Pages

Categories

Search

 

Vi är demokratin in action

by
June 26, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Medan andra bloggare (Ja, Emma, jag pratar om dig! :-D) igår med all rätt fick uppmuntrande mejl från sina läsare fick jag ett mejl som inleddes med den kärnfulla frasen: “Du är en jävla paranoid idoit!” Ja, ja, olika falla ödets lotter, men det var på det hela taget mycket underhållande. Uppmärksamma läsare ser ju att mejlskrivaren gjort en liten omedveten (antar jag?) allusion till den eminenta filmen “Den enfaldige mördaren” genom att kalla mig för “idoit”. Därför kommer jag i för enkelhetens skull att kalla mejlskrivaren “Sven tosing” istället för det missvisande “Rakryggad svensk med rent mjöl i påsen” som mejlet anonymt var undertecknat med.

Sven tosing fortsatte sedan med att friskt konstatera att jag är ett hot mot samhället eftersom jag inte accepterar demokratiskt fattade riksdagsbeslut. Det fick mig att fundera på om det månne var Fredrik som dolde sig bakom Sven tosings opolerade fasad, för jag misstänker att han är böjd att dela Svens åsikt om saken. På sätt och vis har kanske Sven till viss del också rätt. Jag och alla andra som kämpar mot FRA-lagen och andra integritetskränkande lagar och lagförslag är ett hot mot samhället, det toppstyrda kontrollerande samhället. Vi är däremot inte ett hot mot demokratin. Vi är demokratin in action. Det är inget jag skäms över. Tvärtom. Jag är mycket stolt över att vara ett hot mot ett sådant samhälle och en del av demokratiarbetet som kan förändra det till det bättre. Dessutom är beslut som tvingas fram med allmän brådska och hot överhuvudtaget inte demokratiska.

Sedan påstod Sven tosing att jag genom mitt motstånd mot FRA stödde de gamla vanliga hemskheterna terrorism och barnpornografi, men hör och häpna också nekrofili!. Här blev jag både förvånad och lite orolig och undrade om Sven månne inte kunde vara en stolt och idog FRA-anställd som vill imponera på bossen Ingvar Åkesson. Och nu när jag är påkommen är det lika bra att jag erkänner. För en tid sedan googlade jag faktiskt på just “nekrofili”. Jag vill dock poängtera att sökningen var jobbrelaterad, inte gav mig något otillbörligt pirr någonstans och inte på något viss reflekterar mina egna böjelser. Jag vill också påpeka att jag inte jobbar som kyrkovaktmästare, obducent eller begravningsentrepenör, utan i det här fallet som översättare. Min tillgång till döda är därmed starkt begränsad och jag torde stå ovan alla misstankar av det slaget. Jag hoppas därför att Sven nöjer sig med den förklaringen och att saken nu är utagerad.

Svens slutkläm skickade sedan iväg mina misstankar åt ett helt annat och mer sakralt håll. “DU och dina gelikar är en cancersvulst på demokratin.” Det är ju inte utan att det låter misstänkt likt Åke Green. Han brukar ju kalla hederliga medborgare för just cancersvulster.

Nåja, eftersom den så “rakryggade” Sven tosing inte var rakryggad nog att skriva under mejlet med sitt riktiga namn (men däremot anklagade mig för att vara anonym! Som om jag inte hade kunnat hitta på en coolare pseudonym än “Anna Troberg”! Hmpf!), så lär jag aldrig få veta vem han eller hon är. De misstänkta är fortfarande Fredrik, rakryggad FRA-anställd och Åke Green, men vad vet jag? Det kan ju också vara så att Sven tosing är en alldeles vanlig knäppgök som fått luft och det duger gott det med. Sven har precis som jag rätt att uttrycka sin åsikt. Det ska vi vara glada för och det är viktigt att vi kämpar för att behålla den rätten. Det är det allt det här handlar om, Sven. Det handlar om din och min fria rätt att få säga vad vi tycker, utan att avlyssnas, registreras.

Andra skriver:
Reaktioner mot införande av kontrollsamhället
Carl B. Hamilton har en poäng
Och nu: Stekare mot FRA!
Reinfeldt vill tysta FRA-debatten
FRA: När började reglera betyda att släppa fritt?
Övervakad, avlyssnad och blodregistrerad
Samtliga uppmanas att lämna PKU-registret!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Peter

  June 26, 2008, 10:24:15

  Du borde kontakta språkpolisen Lena Forsman så att hon i sin tur, med hjälp från FRA, kan kontakta hans chef. Det kan bli lite problem om det visar sig att det är Stasi Fredrik eftersom han ju står över allt och alla. Dock tror jag inte han har tillräckliga kunskaper för att skicka ett mail.
  Keep up the good work!

 2. Martin

  June 26, 2008, 10:32:57

  Friheter är underbara! Denna anonyma människa har rätten att yttra vad han vill, och vi har rätten att tycka han är en komplett idiot :)

  Man måste undra en smula vad det är som pågår inuti ett huvud som detta. Om han inte fått lära sig i skolan att Sverige är en demokrati, hade han kunnat räkna ut det själv? Hur kommer det sig att han inte ser vad, för en gångs skull, över 80% av det svenska folket ser?

  Ilskna, anonyma brev är en oändlig källa till skratt och nöje!

 3. buddy jesus

  June 26, 2008, 10:39:05

  Så kan de låta, tankevurporna. :)

  Det roliga är att om lagarna skulle vara utbyggda som han/hon tycker att det ska vara, ett övervakningssamhälle i stora mått, skulle ju möjligheterna finnas att spåra epostavsändaren (dvs. h*n själv) och vidta åtgärder. Undra hur det sura äpplet skulle smaka? :)

 4. Rikard

  June 26, 2008, 14:53:56

  Jag gissar på Marcus på SmP!

 5. Mary

  June 26, 2008, 16:32:40

  Rätt på dem bara- upp i bloggposterna med dumheterna. Så brukar jag också göra. Haha…

 6. Väderkvarnar

  June 26, 2008, 18:59:45

  Nej Anna, du är ingen paranoid idiot.
  JAG är en paranoid idiot!

 7. 00TAL

  June 26, 2008, 19:21:55

  Litteraturfestivalen invaderar Stockholm
  29 juni – 2 juli

  Fyra dagar av litteratur, musik, teater och fest. Missa inte godbitar som spelningen med Markus Krunegård på 00TALs releasefest vid Stadsbiblioteket, samtal mellan några av världens främsta författare, Litteraturbaren på Kulturhuset, uppläsningar av bland andra Charles Bernstein, Barys Pjatrovitj och Rosa Montero och superKULtur för alla barn. Fri entré till allt.

  Välkommen!

  http://www.00tal.com

 8. Gester

  June 26, 2008, 20:42:08

  Intressant argumentation Tosing hade. De där andra saker förutom terrorism skall FRA överhuvudtaget inte bry sig om.
  För Tolgfors sa att om man smuglar knark för egen vinning och FRA snappar upp det skall de inte bry sig.
  Kan det vara så att Tosing vet något vi inte vet i den här frågan?
  Det kanske var Fredrik i alla fall.

 9. Jonathan

  June 26, 2008, 21:19:48

  Jag älskar hur de här personerna aldrig skriver under med namn men alltid anklagar bloggare för att vara anonyma.

  Sedan behöver man inte riktigt lyssna på vad de säger heller.

 10. Hans

  June 27, 2008, 00:48:52

  Hade man varit paranoid så kunde man ju misstänka att Sven kände till din googlesökning och önskade att du skulle bli så skrämd att du inte längre vågade utnyttja din grundlagsskyddade rätt att vara obekväm för makthavarna. Att han liksom på ett subtilt sätt ville säga “vi vet allt om dig. håll käften! annars…”

  Det är ju tur att man inte är paranoid!

  Du är underbar Anna!

 11. Arja

  June 27, 2008, 09:51:56

  Gapskratt! Härligt Anna!

 12. Populisten

  June 27, 2008, 12:15:18

  Ett av de mest motbjudande begreppen i svensk debatt är “i god demokratisk ordning”. Bara för att ta ett exempel så tog nazistpartiet makten i Tyskland utan att bryta mot några lagar, men genom att utnyttja lagarna till max och se till att ändra dem till sin fördel. Hela tiden respekterandes det för tillfället rådande statsskicket. De tog med andra ord makten “i god demokratisk ordning”. Jag antar att det är just därför det numer finns paragrafer i den tyska grundlagen som inte går att ändra på något sätt. Ska man ta makten och avskaffa demokratin i Tyskland så måste man helt enkelt göra statskupp helt öppet numer.

 13. Anders W

  June 28, 2008, 21:23:26

  Anna kan du inte posta hela mailet inkl. brevhuvud(ja där mailets avsändare och ip-nummer står :-) Någon kanske skulle ha lust att ta reda på vem det är…

 14. Anders Troberg

  June 29, 2008, 07:25:21

  Anders W: För att inte snacka om att det kanske skulle väcka virrpannan när han ser hur kul det är att folk vet för mycket om en.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *