Pages

Categories

Search

 

Bananrepublikfest och den nya sortens chattar

by
July 2, 2008
Integritet, Politik
No Comment

Imorgon är det dags för veckans höjdpunkt. Då går nämligen Bananrepublikfesten av stapeln på Mynttorget i Stockholm (15:00-19:00).

Jag vill dock åter hänvisa till mina små tips i demonstrationsvett och etikett. Bråkstakar ombedes härmed bestämt att stanna hemma. Vi demonstrerar för frihet inte för friheten att slå varandra i huvudet. Capice?

Jag tänker ta mig till Banarepublikfesten och det tycker jag att ni också ska göra. Det är ett utmärkt tillfälle att slå två flugor i en smäll: ha skoj och visa missnöje med att regeringen tycker att det är okej att massavlyssna folket. Ser ni mig fara förbi i folkmassan får ni gärna hugga tag i mig och säga hej. Jag är inte riktigt så ond som jag ser ut.

Efter Bananrepublikfesten kan man dessutom kila iväg till Café Opera och ansluta sig till “Stekare mot FRA” under parollen “Hela Stureplan festar mot massavlyssning”. Ett roligt initiativ som bevisar att det minsann finns politiskt engagemang utanför Söder också. Trevligt!

I morgon ska också en skock Centerpartister maratonchatta för att försöka förklara varför ett ack så integritetsvurmande parti som centern ändå valde att massakrera svenskarnas integritet. Först och främst förstår jag att det kräver en maratonchatt, för det kommer att ta tid att förklara en sån sak. Centern hoppas på tolv timmar. Jag tror att de ska vara glada om de lyckas få fram en trovärdig förklaring till nästa val. Personligen är jag dock övertygad om att de inte kommer att lyckas med det och därmed också får betala priset för sitt svek mot väljarna.

Som om detta inte vore nog chattade charmknutten Tomhylsan Tolgfors igår med Expressens läsare. Det blev en stilstudie i arrogans och förmågan att undvika att svara på frågorna som ställdes. Det blev mest en massa goddag yxskaft av alltihop.

Jag noterar dessutom att ordet chatt verkar ha fått en ny betydelse. Alla chatter av den här typen består av utvalda frågor och jag misstänker att det är den som ska svara på chatten som väljer vilka frågor man ska svara på. Det blir ju onekligen ganska missvisande. I Tomhylsans chatt dök det till exempel upp en “Benny” som ställde så korrekta och tillrättalagda frågor att jag misstänker att det var Tomhylsans pressekreterare som agerade under det ack så folkliga namnet “Benny”. Visst, Benny kanske finns på riktigt och då får han gärna ge sig tillkänna, men tills dess kommer jag att betrakta “Benny” som ett fenomen som vid sidan om tomten och påskharen.

Nej, hörni chattande politiker. I en riktig chatt plockas inte vissa frågor bort. Jag förstår ju att det skulle kunna bli bökigt att ha en helt öppen chattkanal, men ha då åtminstone stake nog att publicera alla frågor vid sidan om chatten, så att vi åtminstone kan se vilka frågor som valdes bort. I just Tomhylsans fall kanske just det inte är så aktuellt, eftersom han inte ens svarade på de frågor han valde ut för att besvara.

Andra skriver:
Signalspaning i FRA:s historia
Högaktuell dom i Europadomstolen
Övriga Norden får skrämselhicka
Hyckleriet om FRA blir allt mer motbjudande
SÄPO ska utreda FRA-läckan
FRA: Nya tag mot maktkotteriet
Låt Datainspektionen granska FRA:s nätverk
Norden flyr Sverige efter FRA-lagen
Dags för en sanningskommission om FRA

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Perty

  July 2, 2008, 08:58:05

  En riktig chat sköts på IRC. Allt annat är fusk.

 2. Hans

  July 2, 2008, 11:10:22

  Apropå demonstrationsvett och etikett så skulle jag gärna vilja göra ett tillägg. Inför demonstrationen i Göteborg så funderade jag nämligen att klä mig i något käckt piratplagg men då slog det mig plötsligt att “nej fan heller! idag protesterar vi mot FRA och våra motståndare skall inte få nöjet att säga att alla FRAmotståndare är kriminella pirater. idag går jag som en Svensson och sen bär jag piratkläderna resten av veckan.” Jag tycker det är ganska fult att komma dit och göra reklam för (eller emot) något annat än det som demonstrationen avser. Och jag tycker också att det är lite ogenomtänkt att uppträda i alltför “alternativ” klädsel för då blir det lättare att smutskasta demonstranterna i allmänhetens ögon. Sorgligt men sant. Tack för ordet!

 3. Maria Skiddi

  July 2, 2008, 12:27:26

  Jag har fått svar av regeringen!! Yipieeyy!+…ey?…ey…?…eeeh?

  “Hej,

  Tack för ditt mejl om FRA. Det är lite synd att du inte skickar ett
  personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl, eftersom det
  innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska användare
  kommer inte som Expressen påstår att “avlyssnas av FRA” oavsett om det
  skulle passera landsgränsen.

  Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur
  detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan
  vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns och
  tillbaka. Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent
  tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att
  trafiken får inhämtas – för det krävs att trafiken är relevant för svensk
  utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre
  hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns
  tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för
  signalspaningens ändamål.

  Om du har andra frågor du vill ha svar på kan du titta på dessa frågor och
  svar som finns på regeringens hemsida.
  http://www.regeringen.se/sb/d/3013/a/78411

  Mvh / Roger” slut cit mail nyss.

  Kommentar;

  Jag är impad över all personal som redan anställts av FRA. Det måste vara en himla flitig skara som svarar med personliga mail till alla 6,6 miljöner protestmailavsändarna.

  Eller har de klonat fram en speciell (F)ra-s redan??

 4. Maria Skiddi

  July 2, 2008, 12:55:42

  MITT SVAR till Roger;

  Hejsan Roger!

  Tack för DITT personliga mail! Jag är imponerad av den kapacitet du innehar med dina arbetskamrater; svara på 6,6 miljoner mail med ett PERSONLIGT svar till oss alla, bra jobbat! Jag röstade fram Moderaterna i senaste valet.

  Vi lever i en demokrati. Det innebär att jag ensam eller tillsammans med flera andra i grupp kan göra min röst hörd, Du tycker det är synd. Du vill styra på vilket sätt och tillsammans med vem/vilka och GENOM vem/vilka jag gör min röst hörd?

  ´Key? Ni ska väl snarare vara rätt nöjda att Expressen gjort grovjobbet åt er eftersom ni nu har namn å mailadr till 6,6 mailavs.

  Signalspaningens mål är att förhindra utrikes-säkerhets-försvarpolitiska hot.

  VAD? är större “hot” mot sittande regering än ett rasande missnöjt folk? VEM/VILKA skulle påstå att det saknar relevans för makten?

  Ha en bra dag!
  VMFH
  /Maria Skiddi Skellefteå

  för säkerhets skull, rikets säkerhet, skicka jag med de triggerord jag hittat på din sida Anna.

 5. Peter

  July 2, 2008, 18:23:18

  Ja, vad är en chat egentligen om “politikern själv får välja”?!

  Då är det vettigare med en sajt a la http://www.fra-lagen.org/ där de bästa argumenten från båda sidor organiskt är tänkta att bubbla upp.

 6. Sidvind

  July 2, 2008, 18:29:05

  Jag tänker dyka upp vid bananutlämningen strax efter fyra iförd näst bästa kostymen (direkt från jobbet). Hoppas bara bananerna inte är slut då! :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *