Pages

Categories

Search

 

När Uncle Sam säger hoppa frågar regeringen: “Hur högt?”

by
June 18, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Så var den första ronden färdig. Regeringen har kastat allt vad respekt och personlig integritet på skräphögen. Det är skrämmande att se hur lätt regeringssidan verkar ta på stiftandet av FRA-lagen. Visst, Federley spelade ut döende svanen i plenisalen igår och Staffan Danielsson gjorde det idag, men det var bara ett spel för gallerierna. Genom att sätta fingret på ja-knappen, så har de visat att de inte har ett uns heder i sina kroppar.

När jag följde debatten (på en svajig feed från riksdagen som tydligen inte är anpassad för att faktiskt ha trafik) så slog en tanke mig. FRA-förespråkarna pratar hela tiden om “yttre hot” och “kontrollinstanser”. Men som Alice Åström mycket riktigt påpekade så innebär dessa extra kontrollinstanser bara att ännu fler ögon kommer att granska känslig information. Kontrollinstanserna innebär i sig en extra risk mot den personliga integriteten. Det visar hur genomrutten och bortom räddning hela FRA-lagen är.

Regeringen tycks ha missat att lagstiftande inte bara handlar om att fundera på hur lagen ska brukas. Det handlar också om att analysera och tänka på hur lagen kan komma att missbrukas. I FRA-lagens fall finns det i det närmaste en oändlig möjlighet för missbruk. Regeringen har struntat i att ta till sig all den kritik som lagförslaget fått av bland annat SÄPO, Rikspolisstyrelsen, Lagrådet, terrorexperter och medborgare. Men om de inte lyssnar på dem eller oss, vilka lyssnar de då på? Jag misstänker att de fallit pladask för pratet om “yttre hot” och “massförstörelsevapen” och känt sig kallade av Uncle Sam när han pekat på dem med sitt krokiga finger och sagt “I want YOU!”

Uncle Sam

Nu ska jag sura och sova lite. Imorgon är en annan dag och då ska nya planer smidas för hur FRA-lagen ska kunna stoppas. Än är det faktiskt inte för sent. Därför finns det ingen anledning att ge upp. Det är nu kampen börjar på riktigt. Jag tänker stå upp för min rätt till personlig integritet. Tänker du stå upp för din?

Läs också:
Nu slutar jag rösta på alliansen
Det finns en (1) liberal i alliansen
Så går det till när svenskarna säljs ut
Voteringen är över. FRA-lagen har gått igenom
Äcklad
Finns redan hemlig enhet för granskning
Lyder talmannen också under partipiskan?
Ja till FRA-lag
Nya FRA-lagen röstades igenom
Domen kommer att vara mycket hård
Avlyssning ger dyrare samtal
Stå på dig, annars gör staten det
Folkpartisten Birgitta Ohlsson lade ner sin röst
Riksdagen röstade ja till FRA-lagen
Riksdagen röstade ja på onsdagen
Birgitta Ohlsson (fp) avstod
“Yes” to surveillance law

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Björn Felten

  June 18, 2008, 22:28:59

  Gång på gång påpekas det att “naturligtvis skall vi ha signalspaning, det är ju alla överens om”.

  Men är vi det? Är inte det bara vad FRA lyckats hjärntvätta alla att tro? Precis som det där förmenta “yttre hotet”, som naturligtvis också är ett stickord som kommer från FRA.

  Vad jag skulle vilja fråga alla FRA-kramare är:

  Hur har ni kommit fram till att vi måste ha signalspaning? Kan ni ge ETT ENDA exempel på EN ENDA rapport från FRA, som faktiskt medverkat det allra lilla minsta till att Sveriges säkerhet har ökat eller förbättrats?

  Att FRA var ansvariga för att åtta svenskar fick sätta livet till i den nedskjutna DC3:an i juni 1952 vet vi ju, så minst nio räddade människoliv måste de alltså kunna visa upp för att över huvud taget hamna på plus.

  För mer än en halv miljard om året skulle jag rent av vilja kräva ett tusental svenskars räddade liv om året, men jag nöjer mig med ETT ENDA exempel.

 2. jeffer

  June 18, 2008, 22:53:34

  Det är absolut inte för sent att både stoppa, ändra och rulla tillbaka den serie av integritetskränkande åtgärder som införts på beställning av USA.

  Våra valda representanter kan stifta dåliga lagar, men de lagarna kan tas tillbaka eller ändras om vi är tillräckligt många och tillräckligt engagerade. Demokrati är inte perfekt, men korrigering är alltid möjlig när det är dags för val igen. Då kan vi skaffa oss nya lagstiftare. Gammelpolitikerna (de som inte förstår integritet, fildelning mm) borde lära sig en ordentlig läxa. EU-valet blir ett utmärkt tillfälle att rösta massivt för piratpartiet.

  Champagnekorkarna kanske smäller friskt på regeringskansliet just nu, men på sikt tror jag att de bittert kommer att ångra sin arrogans.

 3. mr.esse

  June 18, 2008, 23:32:53

  Striden är inte över – Den har precis börjat.

  Fredrik “1984” Reinfeldt, tillsammans med resten av dem som tillät att denna lag röstades igenom, har just skrivit sin politiska dödsdom.

 4. Peder Graas

  June 18, 2008, 23:56:16

  http://shithitthefan.blogspot.com/

  Källa: Dagens Nyheter 17 oktober 2006.
  Fredrik Reinfeldt uttalar sig om de två egyptiska medborgare som 2001 med CIA:s hjälp avvisades till hemlandet, där de utsattes för tortyr.
  Källa: Sveriges Radio P1, Studio Ett, 12 december 2004, kl. 17.00-17.45.

  …jag är också beredd på att skriva under på att Sveriges del i kampen mot terrorismen kommer att tänja en del gränser … eh … för vad vi än så länge uppfattat vara korrekta sätt att agera.

  Det finns legal grund för detta. Jag tror att svenska folket [ska] ställa in sig på att det kan hända igen.

  Både att utländsk säkerhetstjänst opererar på plats i Sverige.

  Och att det kan ske avvisningar till länder som använder annat än allmän domstol för att pröva skuldfrågan. … eh … Och ibland kan det vara bra att vara rak över det, snarare än det vi har upplevt, tycker jag, för att försöka … eh … komma undan diskussion i den här frågan.

  Nu vet ni va han menar!

 5. Peder Graas

  June 18, 2008, 23:58:00

  Snälla nån kan vällan sluta blogga å börja hrm leva om lite ??

  Ja vill inte mina barn skall växa upp i helvetet på jorden.

 6. Anders Troberg

  June 19, 2008, 03:31:09

  Nästa väg att slåss mot lagen måste vara att dra den inför rätta i EU.

  Det hade inte heller varit fel att starta en rörelse för att kräva regeringens omedelbara avgång under smädliga omständigheter.

 7. David

  June 19, 2008, 05:52:51

  Mycket bra skrivet.

 8. Peter

  June 19, 2008, 06:31:44

  Anna, jag tycker att du tillsammans med Oscar, Emma och Rick och alla andra som kämpat i den här frågan ska sträcka lite extra på er idag. Det är ni som är hjältarna i den här historien. Och det här var bara första kapitlet i Dumskallarnas sammansvärjning.

 9. Perty

  June 19, 2008, 07:18:30

  Följ Oscars och Ricks uppmaning och skicka blommmor till Camilla Lindberg (fp), den enda som sa nej i alliansen:

  http://rickfalkvinge.se/2008/06/18/skicka-blommor-till-camilla-lindberg-fp/

 10. Micke A

  June 19, 2008, 07:39:53

  Jo en stor eloge till alla ni bloggare. Ni har verkligen fått upp denna debatt. Om ej för alla er skulle väll detta beslut dras igenom utan att ens tidinigar TV mm pratat om det.
  Bloggarna är en maktfaktor framöver det har nog riksdagen insett nu. Detta är vår styrka och nu gäller det att vi på alla vis tänker till hur vi får regeringen att falla och att få bort denna absurda lag.

  Att ha en regering som misstänkligör hela sin befolkning är inte några som jag vill ha vid makten.

 11. In Exile

  June 19, 2008, 08:18:54

  Hur är det med författningsdomstolen egentligen?

  Den här lagen är ju olaglig.

 12. In Exile

  June 19, 2008, 08:20:46

  Ja alltså Sverige har ju ingen författningsdomstol fick jag precis reda på… Men någon sorts kontroll måste det väl finnas. Eller är det EU man skall hoppas på för att rädda svenskarna från vår egen regering?

 13. Dante

  June 19, 2008, 08:30:05

  Följande Groucho Marx-citat har aldrig passat bättre: »Politics is the art of looking for trouble, finding it, misdiagnosing it, and then misapplying the wrong remedies.«

  P.S. Hej, Anna – länge sen.

 14. Anna

  June 19, 2008, 08:33:20

  Hej Dante!
  Verkligen länge sedan! :-) En riktigt bra sak har kommit ur det här FRA eländet och det är alla gamla vänner och bekanta som dyker upp. Jätteroligt! Jag hoppas att du har det bra! :-)
  Anna

 15. Anders_S

  June 19, 2008, 10:12:01

  Sverige har ingen odemokratsk instans av experter (författningsdomstol) som kan besluta över huvudet på den högsat demokratisk instansen (riksdagen). Det är bra.

  Det finns problem med riksdagen. Dessa kan inte lösas med författningsdomstol uatn det krävs andra saker. Exempelvis avsättbara förtoendevalda. Hade det funnits sådana mekanismer hade Federleys väljare nu kunnat inleda en process för at byta ut honom.

 16. Anders Troberg

  June 19, 2008, 10:35:32

  Nja, en författningsdomstol ska inte besluta över huvudet på riksdagen, den ska stämma av deras beslut gentemot svensk lag. De kan inte införa något på egen hand, de kan bara blockera ett beslut som strider mot svensk lag.

  Dante och Anna: Aaaarghh! Alla som censurerar mig på samma ställe! :)

 17. Tetris

  June 20, 2008, 13:39:20

  Alla utom jag vet tydligen att det är USA som har beställt den här lagen. Har någon lite referenser på det, så skulle jag uppskatta att få en länk!

 18. Stefan Troberg

  January 31, 2009, 23:06:50

  Går det att FRA Streika?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *