord gör att det är svårt att ta er på allvar. Lars Anveland, om du har läst Alliansens valmanifest så kan du se att de redan uppfyllt långt fler vallöften än vad Persson-regeringarna gjort. I bästa fall brukade de precis innan nästa val införa en reform, ex maxtaxan på dagis, om det ens blev något av.

  Vi som inte vill ha ett kommunistiskt Sverige med skyhöga skatter och generösa bidrag till folk som inte jobbar tycker att regeringen gör ett bra jobb! Vad är det rödgröna alternativet? Det lär vi inte få veta förrän en ev valvinst 2010 och då ska Ohly köra med utpressning…

 12. Hg

  June 16, 2008, 12:04:57

  Sedan borde signatur Marcus veta att jag (med flera) en gång under 70-talet, som pacifist, också var avlyssnad. inte fan fanns det något domstolsbeslut på det. “Man” bara ansåg mig (med flera) som säkerhetsrisk(er). Det handlar med andra ord inte vilken färg som sitter vid makten. Det handlar bara om folk som tror att de kan ställa sig över det som, som sagt tidigare, är ett av detta lands fundament…

 13. Pezster

  June 16, 2008, 12:11:36

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.

  Till och med SÄPO är negativa!

  “”Det är således fråga om en massiv telefonavlyssning och förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslagen om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär”, skrev Säpos chefsjurist i sitt remissvar.””

  Sjukt.

 14. Alla heter Glenn i Göteborg

  June 16, 2008, 12:16:35

  .
  Ungdomsförbund vill stoppa FRA-förslag (Göteborgs-Posten, 2008-06-16)
  .
  Fakta: MUF pressar ledamöter
  .
  De åtta m-ledamöter som kommit in i riksdagen med stöd av MUF, och som nu uppmanas rösta nej är:
  .
  Lars Hjälmered, Göteborg, 08-7866414, lars.hjalmered@riksdagen.se
  Anna Bergkvist, Växjö, 08-7865979, anna.bergkvist@riksdagen.se
  Anna König Jerlmyr, Stockholm, 08-7864624, anna.konig.jerlmyr@riksdagen.se
  Oskar Öholm, Stockholm, 08-7864693, oskar.oholm@riksdagen.se
  Fredrik Schulte, Täby, 08-7864671, fredrik.schulte@riksdagen.se
  Karl Sigfrid, Solna, 08-7864759, karl.sigfrid@riksdagen.se
  Tomas Tobé, 08-7865961, Gävle, tomas.tobe@riksdagen.se
  Patrik Forslund, Falun, 08-7864377, patrik.forslund@riksdagen.se
  .
  Och så har vi centerns Fredrick Federley, fredrick.federley@riksdagen.se , 08-7865674
  som av någon anledning fortfarande tvekar.
  .
  Det är bara 4 riksdagsledamöter som behöver rösta nej för att förslaget ska läggas på is.
  .
  Här är ett bra argument, från gårdagens Göteborgs-Posten, “Förslaget tyder på en skrämmande brist på förståelse för de krav i fråga om skydd för personlig integritet som följer av regeringsformen och Europakonventionen om skydd för de grundläggande fri- och rättigheterna.” (Ur Rikspolisens remissvar)
  .
  På ärmarna på fotbollsspelarna i fotbolls EM så står det “Respekt”. Var snäll om du vågar e-posta riksdagsledamöterna ovan, så har de svårare att avvisa dig.
  .
  Här hittar du namn, e-postadresser och telefonnummer till ledamöterna i riksdagen: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1100
  .
  NER MED DEN FEODALA DEMOKRATIN! LEVE DEMOKRATIN!
  .

 15. Rune Lanestrand

  June 16, 2008, 12:17:43

  Sverige – det nya DDR

  Hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att en borgerlig regering skulle lägga fram ett förslag om total avlyssning och kontroll av medborgarna. Efter skandalen med IB-affären, den hemliga socialdemokratiska underrättelsetjänsten, som avslöjades av Folket i Bild 1973 trodde jag detta var fullkomligt omöjligt.
  Själv hade jag ett halvår före avslöjandet, i FIB:s anställningskommitté, tillsammans med Anders Ehnmark och Jan Stolpe, förordat styrelsen anställa Jan Guillou. Vi visste inte då att det skulle leda till efterkrigstidens mest sensationella avslöjande. Jag minns hur chockade vi blev i styrelsen över att sådan övervakning fanns och att socialdemokraterna var inblandade i denna smutsiga verksamhet.
  Då pekade med all rätt borgerliga politiker finger åt socialdemokraterna. Men nu lägger den borgerliga Alliansen fram ett förslag om total kontroll av medborgarna genom att i praktiken ge FRA (Försvarets Radioanstalt) legitim rätt att utan egentlig parlamentarisk kontroll avlyssna alla medborgare precis som i det forna DDR.
  Att borgerliga politiker kan gå så långt i att kränka den enskildes integritet att t o m den förre SÄPO-chefen Anders Eriksson fördömer lagförslaget borde få Alliansens riksdagsledamöter att tänka till. Inte bara Fredrick Federley. Hade aldrig kunnat tro att folk från det SÄPO som stövlade in på Folket i Bilds redaktion i Gamla Hagaskolan och bar bort redaktionsmaterialet i svarta säckar skulle stå upp för den enskildes rätt till en okränkt privat zon. I själva verket demokratins livsnerv som den borgerliga Alliansen nu är inne och kränker på det grövsta.
  Med min erfarenhet från mer än 20 års krigsplacering i Psykförsvaret (Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar) är den föreslagna avlyssningen endast försvarbar i ett krigstillstånd. Den situationen föreligger inte i dag. Det är USA och dess allierade som är i krig med Islam inte Sverige. Anders Eriksson påpekar också helt riktigt att avlyssningslagen är ett resultat av ”att Sverige och övriga EU sedan den 11 september 2001 alltför okritiskt följt USA i långtgående antiterroråtgärder.”
  Det är ytterst naivt av justitieminister Beatrice Ask och den övriga regeringen att tro att inskränkning av demokratiska fri- och rättigheter ska skydda Sverige mot terrordåd. Jag vill minnas att Ask var emot när hennes företrädare, den kontrollbesatte Thomas Bodström, ville lägga fram i princip samma förslag för riksdagen.
  De länder som drabbas av terror är de som deltar i Bush korståg mot muslimerna och skickar trupper till Irak och Afghanistan. Den främsta åtgärden för att skydda vårt land mot terrorangrepp är att utan dröjsmål ta hem svenska soldater från Afghanistan och låta USA själva bekosta och ställa till rätta allt elände Bush har ställt till med i muslimska länder. Sedan USA skaffat sig full kontroll över Iraks gigantiska oljetillgångar ska Sverige och andra länder ta kostnaderna för att bygga upp vad USA har ödelagt. Det borde vi tacka nej till.
  Många har nog ända sedan Gösta Bohmans dagar haft en föreställning om att moderaterna, som dominerar regeringsarbetet, skulle vara en garant för den enskildes integritet. Det har också varit moderaternas budskap genom åren. Privatlivets kränkning står vänstern och kommunisterna för enligt konservativ argumentering. Nu är rollerna helt ombytta.
  Sverige har i EU på ett förtjänstfullt sätt ivrat för att källskydd och meddelarfrihet ska råda även i Bryssel. Nu tar man i ett enda slag bort detta genom att FRA ges möjlighet att avlyssna varje kontakt med media. Den föreslagna antiterroristlagen är ett allvarligt hot mot det öppna och fria samhället. Det förefaller som om de Nya moderaterna har missuppfattat ordet transparent som innebär att folket kan se vad överheten har för sig och inte som i ”FRA-lagen” att makthavarna ska ha full insyn i människors privatliv.

  Rune Lanestrand
  Redaktör för tidskriften Småbrukaren

 16. Fjannt

  June 16, 2008, 12:21:13

  Vad har ni att dölja? Detta innebär bara att polisen får fri övervakning över telekomunikationen. Istället för att söka tillstånd så kan dom börja bugga direkt. Det är ju inte precis att dom ser att ni sitter å porrsurfar på era kostym-nisse jobb i fjollträsk. Alla som klagar vad har ni att dölja? Ni tror att alla torrents ni leechar ska bli avlyssnade å sedan få böter, eller vadå? Detta kommer ju bara öka säkerheten för Svearike. De ända “piraterna” som drabbas är alla release grupper. Dock har de flästa servar utomlands så va gör de? Plus att dom sitter bakom fåtal proxy så kan endå inte bli avlyssnade. Förstår inte vad alla gråter om!

 17. Kvarne

  June 16, 2008, 12:32:19

  HJÄLP! Gör NÅGOT! Detta måste stoppas! VI måste stoppa detta vansinne! Svenska Folket måste gå samma och visa att vi inte accepterar detta! Vi måste börja agera! Vi får inte vara de där “svenssons” som är rädda för att agera.

  Om inte demonstrationer hjälper måste vi gå ett steg längre! Vi får inte bara sitta och titta på medans dessa so-called politiker våldtar detta land! Kom igen nu! Försvara våra rättigheter!

  //Kvarne

 18. Stefan H

  June 16, 2008, 12:36:31

  Fjannt: Så var det nog för judarna i DDR med. De hade inget att dölja. Eller de som blev offer i IB-affären och fick lida av detta hela sina liv. Judarnas liv var inte alltid lika långa, tyvärr.

 19. Fjannt

  June 16, 2008, 12:49:19

  Stefan H: Mm, vi kommer säkert bli utrotade pga av att dom kan avlyssna telekomunikationen fritt. Va i helvette va de för argument du komm med?

 20. avajadi

  June 16, 2008, 13:22:27

  Fjannt: Skiter du med öppen dörr också? För du har väl inget att dölja.

  Fullständigt patetiskt att racka ner på Stefan Hs argument efter att du själv levererat idéhistoriens dummaste argument. Det handlar inte om vad vi har att dölja, det handlar om att var och en själv har rätt att bestämma vad andra människor vet om hans eller hennes privatliv. Undantag görs i fall då en person är misstänkt för brott av en viss magnitud.

 21. william

  June 16, 2008, 13:28:42

  Nån som har läst 1984?
  om inte så är det exakt vad den har lagen kommer göra folket! det har redan börjat i usa med bortföklaring att spåra terrorister som ger dom all möjlighet o ha full tillgång inom avlysning av telefoner, dataintrång o diverse och man behöver inte ens va misstänkt terroris för att dom ska snoka i ens privat liv och det kommer bli värre i usa har dom redan starta micro id chip som ska inplanteras i mäniskor i dom närmsta åren.. i dom kommer kommer det va gps responder som vissar exakt vart du är på jorden!!!!

 22. steelneck

  June 16, 2008, 13:32:30

  @Fjannt: Näe, vi blir inte utrotade, det är mycket riktigt. Men den fria åsiktsbildningen och den öppna idédebatten som formar opposition blir det, och detta innebär ett grundskott mot oppositionsbildningen, dvs. demokratins fundament nummer 1. Detta är anledningen till att rätten till privat kommunikation och meningsutbyte ingår som en viktig del i de mänskliga rättigheterna som är till för att skydda människor emot den regim de lever under, inte skydda stater mot dess folk. Demokrati innebär inte att man tillåts rösta. Alla enpartistater likt kommunismen, men även vissa diktaturer är barnsligt förtjusta i folkomröstningar, ofta med över 90% valdeltagande.

  Att inte vara övervakad är att vara fri. Frihet innebär bland annat att kunna uttala sig i förtrolig kommunikation utan att anpassa sig till hur en utomstående kan tänkas missuppfatta det man säger. Samhällen med skadskjuten åsiktsbildning stagnerar i sin utveckling, Rick Falkvinge tog upp ett utmärkt exempel som jag citerar nedan:

  1927 var homosexualitet kriminellt.

  Är det någon som tror att homosexuella hade pratat med varandra om att det var orätt och oriktigt att kriminalisera dem som personer, om de visste att de direkt skulle flaggas som stigmatiserat kriminella bara de pratade i telefon om saken? Att deras familj, vänner och bekanta skulle drabbats direkt?

  Är det någon som tror att debatten skulle tagits, om möjligheten inte funnits att först bilda informella nätverk som diskuterade frågan? Att RFSL skulle bildats 1950? Att någon skulle vågat propagera för förändring, speciellt med det stigma som fanns?

  Är det någon som tror att homosexualitet inte fortfarande skulle varit kriminellt, 80 år senare?

  Jag är närmast förbluffad att man måste förklara sånt här trots alla historiska exempel som finns. Under kalla kriget var vår frihet att inte vara övervakade vårt moraliska vapen gentemot regimerna bakom järnridån, men fortsätter vi på den inslagna vägen så gör vi oss av med det vapnet och kan inte ens avända det mot Kina eller ens NordKorea. Tänk att vår rättsuppfattning kunde erodera så fort efter murens fall.

 23. Jesper

  June 16, 2008, 13:35:29

  @Fjannt:
  Judarna i DDR blev inte utrotade. Kolla in http://sv.wikipedia.org/wiki/DDR och se om du kan lista ut varför.

  Äh, jag hjälper dig lite, det kan du behöva:
  DDR bildades ur den del av Tyskland som ockuperats av Sovjet under andra världskriget och har populärt kallats för “Östtyskland”.

 24. Fjannt

  June 16, 2008, 14:15:16

  Sverige går under

 25. Peter Åström

  June 16, 2008, 14:15:21

  Vi får inte förlora detta!!I så fall är grunden till diktatur lagd!

 26. Farbror

  June 16, 2008, 14:17:48

  Till axels kommentar:
  ” Jo, dom som håller på med brott och fuffens bryr sig. Dom avlyssnar även bara dom som dom tror har med större brott och terrorism att göra. ”

  – Det är väll ändå jävligt fel att dem har RÄTT att avlyssna vem fan dom vill? herregud, hur jävla mycket terrorism sker i Svergie då?
  Jesus, och dom flesta inom den faktorn är väll antagligen snäppet före vilket som.

  OT: Sjukt ifall det går igenom, lär man ju ska säga att man ska bomba ett lekis eller något >:)

 27. Håkan

  June 16, 2008, 14:23:38

  Sverige en Fristad för terrorister enl. FBI
  Sverige början till en Diktatur enl Google

 28. Martin

  June 16, 2008, 14:30:38

  Jag skickade ett mail till regeringen förra veckan där jag ifrågasatte FRA. Svaret jag fick var att personen i fråga hade bestämt sig för att rösta JA. Och för att jag skulle få lite mer information i frågan fick jag ca 1 A4 med förtydliganden om FRA lagen.
  Intressant att sedan upptäcka att denna information var hämtad från FRA’s hemsida. Känns tryggt att veta att våra politiker hämtar sin information från helt opartiska instanser. :-)
  Om någon vill läsa på i ämnet övervakning utan att behöva tråka ut sig med rena faktatexter så kan jag rekommendera boken “The Traveler by John Twelve Hawks”.

  /Martin

 29. Tomas Nils

  June 16, 2008, 14:46:00

  Yttrandefrihet samt Personlig integritet har alltid varit det som omvärlden beundrat med sverige. Samtidigt är det just dessa saker som gör oss svenskar stolta över att Sverige är just Sverige och inget övervakningssamhälle.

  “I SVERIGE ÄR MAN STOLT ÖVER DEN PERSONLIGA INTEGRITETEN SAMT YTTRANDEFRIHETEN”

  LÅT OSS INTE FÖRSTÖRA DET SOM OMVÄRLDEN BEUNDRAR MED SVERIGE!

 30. Chrille

  June 16, 2008, 14:52:30

  Miniamerika är pg i Sverige med förföljesemani, och med stygga skumma gubbar i varje hörn, och då gäller inga demokratiska rättigheter. Borgarbrackorna skall visa sitt översitteri och lösa saker och ting med övervakning och inskränkningar, kanske på tiden de ser till att “de stygga” får lära sej sina demokratiska skyldigheter istället. Kollektiv bestraffning är väl enligt lag förbjuden?

 31. Gunnar Johansson

  June 16, 2008, 15:30:59

  Kallocain närmar sig! Blotta tanken på ett så instängt samhälle borde få varje person i det land som brukar kallas frihetens stamort att må verkligt illa.
  Varje gång friheten inskränks sker detta under sken av att skydda befolkningen.
  Frågan blir mycket snart vem som måste skyddas från vem?

 32. Jocke

  June 16, 2008, 15:40:12

  Vad vill regeringen?

  Detta är integritetskränkande, det strider mot vår konstitution att gå in o läsa vår post. Varför skall vanlig post har starkare skydd än e-post.

  Rösta nej riksdagspolitiker

 33. Mathias H

  June 16, 2008, 15:50:34

  När polisen bedriver avlyssning diskuteras det ofta vad de ska göra med “Extra information”. Det vill säga information om annan kriminalitet som man inte lyssnade efter från början. När man nu har tilgång till hela svenska folkets samlade e-post och telefontrafik så lär det bli en hel del “Extra information” att ta hand om. Tänk så många brott man kan lösa helst plötsligt i den nya Orwellska polisstaten.
  Jag kommer till demonstrationen och jag hoppas att alla andra som värnar om vårt demokratiska system dyker upp de med.

 34. Peter

  June 16, 2008, 15:59:13

  Helt otroligt. Hur kan man ens fundera på att rösta om en sån här lag?? Sjukt!! Dom som röstar ja för det här borde avsättas omedelbart!! Lars Anveland har helt rätt. Det borde läggas in ett misstroendevotum mot regeringen http://sv.wikipedia.org/wiki/Misstroendef%C3%B6rklaring

 35. malwa

  June 16, 2008, 16:00:38

  Det är som tidigare sagts inte en fråga om huruvida man har något att dölja. Det är en principfråga. Själv kommer jag, om lagen går igenom, att sluta snacka runt i telefon, börja kryptera min epost, samt använda mig av anonymitetsservrar för surfning. Det är värt varenda sekund av merjobb för att åtminstone försvåra ett sådant övergrepp! Det är ju inte klokt att ett land som Sverige sväljer varenda en av USA:s tokparanoida åtgärder…

 36. Anders Troberg

  June 16, 2008, 16:01:44

  “När senast var det ett terrorattentat här i Sverige?”

  Senaste hundra åren har vi haft ett enda: Bulltoftakapningen, 1972. Ingen blev skadad.

  Det är allt.

  Det har varit ett par attentat mot ambassader också, men de är inte svensk mark.

  “Vad är ni rädda för? Att ni ska säga att ni varit otrogen mot er hustru till en kompis i telefon och dom hör det?? Vem fan bryr sig om dom lyssnar av oss i telefon? Jo, dom som håller på med brott och fuffens bryr sig. Dom avlyssnar även bara dom som dom tror har med större brott och terrorism att göra. Dom kollar inte direkt i telefonboken “Ah, Fru Pettersson henne kan vi lyssna av för att se om hon ska spränga Stockholm.” Detta är en bra sak för att hindra terrorism, jag vill gärna inte att allah kommer och spränger mig när jag går och handlar i en butik.”

  Läs på frågan. Det här förslaget handlar om att de ska avlyssna alla, utan urskiljning.

  Jag är inte överdrivet kriminell, men det hindrar inte att jag inte vill ha mina privata data övervakade.

  Skriver du dina kärleksbrev på vykort eller lägger du dem i kuvert?

  “Vi som inte vill ha ett kommunistiskt Sverige med skyhöga skatter och generösa bidrag till folk som inte jobbar tycker att regeringen gör ett bra jobb!”

  Och jag som vill ha ett kommunistiskt (till skillnad från ett socialistiskt) Sverige tycker att de gör ett uselt jobb och att du missrepresenterar vad kommunismen står för.

  “Det är ju inte precis att dom ser att ni sitter å porrsurfar på era kostym-nisse jobb i fjollträsk.”

  Jo, det är vad de ser. Man talar också om att göra statistisk profiling, liknande de som används i USA, där tex personer av arabisk härkomst som köpt mer än en mobiltelefon vid samma tillfälle fått påhälsning av Homeland Security.

  “Detta kommer ju bara öka säkerheten för Svearike.”

  Det hade ju varit bra. Om det faktiskt hade funnits ett hot mot landet, alltså…

  “Så var det nog för judarna i DDR med. De hade inget att dölja. Eller de som blev offer i IB-affären och fick lida av detta hela sina liv. Judarnas liv var inte alltid lika långa, tyvärr.”

  Nja, det var Tyskland, inte Östtyskland.

  “Sverige går under”

  Fjannt, ditt nom de guerre blir mer och mer passande för varje inlägg du skriver. Läs på frågan och läs lite historia.

  “Sverige en Fristad för terrorister enl. FBI”

  Det är inte FBI’s sak att bedöma våra interna angelägenheter. Det kan dessutom också bero på att USA klassar en hel massa organisationer som terrorister bara för att de är meningsmotståndare, och dessa organisationer är helt lagliga här.

 37. Winston

  June 16, 2008, 16:22:00

  De som röstar emot FRA-lagen och för demokratin blir hjältar, enligt statsvetaren:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1200896/statsvetaren-hjaltar-om-de-rostar-nej

 38. Dag

  June 16, 2008, 16:23:58

  RIKSDAGSLEDAMÖTER, FÖR MINA BARNS SKULL, FÖR VÅRT LAND OCH FÖR ALLA SOM HAR ANDRA ÅSIKTER OCH TANKAR ÄN JAG.
  JAG VÄDJAR TILL ER, TA ERT ANSVAR, RÖSTA NEJ TILL AVLYSSNINGSLAGEN. VI SKA ALLA KUNNA UTTRYCKA OSS FRITT I TAL OCH SKRIFT UTAN ATT VARA RÄDDA – ALLA!

 39. Björn

  June 16, 2008, 16:24:34

  Här syns både den ena och den andra cyniska tillika naiva inställningen: “om man ändå inte har något att dölja” och “ökar chanserna att bekämpa terrorismen”.

  Hur vore det med lite framförhållning. En egenskap som regeringen inte besitter(riksdagsledamöter?) utan endast är ute efter att säkra sin egna politiska framtid. Den sortens närsynta självbevarelseideologi man kan förvänta sig av borgare.

  En sådan här lag skulle spela terrorister rakt i händerna. Det är precis det dom vill. Skapa oenighet, oro och något som underminerar rättssamhället och tar rätten från gemene man att ha intigritet. Personlig integritet är en principsak lika mycket som det är en demokratisk grundbult.

  Ska vi gå mot den sortens rättslösa stater som terrorister själva är sprungna ur?

  Vakna!

 40. Richard

  June 16, 2008, 16:35:50

  Någon som vet om det kommer att arrangeras demonstrationer i Skåne? För oss som inte hinner till Sthm.

 41. Anders Troberg

  June 16, 2008, 16:36:21

  Bra kampanjlogga förresten, men hade det inte varit klatschigare med “En svensk tiger RYTER!”, så här som ett anspråkslöst förslag när det är för sent?

  Om lagen skulle gå genom så skulle man kunna ta den ett steg till: “En svensk tiger, annars…”.

 42. Lasse Andersson

  June 16, 2008, 16:41:40

  Visa Sten “Hoenekker” Tolgfors att svenskarna värnar sitt privatliv!

  Skriv till de riksdagsmän ni tror har civilkurage och kräv att de lyder sina väljare istället för partipiskan.

  De politiker som röstar ja kan nog räkna med att ha en status liknande en forntida gycklare, om lagen klubbas igenom.

 43. Daniel

  June 16, 2008, 17:33:46

  Hur stor nytta kan en avlyssning göra. Om man ser 11 september som ett exempel så var ju dom killarna inga idioter utan ganska välinformerade och utstuderade i sitt handlingssätt. Har svårt att tro att brevväxlingen mellan Bin ladin och kaparna löd. ” mohammed, du ska spränga skiten ur twin towers 11 september genom att…” Jag gjorde lumpen på und. och kan säga att knäcka en personligt framtagen kod med unika nycklar klarar inte riktigt FRA av. FRA kommer jaga 15 000 tonåringar med kass humor som skickar skämtmail till varandra, speciellt efter all uppståndelse som har blivit. Tur att det säkert har varit gratis för skattebetalarna att ta fram matrial och mjukvara för all den här skiten.

 44. Ricky

  June 16, 2008, 18:08:35

  Ni går alla till överdrift. Har man inte gjort något har man inget att vara rädd för, och om detta hjälper oss att förebygga brott tycker jag att det är värt det. Det påvärkar inte oss om någon för oss okänd person läser våra mejl. Vi måste se det som ett skydd! ett skydd som är till för våran säkerhet!!

  Jag blir rädd av att se folk här som skriver t.ex. “När senast var det ett terrorattentat här i Sverige?” så kan vi inte resonera. Vi är inne i nya tider nu och allt har förändrats. vi måste följa med och förebygga för vad som kan ligga i framtiden. Om vi kan stoppa ett kommande terrorattentat med denna lagen tycker jag utan tvekan att det är värt det!

 45. Alexander

  June 16, 2008, 18:12:47

  Om lagförslaget här går igenom vill jag inte höra ett ord till från svenska regeringen om demokrati och mänskligarättigheter och kritik mot ryssland eller Iran (min far är just från Iran) eller andra mer eller mindre dikatatoriska länder då man hädanefter spelar i stort sätt i samma liga när det gäller statskontroll och maktutövande. och det finns ett jävligt kort steg mellan kontroll och förtryck. Och alla som har möjligheten att ta det lilla steget tar ALLTID det steget. bevisat i historien gång på gång. så grattis George Orwell o grattis Sverige..

 46. Thear

  June 16, 2008, 18:18:44

  Tycker hela förslaget om att bli övervakad är så sjukt att jag inte kan uttrycka min ilska i ord. Mitt privaliv (må vara i telefon, sms, mail etc etc) är just det som det står, privat. Ingen annan än jag och den det berör har med det att göra. Om den som tycker att detta förslag är bra, tror att detta INTE kommer att uttnytjas…. tänk igen.
  Det kommer att uttnytjas till mer än bara övervaka så kallade terrorister, den som får in foten redan i starten (om det går igenom, vilket det ser ut som just nu) kommer att kunna kontrollera och göra sig väldigt rik på andras små hemligheter.

  Och vad jag förstår inbegriper inte detta bara Svenskar, utan även all trafik in och ut, dvs det kan lika gärna vara en Dansk som skickat en mail som blir *infågat* .

 47. Danni

  June 16, 2008, 18:19:09

  Det är bara att haja att man fanimej inte har NÅGON som helst framtid eller frihet i sverige. Detta har borgarna bland annat bidragit med. Skillnaden mellan kina och sverige är att man faktiskt får lov att tjäna pengar i kina. Och nu detta, det är fan skrämmande. Men det värsta av allt är alla av staten hjärntvättade zombies som påstår att “om man har rent mjöl i påsen har man väl inget att dölja….”, de vet inte vad personlig integritet är tydligen. Dags att fly detta satans korrumperade stasi-land. Hoppas folk fattar detta.

 48. Pelle

  June 16, 2008, 19:33:33

  Jag har en fundering… vari ligger skillnaden på att ha tillgång till all e-post och t.ex öppna vanlig post? Jag antar att det senare absolut inte skulle få förekomma för våra politikier? Men jag ser inte skillnaden, varken juridiskt eller moraliskt.

 49. rickard fredriksson

  June 16, 2008, 20:04:09

  vart fan är deta landet på väg . hur fan ska man göra för att få dom till att sluta med dena skiten . jag kan inte ta mig till stockholm . men finns det inget annat jag kan göra . hör av er om förslag. och det är fort!!!! dollar_pimp@hotmail.com

 50. Fille

  June 16, 2008, 20:10:02

  hoppas vi cs i stockholm!

 51. Jesper

  June 16, 2008, 20:15:06

  Kan man inte fixa en automatisk omlänkning av alla som hävdar att de har rent mjöl i påsen till någon av alla texter som förklarar att det inte är man själv som bedömer vilket mjöl som är rent, och att bedömningen av vad som räknas som rent mjöl kan växla rätt fort och rätt mycket?

 52. david

  June 16, 2008, 20:26:54

  vi kan inte acceptera detta! vi kan inte låta detta ske, vi måste gå in med allt vi har för att stoppa detta galenskap! det tar bort delar av demokratin i landet och männsikans rättigheter kränks, vilket absolut inte borde vara acceptabelt i ett land som Sverige. eftersom det kränker det männskliga rättigheterna går det emot Sveriges grundlagar. vi måste ge allt även om de krävs ”blod”!

 53. david

  June 16, 2008, 20:27:45

  TA BORT ALIANSEN FRÅN MAKTEN!!!

 54. Peter

  June 16, 2008, 20:38:02

  Det tyder på en inte sån liten respektlöshet från regeringens sida när de försöker få igenom en sån här lag trots att de har en stor del av landets befolkning mot sig…har de glömt att de sitter där de sitter tack vare oss…?

 55. Alla heter Glenn i Göteborg

  June 16, 2008, 20:46:59

  2008-06-06 15:01 – TechWorld Säkerhet:

  Tysk polis kan få godkänt att installera spionprogram

  Av Tommy Engfors, http://www.idg.se/2.1085/1.166663

  “Den tyska regeringen behandlar nu en ny antiterroristlag som, om den antas, ger polisen närmast obegränsad makt att övervaka och angripa privatpersoners datorer, nätverk, telefoner och annan informationsteknologi.

  En kontroversiell antiterroristlag är på väg att bli godkänd i Tyskland när regeringen nu behandlar lagen för omröstning i parlamentet. Lagen syftar till att hjälpa polisen i kampen mot terrorism och går i korthet ut på att ge polisen fri befogenhet att övervaka, men också att via nätverk angripa misstänkta medborgares informationsteknologi. Befogenheten täcker in allt från avlyssning av fast telefon till installation av spionprogram på datorer.

  Förespråkare för lagen menar att den endast kommer att tillämpas i en handfull utredningar som är av exceptionell natur. Det rör sig helt enkelt om en byggsten i Tysklands säkerhetsarkitektur menar bland annat inrikesminister Wolfgan Schäuble.

  Kritiker och försvarare av medborgares integritet är dock inte alls övertygade och har startat en hetsig debatt som nu pågått en längre tid. Det hela har också koppling till en tidigare skandal där telefonbolaget Deutsche Telecom olagligt övervakade telefonsamtal i ett försök att utröna om det var möjligt att stoppa informationsläckage till journalister.

  Om lagen blir godkänd hela vägen kommer det att inte bara att utöka den tyska polisens befogenheter, utan också befogenheterna hos tysklands motsvarighet till svenska Säpo, BKA.

  Även om lagen inte ger polisen rätt att fysiskt manipulera misstänkta personers datorer, lämnar den dörren öppen för fjärrstyrda angrepp. Polisen kan till exempel använda sig av smittad e-post, trojaner och virus med mera för att komma åt information i en misstänkt medborgares dator.

  Tidigare i år godkände Schäuble också en lagändring som kräver att alla telefonbolag sparar sina kunders telefonloggar i sex månader.

  Källa: The Register, http://www.theregister.co.uk/2008/06/05/germans_approve_spyware_law/

  Läs mer om hur den tyska polisen vill avlyssna Skype
  Läs också om hur man tjuvstartat arbetet med trojaner
  Samt om Indien som är inne på samma spår” …

  … längst ner på:http://www.idg.se/2.1085/1.166663

  NED MED DEN FEODALA DEMOKRATIN!
  NED MED KUNGAHUSET!

 56. Folke Fingerad

  June 16, 2008, 22:08:09

  Förutom att FRA-lagen är principiellt fel så blir den ganska tandlös i och med att avlyssningen blir allmänt känd. Att fejka IP-nummer, avsändare mm är ju inte alltför svårt. Det har de flesta av oss redan upplevt i form av spam från fiktiva eller “kapade” avsändare. Nu verkar det ju som om myndigheterna älskar att spela dessa spel för gallerierna när det gäller säkerhet. Ett bra exempel på detta är säkerhetskontrollen på flygplatser som verkar vederhäftig men för den kunnige knappast utgör något hinder. Kommersiell C-4 (explosiv plast) innehåller en sk tracer som kan detekteras i säkerhetskontrollen. Man kan enkelt göra egen C-4 utan tracer. Av den kan man sen göra en tex en kabinväska som då kommer att bestå av ett par kg sprängmedel som inte kan detekteras om man nu inte rökar ha lite raklödder från Oskarshamn 😉 med i väskan. Det finns ytterligare dussintals med sätt att förbigå flygplatssäkerheten. På motsvarande sätt är det lätt att skaffa sig kunskaper för att dölja sin identitet och innehållet i elektronisk kommunikation. Så det som återstår är trakasserier av vanliga, oskyldiga medborgare och en gigantisk nota att betala för den koloss på lerfötter som avlyssningen skulle komma att utgöra.

 57. Christer Nilsson

  June 16, 2008, 22:18:43

  Den sista spiken för total Polisstat som denna regering tydligen eftersträvar utan någon som helst liknelse i hela Europa och som enda stat att jämföras med som har våran Regerings kondolanser: Kina som fängslar och bortrövar sina medborgare genom att få uppgifter från tex Amerikanska Yahoos servrar i USA, våran Regering måste eftersträva det samma i sin förlängning…

 58. Helena

  June 16, 2008, 23:20:21

  Vad händer om man blir infångad i deras nät men avskriven för att man var “oskyldig”? Kommer man informeras via ett samtal, brev eller mail? Eller anser de att du inte behöver veta ifall någon suttit och tjuvläst ditt brev eller svettats till ditt intima samtal? Det du inte vet har du inte ont av?

 59. Till er som är för

  June 16, 2008, 23:23:38

  Den som inte har något att dölja…
  Så brukar argumenten för denna lagen låta och inte helt sällan så kommer kommentarerna från obildade personer som t.ex. tror att det handlar om polisen som ska avlyssna brottslingar, vilket är helt FEL. Det är militären som ska avlyssna civila.

  Läs på lite, tack.

  Sen på frågan vad jag är rädd för. Som Axel, en person som tydligen är rädd för att bli sprängd av en gud, undrar över.
  Så kan jag säga att personligen så är jag inte rädd för att någon militär ska knacka på dörren, kräva mig på pengar för att annars tala om för min sambo hur ofta jag porrsurfar. Det jag är rädd för är att de ska gå till en riksdagspolitiker och kräva dem på mer än bara pengar (mer inflytande t.ex.). Politiker i största allmänhet har nämligen inte råg i ryggen och kommer garanterat att ge med sig.

  Slutligen.
  Det enda jag kan tänka mig att den här lagen skulle vara bra för är att vi i.a.f. vet att vi är avlyssnade. Något som många inte kände till under IB-tiden (eller idag för den delen). Då alla politiker förnöjt hindrade kommunister som misstänkta (icke-)kommunister till bättre jobb för att sen, när allt avslöjades, bekräftade det kommunisterna sa om makten. Det bidrog i sin tur till att vänster rörelsen växte sig stark under 70-talet. Så vad vann man på detta i sluttampen? Kontraproduktivt är ett ord som ligger nära till hands.

  Det är nu klart. Nästan alla kriterier för en “kommunistisk” förtryckarstat är uppfyllda och det utan att vi ens har röstat in en extremistregering… eller har vi?

 60. Knegoff

  June 16, 2008, 23:31:13

  Herregud. Skärp er! Skyll inte på alliansen – det är ursprungligen ett sosseförslag, så blanda inte in partipolitik i det hela. Går lagförslaget igenom och alliansen försvinner så kommer sossarna inte att ta bort lagen. För att citera fotbollsspelaren, skräpförfattaren (och politikern/advokaten) Bodström: “vi kommer i alla fall att se till att det blir bättre.” ( http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=794433 ) Lugnande? Knappast.

 61. Knegoff

  June 16, 2008, 23:34:38

  Jag kom att tänka på en sak förresten; jävligt smart att lägga omröstningen mitt i fotbolls-EM, då största delen av Sverige bara bryr sig om två gäng som jagar en boll.

 62. Göran

  June 17, 2008, 00:14:28

  Varför så upphetsade? I hela mitt liv har spionorganisationerna kollat upp mig. De kommer att fortsätta i resten av mitt liv. Min far var kommunist. All avkomma ska kontrolleras. Bara dumskallar tror att staten kommer att avstå från att övervaka vem de vill. När de vill. Och hur mycket och intensivt de vill. Den som tror på bludder om demokrati eller integritet eller mänskliga rättigheter är en politisk idiot!!

 63. Göran

  June 17, 2008, 00:18:05

  Säpo kollar namnet och fader=kommunist och på fyra sekunder vet de vem som skrivit detta. Naturligtvis är jag helparanoid. Eller???

 64. Fedor

  June 17, 2008, 00:43:05

  Se vilken fin represantiv demokrati vi har här i Sverige…är dom helt hjärndöda eller??? Detta är första stora steget mot en äcklig diktatur ala kina….Jag hoppas verkligen det dyker upp mycket folk där och gapar lite, det här är ju löjligt…
  Och alla ni som säger “vad har ni att dölja????” ni är också helt bakom flötet och borde sluta o kolla på FOX news, det är tydligen inte bra för er …
  Terrorister my ass!! Alla dom som har koll på vad som har hänt i USA dom senaste åren efter 9/11 ( införandet av Patriot act, Heabeus corpus som slutade existera och all avlyssning ) borde veta att vi är på samma väg = DIKTATUR…allt för en skäggig gubbe och hans rövar kompisar,som usa SÄGER “gömmer sig i en GROTTA NÅGONSTANS ” looooooooooool….Jag tar mina chanser med dom osynliga gubbarna i grottorna! Jag är nog mer rädd för vad våra kära FOLKVALDA GÖR!

  Vi bor ju fortfarande för fan i SVERIGE, INTE USA,KINA ELLER RYSSLAND…SVERIGE!!!!

  Vi syns där borta…Peace!

 65. Anders Troberg

  June 17, 2008, 03:21:58

  “Ni går alla till överdrift. Har man inte gjort något har man inget att vara rädd för, och om detta hjälper oss att förebygga brott tycker jag att det är värt det. Det påvärkar inte oss om någon för oss okänd person läser våra mejl. Vi måste se det som ett skydd! ett skydd som är till för våran säkerhet!!”

  Vaqrför inte halshugga folk för att förebygga huvudvärk också? Det enda som de påstår sig ha mandat att förebygga är terrorism och det förekommer inte i Sverige.

  “Jag blir rädd av att se folk här som skriver t.ex. “När senast var det ett terrorattentat här i Sverige?” så kan vi inte resonera. Vi är inne i nya tider nu och allt har förändrats. vi måste följa med och förebygga för vad som kan ligga i framtiden. Om vi kan stoppa ett kommande terrorattentat med denna lagen tycker jag utan tvekan att det är värt det!”

  Bevisa först att det finns ett kommande terrorattentat, och att de här resurserna inte kunde rädda fler om man tex lagt dem på trafiksäkerhet, drogrådgivning, psykakuter och ungdomsaktiviteter.

  Dessutom, man måste hitta något sätt att skydda oss utan att samtidigt förstöra det vi vill skydda.

  “Om lagförslaget här går igenom vill jag inte höra ett ord till från svenska regeringen om demokrati och mänskligarättigheter och kritik mot ryssland eller Iran (min far är just från Iran) eller andra mer eller mindre dikatatoriska länder då man hädanefter spelar i stort sätt i samma liga när det gäller statskontroll och maktutövande.”

  Går förslaget genom så har vi gått längre än något annat land i modern tid i övervakning. Det skulle vara en förolämpning mot andra länder att jämföra oss.

 66. Michael Cronier

  June 17, 2008, 06:12:51

  Jag är självklart emot det här fullständigt vansinniga lagförslaget. Snacka om kontrollbehov som makten får tillgodosett! Det trista är bara att ju otryggare vi som folk känner oss ju mer inskränkningar kommer vi att låta oss bli kringgärdade av.

 67. Erik Schuster

  June 17, 2008, 07:05:25

  Kan någon berätta vart jag hittar protestlisten och kan skriva på den

 68. Teddy

  June 17, 2008, 07:21:11

  De flesta regeringar i väst har sedan 9/11 spelat på rädsla och segregration och har tyvärr i många fall lyckats, låt det inte bli så denna gång. Ge regeringen ett rungande NEJ till förslaget och se till att de avgår. Att de överhuvudtaget ens tänkt tanken att lägga fram detta förslag övergår mitt förstånd.

 69. Mattias

  June 17, 2008, 07:28:23

  FRA kommer att lagra:
  SMS, MMS, MAIL, TELEFONSAMTAL MED MERA MED MERA.

  Vad händer när FRA blir hackat?

 70. mcmlxxxii

  June 17, 2008, 07:29:19

  Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

  -Benjamin Franklin

 71. lech papszun

  June 17, 2008, 07:35:33

  Ibland får jag en fråga från svenskar om jag trivs i Sverige. Ofta skämtar jag och svarar att jag trivs bra här, eftersom Sverige mer och mer påminner mig om Polen från 80-talet med köer överallt, långa väntetider tider och anonyma byråkrater som döljer sig bakom automatiska telefonsvarare. Idag kan jag lägga till Säkerhetspolisen med FRA i spetsen som ska övervaka mig.
  Nu har Sveriges politiker sett till att höja sin status och hamna i samma ”finna rum” som alla gamla Öst stater med bland annat Rumäniens SCURITA, Öst Tysklands STASI, Sovietiska KGB. De har också sagt att de vill skydda landet från yttre fienden (terrorister). Den typen av retorik är ganska känd i alla diktaturer, så detta är ingentings nytt för mig. Hur det gick.. vet ni redan.
  Tidigare var jag oroligt för den polska Säkerhetspolisen SB och idag ska jag oroa mig om FRA. Det vill säga som Polen på 80-talet ;o))

 72. Felgard

  June 17, 2008, 07:59:44

  inga möten planerade i Göteborg? det är lite problematiskt för mig att ta mig till Stockholm i tid

 73. stejan

  June 17, 2008, 08:11:37

  bästa lagen Sverige någonsin kommer genomföra (om de inte inför restrektiv invandring dvs)

 74. Astrid

  June 17, 2008, 09:07:02

  Jag röstar naturligt vis NEJ till FRA-Lagen!! Har det verkligen brunnit för denna regering eller.. Jag är oerhört orolig för hur vår framtid kommer att se ut snart.. Vi blir fotade snart vart vi än går, vi blir då med denna lag synad från topp till tå, Jag börgar verkligen känna mig kränkt, orolig för att man är rädd för att man ska råka ta ett sne steg. För vad vet man de kanske uppfattar en som brottsling när de då till slut ser hur rädd och osäker folk blir för allt de blir.. Nä nu räcker det, Nu ska denna regering UT!!

 75. nilhen

  June 17, 2008, 09:33:51

  Jag förstår inte riktigt vad FRA tror sig få ut av att logga all in och utgående trafik. De som håller på med kriminella aktiviteter eller planerar terrorhandlingar kommer givetvis att anpassa sig till FRA’s lösning och kryptera sina meddelanden samt utnyttja adresser som ej kan knytas till en person.
  Vad är vitsen med FRA-lagen?

 76. Moondail

  June 17, 2008, 10:51:46

  Oavsett vad som händer imorgon bör det hållas en misstroendeomröstning mot alla de politiker som röstat för detta förslag. Att detta förslag har så pass mycket stöd i regeringen är skrämmande och detta måste tas på yttersta ansvar. Varför sitter det människor i vår regering som tar så lätt på vår sista lilla skärva av personlig integritet?
  Jag mår dåligt då jag läser andra medmänniskors upprepade “vad har du att dölja” svar för att argumentera för att FRA ska få som dom vill. Om man bara kan se så långt har dessa människor mycket kvar att lära än. Jag hoppas verkligen att dom gör det snarast.
  Vidare på linjen att detta förslag skulle gå igenom imorgon så ser jag mer långtgående konsekvenser. Tänk er den som lyckas ta sig i det arkiv med all sparad data? Den som har och kontrollerar informationen i dagens samhälle regerar dagens samhälle. Det är en långt mer skrämmande tanke att någon får tag i all den information som FRA kommer att sitta på än att FRA har den inlåst i något valv, för en sak som har bevisats gång på gång är att informationen kommer att läcka ut på något sätt. Frågan är dom det är din smutstvätt du kommer att hitta hängandes på rikstelevision en dag när du vaknar?

 77. Elin

  June 17, 2008, 11:18:40

  Hela idén tkr jag är rent ut sagt skit.

  Hört talas om privatliv ?

 78. Zam

  June 17, 2008, 11:34:56

  Alltså teroristerna kommer bara att använda andra system för att planera och kommunicera med varandra. Fildelare kommer att använda och göra krypteringsprogram som blir omöjliga för FRA. Och vilka kommer FRA att avlyssna, det är ju så klart att det är bara okyldiga som blir avlyssnade då, och då finns det inte kvar något som privatliv i sverige. Och det är helt säkert att avlyssningen kommer att användas till något annat än att försköa få fast fildelare och terrorister mm.

 79. Ann-Sophie

  June 17, 2008, 12:09:56

  “Vad är ni så rädda för?” Ja, var är det vi är så rädda för egentligen? Kan det vara så att vi inte vill att andra människor ska ha lite för mycket kontroll över våra liv? Eller är det så att det är en lite för grov kränkning? Gäller det vår integritet? Gäller det ovilja? I mina ögon så är det en grundpelare för diktatur som kommer att byggas imorgon om nissarna får som dom vill. Vad vill vi?
  Ovanstående citat “Att detta förslag har så pass mycket stöd i regeringen är skrämmande och detta måste tas på yttersta ansvar. Varför sitter det människor i vår regering som tar så lätt på vår sista lilla skärva av personlig integritet?” Jag kanske inte kan uttrycka mig så bra som du gjorde där men du träffade klockrent.
  Min egen åsikt är denna att; går detta igenom så kommer inte bara murarna som vi människor byggt upp för att skydda oss – vår existens, vår rätt till frihet och vårt demokratiska samhälle, att falla, utan vi kommer att bli utrotade, inte praktiskt men teoretiskt. Vad finns kvar av en människa om diktaturen kommer till makten och någon styr oss med järnhand?
  Männskliga rättigheter – ska jag stava det åt er nissar?
  Jag vill inte ha det så här; vill du?

 80. Thear

  June 17, 2008, 12:28:09

  Undrar vad som händer när FRA blir hackat, det verkar ju inte så avlägset faktiskt, allt kan ju brytas in i. Men vad händer då när mina brev och samtal hamnar i någon annans händer. Eller värre, en politikers eller något annats högdjurs hemligheter ?
  Jag säger hacka skiten om lagen går igenom, förstör skiten med en gång!

 81. Jonson

  June 17, 2008, 12:29:09

  FY HELVETE !!!!!

 82. william

  June 17, 2008, 13:50:11

  live debatt just nu
  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article2703788.ab

 83. Vaka my ass!!!

  June 17, 2008, 14:11:21

  Haha “Vi måste stoppa detta” “Detta får inte hända” “Vaka utanför riksdan….. BLABLABLABLABLA”. DET kommer att hända. DET finns inte ett skit ni kan göra åt det. Nån jävla vaka av 78pers kommer inte göra nån skillnad, allt detta vet ni allihopa likaväl som jag. Men de e klart vi kan gråta över det…. litegran….på nätet sähär…..lite anonymt( Tills lagen går igenom iaf, för sen kan du, ja just DU din fega jävel som sitter och gömmer dej bakom en dataskärm och detta är det enda sättet du kan utrycka dina sanna tankar. Detta bloggande kommer också att försvinna. Jag menar vem vill riskera bli “stämplad” för ingenting eller hur?

 84. Anna

  June 17, 2008, 14:15:27

  Hej Vaka my ass!

  Jag tror att du råkade lämna kommentaren på fel ställe. Jag är nämligen inte alls anonym och tar därför inte åt mig det minsta av ditt lilla utbrott.

  Ha en trevlig dag!
  Anna

 85. Erik Schuster

  June 17, 2008, 14:47:07

  Som Dansk bosatt i Sverige i 44 år och fött före anden världskriget, tycker jag at det är särdeles skrämmande, at man inför et sådant system, jag är mycket väll insatt i politisk historia och vi vet nu helt konkret, at besättelsen av Danmark 9 april 1940 var väll förberett bl.a. med hjälp av dansk polis som redan i 1938 var på kurs hos Gestapo för et framtida samarbete, sedan började man at registrera danska medborgare efter politisk och etnisk tillhörighet, således at man i dagarna efter besättelsen kunna åka ut i selskåp med tyskarna och arrestera folk, registren med dåtidens teknik var mycket bristfälliga och fulla av fel, jag vet ett par bröder som jag kände, där man gick in till grannen istället, och bröderna han med at sticka iväg, förmodligen räddade felet livet på dem, med dagens teknik hade sådana fel säkert inte förekommit, frågan är vad som hade hänt i Europa om Hitler hade haft tillgång till dagens teknik, det nya herrefolk som svenska regeringen får sina order ifrån, har till övermått denna tekniken och utnyttjar den också. Sedan är det frågan vem som bestämmer vilka som är terrorister och utifrån vilka kriterier? Och vilken sorts regim har vi om 10 eller kanske 20 år?
  Den registrering som redan finns av medborgarna är redan i övarkant av vad som är anständigt, och påståendet att ”jag har inget att dölja” håller inte, idag är det grannen de hämtar och imorgon kanske min tur, det har upplevts i flera diktaturer (mestadels understöttat eller iscensatt av USA) oftast i Latinamerika men också i mellanösten och Europa, än så länge skal vi som bor i Sverige vare tacksame att inte ha USA som närmaste granna, de har alltid förstått att hålla sina grannar i armod för egen vinnings skull.
  Jag har själva upplevt telefonavlysning, vilket var rätt så obehaglig, men resulterade i, att när någon av mina vänner ringde till mig och vi inte pratade svenska, så brukade jag att be vidkommande om inte att prata dialekt da jag inte var säker på, att den som lyssnade hängde med, jag hade heller inget att dölja, men är säkert registrerat på flera ställen som uppkäftig mot storebror.
  Så jag hoppas verkligen at där protesteras kraftigt mot våra (folkvalde?) förmyndares tilltag

 86. Richard

  June 17, 2008, 14:53:44

  STOPPA denna idiotiska lag NU inan det är för sent..

 87. Sabina

  June 17, 2008, 15:12:18

  STOPPA FRA-LAGEN! Jag vill inte att någon ska kolla vart jag är på nätet eller avlyssna mina samtal, mina sms och vad jag skriver! Det är väldigt kränkande. Jag vill ha mitt privatliv för mig själv. Det känns som att man inte skulle kunna säga och uttrycka sig som man vill, för man vet aldrig om någon lyssnar på det. Skulle inte det skapa ett osäkert Sverige? Skulle inte folk känna sig förtryckta?

 88. michael

  June 17, 2008, 15:31:20

  Tiden är knapp, men än är inte hoppet ute, skriv till era lokala riksdagsledamoter. Såsom jag har gjort. Brevet finns på http://www.sillstrom.net

 89. anders

  June 17, 2008, 15:34:58

  ja nu får det fan vara nog med moderat jävlarna. det enda dom vill är att tjäna pengar. d e så jävla genomskinligt tycker jag. ladda hem “ZEITGEIST” o kolla på den så kanske ni ser vissa likheter med moderaterna. hehe dom kan lika gärna lägga ner det partiet efter nästa val. och till FRA-lagen. gäller det bara alla andra utom regeringen? snart blir vi säkert chippade oxå som i usa.. helt sjukt. vem vet, man kanske redan är det. haha skönt att klaga lite ibland tycker jag. men med all rätt. dom tar fan vårat privatliv. vi blir bara slavar under politikerna till slut. om vi redan inte är det så klart. dom kan lika gärna kasta på oss bojor och hålla oss i handen politiker svinen.. dra helvete hej. 😀

 90. ernesto vos

  June 17, 2008, 15:50:21

  Ska folket börja representera politikerviljan?

 91. Erik Schuster

  June 17, 2008, 16:54:55

  Ernesto, Politikerna är valgt av folket och bör dårfor framföra folkets vilja, de skal vare folkets tjänare och inte förmyndere, felet i Sverige är at politikerna uppför sig som duvorna på Torget, när de är nere så äter dem av handen men när de kommer upp så skitar dem på os, och tyvärr är Svenska folket ett tålemodigt släkte som låter sig styres utan att protestera.
  Jag föreslår att om detta går igenom så börr vi mailbomba FRA såsom tidigare NSA blev mailbombat, da får de en del att syssla med.

 92. S

  June 17, 2008, 17:36:53

  TOO LATE…

  THE UNITED STATES IS ALLREADY ANALYZING ALL DATA CONNECTED TO THE NETWORK, (thats why we created it).

  It was a joint corperation between the universities and the military called DARPA, waaaaay back in 1958 (internet just turned 50, 2 months ago…

  Happy birthday ENTERNET

  0 WORLD, 1 RULER…

  010010110101001011010111110110001010100101000101

  ALL DATA IS ANALYZED, REGARDLESS OF RULLING…

  THEY ACT THE SAME WAY WE DO..

  LIKE GUANTANAMO… IF THE LAW OF THE LAND DOSENT FIT YOUR PREFRENCE, FIND SOME NEW LAND.. MAKE SOME NEW RULES…

  THE SOLE PURPOSE OF GOVERNMENT IS TO SUPPRESS ALL, WHILE CATERING TO FEW… MOSTLY CORPERATIONS…

  GOOGLE, HAS MORE POWER THEN THE UNITED STATES, BECAUSE THEY ARE HOMOGONIZED WORLDWIDE..

  DONT BE SCARED, RESISTANCE IS FUTILE

  ANYWAYSE ALL THEY WANT YOUR DATA FOR IS TO SELL TO MARKETING FIRMS THAT SLING DEMOGRAPHIC DATA TO VARIOUS COMPANIES, AND ALSO TO SUBJECT US TO MIND CONTROL PSYCHOLOGICAL CONDITIONING, LIKE THAT FOUND IN 1984, OR BRAVE NEW WORLD… NO BIG DEAL JUST SELL YOUR SOUL TO THE DEVIL, THATS WHAT THEY HAVE DONE, AND THEY WANT TO TAKE YOU WITH THEM, WHAT FUN…

  FUCK IT! IM JUST GOING TO MOVE TO EPCOT AND EAT A BOAT LOAD OF MUSHROOMS.

  ITS A SMALL WORLD AFTER ALL.
  ITS A SMALL WORLD AFTER ALL.

  ITS A SMALL SMALL SMALL SMALL WORLD AFTER ALL.

  IT WAS NICE KNOWIN YOU GUYS..

  I PLEAD INSANITY!

 93. Elisabet Alm

  June 17, 2008, 19:19:54

  FRA-spaningen är ett avlyssningssystem. Somliga förespråkar det i anledning av att det kan tjäna till bekämpning av terrorismen.

  Men systemet kan lika gärna råka i händerna på någon som önskar bekämpa vår västliga frihet och vår demokrati.

 94. Jointe

  June 17, 2008, 19:48:54

  Dom är nog ute efter oss pirater också, vart är vårt fria sverige påväg?

 95. Victor Sandoval

  June 17, 2008, 19:51:47

  Snabbfil till totalitarismen och Sverige blir ännu mer ett kontroll samhälle… Vi måste byta ut alla politiker som röstar för det skämtet!

 96. Victor Sandoval

  June 17, 2008, 20:00:30

  Sverige är på väg mot totalitarismen, via lagstiftning!

 97. Victor Sandoval

  June 17, 2008, 20:05:01

  Ledamoterna som kunde ha röstat nej har köpslåt med vår integritet och har svikit deras väljare. De platsar inte där!

 98. danne

  June 17, 2008, 21:04:36

  http://www.rosettasten.com/tiger1.jpg

  http://www.rosettasten.com/tiger1.jpg

  Kom dit! Det lär dock inte hjälpa tyvärr, men man kan åtminstånde visa sitt missnöje face2face!

 99. Mannen med Mobilen

  June 18, 2008, 00:06:30

  Helt klart uruselt, Hur ska dem kunna ta tag i alla som säger trigger-ord? ungefär 1 miljon (minst) i sverige spelar dataspel, använder sig av ord som “döda” “bomba” osv varje dag framför datorn/telefonen. Och det här snacket om “vad är ni rädda för?” ingen har vitt mjöl i påsen ,alla har gjort/gör nåt små illegalt oftare än du tror. Ner med FRA

 100. Alf

  June 18, 2008, 06:37:50

  Tillräckligt är redan sagt av så många att fler ord är överflödiga. Snart kan vi inte göra något här i samhället utan att ständigt vara övervakad, är det en ny öststat på gång???

 101. Jonas J

  June 18, 2008, 08:34:59

  Vi får väl bekämpa eländet med att maila en massa ord som “taliban, självmordsbombare, Usama…mm…
  Så att deras servrar får tuppjuck.:)
  (För information bör vi upplysa borgarna om att Stasiskolan bara var till för kommunister i forna DDR.*s*)
  Det enda positiva med högerregeringens iver att snabbt o effektivt driva igenom sin girigbukspolitik och sina mindre genomtänkta förslag är att dom kommer att åka ut på arslet i nästa val.
  Då ska jag stå där med ett brett leende på läpparna.:)

 102. Erik Schuster

  June 18, 2008, 10:51:00

  Vad är det för en konstig form av såkallat demokrati som vi har fått drat ner över örerna, om man inte röster som politikerna vill at man skal rösta, då fortsätter man med en ny omröstning eller fler intill man får folk at rösta som man vill, prata om folkstyre och demokrati, desutom är en folkomröstning i Sverige enbart rådgivande, vilket innebär at politikerna kan styra och ställa präcis som de vill, utan mindsta respekt för vad väljerna bestämmer, vi har set det massor av gångar, som t.eks. högertrafiken, kärnkraftsfrågan och mycket annat, det var väll bra med högertrafik, men flertalet i omröstningen var faktisk emot.

 103. Karl E

  June 18, 2008, 14:18:42

  Inte ens i B:s förföljesesjuka USA skulle detta vara kunna vara lagligt och inom USA skriker vissa organisationer ut sin förundran över hur Sverige kan komma på en sån idé som strider mot all form av såkallad demokrati och den enskilda människans frihet. Nej borgare med “Det nya Arbetarpartiet” Moderaterna i ledningen, 30-40 talets Tyskland eller DDR:s Stasi är vad ni skulle vara verksamma i! Inte i 2000-talets Sverige! Eller är det så att Moderaterna “De Nya Arbetarpartiet” står för de socialistiska värden som finns på högerkanten och som vill ha full kontroll över sina medborgare och därmed införa en ny era inom svenk politik.

 104. Torbjörn

  June 18, 2008, 18:50:28

  Vem tystade SVT?
  Hela dagen i går visade SVT riksdagsdebatten om FRA. Nu när beslutet skall tas, ska allmänheten inte få vara med. Eva Hamilton VD vägrar svara på frågor och slänger luren i örat på folk. Evas man Carl är moderat riksdagsman. SVT är ett publicserviceföretag som driver sin verksamhet skattemedel och en påtvingad avgift. Är det inte bra?

 105. Gloria Mundi

  June 18, 2008, 23:02:35

  Tog du idén om tigern från min sida? Tänkte på att jag skrev om det 4 dagar före dig…

  http://blogg.aftonbladet.se/13107

 106. Rune Lanestrand

  June 19, 2008, 15:18:10

  Federley och centern saknar politisk ryggrad

  Partipiska och den fortsätta politiska karriären var starkare än Fredrick Federleys samvete. För mitt före detta parti, centern, är det hela också en bedrövelse. Maud Olofsson gjorde i valrörelsen ett lika stort nummer av integritetsfrågan som Thorbjörn Fälldin på sin tid om kärnkraften. Båda har lika grovt svikit sina väljare och domen kommer att bli hård. En intressant likhet. Fälldin tog också sin mor som intäkt för att han skulle stå för sitt ord.
  Jag hoppades mer än trodde att Fredrick Federley hade en politisk ryggrad. Men hans svekfulla uppträdande har lett till ytterligare en besvikelse över dessa välsmorda och hycklande toppolitiker. Man kan fråga sig om även hans tårar i riksdagens talarstol var riggat. Ja vad ska man tro när det gick så lätt att tvärvända utan att något i sak ändrats. Och att han efter sitt svek helt plötsligt anser det lika integritetskränkande att sitta häktad som att bli avlyssnad av FRA. Det är något som inte stämmer.
  När jag nu läser vad Fredrick Federley nyligen skrev på sin hemsida förstår jag hur fåfäng min förhoppning var. Federley skriver att ”min våta dröm är att få skaka hand med Condolissa Rice” när hon kommer till Sverige och Irakkonferensen. Ett toppmöte som riggats av USA-administrationen tillsammans med Vita Husets veckopendlande springgrabb Carl Bildt.
  En person vars högsta önskan är att få hålla denna av blod så nedsölade hand kommer aldrig att uträtta något bra varken för USA:s eller Sveriges folk. Federleys önskan förklarar ytterligare hans spel för gallerierna då det ju främst är USA som FRA jobbar för och har gjort ända sedan Carl Bildt gjorde sin värnplikt där.
  Federley kunde ju inte ena dagen skaka hand med sin idol och nästa dag gå emot Rice ”våta dröm” om att få avlyssna det svenska folket som är så starkt kritiskt till USA:s krigspolitik. CIA och Bush fick sitt bästa argument till övriga världen: titta på det fredliga och demokratiska Sverige de inser verkligen terrorhotet och följer våra råd in i minsta detalj.
  Men på nattklubbarna kring Stureplan där Federley har sina främsta beundrare är det säkert fortsatt lika intressant att frottera sig med en riksdagsman som dessutom har blivit rikskändis. För här är det bara kändisskapet som räknas. Och de flesta av det vackra innefolket vet förmodligen inte ens vad FRA står för. Kanske tror de att det står för Fri Alkohol. Annars är det väl bara Federleys mor som i dag tror på hans tal om att han vill värna den personliga integriteten.
  Rune Lanestrand

 107. Zam

  June 19, 2008, 21:20:52

  HaHa, skulle skratta ihjäl mig om FRA skulle få värsta viruset. Att dom skulle bli bombade med virus varje dag.

 108. Erik Schuster

  June 20, 2008, 09:17:42

  Jag tycker at där bör organiseres någon form av mailbombning så de får något at kontrollera det skulle vare oligt at fylla på deras brevlåda odentligt, da kunne de ansätta fler än de 250 som nu skal ansättas.

 109. Robban

  June 24, 2008, 17:14:48

  Sossarna drog i varje fall tillbaks sitt eget usla förslag. Sen kommer borgarna och driver igenom samma förslag, med lätt kosmetisk förändring. Otroligt!!! Väck med asen!

 110. Ellinor

  July 3, 2008, 17:08:03

  Det värsta av allt är att de dan för dagen de skulle rösta om förslaget sa till tidningarnan och folket att det inte skulle röstas. På morgonen dagen därpå slår man upp tidningen och där står det “JA till FRA-lagen”, eller något liknande. De ljög oss rak upp i ansiktet. Fick ha det lugnt i någon dag och sen röstade de igenom ett förslag som jag tror att nästan hela svenska folket är emot. De sa att de hade ändrat på några punkter men det är bara skitsnack. Detta är precis samma sak. De är våra folkvalda och de borde lyssna på folker. Jag läste en liten notis i tidningen idag och där sa Fredrik Reinfelth att folk inte förstår vad lagen handlar om. Alla kommer inte att avlyssnas. Lagen är till för t ex “yttre hot mot Sverige”. Det klart jag vet att precis jag antagligen inte kommer att avlyssnas. Det läskiga är att de har möjlighet att göra det. Om de vill.
  Jag kan ärligt talat säga att jag inte litar på politeker längre. För allt det här är bara ett spel.

 111. Sushi

  July 9, 2008, 15:38:57

  Men va fan har Högern gjort mer än förstöra för dem som redan har de dåligt? närå Svårt sjuka ska få jobba endå, Håller me avsätt borgar svinen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *