Pages

Categories

Search

 

FRA macht frei?

by
June 29, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Igår tog jag mig en ynka dags bloggsemester och vad händer? Någon lyfter på en massa stenar och helt plötsligt krälar det ut FRA:are som vill ge sin syn på FRA-lagen och “förklara” för oss puckade och ostyriga fånar som tydligen missuppfattat allt och kränker dem med vår ack så obefogade oro.

FRA- chefen Ingvar Åkesson tycker synd om sig själv för att regeringen inte bryr sig om honom och för att folk är dumma och säger att FRA bryter lagen. Han försöker dessutom få FRA:s smutsiga byk att se ren ut genom att kalla FRA-motståndarna för “debattglada lekmän“. Ja, ja, det är ju bara trist att många av dessa “debattglada lekmän” faktiskt är mycket välutbildade inom området. Och menar FRA-chefen med detta att även Säpo, Rikspolisstyrelsen och Justitiedepartementet är “debattglada lekmän” när de fullkomligt slaktar lagen i sina remissvar? Några av dessa “debattglada lekmän” har dessutom redan massakrerat Ingvars taffliga försvarstal med hjälp av fackkunskap om vad det här egentligen handlar. (Basic, Opassande, Projo, Rick.)

FRA:s förre chef, Anders Wik, har också krupit fram ur skuggorna för att försvara sin gamla arbetsgivare. Eller är det månne för att försvara sig själv? Det måste ju kännas lite halvkymigt att ha blivit inspelad när man sitter och skrävlar om att FRA minsann bryter medvetet mot både europakonventionen och grundlagen. Då är det ju faktiskt inte underligt att man vill försöka släta över det. Det är däremot underligt att han tror att någon kommer att gå på hans floskler om att FRA minsann är moralen personifierad och följer lagen till punkt och pricka “för det fick jag lära mig när jag började på FRA.” Det argumentet hade kanske fungerat om det inte vore för att FRA redan har avslöjats med skägget i brevlådan, bland annat genom honom själv. Eller förresten, så dåliga argument fungerar inte på någon normalt funtad människa.

Och inte blir det bättre av att Anders försöker att förklara skillnaden mellan “olaglig” och “olaglig” i en kommentar på Ricks blogg. Eller av att han försöker ge sken av att hans minsann är större än Ricks. Ja, hans arkiv av hemliga inspelningar, alltså. Jag tycker att Anders borde krypa tillbaka in under sin sten och njuta av sin pension.

Även alliansen nickedocka Staffan Danielsson har tillbringat helgen med att blogga om FRA. Eller kanske mer om hur viktigt centern tycker att den personliga integriteten är och att de tar frågan på största allvar. Jaha, ja. Men inte på större allvar än att de gladeligen skiter i vad större delen av deras väljare tycker. Staffans partikamrat Federley “förstår besvikelsen”. Jag undrar om han också förstår att han kommer att åka ur riksdagen på samma bananskal som tog honom dit?

Slutligen har till och med självaste utrikesminister Carl Bildt tagit bladet från munnen och bloggar lite avmätt om det hela. Han menar att FRA-lagen kommer att göra oss fria. Kort sagt: FRA macht frei. Sorry, Carl, det tror jag inte ett ögonblick på. Det är mycket tydligt att det svenska folket inte vill ha den “frihet” du och de andra FRA-anhängarna vill tvångsmata oss med.

Fotbollssupporter Reinfeldt lyser fortfarande med sin frånvaro. Han sitter väl fortfarande i Sagerska palatset, håller händerna för öronen och ropar “BINGO! BINGO!” i hopp om att den otrevliga FRA-debatten ska bedarra. Reinfeldts agerande är ryggradslöst, ynklig och patetiskt. En statsminister måste faktiskt ta en debatt om folket kräver det. Och det gör vi.

Naturligtvis ligger det någon form av strategi bakom denna plötsliga uppslutning från FRA-anhängarnas sida, men det står redan klart att den misslyckades fullständigt. Misslyckandet beror på att FRA och regeringen tycks vara övertygade om att det svenska folket är en skock lallande idioter som man kan slå i vad som helst. I och med det begår de ett kardinalfel. Man ska nämligen aldrig underskatta sin motståndare, men det har regeringen sannerligen gjort i det här fallet. Men makten utgår från folket och i nästa val kommer folket att ta makten ifrån er. Eller tidigare än så…

Andra skriver:
Ska vi strunta i politikerna och lita på FRA istället?
FRA: Tjat om terrorister
Så här tänkte vi
Bilden av folkligt stöd
Spelet bakom kulisserna
FRA-lagen och internet – hur fungerar det…

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Markus "LAKE" Berglund

    June 29, 2008, 21:44:23

    Det skrämmande är ju att Fredrick Federley inte alls hamnade i riksdagen “på ett bananskal”, utan att han har jobbat och slitit hårt för det. Och så raseras allt av en enda omröstning. Men jo, han kommer nog att åka ut, om han inte gör som Hax föreslår – en fetingpudel. Liberalerna som röstade på honom kommer ALDRIG låta honom glömma det. Med viss rätt måste jag säga…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *