Pages

Categories

Search

 

Ping! Rond två i kampen mot FRA-lagen har börjat

by
June 21, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Det är många som är besvikna efter riksdagens beslut att rösta genom FRA-lagen- Det är jag med. Jag är inte förvånad över att det skrivs sånger om Federleys svek, görs hembesök hos riksdagsledamöter som röstade ja och läggs ut hemadresser till FRA-anställda på nätet. Det var väntat. Dessvärre är det också mycket kontraproduktivt.

Sådana aktioner kommer bara att göra de som röstade ja ännu mer säkra på att de fattade rätt beslut. De är redan så rädda för något odefinierat “yttre hot” att de valde att skrota medborgarnas rätt till ett privatliv och rösta för massavlyssning. Risken för hembesök och förföljelse kommer knappast att göra dem mindre rädda. Dessutom får det Nej-sidan att framstå som en ostyrig mobb vilket vi alls inte är. Vi är ett stort antal helt vanliga medborgare som är djupt bekymrade över att vår regering anser att vi måste massavlyssnas för vår egen säkerhets skull.

Jag vill därför, precis som Emma, mana till ett strategiskt lugn. Var för all del upprörda, men lägg energin på protester som gynnar oss. Det finns massor med bra saker att göra. Emma har samlat ihop en bra lista: “Protestaktioner mot FRA-lagen“.

Dessutom kan ni hjälpa FRA lite genom att bekänna era synder på Stygga Svenskar. Själv håller jag på med en liten positiv protestaktion på nätet, eller kanske snarare en liten glad uppmuntran till alla tappra kämpar därute. Mer om den snart.

En annan handgriplig sak ni kan göra är att bli Piratpartister. Hade det inte varit för en tapper skara Piratpartisters hårda jobb hade många av er inte alls känt till FRA-lagen och än mindre vad den innebär för just er. Det spelar ingen roll om man har hjärtat till höger eller vänster, så länge man värnar om sin egen och andras rätt till sin personliga integritet har man en plats i Piratpartiet. Bli medlem alldeles gratis på Piratpartiets hemsida, eller donera valfritt belopp till partiets verksamhet.

Viktigast av allt är att protesterna inte tappar fart och mål. Det finns fortfarande massor vi kan göra för att jobba mot FRA-lagen. Låt oss göra det och låt oss göra det på ett positivt och produktivt sätt. Om alla hjälper till kan vi göra FRA-lagen till en förvisso mörk, men ack så kort parentes i vår historia.

Andra skriver:
Yttrandefriheten – Centerpartiet 1-0
Vi kämpar vidare – styrkta!
Centern agerade mot bloggare
Striden fortsätter: Bananrepublikfest den 2 juli
Och nu nationellt DNA-register
Bush fick stöd för avlyssning
FRA vill anställa 250 nya spioner
Så undviker du FRA
FRA-agenter avslöjade
Från FRA till PKU
Tror Tolgfors på sina ord?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. A.R.Yngve

  June 21, 2008, 12:49:22

  Åh, om ändå Tage Danielsson varit i livet idag! Han skulle förstås ha gjort filmer, uttalanden och roliga sketcher om det hela, typ “Om Sannolikhet”.

  Tage, kom tillbaka! Sverige behöver dig mer än någonsin…

 2. jeffer

  June 21, 2008, 14:50:51

  Håller med – viktigt att “fienden” inte känner sig som offer, därför att en fiende idag kan annars bli vän i morgon. Dessutom kan de få sympati hos de neutrala som ännu inte bestämt sig.

  Humor och glimten i ögat är alltid bästa sättet att nå fram med ett allvarligt budskap. Tage Danielsson är ett lysande exempel (även om jag inte höll med honom just i kärnkraftfrågan).

  “Stygga svenskar” – Nio miljoner svenskars personliga bekännelser är perfekt pedagogik. Ger lärorika associationer till spanska inkvisitionen under Storinkvisitor Tomás de Torquemada. Ett viktigt “motivationsinstrument” var nådeediktet.

  Nådeediktet innebar att människor som misstänkte sig själva och andra inbjöds att bekänna respektive avslöja förbjudna beteenden. under löfte om “strafflindring.”

  Den inkvisitionsmentalitet som utmärker politiker och andra mäktiga är således inget nytt. Historien lär många läxor, både skrämmande och uppmuntrande. En av de institutioner som krossades av frihetsrörelsen under 17 och 18-talen var just inkvisitionen….

 3. JörgenL

  June 21, 2008, 15:48:22

  Bra att du manar till viss besinning.

  Cattis Ullström citerar Daw Aung San Suu Kyi på PromeMorian:

  “The only real prison is fear, and the only real freedom is freedom from fear.”

  Om vi ska försvara friheten så ska vi akta oss för att hemfalla åt ofrihetliga metoder, som till exempel att försöka ingjuta rädsla. Om vi gör det så har vi inte längre moralisk rätt att kritisera moderaterna för hur de behandlade Karl Sigfrid, för då gör vi samma sak själva.

  Det behövs dessutom inte, vi har alla de moraliska argumenten och fakta på vår sida, så debatten ska handla om det och inte debattmetoderna. Annars får vi det snart i nacken, och den oinformerade delen av allmänheten kommer fram till att “alla är nog lika goda kålsupare”.

  Nej, hård kritik är bra, men i sakfrågan. Personkritiken kan vänta tills valet när de begär förnyat förtroende, då är det de själva som ställer sig i offentlighetens ljus, och då ska de bannemig vara beredda på att bli ifrågasatta.

  För övrigt har jag gjort ett sökverktyg för email-adresserna till riksdagen, kolla min blogg.

 4. Fredrik

  June 21, 2008, 18:05:17

  Jag tycker att de debattörer som kommer med personangrepp och t.o.m hot mot enskilda ledamöter i riksdagen, på bloggar och via mail, skall skämmas! Här pratar man om FRA som ett hot mot demokratin och sen använder man själv odemokratiska metoder.

 5. Mackan Andersson

  June 22, 2008, 09:10:25

  Jadu, nu var det dags. Har varit partipolitiskt obunden sedan ungdomssynderna (så nu är jag med i både FRAs OCH Säpos register. Lyckis mig!) mest för att jag med gott samvete ska kunna häckla ALLA partier, när jag står på scen.

  Men nu känns det som om jag kan det ändå.

  Sett ifrån personlig integritets-vinkeln ser ta mig sjutton partierna så lika ut att man har svårt att se skillnad. Utom Piratpartiet, då. Så tack för sparken i ändan, nu kom tummarna loss.

  Och om det finns några poliitker som läser den här bloggen, kan ni inte nu krypa fram i ljuset och erkänna att hela lagförslaget bara var en extremt korkad fyllegrej? Ett misstag som gjordes i sinnesförvirring?

 6. Tomas

  June 22, 2008, 12:50:18

  Trädets grenar förklarar trädets rötter.
  Vinden prövar rötternas styrka.
  Rotvältan avslöjar rötternas djup,
  när trädets krona ligger på marken.

 7. Anders Troberg

  June 22, 2008, 18:28:08

  Vill bara påpeka att en viktig del av riksdagsledamöternas ansvar och arbetsuppgifter är att hålla kontakten med folket och känna av stämningarna i folkdjupet. Att söka upp dem är därför inte bara i linje med detta, det är demokratifrämjande.

  “Håller med – viktigt att “fienden” inte känner sig som offer, därför att en fiende idag kan annars bli vän i morgon.”

  Med sådana vänner slutar det med en kniv i ryggen…

 8. Fredag

  June 22, 2008, 18:56:51

  Jag har inte läst många bloggar om FRA, så jag vet inte om min lilla rebell-idé redan har föreslagits av någon annan..

  I alla fall. Ett litet sätt att få FRA att drunkna i träffar när de nosar igenom våra oskyldiga mail är att ha en automatisk liten fotnot i alla mail man skickar som inleds “Detta är en liten hälsning till våra vänner på FRA” och som sen helt enkelt består i en lång rad “misstänkta” ord som “bomb” “taliban” “al qaida” etc. (Eller vad de nu letar efter..)

  Detta skulle ju då leda till att alla mail plingar till som misstänkta hos FRA som därigenom brakar ihop av överbelastning!..

 9. Mackan Andersson

  June 22, 2008, 22:10:18

  Fredag – en sådan lista på ord finns redan här till vänster… (Anna föreslog det redan i… Mars?)

 10. Tomas

  June 23, 2008, 07:54:10

  Jag tror att den viktigaste arbetsuppgiften för de
  riksdagsledamöter som röstade igenom FRA-lagen är att
  komma tillrätta med sin egen inre fiende. Och det är ett
  utomordentligt svårt uppdrag för dem. Ja, för alla människor
  är det ett mycket osäkert företag. Kanske det svåraste
  företag en människa kan ställa sig själv inför.

  FRA-riksdagsledamöterna måste liksom på något sätt
  uppfostra sina högst egenartade demoner, för att kunna
  finna sina vägar till storhet.

  Jag tror alltså att FRA-riksdagsledamöterna i första hand ska
  dyka i sig själva, men de får nog passa sig så att de inte slår
  i huvudet i botten. Gud förbjude!

 11. Fredag

  June 23, 2008, 20:31:55

  Som jag sa, ingen stor bloggläsare. Desto bättre dock, då e ju nästan hela arbetet gjort!!

  ..tänk om man kunde få en helt ny idé en dag bara… 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *