Pages

Categories

Search

 

Jorden anropar Fredrik. Hallå? Någon där?

by
June 25, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Alliansen måste göra en ordentlig reality check, för de befinner sig uppenbarligen inte på samma planet som det svenska folket.

Maud har blixtinkallat centerpartiets distriktsledare för att bringa ordning i leden. “Vi måste klara att kompromissa” tycker Maud, men jag håller faktiskt inte med och det gör tydligen inte en massa centerpartister heller. Visst, man kan kompromissa någon procentenhet hit eller dit om en skatt eller två, men det finns saker man aldrig kan eller får kompromissa bort. En sådan sak är grundläggande mänskliga rättigheter, som till exempel rätten till personlig integritet. Börjar man tumma på sådant kan man lika gärna kompromissa och säga att tortyr inte är så farligt om man inte kniper för hårt med tången.

Sedan har vi den store statsma… jag menar fotbollssupportern Fredrik. Han tycker att “alla tjänar på om debatten lägger sig.” Nej, Fredrik. DU tjänar på om debatten lägger sig. Just nu måste det nämligen vara jäkligt pinsamt att vara Fredrik Reinfeldt. Du trodde att du skulle kunna smyga på medborgarna massavlyssning. Du trodde att de åtminstone skulle vara tysta när beslutets fuskats igenom i riksdagen. Så fel du hade.

Och inte hjälper det att du nu försöker rädda skinnet genom att vifta undan FRA-debatten med ett litet “jag har varit med om detta förrut” och sedan neka att föra en öppen debatt för att “debattklimatet” inte faller dig i smaken och “beslutet är fattat”. Nej, Fredrik, det har du inte varit med om det här förrut. Har du någonsin sett en kritikerkår som fullkomligt raderar alla partigränser på det här sättet? Har du någonsin fått så många kritiker inom det egna partiet och inom alliansen mot dig? Det finns bara två saker som kan förklara en sådana kommentarer från dig:

1. Medan vi andra bekymrade oss om världsliga saker som mänskliga rättigheter tittade du på fotboll.
2. Du är så arrogant, maktfullkomlig och feg att du inte vågar ställa dig upp och ta en debatt med ditt eget folk.

Jag tror att det är en blanding av båda. Kontentan är dock att Fredrik visar upp ett riktigt fult ansikte som tyvärr dyker upp med jämna mellanrum i historien och alltid markerar början på en riktigt dyster tid för mänskligheten. Fredrik har tappat fotfästet och han försöker återfå det genom att stampa som en ostyrig unge i marken, men börjar inte hans stampande så sakteliga falla in i marschtakt?

Jag kan lova dig en sak, Fredrik. Den här debatten har bara börjat och om du tänker börja marschera, så kommer du att få marschera i motvind.

Slutligen konstaterar jag att Göran Hägglund fortsätter att försöka komma undan en könsneutrall äktenskapsbalk. Det senaste förslaget är att låta en myndighet registrera kärleken och låta var och en välja hur man sedan vill fira det, i kyrkan eller inte. Det har jag ingenting emot, så länge denna myndighet inte gör skillnad på folk och folk när det registreras. Kanske skulle man fråga FRA. De gillar ju både registrering och att dra alla över en kam. Kanske är det här de kan få utrymme för sina talanger. Perfekt!

Andra skriver:
Har det redan börjat läcka?
Ändamålsglidning PKU-registret och FRA-lagen
Har SUF också blivit tokiga?
Stötande att jämställa vänner och fiender
Detta är EU-friheten
Bloggosfären tar fart – då vill man reglera

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Drottningen

  June 25, 2008, 10:35:19

  jasså? jag fick bilden av en förälder som talar till sitt treåriga barn: ja, fast nu har jag bestämt det här och då blir det så. Typ så. Det funkar på en treåring, men knappast på väljarkåren

 2. Julia

  June 25, 2008, 10:45:56

  Bra formulerat!

 3. Anna

  June 25, 2008, 10:54:02

  Hej!

  Drottningen: Jag tänker mig Fredrik som en treåring som är så där bestämd som bara en treåring kan vara: “Du sa ju att…!” och som sedan fått makt att sätta kraft bakom sina treåringsnycker. Brrr! Men det är naturligtvis sant att han beter sig som om vi alla var fullkomligt dumma i huvudet. Det kommer han snart bli varse om att vi inte är även om han verkar tämligen trögtänkt. Jag har förresten lagt in din blogg i min reader och tycker att andra också borde göra det. Mycket bra!

  Julia: Tack, tack! :-)

  Ha en riktigt bra dah,
  Anna

 4. jeffer

  June 25, 2008, 10:59:57

  Briljant rubrik!

  Briljant innehåll!

  Du är en viktig del av “motvinden” mot kontrollkrafterna som stormobiliserar. Men underförstått också en medvind för allmänt frihetstänkande. Trots de mäktiga intressen som vill bromsa, låsa, bevaka och beteendestyra, så har en ny frihetsrörelse fötts. Precis som du säger, sträcker den sig över alla traditionella partigränser och ideologier. Det är helt fantastiskt och ger gott hopp om framtiden, förutsatt att vi alla fortsätter engagemanget. Möjligheterna är nästan berusande…

 5. Anders Troberg

  June 25, 2008, 12:06:15

  Men, du måste ju förstå, tänk om man debatterade i en demokrati, hur skulle det se ut?

  Eller nåt…

 6. Anna

  June 25, 2008, 12:38:59

  Ja, det är helt uppenbart att Reinfeldt var, om inte på en annan planet, så åtminstone mentalt långt bort från Sveriges Riksdag när debatten pågick som mest.

  Han var på fotbollsmatch i Schweiz när det historiska beslutet togs!!!

  Och sen åkte han till Bryssel och träffade lite andra regeringsdugliga” politiker över hela midsommarhelgen…

 7. Esaias

  June 25, 2008, 13:01:50

  Hej Anna.
  Jag lämnade nedanstående kommentar på Alliansupprorets hemsida. Tänkte att, eftersom du borde veta något om Finland och dess historia med tanke på att du bloggar även på finska, det skulle vara passande för svenskarna veta hur det kan vara då staten kontrollerar sina medborgare.

  Vad är egentligen nytt i övervakningen av folket? Bara tekniken. Så länge staterna har funnits, så länge makthavarna har varit rädda om sin makt har man kartlagt de som kan tänkas utgöra ett hot den härskande makten.
  På 50-, 60- och 70-talet kom en massa finländare till Sverige för att söka efter försörjningsmöjligheter. Många av dem var kommunister, avkommor till kommunister, fackligt- eller andra aktiva vänster människor som var svartlistade i Finland och hade extra svårt att försörja sig där varför deras enda möjligheten var att bli ekonomiska flyktingar.
  Sverige hade skriande behov av arbetskraft och därför var finnarna välkomna men samtidigt var man medveten om att finnarna var inte bara duktiga arbetare utan driftiga och aktiva på de fackliga och politiska områdena också. Därför inledde den svenska och de finska säkerhetstjänsterna ett samarbete för att byta information om och övervaka dessa “potentiellt farliga” individer. Deras arbete och leverne kartlades både i arbetet och privat. Den socialdemokratiska delen inom facket anställde finska ombudsmän vars huvudsakliga uppgift var att “hålla ett öga på sina finska arbetskamrater” och varna lokala arbetarkommuner och fackföreningar i fall någon skulle ställa upp val till ett förtroende uppdrag.
  IB-affären var bara ett klantigt exempel på hur maktens övermod kan straffa sig. Sossarna försök att smuggla pengar till finska sossar för att de skulle vinna valet i Finland var ett annat exempel på den verksamhet som kontinuerligt pågick och pågår säkerligen fortfarande. Det byke som Sten Andersson lovade offentligt tvätta är lika smutsigt idag som det var då (den är nämligen fortfarande otvättad). Telefonavlyssning pågick långt in på 80-talet (svårt förstås att bevisa men de drabbade är helt övertygade om att de var utsatta för detta).
  Idag uppfattas finnarna som ofarliga. Det har kommit ”nya farliga nationella grupper” till Sverige och Europa. USA liknar idag som USA var på 50-talet. USA paranoia har fått anhängare i England och därmed följer små nationer som Sverige efter.
  Sverige hade egen paranoiska period på 80-talet mot dåvarande Sovjet som ”kränkte svenska farvatten”. Numera har man kunnat bevisa att allt var bara paranoia. Den värsta politiker som led av sovjetparanoia var Carl Bildt. Jag vet inget land förutom Sverige att en sådan person kan ha så tung politisk post även idag som han och han kan fortsätta tiga, dölja och ljuga om hela U-båtsaffären. I andra länder hade han fått sparken och förmodligen hade han hamnat i riksrätten anklagat för att ha utsatt Landet för krigsfara med ogrundade anklagelser mot ett annat land för att ha kränkt Sveriges gränser. Detta är ytterligare ett tecken på att i Riket Sverige står allt inte rätt till.
  Det börjar komma bekännelser från de tidigare ”agenter” förmodligen pga rädslan för döden och de efterlevandes intresse för historiska händelser som kan ge nytt ljus över deras delaktighet i dessa händelser och som möjligen kan framställa deras roller som pinsamma och förrädiska och därmed ”förmörkar deras ljusa minnen”.
  Som jag inledningsvis konstaterade är inte RAF-lagen i sak något nytt. Man vill bara legalisera det man har alltid hållit på och använda den nya tekniken som kan övervaka allt flera människor. Samtidigt visar man hur makthavarna har blivit allt mer rädda om sin makt och allt mer okänsliga och fartblinda samtidigt som vi människor tillåter oss hunsas hur som helst. Så länge vi passivt betraktar samhällets utveckling och inte är delaktiga i den kommer våra makthavare styra och ställa efter behag. Att Irlands folk sa nej till Lissabonfördraget för EU kommer man på något sätt att strunta i Irland nej. Redan nu beklagar svenska politiker över att Sverige får färre representanter i EU-parlamentet och riskerar att mista EU-kommissionären Margot Wahlström. Vad är negativt i detta för svenska folket? Inget, för det finns väl inga andra mer undergivna ledamöter än de svenska och vad har Margot uträttat? Svenska politiker är bara (i för sig även andra länders politiker) rädda om sina egna intressen och levebröd och de ”inhemska” politiker är rädda för konkurrensen om de nationella politiska posterna.
  Slutligen kan man bara hoppas på att vi vaknar och tar vårt öde i egna händer, inleder ett riktigt internationellt samarbete med andra folken, att vi arbetar för riktig demokrati och ser till att kapitalisternas utsugning av våra naturtillgångar och människor i alla länder upphör. Dessa ideal är inte döda trots att många påstår detta utan de är högst levande. Politiken är att vilja, lagarna och förordningar har människor gjort och de kan människorna förändra. Frågan är: Har vi viljan?

 8. Drottningen

  June 25, 2008, 14:52:04

  nu blir jag sådär generad igen… du är ju författare och allt

 9. Tomas

  June 25, 2008, 15:46:22

  Det Maud Olofsson säger om FRA-lagen, “Vi måste klara att
  kompromissa”, illustrerar på pricken att ingenting längre är
  heligt.

  Det är alltså så här illa. Det är bevisat. Hon säger ju det själv.
  Då råder det upplösning, gränserna finns inte mer, utan att
  t.ex. Maud Olofsson har märkt någonting. Otroligt. Allt är
  förhandlingsbart. Ingenting är heligt.

  Fortsätter det i den här stilen går Sverige och Europa mot
  nihilism!

 10. Tomas

  June 25, 2008, 18:45:15

  a) Vilket värde kan tillmätas ideologierna när FRA-lagen kan
  genomföras?

  b) Om ideologiernas värde är lågt eller obefintligt, ett högst
  rimligt antagande i denna situation, vad återstår som
  moralisk kompass för den sekulära människan?

  c) Hur ser framtiden ut?

 11. Pia

  June 26, 2008, 06:39:23

  Riktigt bra! Man undrar vad den där Reinfeldt håller på med egentligen…och vad han har för egentliga uppsåt. Läskig typ, tycker jag.

 12. Tomas Mattsson

  June 26, 2008, 09:04:52

  Tomas här ovan är Tomas Mattsson i fortsättningen.

  Denna stjärnas ljus har ännu inte nått fram till människorna.
  Men ljuset finns på Annas blogg. Mörkret är farligt. Mycket
  farligt. Det vittnar det förgångna om.

 13. Hanna Larsson

  June 26, 2008, 09:13:48

  FRA-kritiker hotades: http://playrapport.se/video/1182757

 14. Johnny

  June 26, 2008, 09:53:52

  Tack för utmärkt inlägg. Hoppas att denna frihetsrörelse fortsätter tills lagen avskaffas. Vi som inte vill leva i ett STASI-samhälle har ju inget val än att fortsätta denna kamp för frihet och demokrati om så in i nästa valrörelse.

 15. Bitte

  June 26, 2008, 20:19:55

  Fotboll,jahapp.Som när Persson firade under Tsunami-katastrofen.Inte har de *tid* att vara världsliga!Jobbar för betalning bara,håvar in och har det gött…()%&¤%#¤”#%”#¤”#…tamme tusan!!!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *